Novi ustav BiH 2014
-
scooby-doo
#1 Novi ustav BiH 2014
Po čitanjima raznih medija, mislim da je medjunarodna zajednica već odlučila mijenjati BiH iz korijena!
Pošto smo pod protektoratom Amerike i EU, oni su evo to odlučili definitivno i vjerovatno se radi na implementiranju promjena u javnosti.. Tj svi redom dolaze ili javno govore da se nešto mijenja!
Hoće li u to uključiti i najjače stranke u BiH ili će im to onako nonšalantno nametnuti vrijeme će pokazati svoje!
Mene sad zanima mišljenje osoba, ako na ovom forumu postoje takvi, koji su pravnici a jača im je strana ustavno pravo pa da malo diskutujemo i usporedjujemo šta bi kako moglo...
Pošto smo pod protektoratom Amerike i EU, oni su evo to odlučili definitivno i vjerovatno se radi na implementiranju promjena u javnosti.. Tj svi redom dolaze ili javno govore da se nešto mijenja!
Hoće li u to uključiti i najjače stranke u BiH ili će im to onako nonšalantno nametnuti vrijeme će pokazati svoje!
Mene sad zanima mišljenje osoba, ako na ovom forumu postoje takvi, koji su pravnici a jača im je strana ustavno pravo pa da malo diskutujemo i usporedjujemo šta bi kako moglo...
- escobar__
#2 Re: Novi ustav BiH 2014
Dream on...
-
channel10
#3 Re: Novi ustav BiH 2014
Ovu temu treba odmah zakljucati.
-
Srpko
#4 Re: Novi ustav BiH 2014
Niko ozbiljan iz međunarodnih krugova nije rekao da će se ustav BiH značajnije mijenjati.Izuzetak je presuda Sejdić Finci ili se čak i od nje odustaje.
- Danguba
#5 Re: Novi ustav BiH 2014
Ne misli covjek da ce se to mijenjati radi ''nas'' nego radi drugih.
-
scooby-doo
#6 Re: Novi ustav BiH 2014
Uradili su to americki senatori na vec trecem zasjedanju, uradili su to ministri vanjskih poslova u EU, evo nocas je to Mesic uradio u Mostaru.. Radoncic po direktivi ambasade SAD pise javno o tome!
Opozicija iz RS je takodjer dobila odredjene upute od medjunarodne zajednice pa je Dodik javno obznanio crnu listu u RS kao revolt na informacije..
Nije pitanje dali ce biti, bice uskoro te je pitanje kako ce biti.. Za sad najglasnije je tih par kantona i drzavni vrh.. Znaci max 4 kantona i suverena drzava!
Mene ovdje zanimaju ljudi koji su upuceni u ustavno pravo, a naglabanja me ne zanimaju...
Opozicija iz RS je takodjer dobila odredjene upute od medjunarodne zajednice pa je Dodik javno obznanio crnu listu u RS kao revolt na informacije..
Nije pitanje dali ce biti, bice uskoro te je pitanje kako ce biti.. Za sad najglasnije je tih par kantona i drzavni vrh.. Znaci max 4 kantona i suverena drzava!
Mene ovdje zanimaju ljudi koji su upuceni u ustavno pravo, a naglabanja me ne zanimaju...
-
channel10
#7 Re: Novi ustav BiH 2014
Pa upravo ti naglabas i trazis da drugi ljudi naglabaju. Kad izadje u javnost prijedlog ustavnih promjena BIH-e od strane EU i USA, onda se moze otvoriti ovakva tema. Dotad moze komotno pod kljuc.scooby-doo wrote:Uradili su to americki senatori na vec trecem zasjedanju, uradili su to ministri vanjskih poslova u EU, evo nocas je to Mesic uradio u Mostaru.. Radoncic po direktivi ambasade SAD pise javno o tome!
- korisnik.1
#8 Re: Novi ustav BiH 2014
Ovaj sadašnji Ustav nije toliko ni loš kao što se govori. Postoji samo jedna greška jer je rađen prema angloameričkom stilu tj. zato što su ga amerikanci nametnuli, a mi pripadamo evropskom kontinentalnom stilu koji se dosta razlikuje od ovog gore.
Npr. kod amerikanaca se neke stvari podrazumijevaju bez obzira što nisu detaljisane i drugo kod njih sudovi imaju veliki uticaj. Kod nas, ako nešto nije napisano u Ustavu faktički i ne postoji. To najviše koriste ovi iz RS-a (ali i iz FBiH) kad im nešto ne odgovara, samo kažu da se drže onoga što je napisano u Ustavu.
ps. koliki je cirkus napravljen, da niti dan danas ne postoji službeni prijevod tog Aneksa 4 tj Ustava BiH, niti na jedan od tri naša jezika, a ima nekoliko opaski koje se mogu različito tumačiti.
Npr. kod amerikanaca se neke stvari podrazumijevaju bez obzira što nisu detaljisane i drugo kod njih sudovi imaju veliki uticaj. Kod nas, ako nešto nije napisano u Ustavu faktički i ne postoji. To najviše koriste ovi iz RS-a (ali i iz FBiH) kad im nešto ne odgovara, samo kažu da se drže onoga što je napisano u Ustavu.
ps. koliki je cirkus napravljen, da niti dan danas ne postoji službeni prijevod tog Aneksa 4 tj Ustava BiH, niti na jedan od tri naša jezika, a ima nekoliko opaski koje se mogu različito tumačiti.
- DoZeN
#9 Re: Novi ustav BiH 2014
Problem nije Ustav nego licemjerstvo, svi znamo da je rat u BIH bio rat interesa i para.
Kada to udje u udzbenike u BIH umjesto Agresije ili odbrane Srpstva,o svemu se moze pricati pa i o novom Ustavu.
Do tada,tesko ce nesta biti moguce postaviti,jer je nezamisljivo da poreski obaveznici u Sarajevu placaju invalidnine u RS
Kada to udje u udzbenike u BIH umjesto Agresije ili odbrane Srpstva,o svemu se moze pricati pa i o novom Ustavu.
Do tada,tesko ce nesta biti moguce postaviti,jer je nezamisljivo da poreski obaveznici u Sarajevu placaju invalidnine u RS
-
Basvod
#10 Re: Novi ustav BiH 2014
Upuceni u ustavno pravo se obicno ne pojavljuju na ovako neozbiljim temama.scooby-doo wrote:Uradili su to americki senatori na vec trecem zasjedanju, uradili su to ministri vanjskih poslova u EU, evo nocas je to Mesic uradio u Mostaru.. Radoncic po direktivi ambasade SAD pise javno o tome!
Zna se procedura za izmjenu Ustava a zelje naroda u BiH su dijametrano suprotne tako da od dogovora i novog Ustava nema nista... i to jos zadugo.
- raskopusa
#11 Re: Novi ustav BiH 2014
mozda ce se mjenjati, ali stacemo ako se prica zavrsi na tri kantona? 
- DoZeN
#12 Re: Novi ustav BiH 2014
Slucaj Svjetlane Cenic i podmetanja oko izjava oko Trnopolja i gdje je bila u ratu,govori da nemoguce da neko bude sutra nosilac ustavnih promjena
-
Basvod
#13 Re: Novi ustav BiH 2014
Mozda ceMO mjenjati... a mozda i neceMO.raskopusa wrote:mozda ce se mjenjati, ali stacemo ako se prica zavrsi na tri kantona?
Sam se izmjeniti nece sigurno... niti ce ga neko sa strane izmjeniti. Niti ga moze izmjeniti.
- DoZeN
#14 Re: Novi ustav BiH 2014
moze,moze i to veoma lako, samo je problem sto Ustav u BIH nije problem najveci.Basvod wrote:. Niti ga moze izmjeniti.
Problem je sto se ne smije reci istina o ratu, npr o onome sto Hakija Mehonjic prica oko Srebrenice itd
-
Basvod
#15 Re: Novi ustav BiH 2014
Naravno da ne moze. Samo dogovorom tri naroda u BiH se Ustav moze izmjeniti.DoZeN wrote:moze,moze i to veoma lako, samo je problem sto Ustav u BIH nije problem najveci.Basvod wrote:. Niti ga moze izmjeniti.
Problem je sto se ne smije reci istina o ratu, npr o onome sto Hakija Mehonjic prica oko Srebrenice itd
A istina nije ni bitna niti bilo koga zanima. Svako ce sebi napisati istoriju po zelji i mogucnosti. Covjek ne voli a da se pogleda "u ogledalo" a tek narodi...
- Danguba
#16 Re: Novi ustav BiH 2014
...i Karganovic & com. ali to ne moze opravdati zlocine pocinjene na tom podrucju.DoZeN wrote:moze,moze i to veoma lako, samo je problem sto Ustav u BIH nije problem najveci.Basvod wrote:. Niti ga moze izmjeniti.
p.s. i dosadan si bre sa tim podmetanjima...vidis li uopste sta je tema