Na francuskom se izgovara KebekNero Histrion wrote:karanana wrote:avaz ide sa vukovim pravilom kad je u pitanju pisanje stranih pojmova.
ali ovde su se i u tome prekalkulisali jer su Q upisali kao kju i onda su zaboravili izgovoriti v za U.
pa barem bi novinari morali znati za Kvebek, trebalo mi je vremena da skontam o kojem se dijelu Kanade radi
Novinarska (ne)pismenost
Moderator: anex
- insomnia78
#3076 Re: Novinarska (ne)pismenost
- Muhamed Đakmić
#3077 Re: Novinarska (ne)pismenost
To je nažalost postala norma, preuzeta je iz hrvatskog jezika. Vjerovatno su je i naši ocijenili kao prihvatljivu.seln wrote:Kix, upravo sada:
Ususret izborima 2018
Ususret, uzrak i slično.
-
Nero Histrion
#3078 Re: Novinarska (ne)pismenost
insomnia78 wrote:Na francuskom se izgovara KebekNero Histrion wrote:karanana wrote:avaz ide sa vukovim pravilom kad je u pitanju pisanje stranih pojmova.
ali ovde su se i u tome prekalkulisali jer su Q upisali kao kju i onda su zaboravili izgovoriti v za U.
pa barem bi novinari morali znati za Kvebek, trebalo mi je vremena da skontam o kojem se dijelu Kanade radi
Tacno.
I Shakespeare se drugacije izgovara na engleskom, pa se ovdje pise Šekspir.
Ma dobro je sve dok ne napisu Šeki negdje.
-
akaunt
#3079 Re: Novinarska (ne)pismenost
...oli ti ga Vilijam Tresokopljić !
-
Nero Histrion
#3080 Re: Novinarska (ne)pismenost
ma ja, Vili, aj nou him fom d litl legs.akaunt wrote:...oli ti ga Vilijam Tresokopljić !
- Logovan
#3081 Re: Novinarska (ne)pismenost
seln wrote:Kix, upravo sada:
Ususret izborima 2018
- karanana
#3082 Re: Novinarska (ne)pismenost
da li se rijeci/izrazi kao sto su ujesen, nazimu pisu ovako kako sam ih ja napisao?
ako da, da li je ovo nesto novo ili je uvijek ovako bilo?
- Muhamed Đakmić
#3083 Re: Novinarska (ne)pismenost
Rekoh gore da smo po svemu sudeći preuzeli normu iz hrvatskog jezika. Kod njih je tako ispravno, a sve češće viđam i kod nas. Ranije nije tako bilo.karanana wrote:da li se rijeci/izrazi kao sto su ujesen, nazimu pisu ovako kako sam ih ja napisao?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3084 Re: Novinarska (ne)pismenost
to ti je utJecaj superiornijeg jezičkog izričaja na manje superiorniji 
- Jara
#3085 Re: Novinarska (ne)pismenost
Dragi novinari i voditelji (ne svi, ali ipak većina
), glede muških prezimena koja se završavaju na -ić, umjesto "gospodine Komšić, gospodine Izetbegović, gospodine Čolić" itd. gramatički je ispravno "gospodine Komšiću, gospodine Izetbegoviću, gospodine Čolićuu itd.
Ako se obraćate ženama, vokativ je jednak nominativu, dakle - "gospođo Komšić, gospođo Izetbegović, gospođo Čolić" itd.
Ako se obraćate ženama, vokativ je jednak nominativu, dakle - "gospođo Komšić, gospođo Izetbegović, gospođo Čolić" itd.
- Raigor Stonehoof
#3086 Re: Novinarska (ne)pismenost
Al mi je najsmjesnije kad napisuJara wrote:Dragi novinari i voditelji (ne svi, ali ipak većina), glede muških prezimena koja se završavaju na -ić, umjesto "gospodine Komšić, gospodine Izetbegović, gospodine Čolić" itd. gramatički je ispravno "gospodine Komšiću, gospodine Izetbegoviću, gospodine Čolićuu itd.
- BHF_Manijak
#3087 Re: Novinarska (ne)pismenost
Furamo se na Ruse, ono Kurnikova, Sharapova...Raigor Stonehoof wrote:
Al mi je najsmjesnije kad napisuKomšićeva, Izetbegovićeva, Čolićeva
mozda gramaticki nije neispravno, ali mi djeluje ponizavajuce
- Raigor Stonehoof
#3088 Re: Novinarska (ne)pismenost
Sjecam se prije par godina teksta, nesto kao konacno donesen zakon u jednoj od tih zemalja da se zene ne moraju prezivati takoBHF_Manijak wrote:Furamo se na Ruse, ono Kurnikova, Sharapova...Raigor Stonehoof wrote:
![]()
Btw kako se preziva/o muz od rahmetli Nade Djurevske
- karanana
#3089 Re: Novinarska (ne)pismenost
avramRaigor Stonehoof wrote:Sjecam se prije par godina teksta, nesto kao konacno donesen zakon u jednoj od tih zemalja da se zene ne moraju prezivati takoBHF_Manijak wrote:Furamo se na Ruse, ono Kurnikova, Sharapova...Raigor Stonehoof wrote:
![]()
Btw kako se preziva/o muz od rahmetli Nade Djurevske![]()
u makedoniji prezime ski se kod zena promjeni na ska. ima dosta zemalja gdje se to radi. mada zvuci administrativno zapetljano.
- perfect_guy
#3090 Re: Novinarska (ne)pismenost
fakat, što se i za muške ne piše na isti fazon?Raigor Stonehoof wrote:
- shake69
#3091 Re: Novinarska (ne)pismenost
U Ceskoj je prezime zene Navratilova (bivsa teniserka, recimo) a njen brat je pazi sad - Navratil!!Raigor Stonehoof wrote:Sjecam se prije par godina teksta, nesto kao konacno donesen zakon u jednoj od tih zemalja da se zene ne moraju prezivati takoBHF_Manijak wrote:Furamo se na Ruse, ono Kurnikova, Sharapova...Raigor Stonehoof wrote:
![]()
Btw kako se preziva/o muz od rahmetli Nade Djurevske![]()
Meni to bas nevjerovatno. Dva razlicita prezimena skroz. Sta fali Martina Navratil?
Ima tu nedosljednosti ihaha. Zasto teniserka Martina Hingis, a nije Hingisova, a rodjena u Slovackoj? Zato sto je igrala za Svicarsku? Pa i Navratilova je igrala za SAD a nije Navratil?
- Raigor Stonehoof
#3092 Re: Novinarska (ne)pismenost
jaooo, Martina Hingis, otkad za nju nisam cuo
Prije nekih 20 godina, bila moj celebrity crush
ona i Sandra Bullock 
- cyprus
#3093 Re: Novinarska (ne)pismenost

23% = svaki treći
Toliko o novinarskoj nepismenosti... A sudeći po komentarima, nepismenoj publici bi trebalo dodatno pojasniti da se ovo ne odnosi na čitavu populaciju, nego samo na slučajeve gdje je takvo testiranje izvršeno, a to su slučajevi gdje je već postojala sumnja ili nedoumica o tome ko je otac
- Logovan
#3094 Re: Novinarska (ne)pismenost
Joa, jao.cyprus wrote: 23% = svaki treći
Toliko o novinarskoj nepismenosti... A sudeći po komentarima, nepismenoj publici bi trebalo dodatno pojasniti da se ovo ne odnosi na čitavu populaciju, nego samo na slučajeve gdje je takvo testiranje izvršeno, a to su slučajevi gdje je već postojala sumnja ili nedoumica o tome ko je otacU članku stoji da takvih slučajeva bude 60-tak na godišnjem nivou...
- perfect_guy
- Jara
#3096 Re: Novinarska (ne)pismenost
To ti je kao ono Merkelova, itd.Raigor Stonehoof wrote:Al mi je najsmjesnije kad napisuJara wrote:Dragi novinari i voditelji (ne svi, ali ipak većina), glede muških prezimena koja se završavaju na -ić, umjesto "gospodine Komšić, gospodine Izetbegović, gospodine Čolić" itd. gramatički je ispravno "gospodine Komšiću, gospodine Izetbegoviću, gospodine Čolićuu itd.
Ako se obraćate ženama, vokativ je jednak nominativu, dakle - "gospođo Komšić, gospođo Izetbegović, gospođo Čolić" itd.Komšićeva, Izetbegovićeva, Čolićeva
Ima ono Ćolićeva - preziva se Ćolić po ocu. Žena Čolića je Čolićka ( iliti Čolićinica
Merkelica!
- spree
#3097 Re: Novinarska (ne)pismenost
meni je to bas zanimljivo. recimo marat safin i dinara safina. nesto slicno kao kod nas muska i zenska imena. dodas slovo a na kraju, odnosno neku varijaciju sa njim i to postane odrednica za zenski spol. nema sanse da fulis ko je musko, a ko zensko.shake69 wrote: U Ceskoj je prezime zene Navratilova (bivsa teniserka, recimo) a njen brat je pazi sad - Navratil!!![]()
Meni to bas nevjerovatno. Dva razlicita prezimena skroz. Sta fali Martina Navratil?
Ima tu nedosljednosti ihaha. Zasto teniserka Martina Hingis, a nije Hingisova, a rodjena u Slovackoj? Zato sto je igrala za Svicarsku? Pa i Navratilova je igrala za SAD a nije Navratil?
-
akaunt
#3098 Re: Novinarska (ne)pismenost
..a šta misliš koliko ljudi uopste procita clanak ili samo pročita naslov. Tipični ciljani članak. Cilja na maloumnu populaciju !cyprus wrote:
23% = svaki treći
Toliko o novinarskoj nepismenosti... A sudeći po komentarima, nepismenoj publici bi trebalo dodatno pojasniti da se ovo ne odnosi na čitavu populaciju, nego samo na slučajeve gdje je takvo testiranje izvršeno, a to su slučajevi gdje je već postojala sumnja ili nedoumica o tome ko je otacU članku stoji da takvih slučajeva bude 60-tak na godišnjem nivou...
Kad tome dodas mjesto radnje RS... eto klikova eto para. Ovo nije jarane nepimenost. Ovo je ašćare govor mrznje.
- Muhamed Đakmić
#3099 Re: Novinarska (ne)pismenost
Kenjac, umjesto što si kao i uvijek opijen nacionalizmom, trebao bi skontati čiji je portal Buka i gdje se nalazi.
Čuj udar na RS
Čuj udar na RS
-
Heller
#3100 Re: Novinarska (ne)pismenost
Bila ova Vanja jedna dobra, kae jaran eto Vanje, ja se sav ozario, kad eto nekog kuronje.spree wrote:meni je to bas zanimljivo. recimo marat safin i dinara safina. nesto slicno kao kod nas muska i zenska imena. dodas slovo a na kraju, odnosno neku varijaciju sa njim i to postane odrednica za zenski spol. nema sanse da fulis ko je musko, a ko zensko.shake69 wrote: U Ceskoj je prezime zene Navratilova (bivsa teniserka, recimo) a njen brat je pazi sad - Navratil!!![]()