Evo sad prelistavam novi zakon i nigdje ne vidim minuli rad. Ukinut je ili sam ćorava?
uostalom šta ste primijetili dobro a šta loše za radnike i poslodavce u novom zakonu???
Moderator: anex
Do promjene Općeg kolektivnog ugovora, mislim 2005. ili 2006. godine, isti je važio samo za subjekte sa državnim kapitalom. Inače kompletno zakonsko rješenje je bio recidiv starog sistema, sa mogućnosšću mnogo zloupotreba.JThomas wrote:nije bio ni u starom, bio je u opštem kolektivnom. kao i topli obrok, regres, prevoz, terenski, odvojeni život, ništa to nije bilo ni u starom zakonu.
Imaš tekst zakona u nacrtnoj formi, bez zadnjih usvojenih amandmana na stranici Parlamenta FBiH/Dom naroda.vesela_sveska wrote:ima li neko da mi proslijedi ovaj zakon da prelistam?
Šuplja priča sindikalista, kojima su ukinute određene zaštite. Nisam primjetio manji bim prava radnika.bumerangss wrote:Nema vise minulog staza nego fiksni dio plate i varijabilni kojeg odredjuje poslodavac na oosnovu tvojih vjestina i ucinka tj rezultata![]()
Za poslodavce (vladare) zakon je dobar a za radnike (robove) zakon je los![]()
24 sata dneno 365 dana u godini moras biti "u pripravnosti" tj kraj telefona pa i na godisnjem u slucaju povecanog obima posla da te gazda moze zovnuti da dodjes na posao!
Ako si na bolovanju duzem od 6 mjeseci, mozes dobiti otkaz, po zakonu sto bi Brankovic rekao![]()
I jos mnogo mnogo toga loseg.....
Hvala,nasla vecRicken wrote:Imaš tekst zakona u nacrtnoj formi, bez zadnjih usvojenih amandmana na stranici Parlamenta FBiH/Dom naroda.vesela_sveska wrote:ima li neko da mi proslijedi ovaj zakon da prelistam?
Dobro je što šta a loše malo šta. Kao prvo, da se razumijemo, raditi se mora. Nigdje u svijetu se ne plaća nerad. Ovaj zakon je kudikamo bolji i od prijeratnog po pitanju prava radnika. Najvažniji dio zakona, po meni, je član 22. i član 23.Atena wrote:Pozdrav svima, nisam pronašla ovu temu.
Evo sad prelistavam novi zakon i nigdje ne vidim minuli rad. Ukinut je ili sam ćorava?![]()
uostalom šta ste primijetili dobro a šta loše za radnike i poslodavce u novom zakonu???
O čemu ba ti?krakatoa wrote:Dobro je što šta a loše malo šta. Kao prvo, da se razumijemo, raditi se mora. Nigdje u svijetu se ne plaća nerad. Ovaj zakon je kudikamo bolji i od prijeratnog po pitanju prava radnika. Najvažniji dio zakona, po meni, je član 22. i član 23.Atena wrote:Pozdrav svima, nisam pronašla ovu temu.
Evo sad prelistavam novi zakon i nigdje ne vidim minuli rad. Ukinut je ili sam ćorava?![]()
Ovo što traže sindikati, neka i dalje traže al pakši će da dobiju. Dosta je bilo guzovače. Odlaze po 30 dana na godišnji pa onda spoje još 50 dana bolovanja i prime punu platu. Da ne spominjem beneficije po osnovu kolektivnih ugovora kao u Elektroprivredi primjer navodim (kupovina vozila skoro besplatno, odlazak na ljetovanje za sve članove porodice besplatno, besplatno liječenje u inostranstvu za uposlenog i sve članove njegove porodice, 13., 14. i 15. plate, nenormalni regresi itd...). Onaj Bajramović našao mene predstavljati a prima 5 puta veću plaću od mene. Ako mu uračunamo i ostale bonuse onda 9 puta tačno. Što se tiće rada na crno, ovim zakonom će se to marginalizirati a posebno raduje nova odredba u vezi ugovora na neodređeno. Pravo na godišnji odmor ostaje isto kao i ranije, prekovremeni rad također (zahvaljujući amandmanu Naše stranke koji je sadržan u sam prijedlog zakona), trudnice sada imaju puno veća prava, ne smije te radnik ako si trudna "šutnuti" s posla. Ukoliko to uradi, snosi debele posljedice. Ovo je samo sitnica od onoga što ovaj zakon sadrži. Sve u svemu zakon je dobar i radnik može biti zadovoljan kao i pošten poslodavac.
sta covjek nece izmislit na cistu miru, imaju oni velike plate al ovo citirano ispada da bi se isplatilo upravi Microsofta da se vise ne zezaju nego da konkurisu u EPkrakatoa wrote:Dobro je što šta a loše malo šta. Kao prvo, da se razumijemo, raditi se mora. Nigdje u svijetu se ne plaća nerad. Ovaj zakon je kudikamo bolji i od prijeratnog po pitanju prava radnika. Najvažniji dio zakona, po meni, je član 22. i član 23.Atena wrote:Pozdrav svima, nisam pronašla ovu temu.
Ovo što traže sindikati, neka i dalje traže al pakši će da dobiju. Dosta je bilo guzovače. Odlaze po 30 dana na godišnji pa onda spoje još 50 dana bolovanja i prime punu platu. Da ne spominjem beneficije po osnovu kolektivnih ugovora kao u Elektroprivredi primjer navodim (kupovina vozila skoro besplatno, odlazak na ljetovanje za sve članove porodice besplatno, besplatno liječenje u inostranstvu za uposlenog i sve članove njegove porodice, 13., 14. i 15. plate, nenormalni regresi itd...). Onaj Bajramović našao mene predstavljati a prima 5 puta veću plaću od mene. Ako mu uračunamo i ostale bonuse onda 9 puta tačno. Što se tiće rada na crno, ovim zakonom će se to marginalizirati a posebno raduje nova odredba u vezi ugovora na neodređeno. Pravo na godišnji odmor ostaje isto kao i ranije, prekovremeni rad također (zahvaljujući amandmanu Naše stranke koji je sadržan u sam prijedlog zakona), trudnice sada imaju puno veća prava, ne smije te radnik ako si trudna "šutnuti" s posla. Ukoliko to uradi, snosi debele posljedice. Ovo je samo sitnica od onoga što ovaj zakon sadrži. Sve u svemu zakon je dobar i radnik može biti zadovoljan kao i pošten poslodavac.
Pa ako je osvojen u KS onda se odnosi KS. Ne moze Skupstina KS usavajati nesto i da se to odnosi na TK ili ZDKljuspica wrote:Ovaj novi zakon o obrazovanju osnovnom i srednjem koji je danas/jucer usvojen da li se odnosi na Federaciju ili samo na Kanton Sarajevo?
bumerangss wrote:Nema vise minulog staza nego fiksni dio plate i varijabilni kojeg odredjuje poslodavac na oosnovu tvojih vjestina i ucinka tj rezultata![]()
Za poslodavce (vladare) zakon je dobar a za radnike (robove) zakon je los![]()
24 sata dneno 365 dana u godini moras biti "u pripravnosti" tj kraj telefona pa i na godisnjem u slucaju povecanog obima posla da te gazda moze zovnuti da dodjes na posao!
Ako si na bolovanju duzem od 6 mjeseci, mozes dobiti otkaz, po zakonu sto bi Brankovic rekao![]()
I jos mnogo mnogo toga loseg.....
Ako ti ne odgovara, traži drugi posao, a neka firma traži drugog radnika koji će pristati na njihove uslove.zekoslav85 wrote:Pitanjceko zna da odgovori jos bolje...
Radno mi je kod privatnika bla bla bla
pokusava mi se nametnuti vise radnih sata tipa da produzim radno vrijeme ne sat vremena vec dva do tri tipa da radim od 9 ujutro do 19 20 navece s tim da ni hvala ni novcano ni nista
zasad uspjevam odrzavati svoj broj radnih sati kao sto bi u narodu rekli "nedam se" pod ugovorom sam..po ugovoru naravno sve bajno pet radnih dana bla bla bla tih 9 sati, ali radna i subota to se ne pika po njegovom![]()
![]()
sta da radim sta mogu ?
orinoco wrote:Ako ti ne odgovara, traži drugi posao, a neka firma traži drugog radnika koji će pristati na njihove uslove.zekoslav85 wrote:Pitanjceko zna da odgovori jos bolje...
Radno mi je kod privatnika bla bla bla
pokusava mi se nametnuti vise radnih sata tipa da produzim radno vrijeme ne sat vremena vec dva do tri tipa da radim od 9 ujutro do 19 20 navece s tim da ni hvala ni novcano ni nista
zasad uspjevam odrzavati svoj broj radnih sati kao sto bi u narodu rekli "nedam se" pod ugovorom sam..po ugovoru naravno sve bajno pet radnih dana bla bla bla tih 9 sati, ali radna i subota to se ne pika po njegovom![]()
![]()
sta da radim sta mogu ?