Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Tercius

#26 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by Tercius »

A meni sve nesto cudno bilo sto u Milanu ljudi auto parkiraju van centra pa korsite metro 5 stanica kad idu na posao, reko ja papaka ocam mog, mislim halo rodio se tu sta njemu ima ko odredjivati kuda ce se vozati i gdje ce se parkirati ja im drzave i q...za sta su se oni borili.
peepeep

#27 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by peepeep »

Našim krkanima koji bi i u halu autom, ovo se čini kao neki drastičan korak. Meni se đasvi, manje gužve, manje buke. Još samo da imamo JGP da radi i sve bi bilo odlično. Ko zna, možda nas iznenade, mada čisto sumnjam.

P.S. Samo da ne useru svojom "simboličnom" cijenom vinjete.
Haris.ba

#28 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by Haris.ba »

Tercius wrote:A meni sve nesto cudno bilo sto u Milanu ljudi auto parkiraju van centra pa korsite metro 5 stanica kad idu na posao, reko ja papaka ocam mog, mislim halo rodio se tu sta njemu ima ko odredjivati kuda ce se vozati i gdje ce se parkirati ja im drzave i q...za sta su se oni borili.
Milano je drastičan primjer. Kod njih je gužva autoputevima ko kod nas na glavnoj gradskoj magistrali.

Njima više i ne pomaže izgradnja cesta, hem je preskupo, hem nema smisla jer će samo povećavati gužve. Zato se i prebacuju na javni prevoz. Nama fali cesta.
uglavnomja

#29 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by uglavnomja »

peepeep wrote:Našim krkanima koji bi i u halu autom, ovo se čini kao neki drastičan korak. Meni se đasvi, manje gužve, manje buke. Još samo da imamo JGP da radi i sve bi bilo odlično. Ko zna, možda nas iznenade, mada čisto sumnjam.

sve se moze regulisati i bez vinjeta, sat parkinga 5 maraka, kazna za nepropisno parkiranje 100 maraka ... i pocece jgp da radi kao sat, bez zastoja i problema
orinoco

#30 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by orinoco »

uglavnomja wrote:sve se moze regulisati i bez vinjeta, sat parkinga 5 maraka, kazna za nepropisno parkiranje 100 maraka ... i pocece jgp da radi kao sat, bez zastoja i problema
:thumbup: :thumbup:
U sarajevskim okolnostima saobraćajne gužve u užem gradskom jezgru, ovo je jedino adekvatno rješenje. Uz to najjeftinije i najekonomičnije, s provedbom - odmah!
peepeep

#31 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by peepeep »

uglavnomja wrote:
peepeep wrote:Našim krkanima koji bi i u halu autom, ovo se čini kao neki drastičan korak. Meni se đasvi, manje gužve, manje buke. Još samo da imamo JGP da radi i sve bi bilo odlično. Ko zna, možda nas iznenade, mada čisto sumnjam.

sve se moze regulisati i bez vinjeta, sat parkinga 5 maraka, kazna za nepropisno parkiranje 100 maraka ... i pocece jgp da radi kao sat, bez zastoja i problema
Moglo bi se tako regulisati da ti imaš drotove da to konstantno regulišu, da pišu kazne koje će se naplatiti a ne koje će se slagati. Da imamo onih lisica jedno 100tinjak barem na stanju pa da se neko voza autom k'o na filmovima i kači ih. Ovako... sumnjam da se može išta promjeniti. Samo me interesuje kako bi oni odradili ovo sa vinjetama? Da zatvore pa da ima neko da provjerava? Premalo su detalja dali da se može konkretno reći jel' ovo dobra ideja ili je samo bezveze fazon da se uzmu pare.
Tercius

#32 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by Tercius »

Haris.ba wrote:
Tercius wrote:A meni sve nesto cudno bilo sto u Milanu ljudi auto parkiraju van centra pa korsite metro 5 stanica kad idu na posao, reko ja papaka ocam mog, mislim halo rodio se tu sta njemu ima ko odredjivati kuda ce se vozati i gdje ce se parkirati ja im drzave i q...za sta su se oni borili.
Milano je drastičan primjer. Kod njih je gužva autoputevima ko kod nas na glavnoj gradskoj magistrali.

Njima više i ne pomaže izgradnja cesta, hem je preskupo, hem nema smisla jer će samo povećavati gužve. Zato se i prebacuju na javni prevoz. Nama fali cesta.

Ne znam sta da ti kazem, sta god da spomenem sad ispasce da hejtam nesto.Ja zadnjih pola godine komercijalom zavrsim masu stvari a zivim u gradu, hem mi jeftinije, hem mi je kad skontam manje pogubno za zivce hem mi je bolje radi opste cirkulacije krvi u tijelu.Po meni zadnja tacka za komercijalnu upotrebu parkinga bi bila Vrbanja most sve poslje te tacke saobracaj mora da cirkulise pod posebnim uslovima iz uz poseban nadzor.Da sad ne idemo u dubinu tematike saobracaja kod nas, svi se sjate na glavnu cestu kao da je jedina u gradu a meni recimo M.Dvor-Nedjarici po najvecoj spici autom treba cca 15min jer ne idem glavnom.
BadBoy

#33 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by BadBoy »

Rješavanje pitanja zagušenosti Sarajeva automobilima počinje od GRAS-a.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#34 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by Truba »

rješavanje problema svinjetom :D neće uroditi ploda
:lol:
dječak sa šibicama

#35 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by dječak sa šibicama »

Slicne mjere postoje u mnogim gradovima, ali to su uredjeni gradovi sa uredjenim GS, najcesce sa metroom, recimo Minhen koji ima te parkinge na periferiji, ostavis auto i na volju ti U bahn na volju ti S bahn.

Gdje misle u Sarajevu da raja parkira kad zeli u centar grada?

Ideja je odlicna, ali neprovediva ovako kako SDA delegati zamisljaju.
AmirBaa

#36 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by AmirBaa »

oj kad pocnu uporedjivati sarajevo sa milanom, becom i ostalim europskim metropolama, kao kako oni mogu a mi ne mozemo :run: :run: :run:
uglavnomja

#37 Re: Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Post by uglavnomja »

orinoco wrote:
uglavnomja wrote:sve se moze regulisati i bez vinjeta, sat parkinga 5 maraka, kazna za nepropisno parkiranje 100 maraka ... i pocece jgp da radi kao sat, bez zastoja i problema
:thumbup: :thumbup:
U sarajevskim okolnostima saobraćajne gužve u užem gradskom jezgru, ovo je jedino adekvatno rješenje. Uz to najjeftinije i najekonomičnije, s provedbom - odmah!

danas gledam, parkir'o se lik na plocnik, s jedne strane mu pjesacki, s druge ulaz u papagajku ...

fino 100 markica za parkiranje na plocniku, 100 za pjesacki, 100 za blokiranje ulaza i jos 100 'nako za nepropisno parkiranje :oops:
Post Reply