Novi Zakon

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
al_neri

#1 Novi Zakon

Post by al_neri »

Uskoro punim 18 godina,i hocu da polazem za vozacki,moze li mi iko objasniti novi zakon,mogu li testove polagati sa 17 godina i tako to,hvala unaprijed
dottore

#2 Re: Novi Zakon

Post by dottore »

Mozes prvo položiti testove, ali ne smijes izaći na obuku dok ne napunis 18. Ima u jednoj temi o auto skolama...pa pogledaj jos.. :-D
malizeleni

#3 Re: Novi Zakon

Post by malizeleni »

De ti taj zakon provjeri opet. Ja misilm da mozes uzimati obuku prije napunjene 18.god, ali ne mozes poloziti vozacki.
TheGodfather001

#4 Re: Novi Zakon

Post by TheGodfather001 »

malizeleni wrote:De ti taj zakon provjeri opet. Ja misilm da mozes uzimati obuku prije napunjene 18.god, ali ne mozes poloziti vozacki.
Mozes izaci i na obuku i na testove, ogranicenje testovi vrijede 1 godinu od dana polaganja, obuka vrijedi 6 mjeseci od dana zavrsetka iste. Tako je bilo bar prije par mjeseci kad mi je rodjak polagao. pozz i sretno.
zito23

#5 Re: Novi Zakon

Post by zito23 »

TheGodfather001 wrote:
malizeleni wrote:De ti taj zakon provjeri opet. Ja misilm da mozes uzimati obuku prije napunjene 18.god, ali ne mozes poloziti vozacki.
Mozes izaci i na obuku i na testove, ogranicenje testovi vrijede 1 godinu od dana polaganja, obuka vrijedi 6 mjeseci od dana zavrsetka iste. Tako je bilo bar prije par mjeseci kad mi je rodjak polagao. pozz i sretno.

Nesmije te niko uzeti za pripremu-teoriju dok ne napuniš 18 leta.
Dakle,prvi uslov je to.
TheGodfather001

#6 Re: Novi Zakon

Post by TheGodfather001 »

Last edited by TheGodfather001 on 26/01/2012 13:11, edited 1 time in total.
zito23

#7 Re: Novi Zakon

Post by zito23 »

zito23 wrote:
TheGodfather001 wrote:

Nesmije te niko uzeti za pripremu-teoriju dok ne napuniš 18 leta.
Dakle,prvi uslov je to.
PONOVI.

STICANJE PRAVA NA UPRAVLJANJE MOTORNIM VOZILOM

Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje motornim i priključnim vozilima koja se razvrstavaju u:
-kategorije: A, B, BE, C, CE, D I DE i
-potkategorije: A1,B1,C1,D1, C1E i D1E.
Pravo da upravlja motornim vozilom za pojedine kategorije, odnosno potkategorije stiče lice koje ima:
16 godina za potkategorije A1 i B1, 18 godina za kategorije A,B,BE i potkategorije C1 i C1E, kategorije C i CE, uz uslov da je uupravljalo motornim vozilom potkategorije C1C1E najmanje 1 godinu; kategorije D1 i D1E pod uslovom da je upravljao motornim vozilom kategorije C ili CE najmanje dvije godine.

A ZA NOVE VOZAČE

Ako ste tek položili vozački ispit i dobili vozačku dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B ili C i C1 ne smijete dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole da:
-upravljate vozilom u saobraćaju na putu u vremenu od 23 do 5 časova, ako imate manje od 23 godine, osim ako je sa vama u vozilu lice starije od 25 godina koje ima vozačku dozvolu;
-upravljate vozilom na putu brzinom većom od 70 km/h,
-upravljate brzinom većom od 90 km/h na putu namjenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila i brzom putu;
-upravljate brzinom većom od 120km/h na autoputu;
Tim vozilima ne smijete da vučete priključno vozilo, a ni organizovano da prevozite djecu.
Ako ne budete poštovali prethodno navedene odredbe, bićete kažnjeni kaznom od 50,oo KM.
Post Reply