iz novog ferala
TROMBLONOV TURBOEKSKLUZIVNI SERIJAL: SCENARIJ NOVOGA FILMA ANTUNA VRDOLJAKA "DRUŽE TITO, KUPIT ĆU TI MINI, A MERCEDES ANTI GOTOVINI!" (3)
KAKO JE UMRO TITO A ŽIVIO NAŠ ANTE!
KRATAK SADRŽAJ PRETHODNIH NASTAVAKA:
Mladi ali nacionalno svjesni Hrvat Ante Gotovina pred nosom jugokomunističke policije i vojske otima saveznu Štafetu mladosti i odnosi je čak u Marseille, gdje se prijavljuje u Legiju stranaca. Ostarjeli jugokomunistički diktator Josip Broz Tito šepiri se po svojim rezidencijama u Splitu i Beogradu, ne sluteći da uskoro kreće na put bez povratka. Supruga Srpkinja ga zlostavlja zbog njegova hrvatskog podrijetla, ali on to ne shvaća. Neustrašivi legionar Ante Gotovina pronosi slavu hrvatskog vojničkog genija po ložnicama bijelih gospođa i po bojištima crne Afrike...
14. SCENA
Zagreb. Vila Zagorje. Svečani doček Nove 1980. godine za jugokomunističkog diktatora Josipa Broza Tita i njegovu svitu.
Mika Špiljak bezuspješno pokušava otvoriti bocu šampanjca.
JOSIP BROZ TITO: Šta je, druže Miko, tebi bolje ide zatvaranje nego otvaranje?
MIKA ŠPILJAK: Pa nisam ja, druže Tito, zatvorio ovu flašu...
JOSIP BROZ TITO: Ali si zatvorio pola Socijalističke Republike Hrvatske!
Na ovu satrapovu neukusnu pošalicu svi se njegovi dorepnici stanu previjati od smijeha. Smije se i Mika Špiljak, jer on poput svih jugokomunističkih aparatčika nema ni časti ni obraza, ni kičme ni nikojeg kurca.
MIKA ŠPILJAK: A da vi pokušate, druže Tito... Ipak ste vi bravar po zanimanju.
Svima se zalede osmijesi. Napeto iščekivanje. Kako li će na ovu Špiljkovu drskost odreagirati jugokomunistički diktator?
JOSIP BROZ TITO: Ćulafiću!
DOBROSLAV ĆULAFIĆ: Je li da hapsim, druže Tito?
JOSIP BROZ TITO: Nemoj da hapsiš nego dodaj tu flašu!
DOBROSLAV ĆULAFIĆ: Izvolite, druže Tito!
Jugokomunistički diktator otvara šampanjac. Nalijeva čaše svojim poslušnicima.
JOSIP BROZ TITO: Eto, druže Miko, jesi vidio šta je bravarska ruka, ti bokca... Ajde, živjeli!
Svi se kucaju čašama. Jugokomunistički diktator Josip Broz Tito se zagrcne šampanjcem i padne nauznak.
Opća strka.
Trbušastog jugokomunističkog diktatora zarolaju u tepih, ubacuju ga u pokretnu bolnicu marke Raba i odvoze ga u Ljubljanu.
15. SCENA
Luksuzna vila u Neoullyju, rezidencijalnom predgrađu Pariza. Ante Gotovina i skupina legionara upravo pristiglih iz Afrike posebni su gosti plemenitaške obitelji Françoisa Tachiera na proslavi Nove godine.
SVI: Dix, neuf, huit, sept, six, cinq, quatre, trois, deux, un, zeroooooooooooooo!
Prekrasne djevojke bacaju se u naručja hrabrih legionara. Ante zanosno pleše s Veronique Tahier, mlađahnom suprugom vremešnoga domaćina.
Kombo-orkestru na sceni pridružuje se proslavljeni pjevač Serge Gainsbourg.
ANTE GOTOVINA (šapćući očaranoj Francuzici na uho): Oćeš li da ti naručim jednu pismu iz moga rodnog kraja.
VERONIQUE TAHIER: Zar vi tamo uopće imate glazbu? Ja sam mislila da tamo kod vas uspijevaju samo ratnici i ljubavnici.
(Strastveno ga stisne za međunožje.) Oh, mon Dieu!
ANTE GOTOVINA: Sad ćeš ti čut kako se kod nas piva... Serge, Serge, ajde onu našu!
VERONIQUE TAHIER (zadivljeno): Ti poznaješ Gainsbourga?
ANTE GOTOVINA: Ja sam njegov tjelohranitelj.
VERONIQUE TAHIER: Da čujemo tu pjesmu!
ANTE GOTOVINA: Ljuljaj, Serge! Ansambl, ožeži!
SERGE GAINSBOURG: Jedna pjesma za našega hrabrog hrvatskog prijatelja... Chante, chante moi, faucon, chalay, faucon...
ANTE GOTOVINA (iz sveg glasa): Pjeeevaj mi, pjevaj, pjevaj, soooookooooleeeeeeee, šalaj, sokoooleeeeeeee...
16. SCENA
Periferija Zagreba.
Dugo i žudno iščekivani svibanj 1980.
Nahereni kokošinjac, sklepan od nejednakih dasaka i valovitog salonita, nadlijeću raspjevani sokolovi.
SOKOLOVI: Ko što si sinoć pjeevaaaaaooooooo, šalaj, pjevaoooo!
Na haubi parkiranog zaporošca uključen portabl-televizor. Na ekranu punih deset sekundi dvije prazne fotelje. Na jednu od njih napokon sjeda Miroslav Lilić.
MIROSLAV LILIĆ: Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije objavili su večeras u 18 sati proglas u kojem se kaže: "Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije! Umro je drug Tito."
Uz poklič "Heil Hitchcock!" u kadar ulazi redatelj Antun Vrdoljak. Otvara šampanjac.
ANTUN VRDOLJAK: Počasni plo-tun! Pa-li!
Iz boce šampanjca svuda uokolo razlijeva se veselje.
Raduju se i nacionalno osviještene redateljeve kokoši.
KOKOŠI: Pjeeevaj mi, pjevaj, pjevaj, soooookooooleeeeeeee, šalaj, sokoooleeeeeeee...
SOKOLOVI: Ko što si sinoć pjeevaaaaaooooooo, šalaj, pjevaoooo!
(Nastavak u sljedećem broju.)