Normalno je Jaganjac da se ne slazete sa mojim misljenjem i mi se ovdje mozemo ganjati do besvijesti, a to kasnije prelazi u obavezu kojoj bas nisam sklon.E. Jaganjac wrote:
Postovani, uvazavam i ja vase misljenje, ali se ne slazem sa njime.
Republika BiH je nestala, njeni ustav, zakoni, sloboda, prava, suverenost. Ostalo je nesto sto se zove BiH protektorat, sa de facto i de jure dvije drzave u drzavi, a dejtonski PROCES je zamisljen tako da BIH nestane potpuno kada se Bosnjaci nagovore da dobrovoljno odustanu od suverene drzave REpublike BiH. Trenutno tzv "bosnjacki" lideri ukidaju zakone Republike Bih i uvode zakone okupatora. Kada i posljednji zakon RBiH bude ukinut, stvorit ce se uslovi za disoluciju te i takve BIH.
Sto se tice kredibiliteta pojedinih ljudi i organizacija, tu vam je slab argument. Nije osnovni kriterij za krdibilitet pojedinih osoba ucesce u ABiH, jer mnigi, koji su ostali u BiH nisu bili u ABiH, pa nose jake politicke funkcije, a neki su se cak i borili protiv ABIH. Po cemu to Paravac ima kredibilitet, a ljudi prognani u dijsporu nemaju. Ne lici li to vise na udruzivanje sa cetnicima oko legalizacije etnickog ciscenja i ponizavanje prognanih. Tanak je taj argument, jer upravo zahvaljujuci dijaspori, tuzba protiv SCG jos nije ukinuta, mada je devalvirana 90%. Koalicija na vlasti izglasala je zakon da se prognanim gradjanima Republike BiH oduzme drzavljansvo RBiH. Ko onda zapravo ima pravo pricati o kredibilitetu, izdajnici udruzeni sa fasistima sa Pala i Gruda ili njihove zrtve?
I dalje drzim da je velika, osnovna, odlucujuca greska kongresa, kao politickog tijela ili kako god ga oni smatraju napravljena u samom ne ucestovanju u ratnim danima kada se branila, teritorija BiH. Kongres je nastao 1994 dakle i tada nije bilo kasno ukljuciti se u odbranu. Znam da vjerujete da bi to kongresu bio veliki plus.
Jasno je i da se kongres zalagao i zalaze za ocuvanje ustava RBiH kao jedinog vazeceg. Ali stavke 154 i 155 ne postuju i ne osjecaju ih kao bitnim, a znamo svi da su jako bitne. Mozemo mi svasta pricati, ali se drzava za koju se kunes I koju volis mora braniti zivotom.
Jedan od osnivaca kongresa, dr. Muhamed Borogovac je bio clan SDA u vrijeme rata i ako se ne varam jedan od osnivaca patriotske lige u Tuzli koji je uvidjevsi “izdaju” za rata iz BiH otisao (sa ovim, vase teze o blokadi granica u prethodnom postu padaju u vodu) u ameriku. Da li se sada ovom covjeku moze vjerovati?. Kakve on ideje sada moze ponuditi?.
Njegova duznost, kao intelektualca i “vidovitog covijeka”, koji je uvidio prave namjere je bila ostati i politickim i informativnim akcijama uticati kod naroda na tok rata. Dakle, osnovati taj kongres u samoj BiH, propagirati svoje ideje, razmisljanje te razvijati svijest narodu. Gore pomenute stavke u ustavu kazu da je izdaja Republike najtezi zlocin prema narodu i kaznjava se kao tesko krivicno djelo. Izdaju, najtezi zlocin odnosno krivicno djelo je napravio i sam dr. Muhamed Borogovac koji je u ratu imao priliku napraviti neki drugi tok. Dodajmo i cinjenicu da je doktor dezertirao kao osnivac PL-e, da bi iz jedne, kilometrima sigurne perspektive i dalje preko radija i cnn-a posmatrao situaciju na terenu kao istinitu, ne uvazavajuci stranu koja je jedina imala uvid u pravo stanje terena. Na kraju, kongres tu stranu oznacava izdajnickom a sebe svrstava u patriote. Mislim da je takvo razmisljanje nemoralno, nelogicno i krajnje kurvanjski.
Ako zanemarimo sve gore napisano, postavlja se pitanje zasto se kongres ne preseli u maticu kako bi iz nje mogao direktnije i aktivnije politicki dejstvovati na sadasnje zbivanje u zemlji.