Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
- agent_zero
#1 Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Evo samo što su zasjeli, odmah najavili povećanje cijena vode, plina i toplana. Da ne govorimo da je taj isti Zeljković kao višegodišnji direktor toplana pokušavao isto. I sad kad je okupio svoju "ekipu" oko vlade KS gubitke za vlastitu nesposobnost i nekompetentnost SDAovac hoće da riješi preko džepova građana Sarajeva i kantona.
-
Forsaken
#2 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
To ce proizvesti samo kontra efekat. I ovi sto redovno placaju ce 2 puta razmisliti prije nego plate, ili ce prestati placati sto ce u konacnici jos vise smanjiti naplatu i prihode. Da ne govorimo o smanjenju rejtinga stranke i vlade KS. Al potpuno ocekivan potez, s obzirom na hronicni nedostatak strategijskog razmisljanja kod nasih genijalaca
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
činjenica je da kod nas svako može biti političar i "stručnjak"
sve metode naših menaĐera i političara
su smanjenje plata
i povećanje cijena
i tu je kraj
nije ni čudo što smo guzno crijevo
su smanjenje plata
i povećanje cijena
i tu je kraj
- Shahab
#4 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Treba izaći na ulice kao u Sloveniji i pokazat im šta mislimo o njihovoj politici..najgori su maskirani komunisti iz SDA kojima je dijapazon ograničen na plate korumpiranih i nepotizmom umreženih komunalnih preduzeća..Tako oni shvataju upravljanje "ZAJEDNIČKIM DOBRIMA"..da ogromna većina siromašnih građana finansira plate paratzita njihovih rođaka po javnim preduzećima...agent_zero wrote:Evo samo što su zasjeli, odmah najavili povećanje cijena vode, plina i toplana. Da ne govorimo da je taj isti Zeljković kao višegodišnji direktor toplana pokušavao isto. I sad kad je okupio svoju "ekipu" oko vlade KS gubitke za vlastitu nesposobnost i nekompetentnost SDAovac hoće da riješi preko džepova građana Sarajeva i kantona.
-
SA 071
#5 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
S jedne strane Zeljkoviću je glavna primjedba da je ostavio firmu u milionskom gubitku, a s druge strane kada pokuša da donese mjere kojima će se ubuduće omogućiti da se ne pravi gubitak, onda opet ne valja.
Odmah da se razumijemo, nisam ni za kakva radikalna poskupljenja, pogotovo ne grijanja, dok bi se o vodi moglo polemisati.
Ali samo su dva načina rješavanja ove situacije kako ova preduzeća ne bi bili gubitaši. Jedno je da se podignu cijene da bi se "pokrio" nedostajući prihod od onih što ne plaćaju ili da se zakon o izvršnom postupku izmjeni u tom dijelu, odnosno, da se omogući da se neplaćeni računi za komunalije vežu za registraciju vozila i izdavanje većine dokumenata (kao što su prekršaji vezani za registraciju vozila). I jedan i drugi način će izazvati bunt kod građana. Treća opcija je da se ništa ne radi, ali bi taj "građanski bunt" onda trebao izostati i kada se iznesu negativni rezultati ovih preduzeća na vidjelo.
Osnovni je problem što gotovo trecina ljudi ne plaća račune, a ova preduzeća prema sadašnjim propisima nemaju mnogo prostora da nešto učine po tom pitanju. Čovjek ne plaća grijanje, dužan nekoliko hiljada KM, tuže ga i dobiju i šta?! Pojeo vuk magarca, presuda je mrtvo slovo na papiru... A isključiti ga ne mogu, cijev mu prolazi kroz stan, a on nije obavezan ikoga pustiti u stan niti je obavezan dozvoliti da mu cijevi idu kroz stan?!
Džordž Soroš da vodi toplane, bez podizanja cijene ili drugačije zakonske regulative, one bi bile u gubitku... Ako ćemo realno...
Odmah da se razumijemo, nisam ni za kakva radikalna poskupljenja, pogotovo ne grijanja, dok bi se o vodi moglo polemisati.
Ali samo su dva načina rješavanja ove situacije kako ova preduzeća ne bi bili gubitaši. Jedno je da se podignu cijene da bi se "pokrio" nedostajući prihod od onih što ne plaćaju ili da se zakon o izvršnom postupku izmjeni u tom dijelu, odnosno, da se omogući da se neplaćeni računi za komunalije vežu za registraciju vozila i izdavanje većine dokumenata (kao što su prekršaji vezani za registraciju vozila). I jedan i drugi način će izazvati bunt kod građana. Treća opcija je da se ništa ne radi, ali bi taj "građanski bunt" onda trebao izostati i kada se iznesu negativni rezultati ovih preduzeća na vidjelo.
Osnovni je problem što gotovo trecina ljudi ne plaća račune, a ova preduzeća prema sadašnjim propisima nemaju mnogo prostora da nešto učine po tom pitanju. Čovjek ne plaća grijanje, dužan nekoliko hiljada KM, tuže ga i dobiju i šta?! Pojeo vuk magarca, presuda je mrtvo slovo na papiru... A isključiti ga ne mogu, cijev mu prolazi kroz stan, a on nije obavezan ikoga pustiti u stan niti je obavezan dozvoliti da mu cijevi idu kroz stan?!
Džordž Soroš da vodi toplane, bez podizanja cijene ili drugačije zakonske regulative, one bi bile u gubitku... Ako ćemo realno...
-
Forsaken
#6 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Rjesenje je dakle da ovi koji ne placaju, ne placaju i dalje, a ovi sto placaju, placaju malo vise kako bi nadoknadili za ove sto ne placaju?SA 071 wrote:S jedne strane Zeljkoviću je glavna primjedba da je ostavio firmu u milionskom gubitku, a s druge strane kada pokuša da donese mjere kojima će se ubuduće omogućiti da se ne pravi gubitak, onda opet ne valja.
- madner
#7 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Ima i trece rjesenje, smanjiti troskove 
- Hajlac
#8 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
ispravka - smanjenje tudjih a povecanje svojih plata (zastupnickih parlamentarnih i inih)Black swan wrote:činjenica je da kod nas svako može biti političar i "stručnjak"
su smanjenje plata
i povećanje cijena
i tu je kraj
Prije ce smanjit penzije nego svoje silne 'dohotke'
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
ma da... ali smanje oni i sebi plate ( za javnost)
a razne odbore i ostalo povećaju
a razne odbore i ostalo povećaju
- hamza_sa
#10 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Ja sam ovo napisao i pred proslo najvljivanje poskupljenja navedenih komunalija. Ako se ovo desi ja sam pred bankrotom.agent_zero wrote:Evo samo što su zasjeli, odmah najavili povećanje cijena vode, plina i toplana. Da ne govorimo da je taj isti Zeljković kao višegodišnji direktor toplana pokušavao isto. I sad kad je okupio svoju "ekipu" oko vlade KS gubitke za vlastitu nesposobnost i nekompetentnost SDAovac hoće da riješi preko džepova građana Sarajeva i kantona.
Vec se pripremam za ovo poskupljenje. Odlucio sam da cu sigurno iskljuciti internet, zatim dobar dio lijekova necu vise kupovati. Ionako niti gdje idem niti izlazim (mislim na kafice i restorane). U kinu nisam bio i ne pamtim, kao i u pozoristu, tako da tu nemam sta uskracivati.
O doceku nove godine ili odlasku na more i ne razmisljam jer i to vec par godina ne radim.
Cak mislim da cu poceti jesti jednom na dan, a sada to radim dva puta.
Ovo cu sve morati uraditi kako bih bio u stanju placati sve racune na kojima mi, doslovno na svakom od njih, pise "Zahvaljujemo na redovnom placanju nasih usluga!" i naravno kako bih djetetu mogao omoguciti koliko toliko normalan zivot.
Hvala eksperti!!
- FOČANSKI PROPISI
#11 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Vjeroučitelji će ti doći glave +NAŠA STRANKA.hamza_sa wrote:Ja sam ovo napisao i pred proslo najvljivanje poskupljenja navedenih komunalija. Ako se ovo desi ja sam pred bankrotom.agent_zero wrote:Evo samo što su zasjeli, odmah najavili povećanje cijena vode, plina i toplana. Da ne govorimo da je taj isti Zeljković kao višegodišnji direktor toplana pokušavao isto. I sad kad je okupio svoju "ekipu" oko vlade KS gubitke za vlastitu nesposobnost i nekompetentnost SDAovac hoće da riješi preko džepova građana Sarajeva i kantona.
Vec se pripremam za ovo poskupljenje. Odlucio sam da cu sigurno iskljuciti internet, zatim dobar dio lijekova necu vise kupovati. Ionako niti gdje idem niti izlazim (mislim na kafice i restorane). U kinu nisam bio i ne pamtim, kao i u pozoristu, tako da tu nemam sta uskracivati.
O doceku nove godine ili odlasku na more i ne razmisljam jer i to vec par godina ne radim.
Ovo cu sve morati uraditi kako bih bio u stanju placati sve racune na kojima mi, doslovno na svakom od njih, pise "Zahvaljujemo na redovnom placanju nasih usluga!" i naravno kako bih djetetu mogao omoguciti koliko toliko normalan zivot.
Hvala eksperti!!
- Shahab
#12 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Da si Slovenac, da smo Slovenci, izašli bi na ulicu i j..... im mater.... zato dođi danas u 14,00 h pred V. vatru na protestno okupljanje..hamza_sa wrote:Ja sam ovo napisao i pred proslo najvljivanje poskupljenja navedenih komunalija. Ako se ovo desi ja sam pred bankrotom.agent_zero wrote:Evo samo što su zasjeli, odmah najavili povećanje cijena vode, plina i toplana. Da ne govorimo da je taj isti Zeljković kao višegodišnji direktor toplana pokušavao isto. I sad kad je okupio svoju "ekipu" oko vlade KS gubitke za vlastitu nesposobnost i nekompetentnost SDAovac hoće da riješi preko džepova građana Sarajeva i kantona.
Hvala eksperti!!
- addem
#13 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Nama su plin vec povecali, a toplane su ostale na istoj cijeni. Sada opet nama da povecaju je zaista potpuna diskriminacija. Expert Zeljkovic. Vodio jednu firmu i doveo je u nevidjeni gubitak. Tragedija je da ta firma nije imala nikakvu konkurenciju. I sad takav lik vodi kanton.
- Alfons Kauders
#14 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Sta je sad problem? Pola foruma se uskrurcilo na proslu vladu, a sad ne valja ni ova, ekspertna?
Isto tako, pola foruma skoci na noge kad se pocne pricati o rezanju plata u javnom sektoru. Pa ne moze jare i pare drugari i drugarice.
Isto tako, pola foruma skoci na noge kad se pocne pricati o rezanju plata u javnom sektoru. Pa ne moze jare i pare drugari i drugarice.
-
Aqua_S
#15 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Shahab wrote:Da si Slovenac, da smo Slovenci, izašli bi na ulicu i j..... im mater.... zato dođi danas u 14,00 h pred V. vatru na protestno okupljanje..hamza_sa wrote:Ja sam ovo napisao i pred proslo najvljivanje poskupljenja navedenih komunalija. Ako se ovo desi ja sam pred bankrotom.agent_zero wrote:Evo samo što su zasjeli, odmah najavili povećanje cijena vode, plina i toplana. Da ne govorimo da je taj isti Zeljković kao višegodišnji direktor toplana pokušavao isto. I sad kad je okupio svoju "ekipu" oko vlade KS gubitke za vlastitu nesposobnost i nekompetentnost SDAovac hoće da riješi preko džepova građana Sarajeva i kantona.
Hvala eksperti!!
- veljaca
#16 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
E, ovo je upravo predlozio prije nekoliko godina vrli Zeljkovic ....Forsaken wrote:Rjesenje je dakle da ovi koji ne placaju, ne placaju i dalje, a ovi sto placaju, placaju malo vise kako bi nadoknadili za ove sto ne placaju?SA 071 wrote:S jedne strane Zeljkoviću je glavna primjedba da je ostavio firmu u milionskom gubitku, a s druge strane kada pokuša da donese mjere kojima će se ubuduće omogućiti da se ne pravi gubitak, onda opet ne valja.
A ima nacina da se naplati neplaceno - prinudnom naplatom kroz prodaju dijela imovine ( a i stan je dio imovine ) .... Samo da se to hoce da uradi .... Ovako se samo cuva socijalni mir ....
Last edited by veljaca on 07/12/2012 11:32, edited 1 time in total.
-
Nota
#17 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Znas kako ti je to,kad pustis nekog da te jebe bez da se branis taj nece popustiti
- FOČANSKI PROPISI
#18 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Vi uvijek krivca tražite na pogrešnoj adresi.addem wrote:Nama su plin vec povecali, a toplane su ostale na istoj cijeni. Sada opet nama da povecaju je zaista potpuna diskriminacija. Expert Zeljkovic. Vodio jednu firmu i doveo je u nevidjeni gubitak. Tragedija je da ta firma nije imala nikakvu konkurenciju. I sad takav lik vodi kanton.
Narod je glasao!
-
veleno
#19 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Hiljade korisnika u Sarajevu ne plaća grijanje.I sad mi koji smo redovne platiše moramo plaćati i njihove dugove. 
Last edited by veleno on 07/12/2012 11:35, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#20 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Da se jednom i s tobom slozim.FOČANSKI PROPISI wrote:Vi uvijek krivca tražite na pogrešnoj adresi.addem wrote:Nama su plin vec povecali, a toplane su ostale na istoj cijeni. Sada opet nama da povecaju je zaista potpuna diskriminacija. Expert Zeljkovic. Vodio jednu firmu i doveo je u nevidjeni gubitak. Tragedija je da ta firma nije imala nikakvu konkurenciju. I sad takav lik vodi kanton.
Narod je glasao!
- Alfons Kauders
#21 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
I za to postoji pravo jednostavno rjesenje, ali niko nema muda da ga pomene.veleno wrote:Hiljade korisnika u Sarajevu ne plaća grijanje.I sad mi koji smo redovni platiše moramo plaćati i njihove dugove.
Fino uvezemo sve racune javnih preduzeca, pa ako npr. ne platis grijanje, dodju cike i iskljuce ti struju. Ali tako se ne mogu dobiti izbori, pa taj film necemo gledati.
- Shahab
#22 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Treba preko FB pokrenuti akciju bojkota plaćanja svih računa, pa da vidimo kako će isključiti deset hiljada neplatiša istovremeno...
- Hajlac
#23 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Evo meni iskljucili - finansijsko stanje u porodici katastrofalno sve do prije koju godinu. Nekih 8 godina prije toga nije bilo sanse davati 600KM godisnje za grijanje kad se u kucu slijevalo pisljivih 200tinjak KM mjesecno.SA 071 wrote: Osnovni je problem što gotovo trecina ljudi ne plaća račune, a ova preduzeća prema sadašnjim propisima nemaju mnogo prostora da nešto učine po tom pitanju. Čovjek ne plaća grijanje, dužan nekoliko hiljada KM, tuže ga i dobiju i šta?! Pojeo vuk magarca, presuda je mrtvo slovo na papiru... A isključiti ga ne mogu, cijev mu prolazi kroz stan, a on nije obavezan ikoga pustiti u stan niti je obavezan dozvoliti da mu cijevi idu kroz stan?!
Mogli iskljuciti odmah - nakon prve godine neplacanja. Al sjetili se tek pretprosle zime kad su odradili onu kampanju. I opet zadnje dvije godine salju 20KM x12 mj. x2 = 480KM za uslugu koju ne isporucuju.
Pitanje: Sta je bolje - biti u hlanom stanu bolje obucen i spavati pod jorganom ili nemati kakav takav frizider/masinu za ves zbog pljenidbe i ne biti 1/1 vlasnik svog stana?
Kakva je to sadaka logika medvjedje usluge kad ti dzabe isporucuju uslugu umjesto da na vrijeme prekinu isporuku, pa bi sad lakse izmirio dug od 600KM (za jednu godinu) nego 5000KM kojih nemam niti cu vjerovatno ikad imati?
Isto kao lihvarske banke - bitno je da te navuku na dug a kasnije ce lako oni kad tad naplatiti
I povrh svega takva je debilna energetsko-ekoloska politika grada da forsiraju koristenje totalno neefikasnog sistema centralnog grijanja umjesto da jos daju podsticaje za prelazak na sistem Toplotne pumpe kao sto se radi na ostatku evropskog kontinenta.
Kad mi dozvole odjavu tj. legalan prelazak na alternativni em cisci em 3x efikasniji nacin grijanja, nekako cu skupiti pare za otplatu dijela duga. Razumijem ja da oni ne dozvoljavaju odjavu radi toga sto bi mnogi presli na jos gore oblike grijanja na ugalj i drva ali ima nas i pozitivnih primjera.
- Alfons Kauders
#24 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Ne treba ti nikakva akcija - desetine hiljada ljudi ih svakako vec ne placaju.Shahab wrote:Treba preko FB pokrenuti akciju bojkota plaćanja svih računa, pa da vidimo kako će isključiti deset hiljada neplatiša istovremeno...
-
SA 071
#25 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Ja ne znam koji dio mog posta nije bio jasan? Ili nisam odmah opleo po Zeljkovicu, pa ga forumasi nisu dalje ni citali?Forsaken wrote:Rjesenje je dakle da ovi koji ne placaju, ne placaju i dalje, a ovi sto placaju, placaju malo vise kako bi nadoknadili za ove sto ne placaju?SA 071 wrote:S jedne strane Zeljkoviću je glavna primjedba da je ostavio firmu u milionskom gubitku, a s druge strane kada pokuša da donese mjere kojima će se ubuduće omogućiti da se ne pravi gubitak, onda opet ne valja.
Znaci, nije u redu da mi koji plaćamo račune, kroz skuplje grijanje i podizanje cijena plaćamo i za one koji ne plaćaju nikako!
S druge strane, nije u redu da toplane kroz sadasnje propise imaju zavezane ruke u naplati svojih potraživanja, jer kroz utuženja i dobijanja na sudu neplatisa, uglavnom ne postignu ništa i ne naplate ništa, već samo dodatno povećaju troškove poslovanja i prave još veći gubitak (plaćanje troškova postupka i sl.).
Opet, za takvo stanje u regulativi i nemogućnost naplate svojih potraživanja nije u redu optuživati samo toplane jer su one za to najmanje krive, što naravno ne znači da i one ne snose dio odgovornosti za to.
@Hajlac, ti si očito jedan od onih koje su u prvom naletu isključili, pa kada su raja skontala da ih ne moraju pustiti u kuću i da ničim nije regulisano masu stvari vezano za sistem centralnog grijanja kakav se ugrađivao prije rata, morali su prestati sa tim. Isključuju samo one koji imaju posebnu instalaciju i kalorimetar za svoj stan. Ostale ne mogu isključiti. U mom ulazu su dva advokata i nijedan ne plaća ni grijanje ni vodu ni upravitelja. Što li? Znaju da će to najvjerovatnije biti otpisano zbog zastare, a ako ikada išta budu morali platiti to će sigurno biti manje od onog koliko su uspjeli izbjeći da plate...