Novo gorivo "euroclass"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mbenz

#1 Novo gorivo "euroclass"

Post by mbenz »

kao sto se vec vjerovatno culi da je na nase trziste doslo novo gorivo sa aditivima. Interesuje me jeste li sipali, znam da je 5 feninfa skuplje od ovoga, i vasa iskustva i dr... sorry ako je bila ova tema , onda delete.
lavic

#2 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by lavic »

Nasuo sam prije par dana "95" jos je rano da bilo sta kazem, ali cini mi se da auto ljepse radi, probacu i naftu pa ce mo vidjeti mada mi je i ona obicna nafta na EP bila OK.
mbenz

#3 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by mbenz »

lavic wrote:Nasuo sam prije par dana "95" jos je rano da bilo sta kazem, ali cini mi se da auto ljepse radi, probacu i naftu pa ce mo vidjeti mada mi je i ona obicna nafta na EP bila OK.

nemoj samo u isto auto i naftu probati :) i ja sipam na EP diesel i stvarno je dobra ali ima ona : kad probas bolje tek onda vidis sta si vozio u ovom slucaju na sta si vozio :)
lavic

#4 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by lavic »

mbenz wrote:
lavic wrote:Nasuo sam prije par dana "95" jos je rano da bilo sta kazem, ali cini mi se da auto ljepse radi, probacu i naftu pa ce mo vidjeti mada mi je i ona obicna nafta na EP bila OK.

nemoj samo u isto auto i naftu probati :) i ja sipam na EP diesel i stvarno je dobra ali ima ona : kad probas bolje tek onda vidis sta si vozio u ovom slucaju na sta si vozio :)
Iskren da budem, pazio sam gdje sipam naftu i meni je ubjedljivo najbolja nafta na Tifon pumpi u HR i to dizel premium BS ovako se nekako zove. Kad sam nasuo i presao jedno deset kilometara kao da sam sjeo u drugo auto.

95 benzin sipam gdje stignem tako da sam svasta probao i ovaj mi se cini jednu nijansu bolji.
sema911s

#5 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by sema911s »

samo prodaju ono sto bi trebali prodavat,. ne ovo standardno smece,.mada mi ovo smrdi na nas marketingski trik,,.., uvali im nesto malo skuplje ko da ce oni testirat
motorola01

#6 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by motorola01 »

Vozim vec par dana na tom gorivu i vec sam na drugoj temi rekao da auto ljepse zvuci i bolje vuce. Samo je pitanje da li valja non stop voziti na tom gorivu jer je pitanje sta oni u njega stavljaju i kako to moze dugorocno uticati na motor. Ja cu vjerovatno sarati i necu non stop sipati ovo novo gorivo.
topcam
Vozim: uzbrdo

#7 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by topcam »

Sipam obicni bezolovni super (95 oktana), probao sam i 100 al´ osim sto je skuplje nista, bas nista.

Auto prvo treba motor koji ce sa vecim brojem oktana moci nesto zapoceti, inace samo se
zavaravate izjavama, bolje (okruglo) radi, tisi, bolje vuce nizbrdo i sl. :oops:
Qler

#8 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by Qler »

Ja danas pitao pumpadziju kakvo je, kaze ljudi ga hvale. Pa reko islati li se meni nasuti (benzinac, 1998. godina) kaze ma ne znam, mislim da ce ti biti isto, ali probaj... reko kad bude boljih para probat cemo :)
SportLux

#9 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by SportLux »

A gdje ima ovo gorivo u Sarajevu??Na kojim pumpama?
motorola01

#10 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by motorola01 »

SportLux wrote:A gdje ima ovo gorivo u Sarajevu??Na kojim pumpama?
Energopetrol i INA.
nookey

#11 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by nookey »

Meni je rekao momak što radi na Energopetrolu i koji fakat nema razloga da nešto gura to gorivo i sl, da ga sipaju svi taksisti i da je osjetno manja potrošnja što se više koristi, e sad ja iskreno nisam nešto osjetio na mirnoći i radu motora, a za potrošnju ćemo vidjeti...
AdnanSA

#12 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by AdnanSA »

Nasuo na INI za 30 KM 12,5 litara i prešao 210 km ista mi potrošnja izašla kao i obično. 6,25 litara na 100 km. Neke posebne razlike ni vidio ni osjetio u odnosu ns Q max ili gorivo sa El tarika gdje inaće sipam. Teško je bilo šta reći bez nekih preciznih mjerenja samo možemo imati subjektivni osječaj a tome ne vjerujem mnogo.
sema911s

#13 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by sema911s »

da osjetimo to bolje gorivo tesko,., jer oni navode neke civfre od 5%,., a to humanoid nemoze oisjetit na motoru koji je prekajdasio 300000,. nece se osjetit ni na novom avtu,., samo marketingski trik koji pali tako dobro da je nepovjerovat,.,
maksumxxx

#14 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by maksumxxx »

Vozdra,

Vozim mercedesa sa motorom 220 cdi, mjesecno trosim cca 1000-- 1300 KM goriva,(bavim se prevozom).
Ovaj motor je izuzetno osjetljiv na gorivo tako da zaista primjetim razliku pri sipanju goriva na razlicitim pumpama,
prije par dana nasuo sam ovaj novi dizel na EP pumpi... nisam zadovoljan uopste :sad:
Koliko god preferiram domace proizvode i dobavljace, i kolko god nevolim Slovence.... jedino sam zadovoljan petrolovim Q max-om.
pozzzz :bih:
condy

#15 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by condy »

Ja osjetim jedino razliku kad sipam gorivo izvan Bosne :)

Nisam sipao to novo gorivo od EP. Probaću sledeći put, ali mislim da je to uzaludno trošenje novca.
1korisnik

#16 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by 1korisnik »

Ili ja tripujem.
petrolov Qmax i ovaj sa EP. Sa Qmax sam zadovoljan, a sa ovim EP meni auto mirnije radi i tisi je dosta (TDI), nekako mi lici na ono gorivo sa El Tarika.
Hemera

#17 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by Hemera »

Da pitam usput jel ko sipao na Gazprom pumpama gorivo?Benzin?
seoBIH

#18 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by seoBIH »

Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
ins

#19 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by ins »

Hemera wrote:Da pitam usput jel ko sipao na Gazprom pumpama gorivo?Benzin?
Gazprom prodaje gorivo iz rafinerije u Pancevu, koja je najgora rafinerija u SFRJ, gora cak i od one INA Sisak... :run:
clarion_

#20 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by clarion_ »

Ovih dana sipam ED euroclass i mogu potvrditi da auto radi nekako lakše i mirnije.
citro

#21 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by citro »

Sipao do sada po nekoliko rezervoara i nafte i benzina (naravno ne u isto auto :razz: ), razlika isto nista.
Volio bih da mi neko objasni kako mu to motor "bolje" radi, ja to nisam primijetio.

Sto se Petrol Q-max tice, meni zimus ta nafta zaledi, pa sad ..... Dakle nikakvo mijesanje raznih proizvodzaca, jedan rezervoar punio u Austriji gdje je kvalitet zagarantovan, drugi na Petrolu u RS a treci na Petrolu kod Mostarskog (prema Sarajevu). I nakon tri dana odnosno noci nista od paljenja. Auto je skoro pa nov, by the way.
clarion_

#22 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by clarion_ »

citro wrote:Sipao do sada po nekoliko rezervoara i nafte i benzina (naravno ne u isto auto :razz: ), razlika isto nista.
Volio bih da mi neko objasni kako mu to motor "bolje" radi, ja to nisam primijetio.

Sto se Petrol Q-max tice, meni zimus ta nafta zaledi, pa sad ..... Dakle nikakvo mijesanje raznih proizvodzaca, jedan rezervoar punio u Austriji gdje je kvalitet zagarantovan, drugi na Petrolu u RS a treci na Petrolu kod Mostarskog (prema Sarajevu). I nakon tri dana odnosno noci nista od paljenja. Auto je skoro pa nov, by the way.
pa dobro, novi motor i nece osjetiti neku razliku u radu, a moj je star 11 godina
citro

#23 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by citro »

clarion_ wrote:
citro wrote:Sipao do sada po nekoliko rezervoara i nafte i benzina (naravno ne u isto auto :razz: ), razlika isto nista.

pa dobro, novi motor i nece osjetiti neku razliku u radu, a moj je star 11 godina
Sipao i u novi i u stari (takodjer oko 11 godina).
romeomoraprezivjeti

#24 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by romeomoraprezivjeti »

Ma nidje veze,to je samo porez na levate. Ubace 100 ml nekakvog aditiva i reklamiraju ga k'o neka sega-mega-ultra vrhunsko gorivo. Nasuo par puta,i ama bas nikakve razlike izmedju njega i obicnog diesela.
hopcup

#25 Re: Novo gorivo "euroclass"

Post by hopcup »

nookey wrote:Meni je rekao momak što radi na Energopetrolu i koji fakat nema razloga da nešto gura to gorivo i sl, da ga sipaju svi taksisti i da je osjetno manja potrošnja što se više koristi...
ja ga koristim otkako se pojavilo. auto mi trošilo 10 litara dizela, sad 3,5 :shock:
dogodine očekujem da se neće praznit nikako, a za 10 godina planiram otvorit svoju prvu pumpu
Post Reply