Novi zakon o turizmu u KS
Moderator: anex
- Drvosjeca iz Dejcica
#1 Novi zakon o turizmu u KS
Jučer na 14. radnoj sjednici zastupnici su usvojili predloženu formu Zakona o turizmu Kantona Sarajevo uz osam amandmana, od kojih su tri Vladina i pet zastupnika Naše stranke. Šta nam donosi novi zakon o Turizmu u KS?
http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... en-zakon-o
Evidentno je zadnjih 7-8 godina konstantno i enormno povećanje turista u glavnom gradu BiH ali i nicanje hostela, motela, hotela i privatnog smještaja. Ovim zakonom Vlada KS želi uvesti reda, omogućiti ljudima legalizaciju dodatnog izvora sredstava ali i povećati priliv sredstava od turizma. Uvode se licence za turističke vodiče, autoprevoznike koji obavljaju prevoz turista, dodatno se reguliše rad turističkih agencija i turističkih zajednica. Čima zakon bude objavljen postavit ću link.
Možda ne bi bilo zgoreg da moderacija razmisli o uvođenju posebe diskusije "TURIZAM".
Evidentno je zadnjih 7-8 godina konstantno i enormno povećanje turista u glavnom gradu BiH ali i nicanje hostela, motela, hotela i privatnog smještaja. Ovim zakonom Vlada KS želi uvesti reda, omogućiti ljudima legalizaciju dodatnog izvora sredstava ali i povećati priliv sredstava od turizma. Uvode se licence za turističke vodiče, autoprevoznike koji obavljaju prevoz turista, dodatno se reguliše rad turističkih agencija i turističkih zajednica. Čima zakon bude objavljen postavit ću link.
Možda ne bi bilo zgoreg da moderacija razmisli o uvođenju posebe diskusije "TURIZAM".
- bombašica
#2 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Zar već ranijim federalnim zakonom nisu bile uvedene licence za vodiče? 
- zavezata-vreca
#3 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Da vidim ko ce mi zabraniti da preko interneta ponudim oglas ljudi se jave .... Ja ih docekan provedem i pokazem grad vilozam ih i na kraju uzmem pare. Ako me neko pita to su moji prijatelji. Zasto bih placao porez
- HAVANA
#4 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Jer postoji negdje covjek koji je ucio skolu za to,registrovao firmu,ima troskove i placa svasta nesta sto ide za dobrobit drustva u cjelini.Sad druga je stvar kako se te pare vecinom naopako trose...Zato jer je to normalno u normalnom i uredjenom drustvu.Zato jer se stvara problematicna konkurencija koja je u povlastenom polozaju u odnosu na nekoga ko regularno radi.Zato jer nije normalno da ti uzmes lupam milju i smotas u dzep a on mora uzeti dvije da tu milju smota u dzep...Svi laju i svi bi prava,obaveze jok.Tom logikom zasto bi iko ista prijavljivao i regularno radio? Kako bi onda ista funkcionisalo?Zar je stvarno potrebno ove stvari objasnjavati? Svaki rad na crno treba puno strozije sankcionisati i prijavljivati.I poslodavce i satro samostalne.Svi laju na poslodavce kako ne prijavljuju, dok se ne dodje do njih samih,onda ne treba nista prijavljivati,drzava vaka,naka...A jok,pravdanja obicna,daj da ja smotam a ko jebe onog sto regularno radi i njegove sume,rijeke,istaknute firme,kirije,doprinose,inspekcije...
-
mali_balon
#5 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Nek se malo uvede reda na Ilidzi, konkreto nu radu sa arapskim turistima npr. rentanje kuca preko posrednika, pravljenje ugovora o najmu bez prijave nadleznim institucijama, razni vozaci i "turoperateri", razne hodzice iz raznih vukojebina koje pricaju arapski koji nude usluge smjestaja, prevoza, turistickih tura i tako to....trebalo bi tu najvise reda uvesti,da o fiskalnim kasama, prijavi radnika ne pricam...
Najlakse je jadnika na carsiji klepit po usima....hajd na Ilidzu kod Memica klepi nekog po usima.....
Najlakse je jadnika na carsiji klepit po usima....hajd na Ilidzu kod Memica klepi nekog po usima.....
- Drvosjeca iz Dejcica
#6 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Zasto bi onda drzava trebala ista poduzeti kada ti sutra otmu to isto auto na sred ulice? Zasto bi ti sutra drzava trebala platiti lijek ili operaciju u bolnici?zavezata-vreca wrote:Da vidim ko ce mi zabraniti da preko interneta ponudim oglas ljudi se jave .... Ja ih docekan provedem i pokazem grad vilozam ih i na kraju uzmem pare. Ako me neko pita to su moji prijatelji. Zasto bih placao porez
Volis li ti ovu drzavu? Ne mozes reci da je volis a pitas se zasto bi placao porez. Tema je otisla malo off topik.
- Drvosjeca iz Dejcica
#7 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Ovim zakonom je to namjera da se uradi, koliko ce im poci za rukom ostaje da se vidi. Ako se provodjenje zakona bude slabo konrolisalo onda ce on ostati samo nijemo slovo na papiru.mali_balon wrote:Nek se malo uvede reda na Ilidzi, konkreto nu radu sa arapskim turistima npr. rentanje kuca preko posrednika, pravljenje ugovora o najmu bez prijave nadleznim institucijama, razni vozaci i "turoperateri", razne hodzice iz raznih vukojebina koje pricaju arapski koji nude usluge smjestaja, prevoza, turistickih tura i tako to....trebalo bi tu najvise reda uvesti,da o fiskalnim kasama, prijavi radnika ne pricam...
-
mali_balon
#8 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Kao i velika vecina zakona u nasoj drzavi...tako da je to sve....prdimahovinaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ovim zakonom je to namjera da se uradi, koliko ce im poci za rukom ostaje da se vidi. Ako se provodjenje zakona bude slabo konrolisalo onda ce on ostati samo nijemo slovo na papiru.mali_balon wrote:Nek se malo uvede reda na Ilidzi, konkreto nu radu sa arapskim turistima npr. rentanje kuca preko posrednika, pravljenje ugovora o najmu bez prijave nadleznim institucijama, razni vozaci i "turoperateri", razne hodzice iz raznih vukojebina koje pricaju arapski koji nude usluge smjestaja, prevoza, turistickih tura i tako to....trebalo bi tu najvise reda uvesti,da o fiskalnim kasama, prijavi radnika ne pricam...
- muha_sa
#9 Re: Novi zakon o turizmu u KS
naše pravilo---zakon je tu da bi se kršio
- zavezata-vreca
#10 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Placao ne placao porez drzava me sigurno nece zastititi ... Sto se tice ljubavi prema njoj samim tim sto sam doveo ljude da je vide je i previseDrvosjeca iz Dejcica wrote:Zasto bi onda drzava trebala ista poduzeti kada ti sutra otmu to isto auto na sred ulice? Zasto bi ti sutra drzava trebala platiti lijek ili operaciju u bolnici?zavezata-vreca wrote:Da vidim ko ce mi zabraniti da preko interneta ponudim oglas ljudi se jave .... Ja ih docekan provedem i pokazem grad vilozam ih i na kraju uzmem pare. Ako me neko pita to su moji prijatelji. Zasto bih placao porez
Volis li ti ovu drzavu? Ne mozes reci da je volis a pitas se zasto bi placao porez. Tema je otisla malo off topik.
- Drvosjeca iz Dejcica
#11 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Ne dovodiš ti nikaoga već ljudi dolaze sami...tvoj oglas tamo negdje za smještaj, vodiča ili iznajmljivanje auta funkcioniše po zakonima ponude i potražnje. Dakle ne umišljaj da ti nekoga dovodiš ili da si faca..ljudi dolaze u Sarajevo zbog njegove istorije (na žalost imamo je previšezavezata-vreca wrote:Placao ne placao porez drzava me sigurno nece zastititi ... Sto se tice ljubavi prema njoj samim tim sto sam doveo ljude da je vide je i previseDrvosjeca iz Dejcica wrote:Zasto bi onda drzava trebala ista poduzeti kada ti sutra otmu to isto auto na sred ulice? Zasto bi ti sutra drzava trebala platiti lijek ili operaciju u bolnici?zavezata-vreca wrote:Da vidim ko ce mi zabraniti da preko interneta ponudim oglas ljudi se jave .... Ja ih docekan provedem i pokazem grad vilozam ih i na kraju uzmem pare. Ako me neko pita to su moji prijatelji. Zasto bih placao porez
- GAU8
#12 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Zato što svaki dohodak treba oporezovati po zakonu. Taman da ti je majka platila da je vozaš. (Ako ne živite skupa)zavezata-vreca wrote:Da vidim ko ce mi zabraniti da preko interneta ponudim oglas ljudi se jave .... Ja ih docekan provedem i pokazem grad vilozam ih i na kraju uzmem pare. Ako me neko pita to su moji prijatelji. Zasto bih placao porez
- GAU8
#13 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Kratko i jasno.HAVANA wrote:Jer postoji negdje covjek koji je ucio skolu za to,registrovao firmu,ima troskove i placa svasta nesta sto ide za dobrobit drustva u cjelini.Sad druga je stvar kako se te pare vecinom naopako trose...Zato jer je to normalno u normalnom i uredjenom drustvu.Zato jer se stvara problematicna konkurencija koja je u povlastenom polozaju u odnosu na nekoga ko regularno radi.Zato jer nije normalno da ti uzmes lupam milju i smotas u dzep a on mora uzeti dvije da tu milju smota u dzep...Svi laju i svi bi prava,obaveze jok.Tom logikom zasto bi iko ista prijavljivao i regularno radio? Kako bi onda ista funkcionisalo?Zar je stvarno potrebno ove stvari objasnjavati? Svaki rad na crno treba puno strozije sankcionisati i prijavljivati.I poslodavce i satro samostalne.Svi laju na poslodavce kako ne prijavljuju, dok se ne dodje do njih samih,onda ne treba nista prijavljivati,drzava vaka,naka...A jok,pravdanja obicna,daj da ja smotam a ko jebe onog sto regularno radi i njegove sume,rijeke,istaknute firme,kirije,doprinose,inspekcije...
- bombašica
#14 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Suština je provođenje zakona....do sada je na snazi bio federalni zakon koji se nije poštovao barem kada su u pitanju turistički vodiči, i sad će navodno kantonalni zakon regulisati i to pitanje...mali_balon wrote:Kao i velika vecina zakona u nasoj drzavi...tako da je to sve....prdimahovinaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ovim zakonom je to namjera da se uradi, koliko ce im poci za rukom ostaje da se vidi. Ako se provodjenje zakona bude slabo konrolisalo onda ce on ostati samo nijemo slovo na papiru.mali_balon wrote:Nek se malo uvede reda na Ilidzi, konkreto nu radu sa arapskim turistima npr. rentanje kuca preko posrednika, pravljenje ugovora o najmu bez prijave nadleznim institucijama, razni vozaci i "turoperateri", razne hodzice iz raznih vukojebina koje pricaju arapski koji nude usluge smjestaja, prevoza, turistickih tura i tako to....trebalo bi tu najvise reda uvesti,da o fiskalnim kasama, prijavi radnika ne pricam...
- KB9
#15 Re: Novi zakon o turizmu u KS
mogo si pocet operisat siromasne za neme mizerne pare, kupis u marketu par nozeva, skalpela, makaze i udri hadzija eto te pravi hirurgzavezata-vreca wrote:Da vidim ko ce mi zabraniti da preko interneta ponudim oglas ljudi se jave .... Ja ih docekan provedem i pokazem grad vilozam ih i na kraju uzmem pare. Ako me neko pita to su moji prijatelji. Zasto bih placao porez
- zubi
#16 Re: Novi zakon o turizmu u KS
HAVANA wrote:Jer postoji negdje covjek koji je ucio skolu za to,registrovao firmu,ima troskove i placa svasta nesta sto ide za dobrobit drustva u cjelini.Sad druga je stvar kako se te pare vecinom naopako trose...Zato jer je to normalno u normalnom i uredjenom drustvu.Zato jer se stvara problematicna konkurencija koja je u povlastenom polozaju u odnosu na nekoga ko regularno radi.Zato jer nije normalno da ti uzmes lupam milju i smotas u dzep a on mora uzeti dvije da tu milju smota u dzep...Svi laju i svi bi prava,obaveze jok.Tom logikom zasto bi iko ista prijavljivao i regularno radio? Kako bi onda ista funkcionisalo?Zar je stvarno potrebno ove stvari objasnjavati? Svaki rad na crno treba puno strozije sankcionisati i prijavljivati.I poslodavce i satro samostalne.Svi laju na poslodavce kako ne prijavljuju, dok se ne dodje do njih samih,onda ne treba nista prijavljivati,drzava vaka,naka...A jok,pravdanja obicna,daj da ja smotam a ko jebe onog sto regularno radi i njegove sume,rijeke,istaknute firme,kirije,doprinose,inspekcije...
-
klixo
#17 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Bingo i sl. velike kompanije ne placaju doprinose na radnike odnosno kompenziraju kroz poticaje i kako da neko bude konkurentan dok se drzava najvise grebe od malih poduzetnika.
Ovdje treba ukinuti velike firme.
Znam najmanje cetvero porodica koji su imali svoje granape i mogli sve obezbjedit sebi u zivotu.
Cim su trgovacki lanci poceli sijevati obicni ljudi su osiromasili.
Koga god pitas rece ti da se pocetko 2000ih najbolje zivjelo.
Kod mene u mahali bila 4 granapa ,danas radi samo jedan i to zbog lokacije.
Ove ostale lokacije poklopili su konzum i amko.
Nismo mi Njemacka i ostale razvijene drzave da imamo auto ili avio industriju pa mozemo ukrupniti trgovine raznih bransi.
Nisam za te zakone, nek razviju domacu industriju pa ce drzava oporezovala ili ne na kraju dobit te pare.
Ovdje treba ukinuti velike firme.
Znam najmanje cetvero porodica koji su imali svoje granape i mogli sve obezbjedit sebi u zivotu.
Cim su trgovacki lanci poceli sijevati obicni ljudi su osiromasili.
Koga god pitas rece ti da se pocetko 2000ih najbolje zivjelo.
Kod mene u mahali bila 4 granapa ,danas radi samo jedan i to zbog lokacije.
Ove ostale lokacije poklopili su konzum i amko.
Nismo mi Njemacka i ostale razvijene drzave da imamo auto ili avio industriju pa mozemo ukrupniti trgovine raznih bransi.
Nisam za te zakone, nek razviju domacu industriju pa ce drzava oporezovala ili ne na kraju dobit te pare.
- KB9
#18 Re: Novi zakon o turizmu u KS
mogucnost izbora rodjeni, tebi i slicnima se ne moze zabranit da nastavite kupovat u granapu (sto ocito ne radite cim ti isti propadaju te na taj nacin samo ispadas dvolican tim pisanjem)
- bombašica
#19 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Zakon još uvijek nije objavljen u Službenom listu Kantona Sarajevo. Zna li se kad će? Baš sam nešto znatiželjna. 
- Thorgerson
#20 Re: Novi zakon o turizmu u KS
HAVANA wrote:Jer postoji negdje covjek koji je ucio skolu za to,registrovao firmu,ima troskove i placa svasta nesta sto ide za dobrobit drustva u cjelini.Sad druga je stvar kako se te pare vecinom naopako trose...Zato jer je to normalno u normalnom i uredjenom drustvu.Zato jer se stvara problematicna konkurencija koja je u povlastenom polozaju u odnosu na nekoga ko regularno radi.Zato jer nije normalno da ti uzmes lupam milju i smotas u dzep a on mora uzeti dvije da tu milju smota u dzep...Svi laju i svi bi prava,obaveze jok.Tom logikom zasto bi iko ista prijavljivao i regularno radio? Kako bi onda ista funkcionisalo?Zar je stvarno potrebno ove stvari objasnjavati? Svaki rad na crno treba puno strozije sankcionisati i prijavljivati.I poslodavce i satro samostalne.Svi laju na poslodavce kako ne prijavljuju, dok se ne dodje do njih samih,onda ne treba nista prijavljivati,drzava vaka,naka...A jok,pravdanja obicna,daj da ja smotam a ko jebe onog sto regularno radi i njegove sume,rijeke,istaknute firme,kirije,doprinose,inspekcije...
Nas narod hoce drzavu, al nemoj da ja tu nesto moram davat.
Kaze nezaposlenost 40+ % ma jest moj qrac. Nezaposlenost u BiH je maksimalno - maksimalno 25%. A kad bi izbacili one koji aktivno traze posao (npr. moja tetka se vodi kao nezaposlena, a zena ne trazi posao uopste vec 15 godina, al mora bit na birou), onda bi taj procenat bio i manji, al hajd da ne pretjerujem.Prema podacima Svjetske banke, BDP naše zemlje prošle godine je iznosio oko 17,8 milijardi dolara pa se tako procjenjuje da se do 8,9 milijardi dolara “okreće” u toj sivoj zoni gdje radnici nisu prijavljeni, plaće se isplaćuju u kuvertama, porez na dodanu vrijednost (PDV) i ostali porezi i doprinosi te parafiskalni i drugi nameti se ne plaćaju državi.
Dovoljno je pogledati pik, ljude se bave izradom kuhinja, plakara, automehanicari, vodoinstalateri, elektricari itd itd ma ti marke ne daju drzavi - MARKE. A uredno su na birou i uzivaju, aj glupo je reci uzivaju obzirom kakvo je, al jebat ga imaju zdravstveno kakvo takvo.
I svi su patriote. Svi su kivni na bakira, na ovog, onog i seru iz dana u dan kako je lose, bla bla.
Odoh u off. Ali podrzavam ovakav vid zakona. Samo da se provodi.
-
HelaS
#21 Re: Novi zakon o turizmu u KS
U Zakonu piše da mu je cilj uređenje i planiranje i razvoj turizma, da je o turističkim subjektima i turističkoj djelatnosti, o promociji i razvoju turizma na području Kantona Sarajevo, o osnivanju i radu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, načinu njenog finansiranja i poslovanja i kriteriji za kategorisanje turističkih mjesta, ali se čini da je glavni cilj ovog Zakona prikupljanje novca, i to na skoro pa lihvarski način.Drvosjeca iz Dejcica wrote: ↑29/04/2016 12:10 Jučer na 14. radnoj sjednici zastupnici su usvojili predloženu formu Zakona o turizmu Kantona Sarajevo uz osam amandmana, od kojih su tri Vladina i pet zastupnika Naše stranke. Šta nam donosi novi zakon o Turizmu u KS?
Pravilnikom o djelatnostima obaveznih članova Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koji je dopunjavan tri puta, propisane su djelatnosti obaveznih članova Turističke zajednice KS, a"Obavezni članovi Turističke zajednice Kantona Sarajevo su sva pravna i fizička lica, koja na području Kantona imaju sjedište ili bilo kakav organizacioni dio i koji ostvaruju prihod pružanjem ugostiteljskih ili drugih turističkih usluga ili obavljaju s turizmom neposredno povezane djelatnosti", što znači - sva pravna lica bilo kojeg organizacionog oblika: d.o.o., obrti, samostalni djelatnici iz uslužne i trgovačke ili ugostiteljske djelatnosti. Dakle - svi "privrednici" u KS su obavezni članovi Turističke zajednice, i za njih, kroz ovaj Pravilnik, utvrđene su djelatnosti, upisane u registracione dokumente kao osnovne, prema kojima su dužni plaćati članarine. Za pravna lica 0,05% i za fizička lica 0,025%, gdje je osnovica za obračun ukupan prihod ostvaren po navedenim djelatnostima, a ukupan prihod čine svi prihodi koje je pravno lice dužno iskazati u računu dobiti i gubitka u skladu sa propisima o računovodstvu.
Vjerujem da neko ima informaciju koliko je to pravnih lica bilo kojeg organizacionog oblika - obaveznih članova Turističke zajednice KS, koji su obavezni na plaćanje članarine, ili koliko je to novca u prometu ovih pravnih lica, pa da izračunamo koliko je to "obaveznog" novca svake godine leglo na račun Turističke zajednice KS.
Nije bezze bila borba političara ko će zavladati "turizmom" u Kantonu Sarajevo
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#22 Re: Novi zakon o turizmu u KS
lako će se to riješiti...na svaku kafanu ide natpis: Zabranjen ulaz turistima i psima!HelaS wrote: ↑29/05/2024 20:39U Zakonu piše da mu je cilj uređenje i planiranje i razvoj turizma, da je o turističkim subjektima i turističkoj djelatnosti, o promociji i razvoju turizma na području Kantona Sarajevo, o osnivanju i radu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, načinu njenog finansiranja i poslovanja i kriteriji za kategorisanje turističkih mjesta, ali se čini da je glavni cilj ovog Zakona prikupljanje novca, i to na skoro pa lihvarski način.Drvosjeca iz Dejcica wrote: ↑29/04/2016 12:10 Jučer na 14. radnoj sjednici zastupnici su usvojili predloženu formu Zakona o turizmu Kantona Sarajevo uz osam amandmana, od kojih su tri Vladina i pet zastupnika Naše stranke. Šta nam donosi novi zakon o Turizmu u KS?
Pravilnikom o djelatnostima obaveznih članova Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koji je dopunjavan tri puta, propisane su djelatnosti obaveznih članova Turističke zajednice KS, a"Obavezni članovi Turističke zajednice Kantona Sarajevo su sva pravna i fizička lica, koja na području Kantona imaju sjedište ili bilo kakav organizacioni dio i koji ostvaruju prihod pružanjem ugostiteljskih ili drugih turističkih usluga ili obavljaju s turizmom neposredno povezane djelatnosti", što znači - sva pravna lica bilo kojeg organizacionog oblika: d.o.o., obrti, samostalni djelatnici iz uslužne i trgovačke ili ugostiteljske djelatnosti. Dakle - svi "privrednici" u KS su obavezni članovi Turističke zajednice, i za njih, kroz ovaj Pravilnik, utvrđene su djelatnosti, upisane u registracione dokumente kao osnovne, prema kojima su dužni plaćati članarine. Za pravna lica 0,05% i za fizička lica 0,025%, gdje je osnovica za obračun ukupan prihod ostvaren po navedenim djelatnostima, a ukupan prihod čine svi prihodi koje je pravno lice dužno iskazati u računu dobiti i gubitka u skladu sa propisima o računovodstvu.
Vjerujem da neko ima informaciju koliko je to pravnih lica bilo kojeg organizacionog oblika - obaveznih članova Turističke zajednice KS, koji su obavezni na plaćanje članarine, ili koliko je to novca u prometu ovih pravnih lica, pa da izračunamo koliko je to "obaveznog" novca svake godine leglo na račun Turističke zajednice KS.
Nije bezze bila borba političara ko će zavladati "turizmom" u Kantonu Sarajevo
-
HelaS
#23 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Profulio si cijelu loptu, kolegaJoseMujica wrote: ↑29/05/2024 20:42 lako će se to riješiti...na svaku kafanu ide natpis: Zabranjen ulaz turistima i psima!
Ne radi se ovdje o turizmu, već o legalnom haraču Vlade KS spram privrede KS kroz Zakon o turizmu. Čitaj prije nego se zaletiš
- tramvajtrojka
#24 Re: Novi zakon o turizmu u KS
to nije nikakav harac nego normalna stvar za promoviranje grada po najznacajnijim sajmovima vani, po podržavanju svih onih aktivnosti kojima se ponosimo sta mislis ko placa one izlozbe, koncert za zadnju noc sffa, aviolinije, sportske dogadjaje, ukrasavanje grada za novu godinu itd.itd. sve ide zbog te takse a sto bi se vlasnici apartmana, hostela, restorana kafica spolno odnosili a da im ne udje jeHelaS wrote: ↑29/05/2024 20:46Profulio si cijelu loptu, kolegaJoseMujica wrote: ↑29/05/2024 20:42 lako će se to riješiti...na svaku kafanu ide natpis: Zabranjen ulaz turistima i psima!![]()
Ne radi se ovdje o turizmu, već o legalnom haraču Vlade KS spram privrede KS kroz Zakon o turizmu. Čitaj prije nego se zaletiš
tzks nije na kantonalnom budžetu i svu zaradu sto imaju od te takse im ode na promociju grada i privlacenje turista, jedan od najboljih stvari koje je trojka uradila je ta tzks tako nevidljiva stvar je donijela gradu direktnih stotine miliona dobiti od turizma
-
HelaS
#25 Re: Novi zakon o turizmu u KS
Kakve veze sa turizmom ima Kopneni prijevoz i cjevovodni transport. Ili Trgovina na malo putem pošte ili interneta. Trgovina na veliko informacijsko-komunikacijskom opremom, itd. Dnevna boravišna taksa za 2024. godinu je 1 KM, i naplaćuje se od smještaja turista koji prijave smještaj turista. Koliko ih je neprijavljenihtramvajtrojka wrote: ↑29/05/2024 20:53to nije nikakav harac nego normalna stvar za promoviranje grada po najznacajnijim sajmovima vani, po podržavanju svih onih aktivnosti kojima se ponosimo sta mislis ko placa one izlozbe, koncert za zadnju noc sffa, aviolinije, sportske dogadjaje, ukrasavanje grada za novu godinu itd.itd. sve ide zbog te takse a sto bi se vlasnici apartmana, hostela, restorana kafica spolno odnosili a da im ne udje jeHelaS wrote: ↑29/05/2024 20:46Profulio si cijelu loptu, kolegaJoseMujica wrote: ↑29/05/2024 20:42 lako će se to riješiti...na svaku kafanu ide natpis: Zabranjen ulaz turistima i psima!![]()
Ne radi se ovdje o turizmu, već o legalnom haraču Vlade KS spram privrede KS kroz Zakon o turizmu. Čitaj prije nego se zaletiš![]()
klasicna nasa prica
tzks nije na kantonalnom budžetu i svu zaradu sto imaju od te takse im ode na promociju grada i privlacenje turista, jedan od najboljih stvari koje je trojka uradila je ta tzks tako nevidljiva stvar je donijela gradu direktnih stotine miliona dobiti od turizma
Svi privrednici koji kroz svoju registriranu djelatnost imaju neposrednu finansijsku korist od turista i turizma, dio te zarade trebaju da vrate državi. I to je OK. Ali zašto da državi plaćaju privrednici koji turiste ne vide ni na mapi, koji nikakve koristi nemaju od turizma, od turističkih novaca, itd. Neko ko je pisao Pravilnik o djelatnostima, i onaj koji je digao ruku u SKS, mozgom nije razmišljao, ili je perfidno sve djelatnosti stavio na spisak, pa ako prođe. I prošlo je...
A što se tiče potrošnje tog privrednog novca, ja nemam informacije koliko ga je na računu Turističke zajednice KS i koliko ga se, i za šta, troši. Gdje se nalaze takve informacije?