Novi Ustav BiH u pripremi ...

chombe

Post by chombe »

E. Jaganjac wrote:
Postovani, uvazavam i ja vase misljenje, ali se ne slazem sa njime.

Republika BiH je nestala, njeni ustav, zakoni, sloboda, prava, suverenost. Ostalo je nesto sto se zove BiH protektorat, sa de facto i de jure dvije drzave u drzavi, a dejtonski PROCES je zamisljen tako da BIH nestane potpuno kada se Bosnjaci nagovore da dobrovoljno odustanu od suverene drzave REpublike BiH. Trenutno tzv "bosnjacki" lideri ukidaju zakone Republike Bih i uvode zakone okupatora. Kada i posljednji zakon RBiH bude ukinut, stvorit ce se uslovi za disoluciju te i takve BIH.

Sto se tice kredibiliteta pojedinih ljudi i organizacija, tu vam je slab argument. Nije osnovni kriterij za krdibilitet pojedinih osoba ucesce u ABiH, jer mnigi, koji su ostali u BiH nisu bili u ABiH, pa nose jake politicke funkcije, a neki su se cak i borili protiv ABIH. Po cemu to Paravac ima kredibilitet, a ljudi prognani u dijsporu nemaju. Ne lici li to vise na udruzivanje sa cetnicima oko legalizacije etnickog ciscenja i ponizavanje prognanih. Tanak je taj argument, jer upravo zahvaljujuci dijaspori, tuzba protiv SCG jos nije ukinuta, mada je devalvirana 90%. Koalicija na vlasti izglasala je zakon da se prognanim gradjanima Republike BiH oduzme drzavljansvo RBiH. Ko onda zapravo ima pravo pricati o kredibilitetu, izdajnici udruzeni sa fasistima sa Pala i Gruda ili njihove zrtve?
Normalno je Jaganjac da se ne slazete sa mojim misljenjem i mi se ovdje mozemo ganjati do besvijesti, a to kasnije prelazi u obavezu kojoj bas nisam sklon.
I dalje drzim da je velika, osnovna, odlucujuca greska kongresa, kao politickog tijela ili kako god ga oni smatraju napravljena u samom ne ucestovanju u ratnim danima kada se branila, teritorija BiH. Kongres je nastao 1994 dakle i tada nije bilo kasno ukljuciti se u odbranu. Znam da vjerujete da bi to kongresu bio veliki plus.

Jasno je i da se kongres zalagao i zalaze za ocuvanje ustava RBiH kao jedinog vazeceg. Ali stavke 154 i 155 ne postuju i ne osjecaju ih kao bitnim, a znamo svi da su jako bitne. Mozemo mi svasta pricati, ali se drzava za koju se kunes I koju volis mora braniti zivotom.

Jedan od osnivaca kongresa, dr. Muhamed Borogovac je bio clan SDA u vrijeme rata i ako se ne varam jedan od osnivaca patriotske lige u Tuzli koji je uvidjevsi “izdaju” za rata iz BiH otisao (sa ovim, vase teze o blokadi granica u prethodnom postu padaju u vodu) u ameriku. Da li se sada ovom covjeku moze vjerovati?. Kakve on ideje sada moze ponuditi?.
Njegova duznost, kao intelektualca i “vidovitog covijeka”, koji je uvidio prave namjere je bila ostati i politickim i informativnim akcijama uticati kod naroda na tok rata. Dakle, osnovati taj kongres u samoj BiH, propagirati svoje ideje, razmisljanje te razvijati svijest narodu. Gore pomenute stavke u ustavu kazu da je izdaja Republike najtezi zlocin prema narodu i kaznjava se kao tesko krivicno djelo. Izdaju, najtezi zlocin odnosno krivicno djelo je napravio i sam dr. Muhamed Borogovac koji je u ratu imao priliku napraviti neki drugi tok. Dodajmo i cinjenicu da je doktor dezertirao kao osnivac PL-e, da bi iz jedne, kilometrima sigurne perspektive i dalje preko radija i cnn-a posmatrao situaciju na terenu kao istinitu, ne uvazavajuci stranu koja je jedina imala uvid u pravo stanje terena. Na kraju, kongres tu stranu oznacava izdajnickom a sebe svrstava u patriote. Mislim da je takvo razmisljanje nemoralno, nelogicno i krajnje kurvanjski.
Ako zanemarimo sve gore napisano, postavlja se pitanje zasto se kongres ne preseli u maticu kako bi iz nje mogao direktnije i aktivnije politicki dejstvovati na sadasnje zbivanje u zemlji.
da pamtis

Post by da pamtis »

Fair Life wrote: Jel' tako.
:D Tako Je :D
Settler

Post by Settler »

kekec wrote:
Settler wrote:CIA kaže 48% Bošnjaka i 37.1% Srba otkud tebi te informacije?
Gdje ti nadje 48 % ?
Prema popisu iz 1991. godine, BiH je imala 44% Bošnjaka, 31% Srba i 17% Hrvata, dok se 6% ljudi deklariralo kao Jugoslaveni, a 2% kao Ostali. Religijska podjela je slicna nacionalnoj: 99% Hrvata su katolici, 90% Bošnjaka su muslimani. Podaci su se otad znatno promijenili jer je u ratu poginulo između 60 i 200 hiljada ljudi, a pola stanovništva se preselilo. Prema podacima američke agencije CIA iz 2000. godine, u BiH je živjelo 52% Bošnjaka, 35.1% Srba, 14.3% Hrvata i 0.6% ostalih. Prema procjenama iste agencije iz 2004. godine, Bosna i Hercegovina ima otprilike 4.007.608 stanovnika. Od tih, prema domaćim procjenama, 2.318.972 žive u federaciji Bosne i Hercegovine a 1.490.993 u manjem bh. entitetu.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosna_i_He ... i.C5.A1tvo
Evo ti relevantni podaci od 1961. do 1991. http://www.fzs.ba/Dem/Popis/NacStanB.htm .

I evo ti CIA http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... os/bk.html - na ovoj stranici ni 2000. godine nije pisalo 52% Bošnjaka .

Na Wikipediji može pisat bilo ko i iznostiti bilo kakve podatke - dakle i ti i ja, nema provjere.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

chombe wrote:
E. Jaganjac wrote:

Republika BiH je nestala, njeni ustav, zakoni, sloboda, prava, suverenost. Ostalo je nesto sto se zove BiH protektorat, sa de facto i de jure dvije drzave u drzavi, a dejtonski PROCES je zamisljen tako da BIH nestane potpuno kada se Bosnjaci nagovore da dobrovoljno odustanu od suverene drzave REpublike BiH. Trenutno tzv "bosnjacki" lideri ukidaju zakone Republike Bih i uvode zakone okupatora. Kada i posljednji zakon RBiH bude ukinut, stvorit ce se uslovi za disoluciju te i takve BIH.

Sto se tice kredibiliteta pojedinih ljudi i organizacija, tu vam je slab argument. Nije osnovni kriterij za krdibilitet pojedinih osoba ucesce u ABiH, jer mnigi, koji su ostali u BiH nisu bili u ABiH, pa nose jake politicke funkcije, a neki su se cak i borili protiv ABIH. Po cemu to Paravac ima kredibilitet, a ljudi prognani u dijsporu nemaju. Ne lici li to vise na udruzivanje sa cetnicima oko legalizacije etnickog ciscenja i ponizavanje prognanih. Tanak je taj argument, jer upravo zahvaljujuci dijaspori, tuzba protiv SCG jos nije ukinuta, mada je devalvirana 90%. Koalicija na vlasti izglasala je zakon da se prognanim gradjanima Republike BiH oduzme drzavljansvo RBiH. Ko onda zapravo ima pravo pricati o kredibilitetu, izdajnici udruzeni sa fasistima sa Pala i Gruda ili njihove zrtve?
Normalno je Jaganjac da se ne slazete sa mojim misljenjem i mi se ovdje mozemo ganjati do besvijesti, a to kasnije prelazi u obavezu kojoj bas nisam sklon.
I dalje drzim da je velika, osnovna, odlucujuca greska kongresa, kao politickog tijela ili kako god ga oni smatraju napravljena u samom ne ucestovanju u ratnim danima kada se branila, teritorija BiH. Kongres je nastao 1994 dakle i tada nije bilo kasno ukljuciti se u odbranu. Znam da vjerujete da bi to kongresu bio veliki plus.

Jasno je i da se kongres zalagao i zalaze za ocuvanje ustava RBiH kao jedinog vazeceg. Ali stavke 154 i 155 ne postuju i ne osjecaju ih kao bitnim, a znamo svi da su jako bitne. Mozemo mi svasta pricati, ali se drzava za koju se kunes I koju volis mora braniti zivotom.

Jedan od osnivaca kongresa, dr. Muhamed Borogovac je bio clan SDA u vrijeme rata i ako se ne varam jedan od osnivaca patriotske lige u Tuzli koji je uvidjevsi “izdaju” za rata iz BiH otisao (sa ovim, vase teze o blokadi granica u prethodnom postu padaju u vodu) u ameriku. Da li se sada ovom covjeku moze vjerovati?. Kakve on ideje sada moze ponuditi?.
Njegova duznost, kao intelektualca i “vidovitog covijeka”, koji je uvidio prave namjere je bila ostati i politickim i informativnim akcijama uticati kod naroda na tok rata. Dakle, osnovati taj kongres u samoj BiH, propagirati svoje ideje, razmisljanje te razvijati svijest narodu. Gore pomenute stavke u ustavu kazu da je izdaja Republike najtezi zlocin prema narodu i kaznjava se kao tesko krivicno djelo. Izdaju, najtezi zlocin odnosno krivicno djelo je napravio i sam dr. Muhamed Borogovac koji je u ratu imao priliku napraviti neki drugi tok. Dodajmo i cinjenicu da je doktor dezertirao kao osnivac PL-e, da bi iz jedne, kilometrima sigurne perspektive i dalje preko radija i cnn-a posmatrao situaciju na terenu kao istinitu, ne uvazavajuci stranu koja je jedina imala uvid u pravo stanje terena. Na kraju, kongres tu stranu oznacava izdajnickom a sebe svrstava u patriote. Mislim da je takvo razmisljanje nemoralno, nelogicno i krajnje kurvanjski.
Ako zanemarimo sve gore napisano, postavlja se pitanje zasto se kongres ne preseli u maticu kako bi iz nje mogao direktnije i aktivnije politicki dejstvovati na sadasnje zbivanje u zemlji.
Izvini chombe, ali u ovom postu TI u stvari djelujes kao neko ko je vani i ko pojma nema sta se i kako desavalo unutar BiH za vrijeme rata (a desava i danas)! Ti kao da ne znas koji su se arsini i kriteriji koristili, koliko i cime se mjerili bosanstvo (ili bolje reci muslimanstvo - ne cak ni bosnjastvo, na zalost!) i sve tako redom.
Pominjati da se covjek u ratnim uslovima mogao suprotstaviti rukovodstvu drzave, ukoliko je primjetio da to isto rukovodstvo radi PROTIV drzave (kao sto je i radilo!!!) u najmanju je ruku ili neozbiljno s tvoje strane ili direktni poziv na samoubistvo svima onima koji te slusaju!

I na kraju, da istaknem samo ovo sto si napisao:
chombe wrote: Mozemo mi svasta pricati, ali se drzava za koju se kunes I koju volis mora braniti zivotom.
Izvini, chombe, ali nikad ovo! A mozda ni tad!

Nema te ideologije, nema tog vodje, nema te ideje koja je vrijedna jednog ogrebanog, a da ne kazem obogaljenog ili pak ubijenog covjeka!
Drzava se voli i u istu kune placajuci porez, izlazeci na izbore hladne glave i birajuci pametne, sposobne i postene lidere (ne obavezno i "dobre" ljude" :roll: )! Drzava se voli postivanjem njenih zakona, borbom za njenu izgradnju, za njenu buducnost! Drzava se voli borbom da se u istoj stvore preduslovi da se svi ljudi, njeni gradjani dakle, osjecaju da su stvarno u svojoj kuci!

Za sve to i jos puno toga slicnog, drzava je duzna da tebi, meni i svakom pojedincu obezbijedi uslove za zivot dostojne covjeka! Duzna je da nam obezbijedi miran zivot, sigurnost, duzna je da uradi sve da se nasa ljudska prava postuju kao nesto najsvetije sto postoji jer, opet se vracam, MI smo ti koji cinimo drzavu a ne drzava koja cini nas! Zato je ista duzna da nam omoguci pravo na obrazovanje, pravo na rad, pravo na miran san, slobodan zivot, socijalnu, zdravstvenu i svaku drugu zastitu!

A to sto ti trazis da se treba zivotom braniti nesto sto prije podne moze izgledati ovako a popodne onako, malo je ipak previse, oprostices...
A ako stvarno tako mislis, pitam te, posebno ako si dovoljno star da si vec otac, bi li zrtvovao svoje dijete i njegov (njen) zivot za ovakvu (ili bilo kakvu!) drzavu Bosnu i Hercegovinu?
Ili Tunguzijom je zovi ako hoces!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

chombe wrote:
E. Jaganjac wrote:

Slazem se, zasto Bosanski Kongres nebi otvorio osim u USA svoje expoziture direktno na terenu u BiH i gradovima: Sarajevo, Tuzla, BL, Mostar te na taj nacin proklamovao svoje ideje za koje se zalaze, politicke poglede kao i sve ostalo. :-D
kekec

Post by kekec »

[quote="Settler"][quote="kekec"][quote="Settler"]CIA kaže 48% Bošnjaka i 37.1% Srba otkud tebi te informacije?[/quote]
Gdje ti nadje 48 % ?
[quote]Prema popisu iz 1991. godine, BiH je imala 44% Bošnjaka, 31% Srba i 17% Hrvata, dok se 6% ljudi deklariralo kao Jugoslaveni, a 2% kao Ostali. Religijska podjela je slicna nacionalnoj: 99% Hrvata su katolici, 90% Bošnjaka su muslimani. Podaci su se otad znatno promijenili jer je u ratu poginulo između 60 i 200 hiljada ljudi, a pola stanovništva se preselilo. Prema podacima američke agencije CIA iz 2000. godine, u BiH je živjelo 52% Bošnjaka, 35.1% Srba, 14.3% Hrvata i 0.6% ostalih. Prema procjenama iste agencije iz 2004. godine, Bosna i Hercegovina ima otprilike 4.007.608 stanovnika. Od tih, prema domaćim procjenama, 2.318.972 žive u federaciji Bosne i Hercegovine a 1.490.993 u manjem bh. entitetu.[/quote]
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosna_i_He ... i.C5.A1tvo[/quote]
Evo ti relevantni podaci od 1961. do 1991. http://www.fzs.ba/Dem/Popis/NacStanB.htm .
I evo ti CIA http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... os/bk.html - na ovoj stranici ni 2000. godine nije pisalo 52% Bošnjaka .
Na Wikipediji može pisat bilo ko i iznostiti bilo kakve podatke - dakle i ti i ja, nema provjere.[/quote]

Broj stanovnika se neprekidno mijenja. Isti se utvrdjuje popisima i obicno izrazava u procentima. Ti procenti pokazuju odredjene odnose koji se koriste u razlicitim prigodama.
Nije mi bio cilj iznositi podatke u cilju utvrdjivanja njihove tacnosti. Htio sam istim reci, da ono sto je Novi_Nick napisao, nije tacno. Po njegovom je ispalo da ima 1 milion Bosnjaka u dijaspori, itd...
Znam da Wikipedija nije pouzdan izvor, ali u ovom slucaju i njihovi podaci pokazuju da je, u odnosu na 1991. godinu, kada je zadnji popis izvrsen, broj pripadnika naroda u BiH, zadrzao slican omjer, tj. pokazuju da je u BiH najvise Bosnjaka, pa Srba, onda Hrvata i ostalih. :o
Sto se mene licno tice, ja bih vise volio da se radi popis, a alternative da budu: dobar, rdjav, zao. :)
Fair Life

Post by Fair Life »

da pamtis wrote:
Fair Life wrote: Jel' tako.
:D Tako Je :D
Vrati kusur... pa da idem.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Novi_Nick wrote:
chombe wrote:
E. Jaganjac wrote:

Slazem se, zasto Bosanski Kongres nebi otvorio osim u USA svoje expoziture direktno na terenu u BiH i gradovima: Sarajevo, Tuzla, BL, Mostar te na taj nacin proklamovao svoje ideje za koje se zalaze, politicke poglede kao i sve ostalo. :-D
To morate pitati Bosanski Kongres, koji sada nosi naziv Nacionalni Kongres Republike BiH, a ne mene. ja nisam ni clin ni njihov advokat

Mogu samo da pretpostavim razloge. Na primjer, sa istom politickom platformom kao BK, djelovala je stranka BPS, sa Seferom na celu. Koalicija na vlasti je tada uhvatila Sefera ucjenjivati sa izmisljenim optuzbama i prijetnjom da ce ga poslati u Hag. To su na kraju ucinili a stranka je propala. I dan danas ga ucjenjuju sa mogucim ubistvom sina, ako progovori.

Tako, u sadasnjim uslaovima formirati starnku ne pije vode, jer bi se proveli kao BPS. Registrovati se kao nevladina organizacija sa nekim punktovima u BiH takodjer bi vodilo raspustanju te organizacije od strane koalicije na vlasti. Vec bi im nasli neku "antidejtonsku" odgovornost, sto zapravo i jeste slucaj, samo sto to antidejtonsko je zapravo pozetivno djelovanje, otpor nasilju i glas protiv nametanja ustava nozem i ucjenom.

Ovako individualci koji komuniciraju scvoje stavove, bez ikakve formalne registracije, clanarine i td, postizu isti efekat, sire istinu, upucuju protest, raskrinkavaju izdajnike Republike Bih, pisu historiju, koja ce te iste izdajnike odvesti na smetljiste i mozda jednog dana na sud.

A o ucescu u ABIH, mislim da je Vodenjak naveo neke stvari, koji su bliski istini. Na primjer, bivsi pripadnici ABiH sada nemaju skoro nikakav tretman, tj, smatraju se istim kao da su ratovali protiv Republike Bih, a ne branili je. To je bio politicki stav koalicije na vlasti jos i prije pocetka agresije na BiH. Ta garnitura je prosto pozivala Milosevica i Tudjmana da dijele RBiH i do danas se njihova politika nije promjenila. Treba uzeti u obzir da je najveci neprijatelj ABiH bila vlast u Sarajevu, koja je cak pokusala i ubiti prvog generala ABiH, a poslije toga je dovela na celo Rasima Delica, kooptiranog direktno iz KOS-a. Sjetimo se da je ta vlast trazila da se Bihac preda UN-u, pa da zavrsi kao Srebrenica, ali je Dudakovic bio dovoljno pametan da to odbije i spasi narod tamo. Gdje je sada on, nema ga. Sve sto ja mogu reci na to je da je sada dejtonska BiH u istoj poziciji kao i Frnacuska, nakon okupacije u drugom svjetskom ratu. Ceka se na nekog De Gola, da povede narod protiv okupatora idomacih izdajnika. Alternativa je prihvatiti poraz, kpitulaciju potpisanu u Dejtonu. To znaci nestanaka bosanske drzave de facto i de jure, nepovratno, prvi puta poslije 800 godina njene drzavnosti. Mi cemo biti prva generacija koja je na to pristala i ova generacija ce biti pamcena kao generacija koja je konacno ukinula bosansku drzavu.
El_Comunista

Post by El_Comunista »

za novi Ustav BiH treba vam i srpski glas a za ovakav ga necete dobiti !
da pamtis

Post by da pamtis »

Vrati kusur... pa da idem.
kako ono bjese "oteto se i nekad moze vratiti potpisano nikad" platio nisi sve si dzade dobio firma/univerzitet?? placa............baksis ostavi......vise volim govno od kivia nego aussie tortu, da mi nije bilo kivia ne bi bilo ni konobara.......
Grinki

Post by Grinki »

...
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Ja mislim da je potpuno nedemokratski i diktatorski da Bosancima bilo ko namece prijedloge i mjenjanje BH Ustava bez prethodnog Referenduma Bosanaca i svih ostalih BH gradjana. Mi Bosanci zelimo nazad svoj stari Ustav R BiH iz '92. Zatim da nasi predstavnici Bosanaca sjednu sa ostalim predstavnicima drugih naroda kao i predstavnicima medjunarodne zajednice te da zajednicki napravimo prijedloge i dodjemo do zajednickog konsenzusa oko modifikacije novog BH Ustava. Kada dobijemo zajednicki konsenzus onda da se putem medija i sredstava informisanja transparentno predstavi taj prijedlog novog Ustava BH gradjanima koji ce zatim putem Referenduma i vecinom glasova odluciti da li prihvataju taj modifikovani Ustav ili ne.

Ovako kao sto se do sada radilo i radi je cista diktatura okupatora BH naroda i drzave R BiH. Mijenjanje i nove prijedloge Ustava radi kome padne na pamet i ko nema blage veze sa BiH i potrebama njenog najveceg BH naroda i nacije. Valjda je red da mi Bosanci kao najveci i temeljni narod u BiH odlucujemo zajednicki sa svim ostalim kakav nam je Ustav potreban i koji nam najbolje odgovara za zastitu i razvoj BH gradjana i nase drzave BiH.
Post Reply