Vjeruj (a garant si i sam vidio), kad dodju one provalije iza Bradine, i putnik otvori cetvere oci, a kamoli masinovodje.Alfons Kauders wrote:eee dok je bila rahmetli juga ili austrougarska, nisu se kadrovi birali po hromosomima, vec po sposobnostima...macan prvi wrote:Mislim da je dobro sto uvode ove vozove jer se tako, barem tamo gdje ima prugeAlfons Kauders wrote:
ne moze do tuzle, nije elektrificirana pruga...
fin je voz, samo sto nam apsolutno ne treba niti ima gdje voziti...a baska sto ce ga neki nas masinovodja, koji je dobio posao samo zato jer ga je okotila necija svekrva, zaova ili jetrva...
onako pjan skrhati niz ivan, kad se opusti uz halida i zaboravi nagib...
, stvara konkurencija autobusima.
I za preko 40 godina pruge do Ploca nikad nije bilo nijedno skrhavanje s pruge, ni s Ivana ni negdje drugo.![]()
ovo ce nasi cobani sjebat za pola godine i onda ce kukati da se vlada ponovo zaduzi par miliona da ga poprave...
novi voz
- macan prvi
#51 Re: novi voz
- kurty
#52 Re: novi voz
atko wrote:Fino je vidjet ovakav voz sto jes jes ... al kad malo odzumiras pa uhvatis siru sliku hud izgleda ko alisa u zemlji cuda... pa neki dan propalo 15 metara pruge prema Konjicu ... sto je zanimljivo u najavi prije dnevnika bas to najavise da ce biti u dnevniku kako zfbih kupuju nove vovzove a pruga im se raspada ... a jos je zanimljvije to da u dnevniku ni rijeci ne bi o tome
... sto li
(mora da su skontali da je po srjedi ipak vlak a ne voz
)
Kamo srece da ovakvi vozova imamo na desetine .... al putnicki zeljeznicki saobraaj je vazda bio u minusu i moro se subvencionirati ... kad drzava izadje na kraj sa lobistima i kad zeljecnice preuzmu uvoz nafte, ulja, psenice i slicno onda mozda na nesto i pocnu liciti ... ovako ... svako malo novi kredit za otplatu starog i podjelu placa
to sto je propalo 15 metara pruge je standardna vijest... znaci cesto se desava... bilo je problema na onom ja mislim drugom tunelu poslije stanice "bradina"... To se desava jer je ova sadasnja pruga napravljena na pojedinim mjestima na "temeljima" (donjem stroju), stare uskotracne pruge... Na toj uskotracnoj pruzi na pojedinim mjestima se u donji stroj ubacivalo drvo, tj sendvici od drvenih greda.. Na tim mjestima gdje se to ugradjivalo, danas pruga propada... Tamo gdje je uvijek ili mokro ili suho, jos nije bilo problema sa drvetom, tog tamo gdje je nekad vlazno nekad suho, dolazi do propadanja pruge...
Upravo sam zbog te cinjenica, pisao na temi o zeljeznicamam (na ovom forumu), da mi je nelogicno da prvo kupuju vozove, pa tek ce onda ici na rekontrukciju pruge.... Rekonstrukcija ce trajati godinu ili dvije, a za godinu ili dvije ovi vozovi bi sigurno kostali bar 10 % jeftinije... jos kad se ostali troskovi dodaju
Al ipak lijepo je nesto ovako vidjeti na ansim prugama
Last edited by kurty on 12/02/2010 00:12, edited 1 time in total.
- alibaba_i_30_godina
#53 Re: novi voz
Znam kakvi vozovi idu po njemackim zeljeznicama, vozio sam se istim ali moje pitanje je bilo namijenjeno za nasu situaciju, odnosno, znam da nasi nisu narucili dvospratni voz a gore je postavljena slika istog, pa sam pitao zar je moguce da su narucili obzirom da se slazem sa onim sto kaze Alfons Kauders.macan prvi wrote:
To nije nista novo, evo kakvi vozovi idu po njemackim zeljeznicama.
- macan prvi
#54 Re: novi voz
samo malo wrote:Ne mora znaciti, ovo za dva sprata i nase tunele, pazi gdje je ovom vozu prvi sprat, gdje drugi... a na nasim starim vozovima, tj vagonima, dok se popnes uz one merdevine na ulazu, vec si na drugom spratu ovog Talga. Ovdje mogu i kolica invalidska uci, na nase stare dobre vagone se ne mozes sale popeti ako nemas bar broncanu medalju iz gimnastike.
Ako nista zato je dobro imati niskopodne vozove.
- kurty
#55 Re: novi voz
Alfons Kauders wrote:naravno da je moguce, ali u civiliziranom svijetu...NeyDan wrote:Meni ovaj Talgo voz izgleda kao da ima 2 sprata, jel' to moguce?!PipiDugaDevetka wrote:
![]()
![]()
kod nas bi nakon prvog tunela imao samo 1 sprat... i pola putnika manje...
Postoje standardi za gabarite u zeljeznicama, koji se primjenju mislim svagdje na svijetu... U najgoru ruku bar u europi su jednaki...Tako da sumnjam da postoji firma koja ce prosizvesti vozove koji su veci od dozvoljenog gabarita, jer kome ce je prodati, ako je on veci za pola metra od dozvoljenog
- macan prvi
#56 Re: novi voz
Mislim da su narucili samo jednospratne, ali i oni su za domace prilike dovoljno cudni.NeyDan wrote:Znam kakvi vozovi idu po njemackim zeljeznicama, vozio sam se istim ali moje pitanje je bilo namijenjeno za nasu situaciju, odnosno, znam da nasi nisu narucili dvospratni voz a gore je postavljena slika istog, pa sam pitao zar je moguce da su narucili obzirom da se slazem sa onim sto kaze Alfons Kauders.macan prvi wrote:
To nije nista novo, evo kakvi vozovi idu po njemackim zeljeznicama.
![]()
- Maraschino
#57 Re: novi voz
ovaj njemacki, necu ni gledati u tehnicke podatke...kupujem
radi boje...
radi boje...
- macan prvi
#58 Re: novi voz
Nisam siguran da se cesto desava. To propadanje pruge kod Bradine je bilo posljedica obilnih kisa (koje su dovele i do odrona na M 17 kod Nemile). Cesce se dogodi da ljudi hodaju po pruzi kad ne treba pa se dogodi tragedija...kurty wrote:atko wrote:Fino je vidjet ovakav voz sto jes jes ... al kad malo odzumiras pa uhvatis siru sliku hud izgleda ko alisa u zemlji cuda... pa neki dan propalo 15 metara pruge prema Konjicu ... sto je zanimljivo u najavi prije dnevnika bas to najavise da ce biti u dnevniku kako zfbih kupuju nove vovzove a pruga im se raspada ... a jos je zanimljvije to da u dnevniku ni rijeci ne bi o tome
... sto li
)
Kamo srece da ovakvi vozova imamo na desetine .... al putnicki zeljeznicki saobraaj je vazda bio u minusu i moro se subvencionirati ... kad drzava izadje na kraj sa lobistima i kad zeljecnice preuzmu uvoz nafte, ulja, psenice i slicno onda mozda na nesto i pocnu liciti ... ovako ... svako malo novi kredit za otplatu starog i podjelu placa
to sto je propalo 15 metara pruge je standardna vijest... znaci cesto se desava... bilo je problema na onom ja mislim drugom tunelu poslije stanice "bradina"... To se desava jer je ova sadasnja pruga napravljena na pojedinim mjestima na "temeljima" (donjem stroju), stare uskotracne pruge... Na toj uskotracnoj pruzi na pojedinim mjestima se u donji stroj ubacivalo drvo, tj sendvici od drvenih greda.. Na tim mjestima gdje se to ugradjivalo, danas pruga propada... Tamo gdje je uvijek ili mokro ili suho, jos nije bilo problema sa drvetom, tog tamo gdje je nekad vlazno nekad suho, dolazi do propadanja pruge...
Upravo sam zbog te cinjenica, pisao na temi o zeljeznicamam (na ovom forumu), da mi je nelogicno da prvo kupuju vozove, pa tek ce onda ici na rekontrukciju pruge.... Rekonstrukcija ce trajati godinu ili dvije, a za godinu ili dvije ovi vozovi bi sigurno kostali bar 10 % jeftinije... jos kad se ostali troskovi dodaju![]()
![]()
![]()
-
howyesno
#59 Re: novi voz
macan prvi wrote:
Mislim da su narucili samo jednospratne, ali i oni su za domace prilike dovoljno cudni.
-
samo malo
#60 Re: novi voz
Fakat, i ovi sa jednim spratom ce izazivati cudjenje po selima i gradovima, zamisli tek dvospratni voz kad protutnji kroz Malesice, Nemilu ili Podlugove.
Zene odmah stravu saljevaju.
Zene odmah stravu saljevaju.
- Alfons Kauders
#61 Re: novi voz
zar ima neko vrijeme kad se treba hodati po pruzi?macan prvi wrote: Nisam siguran da se cesto desava. To propadanje pruge kod Bradine je bilo posljedica obilnih kisa (koje su dovele i do odrona na M 17 kod Nemile). Cesce se dogodi da ljudi hodaju po pruzi kad ne treba pa se dogodi tragedija...
nego, ja fakat ne kontam kako babu atifa ili bilo koga drugog moze satrat voz...
- kurty
#62 Re: novi voz
Ono moje "cesto" nije znacilo svaki drugi dan... Bar jednom u tri cetri mjeseca.... Znam da sam proveo cijeli dan u spomenutom tunelu, i da je masinovodja govorio profesorima i strucnjacima i ZFBiH da voznu "cucne" tu, i na jos jednom mjestu ispod... Kad smo kasnije gledali karte neke, bilo je to na mjestima gdje je pruga na uskotracnoj....macan prvi wrote:Nisam siguran da se cesto desava. To propadanje pruge kod Bradine je bilo posljedica obilnih kisa (koje su dovele i do odrona na M 17 kod Nemile). Cesce se dogodi da ljudi hodaju po pruzi kad ne treba pa se dogodi tragedija...kurty wrote:atko wrote:Fino je vidjet ovakav voz sto jes jes ... al kad malo odzumiras pa uhvatis siru sliku hud izgleda ko alisa u zemlji cuda... pa neki dan propalo 15 metara pruge prema Konjicu ... sto je zanimljivo u najavi prije dnevnika bas to najavise da ce biti u dnevniku kako zfbih kupuju nove vovzove a pruga im se raspada ... a jos je zanimljvije to da u dnevniku ni rijeci ne bi o tome
... sto li
)
Upravo sam zbog te cinjenica, pisao na temi o zeljeznicamam (na ovom forumu), da mi je nelogicno da prvo kupuju vozove, pa tek ce onda ici na rekontrukciju pruge.... Rekonstrukcija ce trajati godinu ili dvije, a za godinu ili dvije ovi vozovi bi sigurno kostali bar 10 % jeftinije... jos kad se ostali troskovi dodaju![]()
![]()
![]()
A mislim da nije do kisa to toliko, jer ipak, pruge u globalu imaju jako dobbru odvodnju...
- Alfons Kauders
#63 Re: novi voz
ne znam care... kod nas je najveci dio pruga, tunela i ostale infrastrukture sagradjen par decenija prije nego sto su poceli praviti ovakve vozove... tako da sumnjam da su omladinci ceteres i neke maksuz odvaljivali jos par metara stijene, ako neko izmisli vece vozove...kurty wrote: Postoje standardi za gabarite u zeljeznicama, koji se primjenju mislim svagdje na svijetu... U najgoru ruku bar u europi su jednaki...Tako da sumnjam da postoji firma koja ce prosizvesti vozove koji su veci od dozvoljenog gabarita, jer kome ce je prodati, ako je on veci za pola metra od dozvoljenog
- kurty
#64 Re: novi voz
Alfons Kauders wrote:zar ima neko vrijeme kad se treba hodati po pruzi?macan prvi wrote: Nisam siguran da se cesto desava. To propadanje pruge kod Bradine je bilo posljedica obilnih kisa (koje su dovele i do odrona na M 17 kod Nemile). Cesce se dogodi da ljudi hodaju po pruzi kad ne treba pa se dogodi tragedija...
nego, ja fakat ne kontam kako babu atifa ili bilo koga drugog moze satrat voz...jebote ide grdosija od par stotina tona i ljudi se ne sklone na vrijeme...
nabacis slusalice, skakuces po pragovima....pokusaj jednom
I zna se desit da ljudi nastradaju u tunelu, jer ne znaju "citati" signalizaciju koja ih vodi do hodnika 8ostave) im voz ne moze nikako nauditi
- kurty
#65 Re: novi voz
Alfons Kauders wrote:ne znam care... kod nas je najveci dio pruga, tunela i ostale infrastrukture sagradjen par decenija prije nego sto su poceli praviti ovakve vozove... tako da sumnjam da su omladinci ceteres i neke maksuz odvaljivali jos par metara stijene, ako neko izmisli vece vozove...kurty wrote: Postoje standardi za gabarite u zeljeznicama, koji se primjenju mislim svagdje na svijetu... U najgoru ruku bar u europi su jednaki...Tako da sumnjam da postoji firma koja ce prosizvesti vozove koji su veci od dozvoljenog gabarita, jer kome ce je prodati, ako je on veci za pola metra od dozvoljenog
Slobodno ti sjedi na sprat,i ako ima ono ko u busu skroz naprijed... na prvo sjediste da vidis prema gdje ides... vidjet ces da ces ziv izaci.... Sjeti me se sta sam ti rekao
A omladinac je kopao kako mu je bilo receno.... smjeo je je visocije, ali nize nikako
- Alfons Kauders
#66 Re: novi voz
e jebiga, onda je babo atif izmislio walkmankurty wrote: nabacis slusalice, skakuces po pragovima....pokusaj jednom
I zna se desit da ljudi nastradaju u tunelu, jer ne znaju "citati" signalizaciju koja ih vodi do hodnika 8ostave) im voz ne moze nikako nauditi
a sto se tice ovog za visinu, evo nasao sam na wiki, ali ne govore nista konkretno... ali haman da nisu bas kompatibilni sa svim tunelima, mostovima itd...
http://en.wikipedia.org/wiki/Bilevel_car
-
SoulSeeker
#67 Re: novi voz
Malo mi liči na delfina, i stvarno je prelijep, ali razjebaće to naši za mjesec dana.trinaesti wrote:
- kurty
#68 Re: novi voz
ah vecina ovih sti su na pruzi kao pjesaci zaginuli, bili su u alkoholiziran stanju... Tako da je to najcesci uzrok...Alfons Kauders wrote:e jebiga, onda je babo atif izmislio walkmankurty wrote: nabacis slusalice, skakuces po pragovima....pokusaj jednom
I zna se desit da ljudi nastradaju u tunelu, jer ne znaju "citati" signalizaciju koja ih vodi do hodnika 8ostave) im voz ne moze nikako nauditijazuk sto preseli
a sto se tice ovog za visinu, evo nasao sam na wiki, ali ne govore nista konkretno... ali haman da nisu bas kompatibilni sa svim tunelima, mostovima itd...
http://en.wikipedia.org/wiki/Bilevel_car
A kazem ti da su kod nas kompaktibilni..
Nije mi jasno ovo za vozove... Ako je u pitanju nosivost mosta, tu nema problema...ovi nece nikad biti tezi, od onih sto iz varesa recimo voze rudu...
- macan prvi
#69 Re: novi voz
Alfons Kauders wrote:zar ima neko vrijeme kad se treba hodati po pruzi?macan prvi wrote: Nisam siguran da se cesto desava. To propadanje pruge kod Bradine je bilo posljedica obilnih kisa (koje su dovele i do odrona na M 17 kod Nemile). Cesce se dogodi da ljudi hodaju po pruzi kad ne treba pa se dogodi tragedija...
nego, ja fakat ne kontam kako babu atifa ili bilo koga drugog moze satrat voz...jebote ide grdosija od par stotina tona i ljudi se ne sklone na vrijeme...
- kurty
#70 Re: novi voz
macan prvi wrote:Alfons Kauders wrote:zar ima neko vrijeme kad se treba hodati po pruzi?macan prvi wrote: Nisam siguran da se cesto desava. To propadanje pruge kod Bradine je bilo posljedica obilnih kisa (koje su dovele i do odrona na M 17 kod Nemile). Cesce se dogodi da ljudi hodaju po pruzi kad ne treba pa se dogodi tragedija...
![]()
Eh sta bih ti ja prica mogao reci o svojim avanturama na pruzi.
priznaj da si il malo degustirao kojekakva pica, ili si malo (moderno receno) bio nevaljao
- macan prvi
#71 Re: novi voz
Proveo si cijeli dan u bradinskom tunelu?kurty wrote:Ono moje "cesto" nije znacilo svaki drugi dan... Bar jednom u tri cetri mjeseca.... Znam da sam proveo cijeli dan u spomenutom tunelu, i da je masinovodja govorio profesorima i strucnjacima i ZFBiH da voznu "cucne" tu, i na jos jednom mjestu ispod... Kad smo kasnije gledali karte neke, bilo je to na mjestima gdje je pruga na uskotracnoj....macan prvi wrote:Nisam siguran da se cesto desava. To propadanje pruge kod Bradine je bilo posljedica obilnih kisa (koje su dovele i do odrona na M 17 kod Nemile). Cesce se dogodi da ljudi hodaju po pruzi kad ne treba pa se dogodi tragedija...kurty wrote: to sto je propalo 15 metara pruge je standardna vijest... znaci cesto se desava... bilo je problema na onom ja mislim drugom tunelu poslije stanice "bradina"... To se desava jer je ova sadasnja pruga napravljena na pojedinim mjestima na "temeljima" (donjem stroju), stare uskotracne pruge... Na toj uskotracnoj pruzi na pojedinim mjestima se u donji stroj ubacivalo drvo, tj sendvici od drvenih greda.. Na tim mjestima gdje se to ugradjivalo, danas pruga propada... Tamo gdje je uvijek ili mokro ili suho, jos nije bilo problema sa drvetom, tog tamo gdje je nekad vlazno nekad suho, dolazi do propadanja pruge...
![]()
![]()
A mislim da nije do kisa to toliko, jer ipak, pruge u globalu imaju jako dobbru odvodnju...
Pazi, ja kako sam cuo, ono kod Bradine je bilo izuzetno jer su kise bile stvarno jake, za inace ne znam. Al steta je ako pruga bude i kratko zatvorena jer su krajolici odlicni.
- macan prvi
#72 Re: novi voz
S picem nisam u bas najboljim odnosima, bit ce da je ovo drugo.kurty wrote:macan prvi wrote:Alfons Kauders wrote: zar ima neko vrijeme kad se treba hodati po pruzi?
![]()
Eh sta bih ti ja prica mogao reci o svojim avanturama na pruzi.
priznaj da si il malo degustirao kojekakva pica, ili si malo (moderno receno) bio nevaljao![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- kurty
#73 Re: novi voz
taj dan je od 8.30 do 14.30 obustavljen citav sobracaj u Federaciji, zbog tog sto se radilo... Pricam ono sto sam vidjeo i cuo...macan prvi wrote: Proveo si cijeli dan u bradinskom tunelu?Sto me nisi zvao?
![]()
Pazi, ja kako sam cuo, ono kod Bradine je bilo izuzetno jer su kise bile stvarno jake, za inace ne znam. Al steta je ako pruga bude i kratko zatvorena jer su krajolici odlicni.
A da te zovem??? Najbitnije je da smo po izlasku iz tunela (u kojem su bile dvije reme i 9 agregata) morali po 2 litra mlijeka popit...
A za ono drugo... Vjerovatno je neki "pametnjakovic" se guzvao pored pruge kad je nailazio voz... Sutradan je nastao Durex Vibro prsten...
- Haris.ba
#74 Re: novi voz
Ne čuješ voz. Meni se to desilo. Grupica hodala po pruzi, i kažemo sklonićemo se kad čujemo voz. Pravac puko, vedro. Kad lola svira iza na smanje od 100 metara. Psuje nam sve po spisku. Još i dobro usporio. Kako smo ko skakavci sa pruge pobjeglu, uuuu. Da me je policija uhvatila i kaznila sa 1000 maraka ne bi mi bilo žao.Alfons Kauders wrote: nego, ja fakat ne kontam kako babu atifa ili bilo koga drugog moze satrat voz...jebote ide grdosija od par stotina tona i ljudi se ne sklone na vrijeme...
- macan prvi
#75 Re: novi voz
Mogao si me zvati, ja stalno pijem mlijeko.kurty wrote:A da te zovem??? Najbitnije je da smo po izlasku iz tunela (u kojem su bile dvije reme i 9 agregata) morali po 2 litra mlijeka popit...macan prvi wrote: Proveo si cijeli dan u bradinskom tunelu?Sto me nisi zvao?
![]()
Mali offtopic: koliko je uopste dug taj tunel prije Bradine? Je li to najduzi na potezu Sarajevo-Mostar? I znas li slucajno koja je najvisa nadmorska visina kroz koju ide pruga Sarajevo-Konjic? Vec odavno trazim taj podatak, ali nikako da nadjem.