ohoho, pazi avatara, pazi avataramadner wrote:U pitanju je lova, ja ne oprastam veci harac.
NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
- karanana
#126 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
-
VjecitiStudent
#127 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
A jel trazite i sami fiskalne racune od trgovaca, ili cekate drzavu da to za vas radi????Željezničar wrote:1.Prilikom prošlog uvođenja poreza, ukinuli su poslodavcima porez na platu od 5 % i uveli radnicima za 10 %.
2.Sad smanjuju poslodavcima doprinose za Pio za trećinu, kako će se to odraziti na naše penzije u budućnosti?
3.Svako povećanja nameta od Pdv-a do sad karakterizirale su priče o socijalnoj osjetljivosti, itd...Šta je od tog ostvareno?
4.Niko ne smije da objavi katastrofalne rezultate od uvođenja fiskalizacije.
5.Ljudi u najboljim godinama, koji plaćaju poreze i doprinose, kupuju nekretnine i vraćaju kredite, sad treba dodatno opteretiti, mjesto da smanjuju crno tržište itd...Da uvode naknade za izgradnju zgrada od kojih se pomazašan broj gradi bez ikakbe dozvole itd...
6.Postavlja se pitanje - šta uraditi?
7.Za kraj konstatacija od još jednog bivšeg glasača sdp-a, smrdilo mi je čim su izbori završili a sad dramatično smrdi. Pokazuje se činjenica da je većina progresivnih birača bila naklonjena sdp-u, ali da oni rapidno gube tu naklonost, nek idu na selo prodavati ublehe.
Ja sam svog mesara zadnji put citavih pola sata cekao da skonta kako ce konacno nekome izdati fiskalni racun.
Za ljubitelje SDP-a ponavljam pitanje, ja, koji ih kritikujem svo vrijeme, prije no sto su i dosli na vlast,
Da li je moguca SOCIJALNA DRZAVA bez progresivne stope oporezivanja?
- quasar
#128 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Ma ne govorim o stopi, nego o regresu, TO i dnevnicama.VjecitiStudent wrote:Za njih je 10% bilo i do sada.quasar wrote: Sad ce isto zavrsiti na 100 maraka penzije, ako ne krepa do tad. Zar tebi nije jasno da ce najnaguzeniji biti oni sa malim platama?
U dosadasnjim informacijama nije navedeno da se nacin racunanja odbitaka promijenio.
Procentualno ce najvise biti osteceni ljudi sa prosjecnim i manjim platama.
- madner
#129 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Dedo dobio od svog oficira '44, jedva spasio od crvenih kmera kada je promjenio dreskaranana wrote:ohoho, pazi avatara, pazi avataramadner wrote:U pitanju je lova, ja ne oprastam veci harac.
-
VjecitiStudent
#130 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
TO je i izmisljen iskljucivo zato da bi gazde mogle zaobici poreze, zaista ne znam zasto ga branite???quasar wrote:Ma ne govorim o stopi, nego o regresu, TO i dnevnicama.VjecitiStudent wrote:Za njih je 10% bilo i do sada.quasar wrote: Sad ce isto zavrsiti na 100 maraka penzije, ako ne krepa do tad. Zar tebi nije jasno da ce najnaguzeniji biti oni sa malim platama?
U dosadasnjim informacijama nije navedeno da se nacin racunanja odbitaka promijenio.
Regres u privatnoj firmi, zar to postoji?
Da li ce porez na regres placati oni u drzavnim institucijama i firmama, zaista me nije briga.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#131 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Koliko sam ja upratio i prije osnivanja!VjecitiStudent wrote: A jel trazite i sami fiskalne racune od trgovaca, ili cekate drzavu da to za vas radi????
Ja sam svog mesara zadnji put citavih pola sata cekao da skonta kako ce konacno nekome izdati fiskalni racun.
Za ljubitelje SDP-a ponavljam pitanje, ja, koji ih kritikujem svo vrijeme, prije no sto su i dosli na vlast,
-
Vincent_Chase
#132 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Nisam racunovodja po struci, a i iz posstova nisam uspio zakljuciti da li progresivno oporezivanje ide na nacin :
plata 2300
300 neoporezivo
a za preostalih 2000 = 400 km poreza (20%)
ili ide plata 2300
300 neoporezivo
1000 = 100 km poreza (10%)
1000-1500 = 75 km poreza (15%)
1500-2000 = 150 km poreza (20%)
total poreza 325 km
????
a sto se tice poreza i progresivnog oporezivanja, apsolutno se zalazem da oni koji imaju vise, plate vise..... ALI je nemoguce dati koliko ADMINISTRACIJA moze potrositi.....
neko je vec napisao...silni kantoni, ministarstva, vozaci, sefovi kabineta, savjetnici, sekretarice i klinci palci ne moze niko podmiriti....pa amerika je amerika i ima JEDNOG predsjednika a mi imamo 3.....
jednostavno....vlada mora krenuti od sebe, bolnim rezovima silne administracije, a to nece uraditi....
pa zar nije paradoksalno da kada cijeli svijet pravi rezove i krese troskove....mi iz dana u dan otvaramo nove konkurse za drzavnu sluzbu....
rekao bih PROTESTI, ali svi oni koje ce ovo pogoditi RADE i nemaju vremena za proteste.....
plata 2300
300 neoporezivo
ili ide plata 2300
300 neoporezivo
total poreza 325 km
????
a sto se tice poreza i progresivnog oporezivanja, apsolutno se zalazem da oni koji imaju vise, plate vise..... ALI je nemoguce dati koliko ADMINISTRACIJA moze potrositi.....
neko je vec napisao...silni kantoni, ministarstva, vozaci, sefovi kabineta, savjetnici, sekretarice i klinci palci ne moze niko podmiriti....pa amerika je amerika i ima JEDNOG predsjednika a mi imamo 3.....
jednostavno....vlada mora krenuti od sebe, bolnim rezovima silne administracije, a to nece uraditi....
pa zar nije paradoksalno da kada cijeli svijet pravi rezove i krese troskove....mi iz dana u dan otvaramo nove konkurse za drzavnu sluzbu....
rekao bih PROTESTI, ali svi oni koje ce ovo pogoditi RADE i nemaju vremena za proteste.....
-
vade_mecum
#133 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
bas me zanima kakve ce pencije biti za ca.20 godina ako bude novog zakona. uostalom, ko prezivi, pricat ce
s druge strane, bolje bi bilo da su opalili porez na gluposti kao sto su kladionica,lutrija,cigarete,alkohol.
s druge strane, bolje bi bilo da su opalili porez na gluposti kao sto su kladionica,lutrija,cigarete,alkohol.
- ultima_palabra
#134 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Pitanje je šta je socijalna država? Za pola stanovništva imamo socijalistički sistem, a za drugu polovini turbo-kapitalizam.VjecitiStudent wrote:A jel trazite i sami fiskalne racune od trgovaca, ili cekate drzavu da to za vas radi????Željezničar wrote:1.Prilikom prošlog uvođenja poreza, ukinuli su poslodavcima porez na platu od 5 % i uveli radnicima za 10 %.
2.Sad smanjuju poslodavcima doprinose za Pio za trećinu, kako će se to odraziti na naše penzije u budućnosti?
3.Svako povećanja nameta od Pdv-a do sad karakterizirale su priče o socijalnoj osjetljivosti, itd...Šta je od tog ostvareno?
4.Niko ne smije da objavi katastrofalne rezultate od uvođenja fiskalizacije.
5.Ljudi u najboljim godinama, koji plaćaju poreze i doprinose, kupuju nekretnine i vraćaju kredite, sad treba dodatno opteretiti, mjesto da smanjuju crno tržište itd...Da uvode naknade za izgradnju zgrada od kojih se pomazašan broj gradi bez ikakbe dozvole itd...
6.Postavlja se pitanje - šta uraditi?
7.Za kraj konstatacija od još jednog bivšeg glasača sdp-a, smrdilo mi je čim su izbori završili a sad dramatično smrdi. Pokazuje se činjenica da je većina progresivnih birača bila naklonjena sdp-u, ali da oni rapidno gube tu naklonost, nek idu na selo prodavati ublehe.
- madner
#135 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Ne smije se desiti da neko ko ima platu od 1001 marku ima manju neto zaradu od nekoga ko ima platu 1000 maraka. Zato se do 1000 maraka primjenjuje jedna stopa, ma kolika plata bila.
-
Gauchos
#136 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
ovo drugoVincent_Chase wrote:Nisam racunovodja po struci, a i iz posstova nisam uspio zakljuciti da li progresivno oporezivanje ide na nacin :
plata 2300
300 neoporezivo
ili ide plata 2300
300 neoporezivo
total poreza 325 km
????
- quasar
#137 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Cini mi se da je kolektivnim ugovorm regulisan i regres, pa ako je iskazan profit u poslovnoj godini, poslodavac se obavezuje za isplatu regresa. Mislim da je ovako, ali nisam siguran. Uglavnom, ja sam u 100% privatnoj firmi i imam svake godine 70% prosjecne plate kao regres, a znam da isti postoji u jos nekoliko firmi koje su takodjer privatno vlasnistvo.VjecitiStudent wrote:TO je i izmisljen iskljucivo zato da bi gazde mogle zaobici poreze, zaista ne znam zasto ga branite???quasar wrote:
Ma ne govorim o stopi, nego o regresu, TO i dnevnicama.
Regres u privatnoj firmi, zar to postoji?
Da li ce porez na regres placati oni u drzavnim institucijama i firmama, zaista me nije briga.
Prema prijedlogu zakona, vozac u mojoj firmi koji prima solidnih 800 stoja plus staz, sa TO od 330 maraka mjesecno i dnevnicama od 35 maraka (dva dana sedmicno je na turi po BiH), primace manje 100 maraka za dnevnice, i 160 maraka TO. Znaci 260 maraka manje na ukupna primanja od oko 1450-1500 maraka, mjesecno, i na to dodaj 20% regreesa manje na godisnjem nivou pa ces vidjeti da ce jedno 3 plate manje dobiti za godinu. A dobije za to? Mudo marjanovo.
Last edited by quasar on 07/12/2011 15:56, edited 2 times in total.
- karanana
#138 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
pa vec i plate vise.Vincent_Chase wrote:
a sto se tice poreza i progresivnog oporezivanja, apsolutno se zalazem da oni koji imaju vise, plate vise.....
ko ima 1000 platu, plati 70, ko ima 2000 plati 170.
mozda bi najbolje bilo da svi imaju iste plate.
-
SA 071
#139 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Dobar ti je nick. Nije ni cudo sto je tako. Slabo vezes.VjecitiStudent wrote:NE POSTOJI socijalna drzava ne svijetu, a da nema neki oblik progresivnog oporezivanja.SA 071 wrote:I ti mislis da je ovo ljevicarski.VjecitiStudent wrote: Ova tema je izvanredan lakmus da razdvoji ljevicare od ostalog kukolja.
Kao prvo, ovo nije jos usvojeno, a od ovog bi drzava kao malo napunila budzet. Ja sam za diferencirane stope, ali bi ljevicarski bilo da minimalna plata bude osnov za utvrdjivanje poreskog odbitka. Pa recimo, da se do visine minimalne plate ne placa porez, do visine prosjecne 5%, do visine 3 prosjecne 10%, do visine 6 prosjecnih 20%, a preko 30%. E ovo bi mozda i pogodilo srz, a ne ponudjeno rjesenje. Ja uopste ne mislim da neki recimo inzinjer el. koji je npr. programer (deficitaran kadar) ima bezobrazno visoku platu sa 2000-2500 KM. Vi ga ovdje tretirate kao nekog koga treba oguliti jer je "bezobrazno bogat, dok drugi gladuju". Ja nisam inzinjer elektrotehnike niti bilo ko moj, samo sam naveo primjer. Moze biti i doktor, konsultant, ili bilo sta sto je malo bolje placeno, ali i deficitarno, dakle sto ne moze svako biti.
Kao drugo, ono sto je usvojeno i treba biti potvrdjeno, a od cega drzava nema nikakve koristi vec samo vlasnici firmi tj. isplatioci tih naknada, to su niza stopa neoporezivog iznosa TO, dnevnica, regresa i sl. Je li to ljevicarski da neko ko je dosada dobijao TO 320 KM, 48 KM dnevnice i 70% svoje plate kao regres (uz uslov da radi u dobroj firmi koja isplacuje regres), sada dobija 160 KM za TO, 25 KM za dnevnicu i 50% prosjecne plate u FBiH kao regres (cca 410 KM)?
Kakva je to ljevica koja uzima od radnika i daje to kapitalistima?!? Ovo smanjenje naknada nece pogoditi budzetske korisnike oni su vec u ovim okvirima, nego ljude koji rade u firmama i ustanovama koje nisu na budzetu. Ljevicari koji daju kapitalistima??? Posto je u BiH sve naopako, tako i ljevica u Bosni se bori za gazde, a ne za radnike!
O optimalnom rasporedu tih stopa za nase drustvo mozemo diskutovati.
TO, dnevnice, regresi itd., su u ogromnoj vecini slucajeva, znam to i iz vlastitog iskustva, bili samo nacin da poslodavci zaobidju placanje poreza drzavi, a da istovremeno, ko fol, zadovolje radnu snagu.
Ono sto treba uz ovu mjeru jeste bespostedni RAT protiv svih oblika rada na crno.
"2000 uhvacenih" u protekloj akciji, za cijelu FBIH je apsolutno nedovoljno.
Posto su dosad poslodavci zabilazili placanje poreza drzavi pomocu TO (toplog obroka) sada ce drzava da te iste poslodavce kazni tako sto ce im zabraniti da placaju TO radnicima u tolikom iznosu, a kao kaznenu mjeru ce poslodavci (citaj gazde, kapitalisti, vlasnici) te pare morati zadrzati za sebe!!!???!!!
Vrlo socijalisticki i ljevicarski. Sto ih nisu natjerali da taj iznos pretvore u platu, ako su ih htjeli disciplinovati u placanju poreza i doprinosa?
Pa o ovome je smjesno i raspravljati. Cuj da te neko ubjedjuje da je to socijalno osjetljivo sto ces ti umjesto 700 KM dobijati 550 KM (manje 150 KM ili 20%), ali ce zato onaj sto ima 2500 KM sada dobijati 2250 (manje 250 KM ili 10%).
-
Vincent_Chase
#140 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
karanana wrote:pa vec i plate vise.Vincent_Chase wrote:
a sto se tice poreza i progresivnog oporezivanja, apsolutno se zalazem da oni koji imaju vise, plate vise.....
ko ima 1000 platu, plati 70, ko ima 2000 plati 170.
mozda bi najbolje bilo da svi imaju iste plate.
ako si citao moj post dalje od komentirane recenice vidjet ces sam misljenja da ovaj zakon ne treba uvesti......
a sto tice plata... jedno je nekome ko ima 10 maraka uzeti 2 marke, jer mu ostaje "samo" 8 , a kada nekome do ima 20 uzmete 4 njemu "ipak" ostaje 16 km.....tako da to smatram opravdanim, ali SAMO u slucaju da "uzete" pare idu u "pravom" smjeru, a ne u popunjavanje budzeta potrosenog od strane nesposobnjakovica...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#141 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
moje je mišljenje da se sve do iznosa sindikalne korpe za četveročlanu porodicu ne bi trebalo oporezivati
-
VjecitiStudent
#142 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
U nasem privatnom sektoru cijenu radne snage odredjuje trziste, drzavni dekreti tu ne piju vode.SA 071 wrote: Dobar ti je nick. Nije ni cudo sto je tako. Slabo vezes.
Posto su dosad poslodavci zabilazili placanje poreza drzavi pomocu TO (toplog obroka) sada ce drzava da te iste poslodavce kazni tako sto ce im zabraniti da placaju TO radnicima u tolikom iznosu, a kao kaznenu mjeru ce poslodavci (citaj gazde, kapitalisti, vlasnici) te pare morati zadrzati za sebe!!!???!!!![]()
Vrlo socijalisticki i ljevicarski. Sto ih nisu natjerali da taj iznos pretvore u platu, ako su ih htjeli disciplinovati u placanju poreza i doprinosa?
Pa o ovome je smjesno i raspravljati. Cuj da te neko ubjedjuje da je to socijalno osjetljivo sto ces ti umjesto 700 KM dobijati 550 KM (manje 150 KM ili 20%), ali ce zato onaj sto ima 2500 KM sada dobijati 2250 (manje 250 KM ili 10%).
Da mogu, vecina poslodavaca bi najradije svim zaposlenim dala po 100km, medjutim, za te pare im ovdje niko raditi nece.
Tako da, i nakon djelomicnog zacepljanja poreske rupe zvane TO, za ocekivati je da ce plate u privatnom sektoru ostati u skladu sa trzistem.
-
swatch
#143 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
join the group on facebook 
samo protesti
samo protesti
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#144 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Najglasniji ljevicari na forumu su najglasniji protiv poteza vlade koja je klasicni vid rezonovanja lijevih vlada svuda (mozda ne svuda,ali u vecini sigurno slucajeva) gdje su lijeve vlade na vlasti.
Cudno..ili mozda i nije,jer SDP je sve vise i vise oko sebe skupila "kvazi ljevicare" koji su u toj prici samo na rijecima,pamfletima i fakticki su po mnogim rezonima blizi desnim ,pa i ekonomskim i poreznim,razmisljanjima nego ovim drugim.
Interesantan lakmus papit je bas ova tema..
Ja onako malo,uletio samo...samo vi nastavite
Cudno..ili mozda i nije,jer SDP je sve vise i vise oko sebe skupila "kvazi ljevicare" koji su u toj prici samo na rijecima,pamfletima i fakticki su po mnogim rezonima blizi desnim ,pa i ekonomskim i poreznim,razmisljanjima nego ovim drugim.
Interesantan lakmus papit je bas ova tema..
Ja onako malo,uletio samo...samo vi nastavite
- atko
#145 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Odmah na FB i iskaliti vise GB gnjeva
Sisanje ono malo zdravog tkiva se nastavlja da bi se nahranili svi ti drzavni tumori
Ako je progresivna stopa poreza MOZE LI ONDA DA I VAZDENJE GLASA NA IZBORIMA BUDE PROGRESIVNO ???
Zasto bi neko ko je ucio/radio trudio se u zivotu i zaradjuje vise placo vise ??? procenti su sami po sebi progresivni ... ko zaradi 1000 plati 100 ko zaradi 2000 plati 200 .... ovo je klasicna pljacka ... jel to poruka ... budi lezihljbovic i plati manje .. ako se trudis biti malo naprednija jedinka drustva oderacemo te ... ok svagdje postoje razlicite stope ... al ovo 10-20-30 je ono ko bagerom zahvati ... al ovako se zadovoljavaju glasacke mase koje imaju taj mentalitet jadnosti
Sisanje ono malo zdravog tkiva se nastavlja da bi se nahranili svi ti drzavni tumori
Ako je progresivna stopa poreza MOZE LI ONDA DA I VAZDENJE GLASA NA IZBORIMA BUDE PROGRESIVNO ???
Zasto bi neko ko je ucio/radio trudio se u zivotu i zaradjuje vise placo vise ??? procenti su sami po sebi progresivni ... ko zaradi 1000 plati 100 ko zaradi 2000 plati 200 .... ovo je klasicna pljacka ... jel to poruka ... budi lezihljbovic i plati manje .. ako se trudis biti malo naprednija jedinka drustva oderacemo te ... ok svagdje postoje razlicite stope ... al ovo 10-20-30 je ono ko bagerom zahvati ... al ovako se zadovoljavaju glasacke mase koje imaju taj mentalitet jadnosti
- madner
#146 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Neko je izgledao prespavao Blaira i Schrodera.
To bi ti bilo tacno da je circa 1950-a, u medjuvremenu su partije ipak malo sire skupine glasaca.
To naravno ne pase bas ekstremnim ljevicirima koji cuvaju cistocu svog ljevicarstva
, pa cesto naprave ljevlje stranke koje uglavnom zavrse sa marginalnom podrskom.
U BiH ne glesati za SDP, a biti orijentisan za gradjansku drzavu, znaci baciti glas. Realno gledano.
To bi ti bilo tacno da je circa 1950-a, u medjuvremenu su partije ipak malo sire skupine glasaca.
To naravno ne pase bas ekstremnim ljevicirima koji cuvaju cistocu svog ljevicarstva
U BiH ne glesati za SDP, a biti orijentisan za gradjansku drzavu, znaci baciti glas. Realno gledano.
-
VjecitiStudent
#147 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Ovdje je zgodan site gdje protivnici sistema kakav nam se izgleda sprema mogu lako odabrati zemlju sa pogodnijim poreskim sistemom.
Jedina sitnica je sto je takvu zemlju, barem u razvijenom dijelu svijeta, jako tesko naci
http://www.taxrates.cc/
Jedina sitnica je sto je takvu zemlju, barem u razvijenom dijelu svijeta, jako tesko naci
- JThomas
#148 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
ama nema ovdje ljevice i desnice, to ima u normalnim državama. politička teorija je jedno, a naša stvarnost drugo. što neko najbolje reče - pola države živi u samoupravnom socijalizmu gdje si zaštićen k'o bijeli medvjed, radio ne radio svira ti radio, a otkaz je misaona imenica. druga polovina živi u kapitalizmu iz vremena vojvotkinje od sutherlanda, ono, ovce i ljudi i fazoni. i u stvarnosti će ove mjere samo dalje betonirati tu podjelu.
pa ne uvodi se ovo da se finansiraju javni radovi, pomogne ugroženim kategorijama stanovništa, daju poticaji poljoprivredi i industriji...nego da bi plate džabojeda iz opština, agencija, VIKa i GRASa mogle ostati iste. nemojte biti naivni. ali vrlo skoro će ubiti i ovo malo privrede što radi i jednostavno više neće imati otkud iscjediti. i onda nas čeka sudbina gora od grčke.
pa ne uvodi se ovo da se finansiraju javni radovi, pomogne ugroženim kategorijama stanovništa, daju poticaji poljoprivredi i industriji...nego da bi plate džabojeda iz opština, agencija, VIKa i GRASa mogle ostati iste. nemojte biti naivni. ali vrlo skoro će ubiti i ovo malo privrede što radi i jednostavno više neće imati otkud iscjediti. i onda nas čeka sudbina gora od grčke.
- ReD aka Socijalista
#149 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Ispadosmo mi jedan od najpogodnijih.VjecitiStudent wrote:Ovdje je zgodan site gdje protivnici sistema kakav nam se izgleda sprema mogu lako odabrati zemlju sa pogodnijim poreskim sistemom.
- madner
#150 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Jasta, ali samo kada se gleda jedan parametar. Pogledati koliko u kojoj zemlji % od bruto plate se odbije pa ces se naci blizu vrha.