Novinarska (ne)pismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
insomnia78

#3076 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by insomnia78 »

Nero Histrion wrote:
karanana wrote:avaz ide sa vukovim pravilom kad je u pitanju pisanje stranih pojmova.
ali ovde su se i u tome prekalkulisali jer su Q upisali kao kju i onda su zaboravili izgovoriti v za U.

pa barem bi novinari morali znati za Kvebek, trebalo mi je vremena da skontam o kojem se dijelu Kanade radi
Na francuskom se izgovara Kebek
Muhamed Đakmić

#3077 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Muhamed Đakmić »

seln wrote:Kix, upravo sada:
Ususret izborima 2018
To je nažalost postala norma, preuzeta je iz hrvatskog jezika. Vjerovatno su je i naši ocijenili kao prihvatljivu.

Ususret, uzrak i slično.
Nero Histrion

#3078 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Nero Histrion »

insomnia78 wrote:
Nero Histrion wrote:
karanana wrote:avaz ide sa vukovim pravilom kad je u pitanju pisanje stranih pojmova.
ali ovde su se i u tome prekalkulisali jer su Q upisali kao kju i onda su zaboravili izgovoriti v za U.

pa barem bi novinari morali znati za Kvebek, trebalo mi je vremena da skontam o kojem se dijelu Kanade radi
Na francuskom se izgovara Kebek

Tacno.

I Shakespeare se drugacije izgovara na engleskom, pa se ovdje pise Šekspir.
Ma dobro je sve dok ne napisu Šeki negdje. :D A može i Šejk. Od milja.
akaunt

#3079 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by akaunt »

...oli ti ga Vilijam Tresokopljić !
Nero Histrion

#3080 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Nero Histrion »

akaunt wrote:...oli ti ga Vilijam Tresokopljić !
ma ja, Vili, aj nou him fom d litl legs. :D
Logovan

#3081 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Logovan »

seln wrote:Kix, upravo sada:
Ususret izborima 2018
:lol: :roll:
karanana

#3082 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by karanana »

da li se rijeci/izrazi kao sto su ujesen, nazimu pisu ovako kako sam ih ja napisao?
ako da, da li je ovo nesto novo ili je uvijek ovako bilo?
Muhamed Đakmić

#3083 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Muhamed Đakmić »

karanana wrote:da li se rijeci/izrazi kao sto su ujesen, nazimu pisu ovako kako sam ih ja napisao?
ako da, da li je ovo nesto novo ili je uvijek ovako bilo?
Rekoh gore da smo po svemu sudeći preuzeli normu iz hrvatskog jezika. Kod njih je tako ispravno, a sve češće viđam i kod nas. Ranije nije tako bilo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3084 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

to ti je utJecaj superiornijeg jezičkog izričaja na manje superiorniji :D
Jara

#3085 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Jara »

Dragi novinari i voditelji (ne svi, ali ipak većina :wink: ), glede muških prezimena koja se završavaju na -ić, umjesto "gospodine Komšić, gospodine Izetbegović, gospodine Čolić" itd. gramatički je ispravno "gospodine Komšiću, gospodine Izetbegoviću, gospodine Čolićuu itd.
Ako se obraćate ženama, vokativ je jednak nominativu, dakle - "gospođo Komšić, gospođo Izetbegović, gospođo Čolić" itd. :)
Raigor Stonehoof

#3086 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Raigor Stonehoof »

Jara wrote:Dragi novinari i voditelji (ne svi, ali ipak većina :wink: ), glede muških prezimena koja se završavaju na -ić, umjesto "gospodine Komšić, gospodine Izetbegović, gospodine Čolić" itd. gramatički je ispravno "gospodine Komšiću, gospodine Izetbegoviću, gospodine Čolićuu itd.
Ako se obraćate ženama, vokativ je jednak nominativu, dakle - "gospođo Komšić, gospođo Izetbegović, gospođo Čolić" itd. :)
Al mi je najsmjesnije kad napisu :D Komšićeva, Izetbegovićeva, Čolićeva :-) mozda gramaticki nije neispravno, ali mi djeluje ponizavajuce
BHF_Manijak

#3087 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by BHF_Manijak »

Raigor Stonehoof wrote:
Al mi je najsmjesnije kad napisu :D Komšićeva, Izetbegovićeva, Čolićeva :-) mozda gramaticki nije neispravno, ali mi djeluje ponizavajuce
Furamo se na Ruse, ono Kurnikova, Sharapova... :mrgreen: :mrgreen:
Raigor Stonehoof

#3088 Re: Novinarska (ne)pismenost

BHF_Manijak wrote:
Raigor Stonehoof wrote:
Sjecam se prije par godina teksta, nesto kao konacno donesen zakon u jednoj od tih zemalja da se zene ne moraju prezivati tako :D

Btw kako se preziva/o muz od rahmetli Nade Djurevske :? :D
karanana

#3089 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by karanana »

Raigor Stonehoof wrote:
BHF_Manijak wrote:
Raigor Stonehoof wrote:
Sjecam se prije par godina teksta, nesto kao konacno donesen zakon u jednoj od tih zemalja da se zene ne moraju prezivati tako :D

avram

u makedoniji prezime ski se kod zena promjeni na ska. ima dosta zemalja gdje se to radi. mada zvuci administrativno zapetljano.
perfect_guy

#3090 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by perfect_guy »

Raigor Stonehoof wrote:
fakat, što se i za muške ne piše na isti fazon?
shake69

#3091 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by shake69 »

Raigor Stonehoof wrote:
BHF_Manijak wrote:
Raigor Stonehoof wrote:

U Ceskoj je prezime zene Navratilova (bivsa teniserka, recimo) a njen brat je pazi sad - Navratil!! :shock:
Meni to bas nevjerovatno. Dva razlicita prezimena skroz. Sta fali Martina Navratil?
Ima tu nedosljednosti ihaha. Zasto teniserka Martina Hingis, a nije Hingisova, a rodjena u Slovackoj? Zato sto je igrala za Svicarsku? Pa i Navratilova je igrala za SAD a nije Navratil? :?
Raigor Stonehoof

#3092 Re: Novinarska (ne)pismenost

jaooo, Martina Hingis, otkad za nju nisam cuo :D Prije nekih 20 godina, bila moj celebrity crush :srce: ona i Sandra Bullock :lol:
cyprus

#3093 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by cyprus »

Image

23% = svaki treći :D

Toliko o novinarskoj nepismenosti... A sudeći po komentarima, nepismenoj publici bi trebalo dodatno pojasniti da se ovo ne odnosi na čitavu populaciju, nego samo na slučajeve gdje je takvo testiranje izvršeno, a to su slučajevi gdje je već postojala sumnja ili nedoumica o tome ko je otac :oops: U članku stoji da takvih slučajeva bude 60-tak na godišnjem nivou...
Logovan

#3094 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Logovan »

cyprus wrote: 23% = svaki treći :D

Toliko o novinarskoj nepismenosti... A sudeći po komentarima, nepismenoj publici bi trebalo dodatno pojasniti da se ovo ne odnosi na čitavu populaciju, nego samo na slučajeve gdje je takvo testiranje izvršeno, a to su slučajevi gdje je već postojala sumnja ili nedoumica o tome ko je otac :oops: U članku stoji da takvih slučajeva bude 60-tak na godišnjem nivou...
Joa, jao. :roll: :roll: :-)
perfect_guy

#3095 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by perfect_guy »

.
Jara

#3096 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Jara »

Raigor Stonehoof wrote:
Jara wrote:Dragi novinari i voditelji (ne svi, ali ipak većina :wink: ), glede muških prezimena koja se završavaju na -ić, umjesto "gospodine Komšić, gospodine Izetbegović, gospodine Čolić" itd. gramatički je ispravno "gospodine Komšiću, gospodine Izetbegoviću, gospodine Čolićuu itd.
To ti je kao ono Merkelova, itd.
Ima ono Ćolićeva - preziva se Ćolić po ocu. Žena Čolića je Čolićka ( iliti Čolićinica ;-) )
Merkelica! 8-)
spree

#3097 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by spree »

shake69 wrote: U Ceskoj je prezime zene Navratilova (bivsa teniserka, recimo) a njen brat je pazi sad - Navratil!! :shock:
Meni to bas nevjerovatno. Dva razlicita prezimena skroz. Sta fali Martina Navratil?
Ima tu nedosljednosti ihaha. Zasto teniserka Martina Hingis, a nije Hingisova, a rodjena u Slovackoj? Zato sto je igrala za Svicarsku? Pa i Navratilova je igrala za SAD a nije Navratil? :?
meni je to bas zanimljivo. recimo marat safin i dinara safina. nesto slicno kao kod nas muska i zenska imena. dodas slovo a na kraju, odnosno neku varijaciju sa njim i to postane odrednica za zenski spol. nema sanse da fulis ko je musko, a ko zensko.
akaunt

#3098 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by akaunt »

cyprus wrote:Image

23% = svaki treći :D

..a šta misliš koliko ljudi uopste procita clanak ili samo pročita naslov. Tipični ciljani članak. Cilja na maloumnu populaciju !
Kad tome dodas mjesto radnje RS... eto klikova eto para. Ovo nije jarane nepimenost. Ovo je ašćare govor mrznje.
Muhamed Đakmić

#3099 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Muhamed Đakmić »

Kenjac, umjesto što si kao i uvijek opijen nacionalizmom, trebao bi skontati čiji je portal Buka i gdje se nalazi.

Čuj udar na RS :lol:
Heller

#3100 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Heller »

spree wrote:
shake69 wrote: U Ceskoj je prezime zene Navratilova (bivsa teniserka, recimo) a njen brat je pazi sad - Navratil!! :shock:
meni je to bas zanimljivo. recimo marat safin i dinara safina. nesto slicno kao kod nas muska i zenska imena. dodas slovo a na kraju, odnosno neku varijaciju sa njim i to postane odrednica za zenski spol. nema sanse da fulis ko je musko, a ko zensko.
Bila ova Vanja jedna dobra, kae jaran eto Vanje, ja se sav ozario, kad eto nekog kuronje.
Post Reply