Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
veiz

#1 Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by veiz »

Novi Zakon o Radu - Ekstremni uslovi rada

Žalosno je da nam poslodavci (Pandurevič,Čengić-ne bi me začudilo da nam i Stanići) kroje kapu bez predstavnika radnika sastavljaju odredbe ugovora o radu-

Spominju se neke niže satnice ,kažu u okruženju je tako –Evropa traži

-Pa nigdje u evropskoj uniji nema satnice 3KM(u evropi je 5-10 eura),
- Nigdje u evropi se neradi po 300 sati mjesečno.
-Nigdje u evropi nema da se prekovremeni i noćni rad računaju kao redovan
-Nigdje u evropi nema da trudnica dobije otkaz za
vrijeme trudnoće
-Nigdje u evropi nema da nemate pravo na godišnji odmor
A o ekstremnim uslovima da i ne govorim
(Temperatura preko 40 stepeni,rad bez zaštitne opreme........)

Kako onda evropa može od nas tražiti tako nešto
Kako Evropa ne traži da se pošuju radnička prava
Lažu poslodavci lažu nas i vlade
zulfo

#2 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by zulfo »

Neznam koje odgovoran za prečišćavanje teksta zakona o radu. Al ko je god autor toga treba ga objesit za muda na Trgu Alije Izetbegovića
ovako izgleda to pečišćavanje
briše se član6
briše se član 7
briše se član 13
.....................

Prava se brišu a obaveze se dopunjuju
U-zap

#3 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by U-zap »

Ja mislim da je ovo sasvim ok. Trebalo bi i gore da bide s obzirom da je narod i suvise pasivan.
OldMayor

#4 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by OldMayor »

Mećite, ne vadite.

Ma koji narod, pa narod je ionako bez posla. Te ovo ne dotice.

Ovi koji rade nemaju vremena da se bakcu sa ovim. Kako cu ja izaci sa posla i strajkovati? Nikako. Da uzmem godisnji da strajkujem, a 50 hiljada lezihljebova prebaca sa guza na guz (70000 nezaposlenih je u kantonu sarajevo :-) :-) :-) ) Sta rade ti ljudi, pa neki ih 50% aktivno trazi posao to je opet 35000 osoba.

I sto najsmjesnije isao sam na proteste, ej poslije posla ko konj, umjesto da idem kuci, odmaram ja idem dole. I sretnem lezihljebove, pametuju, nit idu na proteste, nit glasaju, al pametuju...kladionica i 1 KM za kafu, njima dosta.

Ma boli me briga. Da bog da radni dan bio 20h, a satnica pola marke.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by Domaci izdajnik »

OldMayor wrote:Mećite, ne vadite.

Ovi koji rade nemaju vremena da se bakcu sa ovim. Kako cu ja izaci sa posla i strajkovati? Nikako. Da uzmem godisnji da strajkujem, a 50 hiljada lezihljebova prebaca sa guza na guz. I sto najsmjesnije isao sam na proteste, ej poslije posla ko konj, umjesto da idem kuci, odmaram ja idem dole. I sretnem lezihljebove, pametuju, nit idu na proteste, nit glasaju, al pametuju...kladionica i 1 KM za kafu, njima dosta.

Potpisujem. I još korbač preko leđa.....
Naslovnica

#6 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by Naslovnica »

Samo pojačajte, moja šauma može to izdržati!
MJAU - da

#7 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by MJAU - da »

Ovi koji rade nemaju vremena da se bakcu sa ovim. Kako cu ja izaci sa posla i strajkovati? Nikako. Da uzmem godisnji da strajkujem, a 50 hiljada lezihljebova prebaca sa guza na guz (70000 nezaposlenih je u kantonu sarajevo :-) :-) :-) ) Sta rade ti ljudi, pa neki ih 50% aktivno trazi posao to je opet 35000 osoba.

I sto najsmjesnije isao sam na proteste, ej poslije posla ko konj, umjesto da idem kuci, odmaram ja idem dole. I sretnem lezihljebove, pametuju, nit idu na proteste, nit glasaju, al pametuju...kladionica i 1 KM za kafu, njima dosta.

Potpisujem. jednom sam nekad ovako nešto prokomentarisala na komentarima dok su bili oni famozni protesti, kad me nisu razgulili.
dezurni_ucenik

#8 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by dezurni_ucenik »

Nemoj tako,nisu svi lezihljebovici.Ne treba generalizovati zbog kladionicara i kafedzija,citavu nezaposlenu populaciju.
O'zone
Globalni moderator

#9 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by O'zone »

veiz wrote:Novi Zakon o Radu - Ekstremni uslovi rada

Žalosno je da nam poslodavci (Pandurevič,Čengić-ne bi me začudilo da nam i Stanići) kroje kapu bez predstavnika radnika sastavljaju odredbe ugovora o radu-

Spominju se neke niže satnice ,kažu u okruženju je tako –Evropa traži

-Pa nigdje u evropskoj uniji nema satnice 3KM(u evropi je 5-10 eura),
- Nigdje u evropi se neradi po 300 sati mjesečno.
-Nigdje u evropi nema da se prekovremeni i noćni rad računaju kao redovan
-Nigdje u evropi nema da trudnica dobije otkaz za
vrijeme trudnoće
-Nigdje u evropi nema da nemate pravo na godišnji odmor
A o ekstremnim uslovima da i ne govorim
(Temperatura preko 40 stepeni,rad bez zaštitne opreme........)

Kako onda evropa može od nas tražiti tako nešto
Kako Evropa ne traži da se pošuju radnička prava
Lažu poslodavci lažu nas i vlade
Bu-hu-hu Šmrc!

Nismo mi u Europi nego u BiH.

Prođoh sad kroz ovaj zakon o radu.

Brisanje članova 6, 7, 8 i 35 i jedna mala caka u članu 18 je ubačena prije je stajalo da "probni rad ne može trajati duže od tri mjeseca" sad je to povećano na 6 mjeseci.
Mada je član 7 sad prebačen u član 55 tako da zaštita trudnica ostaje.

U zakon su napokon ubačeni volonteri i pripravnici.

Po članu 21a poslodavac je dužan da izda pismenu potvrdu uposleniku o početku rada na određeno odnosno neodređeno vrijeme ako to ne uradi smatra se da je radnik tu uposlen na neodređeno vrijeme samim time sljeduju ga sva prava.

Član 95 nije definisano maksimalno trajanje otkaznog roka ostavlja se da se to riješi "Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu"

Član 96 proširen koliko vidim u korist radnika

Član 103 možda najveća promjena u korist radnika. Naime po starom zakonu u istom članu uposlenik je mogao podnijeti tužbu u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke poslodavca a kojom se povređuju prava uposlenika sad je taj rok podignut na godinu dana od dana dostavljenja odluke

Član 140 smanjena je kazna za poslodavca sa maksimalnih 10 000 na 7 000 KM ali im se podvukla i greška u stavu 15 koji glasi "ženi zaposlenoj u industriji naredi noćni rad suprotno članu 35. ovog zakona" A Član 35 su obrisali :lol: Dodat je stav 47 "postupi suprotno odredbama
člana 99. ovog zakona" odnosno da poslodavac ne može otpustiti više od 5 radnika a da ne predstavi plan za zbrinjavanje istih.

Član 143. definisao iznose otpremnine za radnike na čekanju koji ne budu pozvani nazada na radno mjesto u roku od 6 mjeseci. Do sada je to bilo u dogovru poslodavac radnik

Sve u svemu previše kukanja jer će ovaj zakon morati proći još dva tri čišćenja jer evo ja kao laik nađoh grešku u članu 140 a tu su još i amandmani koje bi zatupnici trebali podnijeti ako se radnici sjete da naprave pritisak ako ne ko ih jebe neka pate.
Better Man

#10 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by Better Man »

Probni rad u organima uprave je uvijek bio 6 mjeseci,a isto tako je i u bankama itd.
All Apologies

#11 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by All Apologies »

Većina naroda il ne radi nikako il radi po ugovorima na odredjeno i nemaju nekog izgleda da će biti bolje pa što da se bore protiv ovog zakona?
Ako ovaj zakon zaživi možda će ipak običnom narodu biti bolje, a budžetlije će dva puta razmisliti prije nego što nekome sje*u dan ili život.
Breathless

#12 Re: Novi Zakon o radu -pokušaj poslodavaca da od nas naprave robove

Post by Breathless »

Pogledajte film Husinska buna, snimljen po jednom od najsvjetlijih trenutaka u historiji BiH, u kojem se bh radnistvo prvi puta odlucilo na otvoreni otpor ugnjetavanju i vidjet cete gdje nas zele vratiti zagovornici novog zakona o radu, cak mozda i u gori polozaj.

Ovu lekciju trebamo svaki dan ponavljati.

Post Reply