Novinarska etika: Adnan Janjoš vijest

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Garamond

#1 Novinarska etika: Adnan Janjoš vijest

Post by Garamond »

Jeli samo mene ovo pogađa kao krajnje neetički, ili je ustvari praksa da se u medijima prikazuju slike osumlječenih za krivične prijestupe?

Članak o Adnanu Janošu:
http://www.sarajevo-x.com/clanak/050515005

sa portretom dotičnog.

Mislim, nije prvi put da vidim slične stvari: kad bolje razmislim, New York Times je imao portete snajperista, serijskih ubica i sl. na naslovnici ali ti članci su u medijima već poprimili neku vrstu “celebrity” statusa zbog obima tragedija. Članak o Janjošu me zbog nekog čudnog razloga podsjeća na nedavni skandal u kome je uhapšena nekolicina prostitutki (jer je prostitucija u ovom dijeliću Amerike, kao i u ostalim, ilegalna). Lokalni mediji su isti dan prekrili eter portretima dotičnih djevojaka, i čini mi se da su zbog toga dobili (op. a. opravdano) pakao. Ovom opaskom mi nije namjera da umanjim vrijednost izgubljenih života u slučanju Janoš, naprotiv.

Koji je vaš stav po pitanju ovih stvari? Šta nalaže novinarska etika, ako vas ima koji studirate žurnalistiku?
Elitni vojnik

Post by Elitni vojnik »

Mogu sa pravnog stanovista reci da se to kosi sa nasom pravnom praksom prezumpcije nevinosti. Medjutim pravni sistemi mnogih zemalja poznaju sistem objavljivanja slika kako bi se drustvo upoznalo sa likom i djelima osumnjicenog. Mislim da ce i nase zakonodavstvo uskoro uvesti praksu strozijih kazni (2 godine) za nezakonito drzanje naoruzanja ukljucujuci i cinjenje dostupnim javnosti dosijea nasilnika, silovatelja, ubica itd. To se u anglosaksonskoj pravnoj terminologiji zove izopcavanje iz drustva nepodobnih osoba.
flora.sa

Post by flora.sa »

evo još jedan razlog zašto izbjegavati kafane tipa Cige, Bentbaše, Bosne i sl.
da li se išta lijepo može čuti o ovim kafanama?
NE MOŽE!
:x
Zadig

Post by Zadig »

Image

joj mu face majko mila
:roll:

djevojcicu ubio, stoka jedna.
a novinska etika...eeee, nema te pjesme na bazenima

ne znam ko mi je odvratniji danas, ovaj manijak gore, ili ova stoka dole
Image

tezak izbor
:oops:
Lace

Post by Lace »

ma ja ovog tipa znam ...facom :-?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

flora.sa wrote:evo još jedan razlog zašto izbjegavati kafane tipa Cige, Bentbaše, Bosne i sl.
NE MOŽE!
nemoj pretjerivati.....
lik je mogao biti uhapsen i ipsred obdanista....
licno, ja nisam za objavljivanje slike jer to unistava dozivotno reputaciju osobe koja je osumnjicena za zlocin (jos nije dokazano da je kriv). dodushe, u ovoj drzavi ne mozes biti neko i nesto (cak ni clan predsjednistva) ako nemas zatvorske kazne, makar par mjeseci...
nakon sto se dokaze krivica, licno bih slike tih ljudi stavila na jumbo plakat...
djevojka koja je poginula je bila 3. razred gimnazije.....
ono sto je bolno je sto ce janjos, i slicni njemu, izaci iz zatvora za koju godinu i jovo nanovo....
a nje vise nema....
mozda cu zvucati radikalno, ali ja sam za uvodjenje smrtne kazne...
Zadig

Post by Zadig »

Lace wrote:ma ja ovog tipa znam ...facom :-?
ovog drugog mislis?
Lace

Post by Lace »

ne nego ovog prvog..nisam u sumi rasla vec u sarajevu :roll:
Zadig

Post by Zadig »

Lace wrote:ne nego ovog prvog..nisam u sumi rasla vec u sarajevu :roll:
he he he, jest vala
8)
flora.sa

Post by flora.sa »

mIRCerka wrote:
flora.sa wrote:evo još jedan razlog zašto izbjegavati kafane tipa Cige, Bentbaše, Bosne i sl.
NE MOŽE!
nemoj pretjerivati.....
lik je mogao biti uhapsen i ipsred obdanista
....
licno, ja nisam za objavljivanje slike jer to unistava dozivotno reputaciju osobe koja je osumnjicena za zlocin (jos nije dokazano da je kriv). dodushe, u ovoj drzavi ne mozes biti neko i nesto (cak ni clan predsjednistva) ako nemas zatvorske kazne, makar par mjeseci...
nakon sto se dokaze krivica, licno bih slike tih ljudi stavila na jumbo plakat...

Da, ali se, u najvećem broju slučajeva, ovakvi događaji, dešavaju u kafanama sumnjivog tipa! (alkohol u saradnji sa sis... pevaljkama Grand produkcije izaziva višak adrenalina, koji se troši u tuči, pucnjavi...)
Pa i sam dotični je bio u istoj.
Lace

Post by Lace »

koliko sam ja skontala iz novina nije nadjen u kafani vec na bentbasi a a pucnjava je bila u nakoj mjesnoj zajednici na toki dzeki :-?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Kao sto rekoh, potpuno je nebitno gdje je nadjen....
ono sto je bitno jeste cinjenica da je on uletio na svadbeno veselje i unistio vise maldih zivota, a jedan zauvijek okoncao....
a to sto je bilo sistih pjevaljki iz grand produkcije - nidje veze....
ljudi koji nisu skroz svoji puknu i na pijaci kad kupuju salatu....
flora.sa

Post by flora.sa »

mIRCerka wrote:Kao sto rekoh, potpuno je nebitno gdje je nadjen....
ono sto je bitno jeste cinjenica da je on uletio na svadbeno veselje i unistio vise maldih zivota, a jedan zauvijek okoncao....
ja se slažem, da čovjek koji može ubiti, nije sav svoj.
ali da li je neuračunjljiv, će ipak odrediti sudski vještak!
ako je imao namjeru da ubije, u tom slučaju je on uračunjljiv, bez obzira što je bio pod dejstvom alkohola.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Zadig wrote:Image

joj mu face majko mila
:roll:
:D:D:D
Lace

Post by Lace »

nije on uletio na svadbu...on je po rijecima mladozenje bio gost na svadbi...nisu imali nikakvih problema i kako ovaj kaze..."prepio je" i upucao ih dok su ulazili u auto i spremali se za polazak kuci
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Lace wrote:

nije on uletio na svadbu...on je po rijecima mladozenje bio gost na svadbi...nisu imali nikakvih problema i kako ovaj kaze..."prepio je" i upucao ih dok su ulazili u auto i spremali se za polazak kuci
ne znam, ja sam samo prenijela ono sto mahala prica...

kako god, nebitno je potpuno...
ni ono dijete u ARI u kaknju sto u 16.godini izgubi zivot nije predstavljalo nikakav problem....pa sa donjeg sprata metak njoj direktno u oko ...
i ode...
pa nikom nista....muka mi je od toga...
Zadig

Post by Zadig »

e onako kako je on "prepio", tako i njega treba "prebiti"...
joj ima li pravde u ovoj bosni, ili samo neduzni placaju
:(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Zadig wrote:e onako kako je on "prepio", tako i njega treba "prebiti"...
joj ima li pravde u ovoj bosni, ili samo neduzni placaju
:(
ma to je ono UPS SORI JEBIGA OMAKLO SE BURAZ....
sto je najgore, poslace ga na rehabilitaciju, odvikavanje od alkohola...
i bice miran...sve do slijedece svadbe....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Na licu mjesta Tragedija u sarajevskom naselju Toka Džeka

Krvava svadba

Adnan Janjoš ubio sedamnaestogodišnju učenicu Lejlu K. * Ranjeni mladoženja Aldin Rahić i njegov brat Admir

Na svadbi u prostorijama Mjesne zajednice "Toka Džeka" u starom dijelu Sarajeva, u subotu pola sata iza ponoći, ubijena je 17-godišnja učenica Dobrinjske gimnazije Lejla K. iz Sarajeva.
Djevojku je hicima iz automatske puške usmrtio Adnan Janjoš (29) nastanjen u ulici Trčivode donje u Sarajevu. On je nakon pucnjave pobjegao, a uhvaćen je jučer u poslijepodnevnim satima.

Dosta je popio

Krvava svadba okončana je i ranjavanjem u lijevu nogu mladoženje Aldina Rahića (24) iz Sarajeva. Pucajući rafalnom paljbom, Janjoš je povrijedio i Aldinovog brata Admira (30), kojeg je metak okrznuo po vratu. On je nakon ukazane pomoći u CUM-u na Koševu pušten kući.
Prostorije Mjesne zajednice "Toka Džeka" jučer su bile prazne. Na ulici su ostali tragovi preksinoćnje tragedije, crna sandala ubijene djevojke i ostaci krvi i raznesenog tkiva. U hodniku prostorija mogle su se vidjeti plastične kese u kojim su bačeni ovali i hrana ostala nakon naglo prekinute svečanosti.
Mladoženja Aldin Rahić zadržan je na liječenju na Ortopedskoj klinici na Koševu, a jučer su mu u posjeti bili brojni prijatelji. Aldin nam je ispričao šta se događalo ispred prostorija Mjesne zajednice.
- Ne smijem ni da pomislim šta bi se desilo da je ušao unutra, gdje je bilo stotinu ljudi. Janjoša poznajem godinama. Bili smo dobri. Ne znam šta mu je bilo, ali tu noć je dosta popio - kazao nam je Aldin.
Prema njegovim riječima, Janjoš je bio na svadbi, a prostorije Mjesne zajednice napustio je preksinoć oko 22 sata. Pola sata iza ponoći, Aldin je sa suprugom Ajlom, bratom Admirom i rodicom Lejlom krenuo kući.

Pogođena u glavu

- Krenuo sam da odvezem mladu. Taman smo izašli, ja sam Ajlu smještao u zadnji dio automobila kada se on pojavio sa kalašnjikovom. Repetirao je i upitao sam ga: "Šta ti je". Tada je on opalio rafal u mene i samo sam osjetio da sam pogođen - kaže Aldin.
Pušku je zatim, dodaje, okrenuo prema njegovom bratu i zapucao.
- U Hitnoj sam vidio da je Lejla pogođena u glavu. Ne znam šta mu je bilo, valjda je prepio. Svađe nije bilo, a ja sam mu u životu mnogo puta valjao - ispričao nam je Aldin Rahić.

B. CERIĆ

Roditelji u šoku

U porodici nastradale djevojke jučer se okupilo mnoštvo rodbine i prijatelja. Majka i otac su još u šoku, nisu željeli pričati za novine. Kćerku su pustili na svadbu prvom rođaku, a jučer su joj morali organizirati dženazu.

Pronađen na Bembaši

Policija je jučer u 14.15 sati pronašla Adnana Janjoša na Bembaši.
Kod njega je pronađena automatska puška, koja je oduzeta i predata radi daljeg vještačenja. Osumnjičen za ubistvo, Janjoš je predat u Odsjek za zadržavanje MUP-a Kantona Sarajevo.

Metak prošao kroz potkoljenicu

- Pacijent je zadobio prostrel potkoljenice bez oštećenja krvnih sudova i kosti, a nanesen je projektilom iz automatske puške. Nijedna od bitnih struktura nije povrijeđena i očekuje se povoljan ishod. Rane su obrađene i hirurški zbrinute - kazao nam je dr. Senad Maksić, dežurni ljekar na Ortopediji, koji je jučer obišao ranjenog Aldina.
ma da prepio se....pa umjesto u zrak, pucao u ljude...
how yes no...
senkaca

Post by senkaca »

Lace wrote:ma ja ovog tipa znam ...facom :-?
Pun je Sjever stadiona AFH ili Kosevo ovakvih faca.
savjest

Post by savjest »

Ne samo da treba objavit njegovu sliku vec ga treba uza zid i po kratkom postupku...
Post Reply