Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

atko

#1 Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by atko »

Sto narod prica il je bilo ili ce biti ... prema nekim informacijama (jel isitina neznam fakat) iz MIBO trading-a (msilim da oni rade ove "speed-kamere") od nocas stupa na snagu novi zakon i, ogranjcenje 50, a kamere ce hvatati na 61 ...

Ako su lagali mene i ja lazem vas ... al pripazite se bolje i to nego da izletite 2-3 glave u neznanju ;)

Ok, ako su strucnjaci sjeli i zakljucili da je 50 odlicno ogranicenje za funkcionisanje saobracaja i ako se u visemjesecnoj akciji na to ljudi i nauce ...

... ali bojim se da to nema veze s pamecu i da ce lopatati raju ne lopatama nego bagerima ... :-) :roll:

I kad smo kod tog zakona na na kojem nivou se on donosi, gradskom, kantonalnom pita l ise tu struka ista ... za gradjane znam ko ih jebe :x
theTarik

#2 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by theTarik »

Ja koliko znam trebaju se svi znakovi sa ogranicenjem brzine promjeniti(sa 60, na 50), a isto tako za te nove znakove nemaju para, pisalo prije par sedmica u avazu.
alibaba_i_30_godina

#3 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by alibaba_i_30_godina »

Zar nije tolerancija 20 km/h? Znaci i to su smanjili, sad je samo 10 km/h?!
maxell_sarajevo

#4 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by maxell_sarajevo »

Pa bruka i 60Km/h po glavnoj saobracajnici je sporo.Mogli su komotno napraviti zeleni val na 70Km/h i manje bi guzve bilo, brze bi se saobracaj odvijao, jos kad bi uskladili sve semafore nebi se desavalo da bude guzva na Otoci.Ovako iz grada do Ilidze sa 50Km/h trebat ce min.45minuta. :-)
dottore

#5 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by dottore »

zafalilo im para.... :skoljka:
atko

#6 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by atko »

Jednostavo gdje pocinje BiH prestaje logika ... kad god mi se misli vraten a ovu temu svaka misao pocinje sa "pa zar nije logicnije ..." i onda 'Kazem' u redu je baaa ... znas nas jebo nas
Haris.ba

#7 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Haris.ba »

Sređena je dosadašnja mogućnost guslanja po glavnoj džadi 75 na sat u petoj brzini(i prije je to bilo preko ograničenja - samo se nije moglo kazniti). Tako da nema više onoga što se kod nas zvalo "tolerancija". Nije to bila tolerancija policije, već zakon. Sada je izjednačeno ograničenje za naselje i izvan naselja, tj odmah iznad 10 od ograničenja se kažnjava.

I normalno je da kamere podese na zakonsku granicu. Da li će ostaviti 60 ograničenje - ne znam,ali onda bi morali premrežiti grad novim znakovima - a to traži pare kojih nema.

Ako će ovo spasiti jedan život u gradskoj vožnji - dobro. Ali tužno je ako je to jedini naćin koji naše glavonje skontaju da bi poboljšali sigurnost u saobraćaju. A konkretno što se tiče Sarajeva - bez novih cesta ovo će samo još više iritirati vozače. A i umjesto što poboljšavati brzinu tramvaja - sada će tramvaji biti brži od auta zbog zakona a ne napretka. :D

A i poslužiće ovo dobro da se popune budžeti na kaznama. Nažalost ispasti će na kraju da je to jedini efekat(pored veće potrošnje goriva).
NEOPLAN

#8 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by NEOPLAN »

To da se ogranicenje spusta na 50 je 100% tacno i izglasano je u parlamentu. Samo sumnjam da se od nocas pocinje primjenjivati jer je u toku obezbjedjenje sredtava za zamjenu saobracajnih znakova, bez kojih se nista ne moze. Tako da.....
suljke

#9 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by suljke »

Zakon je objavljen u sluzbenim novinama, a veceras istice 8 dana od objavljivanja. Znaci od 22.06.2010. god pocinje primjena izmjena zakona. Ocigledno da ucesnici foruma nisu obracali paznju, ali danas niste mogli nigdje vidjeti znak ogranicenja najvece dozvoljene brzine 60km/h ( svi znakovi ogranicenja 60 km/h skinuti su)
NAJVECA DOZVOLJENA BRZINA U NASELJENOM MJESTU JE 50 KM/H
atko

#10 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by atko »

Ma njima je vazno da imaju pravnu osnovu ... poskidace oni znakove samo da mogu derati, nista me ne bi iznenadilo ... svima ide zakon u prilog ... neko ce dici lovu za nove znakove, pumpadzije trljaju ruke, policija izlazi iz recesije definitivno ... koga brika ... kad vidis ogranicenje 60 vozi 50 pamti 10 :D :-)
Blobi

#11 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Blobi »

Koja seljacka drzava je ova Bosna.

1) Usporavanje, tj. smanjivanje ogranicenja nece donijeti nikakvo dobro
2) Vozaci ce ujutro biti samo jos vise nervozni nego sto jesu
3) Svugdje u svijetu postoji tendencija ubrzavanja saobracaja, samo kod nas smanjivanja
4) Kako funkcionise saobracaj u Turskoj gdje je stopa smtrtnosti usljed saobracajki 3/4 manja nego u BiH, a kroz gradove imaju ogranicenja na nekim mjestima i preko 110km/h?

Dakle, seljaci i SDA.. 'bem ti narod glupi!
komentar

#12 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by komentar »

Glupani u vlasti nisu razmisljali da će onda po ovom zakonu tramvaji na određenim dionicama, kao što je dionica od Ilidže do Stupa, redovno kršiti postavljeno ograničenje.

Ovo je samo izgovor da bi na kaznama punili krađom ishlapljele budžete.
Optimist

#13 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Optimist »

Za ogranicenje od 50 km/h sam i ja cuo i to je tacno. Svi evropski gradovi imaju ogranicenja od 30 km/h-uze naselje i 50 km/h grad.

Neko rece da su poskidali znakove od 60 km/h i da ce primijenjivati ogranicenje od 50. Svi znate da u testovima za polaganje fino pise, parafraziram: Ogranicenje u naseljenom mjestu je 60 km/h ukoliko znakom nije drugacije rijeseno. Ko se krece prema jugu, zna da policija cesto zna biti u Rastelici kod B. pumpe DOKSO, i da hvataju one koji prekorace 60, a nigdje prije naselja nema znaka.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#14 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

theTarik wrote:Ja koliko znam trebaju se svi znakovi sa ogranicenjem brzine promjeniti(sa 60, na 50), a isto tako za te nove znakove nemaju para, pisalo prije par sedmica u avazu.
Ako zakon kaže da je u naseljenom mjestu dozvoljena brzina 50 ne treba nikakav znak da to eksplicitno iskaže, osim ako nije u pitanju neka druga brzina, pa onda imaš slučaj da je uz tablu za naselje postavljen znak koji kaže da kroz to mjesto važi ta i ta brzina, ili se na pojedinim ulicama postavlja znak koji važi samo za dio ulice.
Glupi Avaz sačinjavaju glupi novinari... :D
za_sada_bez_dobrog_nicka

#15 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

suljke wrote:Zakon je objavljen u sluzbenim novinama, a veceras istice 8 dana od objavljivanja. Znaci od 22.06.2010. god pocinje primjena izmjena zakona. Ocigledno da ucesnici foruma nisu obracali paznju, ali danas niste mogli nigdje vidjeti znak ogranicenja najvece dozvoljene brzine 60km/h ( svi znakovi ogranicenja 60 km/h skinuti su)
NAJVECA DOZVOLJENA BRZINA U NASELJENOM MJESTU JE 50 KM/H
Još jednom, default brzina se ne treba posebno označavati. Ranije je to bilo 60, sad je 50 i gotovo.
sonnyaon

#16 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by sonnyaon »

Cuj povecati na 70kmh??????????????????????????

Ma treba smanjiti na 30kmh i dici kazne na 1000km ko prekrsi 5kmh.... Pa da vidis onda reda i mira.

U svim svjetskim metropolama (a proputovao sam pola svijeta) je ogranicenje 50kmh (bilo Evropa bila Amerika bila Azija i sl).

Cak sam u Americi vidio jedan potez od 1-1.5km koji je ravan ko strijela (mogao bi komotno ici 120kmh)... a ogranicenje.... jeste li spremni???? 20mph ili ti 32kmh

a sve zato sto je urbana zona.

Za ovog sto kaze da su prije "dozvoljavali" da se ide i 20kmh preko... koliko ce te policija "pustiti" da ides preko je do njihove volje... Mene su u Singapuru zaustavili na 3kmh preko (ogranicenje 40kmh)

a s druge strane cujem od policajaca da vecinu LIDAR-a (policijski radar) set-iraju da hvata na +20% iznad maximalne dozvoljene brzine... Znaci 50kmh + 20% = 60kmh i slicno

isto tako sam u Singapuru vidio na glavnoj cesti imaju metalne ploce [ODLICNA IDEJA] (velicine mozda 2x2metra, u svakoj traci na recimo svakih 60-70m) koje su u potpunoj ravni sa cestom. Cim senzor "skonta" da ljudi voze brze od dozvoljenog, masina izdigne plocu 1-2cm PREKO nivoa asfalta. i sve tako (maximalno sto moze da se izdigne je oko 7cm - a Bujrum...prodji sa 60kmh preko prepreke od 7cm pa ces vidjet')

e to nama treba... pa ce se svi ovi "rejseri" zapitati hoce li "uci" sa 70kmh kod Vijecnice
atko

#17 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by atko »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote: Još jednom, default brzina se ne treba posebno označavati. Ranije je to bilo 60, sad je 50 i gotovo.
Ok to stoji ... ali da li je to ispravno rjesenje? Jel ima neka studija koja je pokazala da je tako optimalno? Jel u redi da ko zadnje funjare od ponoci, to jest za manje od sat vreemena pocnu loviti ljude ??? Zar nije trebalo provets kampanju upoznavanja, upozorenja... nije li to primarni cilj a ne pljacka gradjana ... policajci nocas mogu komotno da stave carape na glave da ugodjaj bude potpun ;) :x
za_sada_bez_dobrog_nicka

#18 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Evo čitam u Avazu (koliko im je vjerovati) da će policija prvih sedam dana samo upozoravati, te da na glavnim ulicama tipa Zmaja od Bosne u Sarajevu brzina neće biti limitirana na 50. To je uredu, ALI ako će se zakon (kakav god bio) dosljedno provoditi, na takvim ulicama važi default brzina (50) sve dok se poslije svake raskrsnice ne postavi poseban znak kojim se ograničava na neku drugu vrijednost. Također u Avazu ima slika Put života gdje stoji znak 60 koji se neće dirati, ali opet, treba voditi računa o važenju toga znaka jer važi samo do prve raskrsnice, ako se ne ponovi...
kanoute

#19 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by kanoute »

Pozdrav svima,

svim učesnicima u raspravi želim da skerenem pažnju da se pomenuto ograničenje brzine na 50 kmh NE ODNOSI na GLAVNU GRADSKU SAOBRACAJNICU niti na ulicu PUT ZIVOTA, dakle mnoge dodatne rasprave ovdje su bile bespredmetne, prije svega ispravne informacije,a onda prica...
chelo

#20 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by chelo »

raja mogu li malo skrenuti samo,
zanima me postoji li na autoputu prema Kaknju jos kakav radar osim onog na 110 preko onih par krivina
Izletim nekad da ga propusem malo, ali sa zebnjom nekom uvijek, premda ne stize nista kuci :mrgreen: god bless you
atko

#21 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by atko »

@kanoute hvala sto nas prosvjetli :-)

Neka stave ogranicenje 20 ako hoce al neka budu dosljedni ... ovako, vidis da svako prica svoju verzij uprice ... jer nema sluzbenih saopstenja ... a za to upozoravanje ... mozda ce par opomena dati ... al kad krenu derati ... to su drumski razbojnici ... evo ti primjer ... kad ides iz zenice prema sarajevu i prije petlje u lasvi imas ogranicenje 70, zbog onih koji se tu ukljucuju, a za te sto se ukljucuju to naravno ne vazi ... medjutim iza petlje drotovi na prosirenju cesto zanju uzeti na foru bas te sto se ukljucuju ... ljudi odjednom vide prestanak ogranicenja 70 pa prikoce malo drotovi odmah teatralno uskacu i pljackaju ...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#22 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

kanoute wrote:svim učesnicima u raspravi želim da skerenem pažnju da se pomenuto ograničenje brzine na 50 kmh NE ODNOSI na GLAVNU GRADSKU SAOBRACAJNICU niti na ulicu PUT ZIVOTA, dakle mnoge dodatne rasprave ovdje su bile bespredmetne, prije svega ispravne informacije,a onda prica...
Sve dok se znakom ne kaže da je ograničenje drugačije od 50 svaki nadobudni drot sa radarom te može kazniti pa mu ti objašnjavaj kako je neki komesar rekao to i to u Avazu...
Qler

#23 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Qler »

Je li ovo na drzavnom, entitetskom, kantonalnom ili nekom drugom nivou?
za_sada_bez_dobrog_nicka

#24 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Službeni glasnik BiH, br. 48/10 od 14.6.2010.
Qler

#25 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Qler »

Nekako mi glupo da npr. u Tuzli na glavnoj saobracajnici ogranicenje 50km/h a u Sarajevu 60km/h...
Post Reply