novi voz

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kurty

#76 Re: novi voz

Post by kurty »

macan prvi wrote:
kurty wrote:
macan prvi wrote: Proveo si cijeli dan u bradinskom tunelu? :shock: Sto me nisi zvao? :D
Pazi, ja kako sam cuo, ono kod Bradine je bilo izuzetno jer su kise bile stvarno jake, za inace ne znam. Al steta je ako pruga bude i kratko zatvorena jer su krajolici odlicni.
A da te zovem??? Najbitnije je da smo po izlasku iz tunela (u kojem su bile dvije reme i 9 agregata) morali po 2 litra mlijeka popit...
Mogao si me zvati, ja stalno pijem mlijeko. :oops: :D
Mali offtopic: koliko je uopste dug taj tunel prije Bradine? Je li to najduzi na potezu Sarajevo-Mostar? I znas li slucajno koja je najvisa nadmorska visina kroz koju ide pruga Sarajevo-Konjic? Vec odavno trazim taj podatak, ali nikako da nadjem.
Kad ides prema mostaru, taj tunel je drugi... Duzina... Mescini 980 metara... nemoj me 100 uzimati za rjec...Da li je najduzi, ne znam...
Al provjerit cu sve sto si me pitao, pa ti javiti
Edin H.

#77 Re: novi voz

Post by Edin H. »

Alfons :thumbup: na postovima

:lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#78 Re: novi voz

Post by PipiDugaDevetka »

macan prvi wrote: Al steta je ako pruga bude i kratko zatvorena jer su krajolici odlicni.
Pratim turističke web. stranice i turisti jedni drugima preporučuju vožnju vozom od Sarajeva do Mostara (I dalje, i obratno) zbog ''scenic canyon of Neretva river''. Naravno, lakše je napraviti fotografiju iz voza, nego iz busa.
http://www.balkanology.com/overview/article_scenicrailways.html wrote:

Image

From Sarajevo the line climbs through the forested hills of central Bosnia, using switchback curves and multiple tunnels to climb to the watershed between the Black Sea and the Adriatic. (Get used to the tunnels - there are 102 of them). At Konjić the track joins the Neretva River, which it follows for the rest of its journey. Over a short distance there is a marked change in the scenery, rounded green hills giving way to the rocky limestone crags of Herzegovina, notably the Prenj mountains to the east. After Jablanica the valley narrows to a gorge, with the road and railway somehow squeezed into the available space on opposite sides of the river - this my favourite part of the route.
Morale bi ŽFBiH poraditi malo u vezi sa turističkom atrakcijom putovanja vozom do Mostara,....
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#79 Re: novi voz

Post by Toto »

macan prvi wrote:
kurty wrote:
macan prvi wrote: Proveo si cijeli dan u bradinskom tunelu? :shock: Sto me nisi zvao? :D
Pazi, ja kako sam cuo, ono kod Bradine je bilo izuzetno jer su kise bile stvarno jake, za inace ne znam. Al steta je ako pruga bude i kratko zatvorena jer su krajolici odlicni.
A da te zovem??? Najbitnije je da smo po izlasku iz tunela (u kojem su bile dvije reme i 9 agregata) morali po 2 litra mlijeka popit...
Mali offtopic: koliko je uopste dug taj tunel prije Bradine? Je li to najduzi na potezu Sarajevo-Mostar? I znas li slucajno koja je najvisa nadmorska visina kroz koju ide pruga Sarajevo-Konjic? Vec odavno trazim taj podatak, ali nikako da nadjem.

na grafikonu nize imas desetine iformacija o toj dionici pruge koja te interesuje .....
najvisa tacka je 755.5 m na Bradini.
uvecaj slike jer na desnoj strani imaju idijagrami nadmorskih visina svih stanica na toj dionici ...
na stranici ispod ima toliko informacija o toj pruzi da bi je Kurty mogo sam jopet napravit :D
http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=8956
Image
Image

Image

Tunel na Ivan sedlu
Image

Image

VAko su goste docekivali u Konjicu za fina vakta i zemana :D
Image
Image
neki

#80 Re: novi voz

Post by neki »

kurty wrote:
macan prvi wrote:
kurty wrote:A da te zovem??? Najbitnije je da smo po izlasku iz tunela (u kojem su bile dvije reme i 9 agregata) morali po 2 litra mlijeka popit...
Kad ides prema mostaru, taj tunel je drugi... Duzina... Mescini 980 metara... nemoj me 100 uzimati za rjec...Da li je najduzi, ne znam...
Al provjerit cu sve sto si me pitao, pa ti javiti
Cini mi se da je tunel Ivan duzi od 3000 metara a koliko znam ima ih jos nekoliko koji su duzi od kilometra..inace od sarajeva do capljine 99 tunela :-)
A bradinska rampa na kojoj je doslo do pomjeranja pruge je potpuno obnovljena prije 3-4 godine i ni jednim dijelom nije na trasi uskotracne pruge. Doslo je do klizista pa se cijelo brdo pomjerilo, nema to nikakve veze sa odvodnjom na pruzi. Inace koliko znam ni jedan dio ove pruge nije na staroj trasi jer cijelo vrijeme dok se gradila ciro je isao prema Dubrovniku, sve dok nije otvorena..
Talgo koje su nasi kupili su 'jednospratni'. Ovi 'dvospratni' su samo za gradski i prigradski promet. Kupili 9 garnitura po 9 vagona bez lokomotiva. Prva evo polako dolazi a ostale ce do 2012 valjda...Dobro su oni tempirali kupovinu jer je remont pruge Sarajevo-Capljina do sad trebao biti gotov po planovima kad su se narucili ovi vozovi ali vlada nije izdvojila pare na vrijeme i sad sve kasni..
AdnanSA

#81 Re: novi voz

Post by AdnanSA »

Vidio sam taj novi voz kako fura kroz Binježevo. Izgleda super na prvi pogled. Končar je nekada bio odlična firma. Nadam se da su i danas dobri.
sarajevsko_pivo

#82 Re: novi voz

Post by sarajevsko_pivo »

Evo jos para slika voza:

Image
Image
Image
sarajevsko_pivo

#83 Re: novi voz

U BiH imas samo tri sredjene stanice:

Zepce:
Image

Capljina:

Image

Doboj:

Image
felipe kajetano

#84 Re: novi voz

Post by felipe kajetano »

Image
Image

Sve je moguce,cak i da se sudaris sa zeljeznickom kompozicijom dok lagano vozis :-)

Put Doboj-Banja Luka
Last edited by felipe kajetano on 12/02/2010 10:15, edited 1 time in total.
veljaca

#85 Re: novi voz

Post by veljaca »

A gdje je ovo, Sejo, ako nije problem ?
Discball

#86 Re: novi voz

Post by Discball »

Image
Divi ovo nisam ni znao da se Konjic ne zove tako nego Konjica
, ja što su namazani ovi ercegovci.... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Optimist

#87 Re: novi voz

Post by Optimist »

Jaguar84 wrote:
Optimist wrote:Kad spominjete vozove, ima igrica TRAINZ simulacuja. Zna li iko gdje se moze nabaviti ta igrica u Sarajevu? Ima vise izdanja, cak je izasla i verzija 2010. :)
welcome....
eo:
http://katz.cd/search/TRAINZ
Mora se imati acount na rapid share-u za ovo. Ima li igdje kupiti na nekoj pijaci, ili da li ima neki link da se moze besplatno skinuti? :)
Ova prva varijanta bi bila bezbolnija, hehe
kekec

#88 Re: novi voz

Post by kekec »

macan prvi wrote:
Mali offtopic: koliko je uopste dug taj tunel prije Bradine? 3223 m
Je li to najduzi na potezu Sarajevo-Mostar? Jeste
I znas li slucajno koja je najvisa nadmorska visina kroz koju ide pruga Sarajevo-Konjic? 753 m n/v
Vec odavno trazim taj podatak, ali nikako da nadjem.
Toto

#89 Re: novi voz

Post by Toto »

Discball wrote:
Image
Divi ovo nisam ni znao da se Konjic ne zove tako nego Konjica
, ja što su namazani ovi ercegovci.... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
u orginalu je bilo KoHnjica al dok je svak izbacio sta je htio osto Konjic. :D :D
A inace jedan od najstarijih naselja u BiH.
Jara

#90 Re: novi voz

Post by Jara »

Ma voz je k'o lutka! :)
macan prvi

#91 Re: novi voz

Post by macan prvi »

PipiDugaDevetka wrote:
macan prvi wrote: Al steta je ako pruga bude i kratko zatvorena jer su krajolici odlicni.
Pratim turističke web. stranice i turisti jedni drugima preporučuju vožnju vozom od Sarajeva do Mostara (I dalje, i obratno) zbog ''scenic canyon of Neretva river''. Naravno, lakše je napraviti fotografiju iz voza, nego iz busa.
http://www.balkanology.com/overview/article_scenicrailways.html wrote:

Image

From Sarajevo the line climbs through the forested hills of central Bosnia, using switchback curves and multiple tunnels to climb to the watershed between the Black Sea and the Adriatic. (Get used to the tunnels - there are 102 of them). At Konjić the track joins the Neretva River, which it follows for the rest of its journey. Over a short distance there is a marked change in the scenery, rounded green hills giving way to the rocky limestone crags of Herzegovina, notably the Prenj mountains to the east. After Jablanica the valley narrows to a gorge, with the road and railway somehow squeezed into the available space on opposite sides of the river - this my favourite part of the route.
Morale bi ŽFBiH poraditi malo u vezi sa turističkom atrakcijom putovanja vozom do Mostara,....
Apsolutno :thumbup: Da su pametni, organizovali bi neku vrstu turistickog voza koji bi kroz provalije do Konjica i dalje prema Mostaru mogao voziti prema posebnom rezimu da ljudi vide sta tamo ima, a ima se puno toga vidjeti.
macan prvi

#92 Re: novi voz

Post by macan prvi »

@Toto i kekec: hvala za odgovore, konacno sam dobio informaciju koju sam trazio. :D Mada 750m nadmorske visine ne zvuci tako spektakularno kao kad se vidi uzivo. :D
Znate li koja je obicno visina vijadukta na relaciji Sarajevo-Konjic i koji je najvisi vijadukt? Na toj relaciji ih ima stvarno puno, i svaki izgleda ogroman. :D
Inace, jos jedan podatak koji trazim vec duze vremena :D je kolika je ustvari tacna dubina provalija na relaciji Grad-Ovcari, koja je bar meni najbolja za posmatranje. :D Provalije izgledaju jako duboko cim se prodje stanica Grad.

Npr. evo slika stanice Ovcari

Image

Koliko je duboko od tog vijadukta?

Ili ovo: ista stanica, slikana odozgo, naravno s pruge :D

Image

Gledano iz ove perspektive, visinska razlika izmedju mjesta na pruzi odakle je slikano i stanice Ovcari izgleda velika, al me zanima zna li neko koliko je to tacno?
macan prvi

#93 Re: novi voz

Post by macan prvi »

sarajevsko_pivo wrote:U BiH imas samo tri sredjene stanice:

Zepce:
Image

Capljina:

Image

Doboj:

Image
Ima ih jos - Bos. Novi, Banja Luka, Sarajevo.
Toto

#94 Re: novi voz

Post by Toto »

macan prvi wrote:
Gledano iz ove perspektive, visinska razlika izmedju mjesta na pruzi odakle je slikano i stanice Ovcari izgleda velika, al me zanima zna li neko koliko je to tacno?
Imas topografske karte i Google Earth pa sva ova svoje pitanja mozes sam sebi odgovorit. A mozes nekad zaustavit i voz pa fino vidjeti plocu na svakom vijaduktu gdje pisu sve karakteristike svakog objekta. :D

A mozes svratiti i kod virtuelnih zeljeznicara:
http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.p ... a&start=15

Image
Najduzi tunel na toj pruzi.

Ivan je ipak koji metar kraci
Image

Image
Image

Ova dionica pruge je spektakularna za panormasko posmatranje predjela. Iz auta se nista od ovoga ne vidi.
Image
http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.p ... &start=165
zenny

#95 Re: novi voz

Post by zenny »

de pricajte malo o novom vozu :D imal' nekih prica kad ce biti pusten u promet nama ljudovima i dali ce biti skuplje u odnosu na prijasnji brzi voz?
Bo Bo

#96 Re: novi voz

Post by Bo Bo »

Osnovne karakterisitke

dužina voza 75 m
visina poda 600 mm
broj sjedećih mjesta 20 /144
broj stajaćih mjesta 250
maksimalna brzina 160 km/h
povezivanje do 3 voza
vakuum WC 2 kom.

Tehnička i tehnološka rješenja

asinkroni pogon s vektorskom regulacijom
µP sustavi upravljanja i komunikacija
vlastita programska podrška
sustavi dijagnostike i monitoringa
modularnost ( Hardware/Software )

(preuzeto sa --- SPAM ---)

Testiranje bi moglo potrajati nekih 4 ili 5 mjeseci, ukoliko se sve pokaže u najboljem redu, išlo bi se u nabavku još 9 ovakvih kompozivija. Pozdrav Bo Bo :) .
Discball

#97 Re: novi voz

Post by Discball »

Evo još par slika unutrašnjosti preneseno s foruma http://--- SPAM ---

Image

drugi razred

Image

prvi razred

Image

bar

Image

nepotrebno objašnjavati

Image

za ovo bi se moglo reći pilotska kabina

Sorry iz nekog razloga neće da pokupi slike pa evo link na forum direktno

http://--- SPAM ---/forum/viewtopic.p ... &start=120
...
Last edited by Discball on 14/02/2010 09:59, edited 2 times in total.
bingov buraz

#98 Re: novi voz

Post by bingov buraz »

Vozic je prelijep,ja bi ovo prazno voz'o :D hebace mu nanu divljaci,mogu zamisliti kad uleti neka navijacka grupa :twisted:
Zna li neko hoce li postizati kod nas ovu deklarisanu brzinu?
sarajevsko_pivo

#99 Re: novi voz

Ovo su nasi talgo vozovi.

Image
alibaba_i_30_godina

#100 Re: novi voz

Post by alibaba_i_30_godina »

sarajevsko_pivo wrote:Ovo su nasi talgo vozovi.

Image
Po ovoj slici sto vidim, ovi Talgo vagoni/voz dosta lici ovom iz Koncara, odnosno obrnuto ... :D :D

prozori su, doduse, malo veci na vozu od Koncara .....
Post Reply