NOVI ZELAND???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zemo_online

#1 NOVI ZELAND???

Post by zemo_online »

E ljudi,imam nekih eventualnih planova za preseljenje na N. ZELAND i cuo sam da je tamo pravo dobro.Npr. priroda je fenomenalna i za one koji prirodu vole i uzivaju u njoj to je raj.
Zatim sam nacuo da je to visoko socijalna zemlja sa visokim standardom,posla ima i smjestaj nije tesko za naci.
Ipak bi zelio da se javi nako sa N.Zelanda ili neki povratnik u BiH ili neki turista i da daa malo vise informacija jer na drugi kraj planete ne mogu da odlucim da se selim tek tako.
PS. Isto sam cuo da su ljudi tamo pravo posteni i iskreni i da im je potpuno strano da vas prevare ili slazu i da su neki nasi zavrsili fakultete prepisivajuci.Znate vec nase yugovice.
Maraschino

Post by Maraschino »

Ja sam imao ponudu 1998 god. za N.Zeland i nisam otisao i nikada se nisam pokajao to sto pitas za povratnike, takvih nema ,tamo se kupuje karta u jednom pravcu :D
Kada su mi objasnili sta sve i kako,jednostavno sam odustao. Nista nema gratis (dzaba) sve se kreditira od ucenja jezika,skola,stanovanje...i posle ,ti nemas izbor jer si toliko duzan da to moras godinama da vracas. Standard je dobar,infrastruktura takodje, sve je OK ali za domicilno stanovnistvo (Maori,cini mi se) a za nas...?
Sretno
zlatan01

Post by zlatan01 »

Da, tamo se zaista ide u jednom pravcu. Predaleko je jednostavno. Moji rodjaci iz Australije, koja je nesto bliza, dolaze svakih 5-6 godina ako ne i rjedje. Sto se tice kredita, na njima pociva citava "zapadna" civilizacija, tako da se toga neces rijesiti ma gdje da odes. Istina je da se lahko dobiju ali malo teze vracaju ali i da skoro da nema ljudi bez kredita. Ipak je to sve puno lakse nego u BiH. Ono sto bih ti ja prijateljski savjetovao je, da ako emigriras, onda zaboravi na stari zivot, i ne uporedjuj, nego od prvog dana pokusaj sve raditi po novom, novoj sredini prilagodjenom nacinu...Zaboravi bosansku lezernost, kafice, izlaske, i druzenja. Nije da toga nema, ali nije ni nalik...Spremi se da puno radis, i to 50 % vise od domacih. I jos nesto, ako dodjes do para, ne trosi ih da nekog imponiras, narocito ne svoje zemljake.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

N. Zeland je pokusao prije 15-tak godina da kopira skandinavski socijalni sistem i pali su na tom ispitu, jer jednostavno nisu dovoljni zreli za takvo nesto. N. Z. vise lici na Englesku i Australiju i mnogo je elemenata koje su prijasnji diskutanti objasnili.
Ako zelis da opstanes, zaboravi bosanski lopovluk, marifetluk, jer to tamo ne pali. Ljudi zive na mnogo visem stepenu vrijednosti nego je "sarajevska carsija".
Sama priroda je fenomenalna i jedninstvena. To znam iz svog skromnog iskustva od dvije sedmice koje sam proveo u ribarenju.
Cjene su , po nasim bosanskim mjerilima katastrofa, ali su za taj dio svijeta sasvim normalne.
Ne lazi, budi iskren, i ne smatraj se bogom dan, kao sto mnogi bosanci misle o sebi, te ces moci vidjeti koliko u stvari vrijedis. I znaj, bosanac je za njih NULA, nema nikakvu vrijednost, ali ako znas bilo sta, pozlaticeti se.

Tipovi Silajdjica i Dodika nebi mogli dobiti ni mjesto postara u drzavnoj sluzbi, a Alija , da je ziv , sad bi veslao na kakvoj galiji zakovan za sva vremena. Spiric bi bio kakav magacioner, Nedzad Salkovic bi sjedio u ZOO skupa sa rijetkim vrstama .... :lol: :lol: :lol:
Dasi

Post by Dasi »

A preko koje finte ces otici ako nije tajna?
new_primitivs

Post by new_primitivs »

Test01;
Ja sam na Novom Zelandu vec 8 godina. Sve ono sto te interesuje pitaj na PP. Daleko mozda jesmo, ali isto tako daleko od svih svijetskih takarenja koje se danas desavaju sirom svijeta.
Pozdrav sa Novog Zelanda
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

gospodar kuglastih munja wrote:Ljudi zive na mnogo visem stepenu vrijednosti nego je "sarajevska carsija"
odlicno napisano

ne moras ici toliko daleko kao sto je N.Zeland da to potvrdis
Ahmmed

Post by Ahmmed »

gospodar kuglastih munja wrote:N. Zeland je pokusao prije 15-tak godina da kopira skandinavski socijalni sistem i pali su na tom ispitu, jer jednostavno nisu dovoljni zreli za takvo nesto. N. Z. vise lici na Englesku i Australiju i mnogo je elemenata koje su prijasnji diskutanti objasnili.
Ako zelis da opstanes, zaboravi bosanski lopovluk, marifetluk, jer to tamo ne pali. Ljudi zive na mnogo visem stepenu vrijednosti nego je "sarajevska carsija".
Sama priroda je fenomenalna i jedninstvena. To znam iz svog skromnog iskustva od dvije sedmice koje sam proveo u ribarenju.
Cjene su , po nasim bosanskim mjerilima katastrofa, ali su za taj dio svijeta sasvim normalne.
Ne lazi, budi iskren, i ne smatraj se bogom dan, kao sto mnogi bosanci misle o sebi, te ces moci vidjeti koliko u stvari vrijedis. I znaj, bosanac je za njih NULA, nema nikakvu vrijednost, ali ako znas bilo sta, pozlaticeti se.

Tipovi Silajdjica i Dodika nebi mogli dobiti ni mjesto postara u drzavnoj sluzbi, a Alija , da je ziv , sad bi veslao na kakvoj galiji zakovan za sva vremena. Spiric bi bio kakav magacioner, Nedzad Salkovic bi sjedio u ZOO skupa sa rijetkim vrstama .... :lol: :lol: :lol:
A šta ti je Nedžad Salković skrivio?
Neelix

Post by Neelix »

Ahmmed wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:N. Zeland je pokusao prije 15-tak godina da kopira skandinavski socijalni sistem i pali su na tom ispitu, jer jednostavno nisu dovoljni zreli za takvo nesto. N. Z. vise lici na Englesku i Australiju i mnogo je elemenata koje su prijasnji diskutanti objasnili.

A šta ti je Nedžad Salković skrivio?
rekao bih da je na brankovica mislio :lol:
Piranesi

#10 Re: NOVI ZELAND???

Post by Piranesi »

test01 wrote:E ljudi,imam nekih eventualnih planova za preseljenje na N. ZELAND i cuo sam da je tamo pravo dobro.Npr. priroda je fenomenalna i za one koji prirodu vole i uzivaju u njoj to je raj.
Zatim sam nacuo da je to visoko socijalna zemlja sa visokim standardom,posla ima i smjestaj nije tesko za naci.
Ipak bi zelio da se javi nako sa N.Zelanda ili neki povratnik u BiH ili neki turista i da daa malo vise informacija jer na drugi kraj planete ne mogu da odlucim da se selim tek tako.
PS. Isto sam cuo da su ljudi tamo pravo posteni i iskreni i da im je potpuno strano da vas prevare ili slazu i da su neki nasi zavrsili fakultete prepisivajuci.Znate vec nase yugovice.

Sto se tice prirodnih ljepota RAJ NA ZEMLJI...a i NEMA ZMIJA sto je veoma vazno..hehhe i tamo ti je Merima Isakovic nekada najljepsa glumica Balkana,,,ah jest bila HOT..nazalost imala je auto. nestrecu i sada predaje na medicini ... sretno u svakom slucaju.....Cro. imigranti dominiraju sto se tice Balkanaca...neki proizvide dobra N Z. vina...(poznati su po tome).nasih ima malo... PS zelja mi da naptavim jednu "turneju"j e da isparatam uzduz i poprjeko NZ...ljepota je ...
newone

Post by newone »

Potpisujem!!! U Americi bi jos gore prosli. Neki na dozivotnu a neki na elektricnu stolicu!!!
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

newone wrote:

Potpisujem!!! U Americi bi jos gore prosli. Neki na dozivotnu a neki na elektricnu stolicu!!!
sigurno, vidi se po tome sto je Draza Mihajlovic posthumno dobio americko odlikovanje, koja poremecena drzava :lol:
newone

Post by newone »

sigurno, vidi se po tome sto je Draza Mihajlovic posthumno dobio americko odlikovanje, koja poremecena drzava :lol:[/quote]

Tacno...bilo je to 1948. od strane predsjednika Trumana. Posthumno odlikovan.
Medjutim danas je 2007. i ovi gore pobrojani bi zavrsili kako vec napisah.
Final Cut

Post by Final Cut »

A sta ako neko fakat hoce da ode tamo cak imam i neke formulare i e mailove za tu opiciju?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

a sto ova tema nije na dijaspori?

imas par finih stvari na ovom blogu o N.Zelandu: dubai2.blog.hr
imas sa njega jos linkova na blogere koji su takodje na N.zelandu.

ne znam sta sad nprdjujete nekom je stalo samo da ode iz BiH, a neko nema da vecera i svojo jedini izlaz vidi u odlasku iz BiH :(
new_primitivs

Post by new_primitivs »

Sto se tice prirodnih ljepota Novog Zelanda, istina je da je raj na zemlji. Novi Zeland je teritorijalno velik od prilike kao bivsa Yuga, ali sa samo 4 miliona stanovnika. Samo Auckland, Wellington, Christchurch i Dunedin imaju vise od 2 miliona stanovnika, dok je drugih 2 miliona razbacano sirom sjevernog i juznog otoka. Lokalno stanovnistvo je prijateljski raspolozeno prema strancima iako i ovdje ima rasizma prema Azijatima ali u manjem broju. Englezi i Skoti dominiraju ovdje. Ima puno i ljudi iz bivse nam zajednicke zemlje. Hrvati su vec pustili korjene ovdje a Srbijanaca je poprilicno puno doslo u zadnjih 15 godina. Nas Bosanaca je vrlo malo ovdje. Na Novi Zeland nije bas lako doci. AKo nekoga interesuje moze posjetiti ove web site-ove i dobiti sve informacije o dolasku na Novi Zeland. http://www.goldensandsmigration.co.nz/? ... YAodblCh1A
http://www.migrationbureau.com/newzealand/
Evo i par slicica sa NZ.
Image
Image
Image
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Nikad necu zaboraviti Ross Kemp on Gangs epizodu u kojoj je posjeio Novi Zeland. Mighty Mongrel Mob & Black Power. Dvije maorske gangsterske grupe koje imaju svoj poseban kod, tetoviraju lice, nose svastike i uglavnom se bave preprodajom droge. Iznenadilo me je to jer sam imao uvjek neku viizju, vrlo mirnog i bezbjednog Novog Zelanada sto i jest svudgdje gdje nema ovih gangstera. Mongrel Mob inace broji oko 12.000 clanova, i pokusavaju se prosiriti i na Australiju sto im ne polazi za rukom.

Ovo je bezze informacija, nije bitna ni po cemu za preseljenje ali eto, nesto malo i o Novom Zelandu, ko kad je na chuchumbayumba (jedan forumas iz BiH) govorio kako bi najradije na Novi Zeland da pobjege od politicara i Albanaske heroinske mafije koje ima svugdje po Europi, a neko mu rece - ima i tamo hajvana, sine...

Image

Koga interesuje cijeli video, neka prati linkove na you tube, evo prvi dio...

http://www.youtube.com/watch?v=DQTNAA_Gd1g
Fair Life

Post by Fair Life »

Pogledati...

Image

:lol:

Image__Image

Broken English
R, Drama, 1hr 32min
1996
Aleksandra Vujcic, Julian "Sonny" Arahanga, Rade Serbedzija ...more

Along with Once Were Warriors, Broken English effectively captures
contemporary New Zealand as a society in transition. Broken English dramatizes
how the effect of immigration to the cities of New Zealand by both its native
peoples, the Maoris, and Europeans seeking refuge from political persecution has
not produced a harmonious melting pot. Ivan (Rade Serbedzija) is an embittered
Croatian who fled to his wife's native Aukland when war broke out in Bosnia.
Brooding over TV news reports on what is happening to his homeland (and
displaying more than a little guilt over his flight from there), Ivan lashes out at
anyone ... Read more Along with Once Were Warriors, Broken English effectively
captures contemporary New Zealand as a society in transition. Broken English
dramatizes how the effect of immigration to the cities of New Zealand by both its
native peoples, the Maoris, and Europeans seeking refuge from politica
l persecution has not produced a harmonious melting pot. Ivan (Rade Serbedzija)
is an embittered Croatian who fled to his wife's native Aukland when war broke
out in Bosnia. Brooding over TV news reports on what is happening to his
homeland (and displaying more than a little guilt over his flight from there),
Ivan lashes out at anyone outside of his insulated Croatian community, including
his gentle Maori neighbors. His drug-running business allows him a comfortable
lifestyle, but he's still irritated that his young adult daughters won't mind him.
The eldest, Nina (Aleksandra Vujcic), is a waitress who takes up with a
colleague, a Maori cook named Eddie (Julian "Sonny" Arahanga, who also
appeared in Once Were Warriors), in part because he's attractive but also to
tweak her father. Complicating matters is an arranged marriage Nina has agreed
to with a Chinese immigrant colleague at the restaurant; he's willing to pay her
16,000 dollars just to make his residency legal, so he can be with his girlfriend,
Clara.
...
Arogantni

Post by Arogantni »

Meni nema nista gluplje nego kad nas narod hoce da seli negdje u svijet i onda kaze: "Ma daleko mi Australija ili USA ili Norveska itd...".
Od cega ti daleko? Daleko ti od Bosne?Pa selis da ti bude bolje...Bjezis iz Bosne. A sto bjezis?

I sta sad ti daleko? Daleko ti od Nedzada Brankovica? Daleko ti RS? Da mozda vise volis da si blize svom Bratuncu gdje su ti chete jebali sve zivo i mrtvo? :) Milorad Dodick ti daleko?

Zato ako ko hoce da ide, nek ne konta to "Daleko mi Bosna". Pocni novi zivot i zaboravi sve lose sta ti se dogadjalo za vrijeme rata i za vrijeme poslije rata. Ako imas kakve familije vidjet ces ti njih negdje drugdje, a i ta familija vise voli da se ti snadjes i da je tebi super nego da se "mucis" ti tu u BIH.

Sretan put u New Zealand, Australiju, Finsku...Sto dalje to bolje....
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Izvinjavam se Nedzadu Salkovicu...desio se lapsus...trebalo je da bude Brankovic... :lol:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Nosferatu wrote:Nikad necu zaboraviti Ross Kemp on Gangs epizodu u kojoj je posjeio Novi Zeland. Mighty Mongrel Mob & Black Power. Dvije maorske gangsterske grupe koje imaju svoj poseban kod, tetoviraju lice, nose svastike i uglavnom se bave preprodajom droge. Iznenadilo me je to jer sam imao uvjek neku viizju, vrlo mirnog i bezbjednog Novog Zelanada sto i jest svudgdje gdje nema ovih gangstera. Mongrel Mob inace broji oko 12.000 clanova, i pokusavaju se prosiriti i na Australiju sto im ne polazi za rukom.

Ovo je bezze informacija, nije bitna ni po cemu za preseljenje ali eto, nesto malo i o Novom Zelandu, ko kad je na chuchumbayumba (jedan forumas iz BiH) govorio kako bi najradije na Novi Zeland da pobjege od politicara i Albanaske heroinske mafije koje ima svugdje po Europi, a neko mu rece - ima i tamo hajvana, sine...

Image

Koga interesuje cijeli video, neka prati linkove na you tube, evo prvi dio...

http://www.youtube.com/watch?v=DQTNAA_Gd1g
Taj sam! :)
Ma jarane, jebo albansku mafiju, oni rade svoj posao i mene ne diraju.
Ja bih da pobjegnem od nasih politicara, bijede i jada, prljavstine i cemera, nacionalnih podjela i torova, kantona i katuna, od dvije skole pod istim krovom, od jabuka i krushaka, od ulja od 8km.
Na Novom Zelandu bih uspostavio bolji odnos sa stadom ovaca, lijepo ih shishao i brinuo se o njima, nego sa vecinom BiH kloceva.
To je otprilike to! :)
Post Reply