Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DON_eARL

#226 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by DON_eARL »

Vrijeme je za Railroad Tycoon. :D

@lajkujMe: Ako sam razumio dobro iz postova trenutno se testiraju samo Talgo vagoni sa starim lokomotivama. Jeu li kupljene uopšte Talgo lokomotive ili samo vagoni?
Halcyon

#227 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Halcyon »

Samo vagoni.
DON_eARL

#228 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by DON_eARL »

Halcyon wrote:Samo vagoni.
Onda stvarno ne razumijem čemu ta ljubomora u Srbiji i Hrvatskoj. Da im je došao čitav spaceshuttle zvani Talgo, pa i nekako bih razumio to odugovlaćenje sa dozvolama. Ovako znači opet mjenjanje lokomotive na svakoj drugoj stanici? :roll:
lajkujMe

#229 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

DON_eARL wrote:
Halcyon wrote:Samo vagoni.
Onda stvarno ne razumijem čemu ta ljubomora u Srbiji i Hrvatskoj. Da im je došao čitav spaceshuttle zvani Talgo, pa i nekako bih razumio to odugovlaćenje sa dozvolama. Ovako znači opet mjenjanje lokomotive na svakoj drugoj stanici? :roll:
Zato sto su nam vagoni super luksuzni, imaju nagibnu tehnologiju, lcd televizore, internet, veoma udobna sjedista i mnogo vise.

A lokomotive nikad nisu ni bile u planu da se kupe zbog:

Te lokomotive i talgo su high speed rail, to znaci za brzine preko 200 km, a za to ti trebaju specijalne pruge (ravne i mnogo toga jos) postavlja se pitanje sta ce nam lokomotive onda? kad ce ionake max moci ici 120 na pojedinim dionicama.

drugo veoma su skupe al ono bas skupe :D

pruga napravljena samo za talgo u Spaniji

Image

ovu brzinu kod nas nikad nece dostici
DON_eARL

#230 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by DON_eARL »

Kao što napisa neko ranije, markeri su spremni... :roll: Ako nakon 6 mjeseci budu luksuzni, biće uspijeh... Za koliko godina planiraju da ostvare profit?
macan prvi

#231 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

lajkujMe wrote:
victom wrote:Hvala na detaljnog odgovoru.
A jel imalo logike pustiti Talgiće na relaciji Sarajevo- Zenica, ili Sarajevo-Bos Brod. , ako već zbog "dozvola" ne smiju vani.
Vidis ovi u Zeljeznicama znaju da mnogo papana ima na toj relaciji koji jedva cekaju da otvore svoj flomaster da ostave poruku kako su oni bili tu :dance: i jednostavno nece da im 8-9 mln km skup voz bude isaran flomasterima :skoljka:
Znaci cekaju dozvole pa da ih mogu unistavati i papani s one strane granice?
neki wrote:Naravno da bi mogli postici puno vece brzine ali niko u upravi zeljeznica nece da preuzme odgovornost i postavi vece max brzine. Cak i na dionicama juzne pruge koje su rekonstruisane i u puno boljem stanju nego prije rata, odobrene brzine su nize nego prije rata.
Mislim da su razlozi sto jos nije postavljena signalizacija koja bi po nekim (evropskim) pravilnicima omogucila povecanje brzine. U svakom slucaju jest paradoksalno da se na pruzi koja je remontirana vozi sporije nego na ranijoj staroj pruzi na kojoj pored svih brzina nikad nije bilo ni jednog incidenta :-)
macan prvi

#232 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

victom wrote:Čekam nekidan na prelazu u Ilijašu da prođe voz, i očekujem sad onaj krš od voza,
kada naiđe pogađajte ko ?!?!? Talgić voz. Ito komplet bez one ružne lokomotive ,ide na struju) (ko njemacki ICE)

Svi gledaju ne mogu skinuti pogled sa voza(valjda odudara toliko od sumorne okoline)
Meni je scena ličila na film "Povratak u budućnost", kad ljudi čekaju na prelazu a onaj voz se pojavi niotkud.

Jednog starijeg čovjeka sam vidio vilica ma pala do zemlje, čoek valjda konta vanzemaljci.

Eto čisto da taj vanzemaljski doživljaj podjelim sa svama.
:lol: :lol:
oridjidji wrote:kakve su cijene prema pojedinim gradovima u bih i van nje?
Duplo jeftinije od autobusa, a dodje za isto vrijeme (brzi voz). To je unutar BiH. Cijene prema inostranstvu su skuplje (recimo cijena Sarajevo-Metkovic je duplo skuplja od cijene Sarajevo-Capljina), ali i tu je jeftiniji voz od autobusa.
emirolini

#233 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by emirolini »

DON_eARL wrote:Vrijeme je za Railroad Tycoon. :D

@lajkujMe: Ako sam razumio dobro iz postova trenutno se testiraju samo Talgo vagoni sa starim lokomotivama. Jeu li kupljene uopšte Talgo lokomotive ili samo vagoni?
cc eto sad je opet moram poceti igrati :D
Armadilo

#234 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Armadilo »

Hoce li cijene karata ostati iste kada pocne voziti talgo na relacijama Sarajevo-Zagreb, Sarajevo- Beograd?
macan prvi

#235 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

To se jos ne zna, bar ne sluzbeno... ali glasine kazu da ce cijene porasti. Visa kvaliteta voza, visa cijena.
Armadilo

#236 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Armadilo »

Nadam se da nece porasti cijena, bar ne previse. Ipak ce imati vecu posjecenost, tj vise putnika tako da bi trebali ostaviti iste cijene karata.
macan prvi

#237 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

Ma da, jasno... Ali od necega treba i otplacivati voz... Mada se isto tako zeljeznice moraju vise reklamirati da ljudi znaju da su stvarno duplo jeftinije od autobusa, a isto tako moraju za Mostar slati vise od dva voza dnevno :-)
Armadilo

#238 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Armadilo »

Da, slazem se. Ja sam zavrsio zeljeznicku skolu i otac mi radi u ZFBH tako da znam da je voz jako dobra stvar, jeftinija a i dosta udobnija nego autobus. I da vise se reklamirati, npr. centrotrans ubi reklamama i zato ljudi dobro rade...
macan prvi

#239 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

Jasno... tuga vidjeti koliko autobusi Mostar-Sarajevo idu puni, a pruga zjapi prazna...
lajkujMe

#240 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

Po mom misljenju glavne mane zeljeznickog saobracaja u nasoj zemlji su:

1. Marketing (mnogi ljudi cak i ne znaju da ima putnicki zeljeznicki promet)
2. Sporost (Ruku na srce dok ti vozom stignes do ploca mozes autom tamo i natrag)
3. Manjak linija i komfora

Ovo pod jedan je lako rjesivo po meni mislim da zeljeznice mogu izdvojiti novaca za kvalitetnu reklamnu kampanju s popustima i drugim stvarima koji bi potukli konkurenciju

pod broj dva je skroz druga stvar to nije lako rjesivo i trebaju velike pare da se to rijesi, ali postoje i jeftine varijante koje ce koliko toliko ubrzati vozove kao prvo tu je opcija ma sta ja govorim ovo je "moranje" da se napokon eleminisu tkz "granicne lok promjene" gdje cim udjes u doboj mjenjas lokomotivu zato sto je to sad druga zeljeznica.... (ali to je politicka odluka a ne komercijalna) ccc, pod broj dva bar sanirati one kriticne dijelove pruge gdje se brzina voza smanjuje na mizernu brzinu od 20-30-40 km/h zbog veoma lose pruge ili drugih problema.

3. je s ovim talgo i niskopodnim koliko toliko rjesivo s uvodjenjem vise linija prema top destinacija a to bi trebalo da ide u korak s marketingom, linije za Mostar i Ploce moraju biti ucestalije, vise linija za Banja Luku ne bi bile lose, ukidanje pojedinih lokalaca, uvodjenje "pravog brzog voza" bez stajanja na svakoj stanici, i napokon da se uvede linija Sarajevo-Tuzla (tu je glavni problem sto dio ove trase nije nikad elektrificiran.....

Inace danas sam po nekim zeljeznickim forumima citao i edukovao se i s tugom sam morao uvidjeti da nam je Zeljeznicka infrastruktura jedna od najgorih u bivsoj jugi, mi smo bili izvor svega a sve su nam uzimali i davali nam vrlo malo "hljeba" neka slovenija npr ima mnogo guscu zeljeznicku infrastrukturu nego mi mislim ljudi mogu sirom zemlje ici vozom... Hrvati takodjer, Srbijanci da ne govorim evo vam slika

BIH zeljeznicka infrastruktura:

Image

Slovenacka infrastruktura:

Image

Srbija....:

Image

Hrvatska...:

Image

Po mom misljenju gustoca pruga kod nas u BIH ima mnogo vise potencijala nego ovo kao prvo prema crnoj gori sto bi i nama i njima veoma koristilo posebno ako se spojimo na luku Bar a oni bi imali put ka europi s zeljeznicom, trebala bi nam i direktna linija prema beogradu, mislim takodjer da bi se mogla napraviti brza pruga Bihac-Banja Luka-Doboj-Tuzla i Brza pruga Doboj-Sarajevo (na ovom dijelu bi bilo najmanje posla), i Brza pruga Doboj-Granica hrvatske pa onda da i hrvati naprave brzu prugu sve do madjarske....
kakaljin

#241 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by kakaljin »

macan prvi wrote:
victom wrote:Čekam nekidan na prelazu u Ilijašu da prođe voz, i očekujem sad onaj krš od voza,
kada naiđe pogađajte ko ?!?!? Talgić voz. Ito komplet bez one ružne lokomotive ,ide na struju) (ko njemacki ICE)

Svi gledaju ne mogu skinuti pogled sa voza(valjda odudara toliko od sumorne okoline)
Meni je scena ličila na film "Povratak u budućnost", kad ljudi čekaju na prelazu a onaj voz se pojavi niotkud.

Jednog starijeg čovjeka sam vidio vilica ma pala do zemlje, čoek valjda konta vanzemaljci.

Eto čisto da taj vanzemaljski doživljaj podjelim sa svama.
:lol: :lol:
oridjidji wrote:kakve su cijene prema pojedinim gradovima u bih i van nje?
Duplo jeftinije od autobusa, a dodje za isto vrijeme (brzi voz). To je unutar BiH. Cijene prema inostranstvu su skuplje (recimo cijena Sarajevo-Metkovic je duplo skuplja od cijene Sarajevo-Capljina), ali i tu je jeftiniji voz od autobusa.
a da ne govorimo koliko je konforniji voz od autobusa, tako da se nadam da ce uskoro uvesti ove vozove da mozemo putovati kao normalni ljudi
lajkujMe

#242 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

Samo da podjelim po koje slike Koncarevog EMV niskopodnog na pruzi u dolini Neretve

Image
Image
Image
Image
moa

#243 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by moa »

Seksi nema sta i jutros sam ga vidio kako ode do Capljine.. Nadam se da ce brzo uspostaviti vezu sa Europom pa da se bas provozam do pariza, barcelone, frankfurta...
Last edited by moa on 20/04/2012 00:51, edited 2 times in total.
ajla12

#244 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by ajla12 »

moze neko reci koliko vazi dana karta od dana polaska npr.relacija sarajevo-budimpesta
budva

#245 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by budva »

30 dana
macan prvi

#246 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

lajkujMe wrote:Samo da podjelim po koje slike Koncarevog EMV niskopodnog na pruzi u dolini Neretve

Image
Image
Image
Image
:thumbup:
macan prvi

#247 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

moa wrote:Seksi nema sta i jutros sam ga vidio kako ode do Capljine.. Nadam se da ce brzo uspostaviti vezu sa Europom pa da se bas provozam do pariza, barcelone, frankfurta...
Ovaj nece ici u inostranstvo, za to je namijenjen talgo, ali za pocetak bi ga mogli bar do Capljine poslati :roll:
Armadilo

#248 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Armadilo »

Koja je razlika izmedju Koncara i Talgo vagona? Oba mi izgledaju super.. :D
Edin H.

#249 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Edin H. »

macan prvi wrote:
moa wrote:Seksi nema sta i jutros sam ga vidio kako ode do Capljine.. Nadam se da ce brzo uspostaviti vezu sa Europom pa da se bas provozam do pariza, barcelone, frankfurta...
Ovaj nece ici u inostranstvo, za to je namijenjen talgo, ali za pocetak bi ga mogli bar do Capljine poslati :roll:
Svi u Capljinu :dance:
macan prvi

#250 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

lajkujMe wrote:Po mom misljenju glavne mane zeljeznickog saobracaja u nasoj zemlji su:

1. Marketing (mnogi ljudi cak i ne znaju da ima putnicki zeljeznicki promet)
2. Sporost (Ruku na srce dok ti vozom stignes do ploca mozes autom tamo i natrag)
3. Manjak linija i komfora

Ovo pod jedan je lako rjesivo po meni mislim da zeljeznice mogu izdvojiti novaca za kvalitetnu reklamnu kampanju s popustima i drugim stvarima koji bi potukli konkurenciju
Zamisli samo kakva bi bila reklama kad bi na ogromnu staklenu povrsinu (prozor) u Mostaru na zeljeznickoj stanici stavili reklamu

SARAJEVO:
BUS = 20KM
VOZ = 10KM
A ISTO TRAJANJE VOZNJE

Ili nesto slicno. Efektniju reklamu posebno za turiste ne bi mogli dobiti, a jos besplatnu, jer je zgrada njihova...

Image
lajkujMe wrote: pod broj dva je skroz druga stvar to nije lako rjesivo i trebaju velike pare da se to rijesi, ali postoje i jeftine varijante koje ce koliko toliko ubrzati vozove kao prvo tu je opcija ma sta ja govorim ovo je "moranje" da se napokon eleminisu tkz "granicne lok promjene" gdje cim udjes u doboj mjenjas lokomotivu zato sto je to sad druga zeljeznica.... (ali to je politicka odluka a ne komercijalna) ccc, pod broj dva bar sanirati one kriticne dijelove pruge gdje se brzina voza smanjuje na mizernu brzinu od 20-30-40 km/h zbog veoma lose pruge ili drugih problema.
Ne slazem se s tim da do Ploca mozes autom i natrag dok jednom stignes vozom. Ceste su kod nas u takvom stanju da busevi nisu brzi od autobusa, to je cinjenica (osim sad kad je remont pruge), a auto je malo brze ajde-de, ali nije razlika tolika, posebno ako se uzme u obzir koliko je skupo gorivo... Nakon remonta pruga bi trebala biti brza, ali ce glupost s promjenom lokomotive u Doboju izgleda ostati. Za to smo se borili :skoljka:
lajkujMe wrote: 3. je s ovim talgo i niskopodnim koliko toliko rjesivo s uvodjenjem vise linija prema top destinacija a to bi trebalo da ide u korak s marketingom, linije za Mostar i Ploce moraju biti ucestalije, vise linija za Banja Luku ne bi bile lose, ukidanje pojedinih lokalaca, uvodjenje "pravog brzog voza" bez stajanja na svakoj stanici, i napokon da se uvede linija Sarajevo-Tuzla (tu je glavni problem sto dio ove trase nije nikad elektrificiran.....
Slazem se sa svim. Tuzla je jedino problem jer je zeljeznicka veza preko Doboja dok autobusi mogu direktno preko Karaule tako da tu voz ne moze biti brzi.
lajkujMe wrote: Po mom misljenju gustoca pruga kod nas u BIH ima mnogo vise potencijala nego ovo kao prvo prema crnoj gori sto bi i nama i njima veoma koristilo posebno ako se spojimo na luku Bar a oni bi imali put ka europi s zeljeznicom, trebala bi nam i direktna linija prema beogradu, mislim takodjer da bi se mogla napraviti brza pruga Bihac-Banja Luka-Doboj-Tuzla i Brza pruga Doboj-Sarajevo (na ovom dijelu bi bilo najmanje posla), i Brza pruga Doboj-Granica hrvatske pa onda da i hrvati naprave brzu prugu sve do madjarske....
Sve je to lijepo, ali s ovakvom drzavom ostvarljivo nakon ponedjeljka kad krene pravna drzava... :roll: Za sada se ako nista propusnost pruga moze optimirati pametnim koristenjem dvosmjerne pruge Zenica-Doboj.
Post Reply