Novi Zakon o radu
Moderator: anex
- MMM1977
#26 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Otišlo svima. Ako je neko preskočen neka ponovo šalje PP.
- KID
#27 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Može i meni...MMM1977 wrote:Otišlo svima. Ako je neko preskočen neka ponovo šalje PP.
Hvalaaaaa
-
ZPP
-
Suzie Q
#29 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
može li i meni? hvala!!!!!!
- MMM1977
#30 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Otišlo svima. Ako je neko preskočen neka ponovo šalje PP.
- MMM1977
- escobar__
#32 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Može i meni link za preuzimanje knjige?
Hvala.
Hvala.
-
clanstranke
#33 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Knjiga +1. Hvala, dobar si covjek. 
- Haris.ba
#34 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Malo sam pregledao one primjere. Recimo za ugovor direktora na neodređeno zaboravlja se da mandat članova uprave u Zakonu o privrednim društvima je ograničen na 4 godine. I to onda i ne može da bude ugovor na nedoređeno.
I raspitivao sam se u poreznoj, min. finansija. Niko mi ne zna reći. Kako se porezno tretira direktor koji nije u radnom odnosu. Da li su doprinosi obavezni? Pozivaju se na Uredbu iz 98 da direktor mora biti "socijalno osiguran".
Isto tako. Šta ako direktor nije u radnom odnosu. Koliko onda mora imati radnika kod prve prijave? Nakon registracije, dok još nije počeo obavljati djelatnosti.
P.S.
Objasni ljudima da su primjeri ugovora, a ne knjiga.
I raspitivao sam se u poreznoj, min. finansija. Niko mi ne zna reći. Kako se porezno tretira direktor koji nije u radnom odnosu. Da li su doprinosi obavezni? Pozivaju se na Uredbu iz 98 da direktor mora biti "socijalno osiguran".
Isto tako. Šta ako direktor nije u radnom odnosu. Koliko onda mora imati radnika kod prve prijave? Nakon registracije, dok još nije počeo obavljati djelatnosti.
P.S.
Objasni ljudima da su primjeri ugovora, a ne knjiga.
- tataćusak
#35 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Javljam seMMM1977 wrote:Poslao sam svima, ako neko nije dobio neka se javi.
- Pokusaj_sa
#36 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
moze meni link *?
- kakotakonikako
#37 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
moze i meni link. hvala puno.
-
Drinski
#38 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
moze li i meni lnk na pp?
-
dino_sibonjic
#39 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Moze li link, hvala.
-
finansijska kriza
#40 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
link na pp pls?
-
Bond0001
#41 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Ako može i meni, unaprijed zahvalan
- DaffyDuck
#42 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
posalji plsMMM1977 wrote:Poslao.
@haris, nisam citala zakon, al meni knjigovodja rece da direktor moze da se prijavi na menadzerski ugovor ako je negdje drugo u radnom odnosu. Kao doprinosi se moraju placati negdje.
U PU jos uvijek nisu sigurni oko detaljnih propisa, jer nije zakon jos zazivio i nisu donesene sve uredbe. U nekim poreskim ovakve zahtjeve odbijaju (rijeci knjigovodje).
A taze informacija od jutros, iz PU centar, donese se odjava. Treba menadzerski ugovor sa osnivacem da ce direktor bez zasnivanja radnog osnosa honorarno obavljati duznost direktora i uz to u prilog kopija statuta firme ili pravilnika o radu u kojem ima stavka da ce direktor preduzeca biti na menadzerskom ugovoru.
- Haris.ba
#43 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Ma i ja tabirim po poreskim upravama. Zanima me koliko mora imati prijavljeno radnika nakon registracije, a dok se djelatnost još nije počela obavljati? Šta ako direktor nije u radnom odnosu?
Malo je glupo da porezna traži u statutu da to piše, kad piše u zakonu. Doneseš isječak iz službenih novina i nek čita.
Malo je glupo da porezna traži u statutu da to piše, kad piše u zakonu. Doneseš isječak iz službenih novina i nek čita.
- DaffyDuck
#44 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Ne znam, ako ti nije mrsko hajde mi posalji link za te nacrte ugovora
Ja prelazim u drugu firmu pa moram svoju rijesiti ovako. Makar za sada. U firmi mora neko biti prijavljen, koliko ljudi ne znam. Sve to kod nas na brzinu, donesen zakon a nisu uredbe i pravilnici
Javim iskustva
Ja prelazim u drugu firmu pa moram svoju rijesiti ovako. Makar za sada. U firmi mora neko biti prijavljen, koliko ljudi ne znam. Sve to kod nas na brzinu, donesen zakon a nisu uredbe i pravilnici
Javim iskustva
- Pokusaj_sa
#45 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
ja nisam jos nista dobio
- Haris.ba
#46 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
To je ono što je "MMM1979" slao, ako si se prijavio kod njega poslaće.DaffyDuck wrote:Ne znam, ako ti nije mrsko hajde mi posalji link za te nacrte ugovora![]()
Ja prelazim u drugu firmu pa moram svoju rijesiti ovako. Makar za sada. U firmi mora neko biti prijavljen, koliko ljudi ne znam. Sve to kod nas na brzinu, donesen zakon a nisu uredbe i pravilnici![]()
Javim iskustva
Ako ne pošalje, javi.
I izvini na dosađivanju, znači direktor (koji je nebitno je li u radnom odnosu ili ne) I još neko. Ili je dovoljno direktor u radnom odnosu?
- MMM1977
#47 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Otišlo je ponovo svima, provjerite pp.
@Haris.ba, knjiga je zapravo sastavljena iz zakona i ovih primjera koje šaljem. Neko je već kačio zakon o radu, mislim na onoj temi o kazni za neprijavljenog radnika na PDF razne diskusije, tako da je u prinicipu to komplet knjiga.
Jbg, nemam vremena da skeniram. Nadam se da je i ovo korisno, posebno što je u formatu koji se može editovati, dakle nema nakucavanja nego samo popunjavanje.
Ja nisam pravnik ni računovođa ali u firmi imam i pravnika i računovođu i revizora, pa često priupitam za nešto što se ovdje pita. Svakako ih plaćam, pa ne košta ništa.
@Haris.ba, knjiga je zapravo sastavljena iz zakona i ovih primjera koje šaljem. Neko je već kačio zakon o radu, mislim na onoj temi o kazni za neprijavljenog radnika na PDF razne diskusije, tako da je u prinicipu to komplet knjiga.
Jbg, nemam vremena da skeniram. Nadam se da je i ovo korisno, posebno što je u formatu koji se može editovati, dakle nema nakucavanja nego samo popunjavanje.
Ja nisam pravnik ni računovođa ali u firmi imam i pravnika i računovođu i revizora, pa često priupitam za nešto što se ovdje pita. Svakako ih plaćam, pa ne košta ništa.
- DaffyDuck
#48 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Hvala MM, dobila sam
Evo sto traze kopiju pravilnika ili statuta
Evo sto traze kopiju pravilnika ili statuta
Odredbama člana 27. Zakona o radu reguliše se radnopravni status predsjednika i članova uprave, odnosno poslovodnog organa drugog naziva direktor, u pravnom licu.
Direktor može poslovodnu funkciju obavljati u radnom odnosu ili bez radnog odnosa, u skladu sa pravilnikom o radu.
Direktor može zasnovati radni odnos na neodređeno ili određeno vrijeme.
Radni odnos na određeno vrijeme traje do isteka roka na koji je izabran direktor, odnosno do njegovog razrješenja.
Na direktora se, bez obzira na vrijeme na koje je zasnovao radni odnos, ne primjenjuju odredbe glava IV-VII i XI ovog zakona.
Ako direktor obavlja poslovodnu funkciju bez radnog odnosa, prava, obaveze i odgovornosti se uređuju ugovorom, u skladu s opštim aktom poslodavca.
Opštim aktom poslodavca (statut / pravila ustanove, pravilnik o radu) treba da budu propisana prava i obaveze ovog direktora, te se na osnovu tih propisa zaključuje ugovor o radu.
- Haris.ba
#49 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Provjerio sam. U poreznim upravama su dobili instrukciju da stopiraju primjenu zakona na direktora bez radnog odnosa.
-
mekses
#50 Re: Novi Zakon o radu - status direktora d.o.o. firme
Ako si provjerio ovo, odnosno ako sigurno znas, jel se mora u sve ovo ukljuciti notar, odnosno registrovati promjena direktora na SUdu?DaffyDuck wrote: A taze informacija od jutros, iz PU centar, donese se odjava. Treba menadzerski ugovor sa osnivacem da ce direktor bez zasnivanja radnog osnosa honorarno obavljati duznost direktora i uz to u prilog kopija statuta firme ili pravilnika o radu u kojem ima stavka da ce direktor preduzeca biti na menadzerskom ugovoru.
Ili je zaista obustavljeno sve ovo sto rece haris.ba?
U svakom slucaju, radi sebe, ali vjerovatno i dosta drugih koje interesuje ova tema, zamolio bih da svako ko dodje do nekih novih info u vezi sa temom napise ovdje..
I jos jednom zahvaljujem MM-u na dokumentu...