Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#176 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by PipiDugaDevetka »

Hrvatska dala zeleno svjetlo za bosanske talgo vozove
:thumbup: :bih: :thumbup:
Krenulo je. Idem jedan dan da se provozam doMostara i nazad.
Kako se dobijaju ove besplatne karte, ako ih uopšte više i ima?
Zaslužio sam dovodeći turiste i objašnjavajući im da od Zg do Sa mogu koristiti superkomforni Talgo, a sami turisti su otkrili novu atrakciju vožnju vozom kroz kanjon Neretve i malo prije Konjica.

http://www.zfbh.ba/zfbhbax/talgo_reg/Checklogin.php
chuchumbamayumbe

#177 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by chuchumbamayumbe »

Da li ovo Avaz šupljira, ili je zaista istina?! :roll:

Plaćeni 67,6 miliona eura da propadaju: Osmanagić vozove "talgo" prodaje Italiji?!
Država pogriješila što je vozove uopće i kupovala, smatra ministar Bijedić

Prvi obilazak vozova "talgo" po dopremanju u BiH: Ne zna se hoće li voziti
Iako je još prije tri godine potpisan kreditni ugovor između vlada BiH i Španije vrijedan 67,6 miliona eura, kojim je kupljeno devet garnitura nagibnih vozova "talgo", "Željeznice FBiH" (ŽFBiH) još nemaju sve potrebne dozvole za međunarodni saobraćaj.

Zbog toga je ova kompanija izgubila na stotine hiljada eura, potvrđeno je "Avazu".

Propast projekta

Da stvar bude gora, nekoliko garnitura ovih vozova, kako smo ranije i pisali, već mjesecima propada na Željezničkoj stanici u Sarajevu. Jedan broj njih nalazi se u depou Rajlovac, ali saznajemo da njima ubrzo istječe i garancija.

Ivan Knezović, član Nadzornog odbora ŽFBiH, koji već mjesecima upozorava na mnoge nezakonitosti u kompaniji, kaže da je samo u našoj državi moguće da nešto što ste "masno platili, godinama propada".

- Ovo je državni projekt koji zbog samovolje Nedžada Osmanagića, direktora ŽFBiH, već godinama propada. Iako su urađene sve studije izvodljivosti, vozovi godinama stoje kako stoje. Ubrzo im istječe i garancija - kaže Knezović.

Iako zvuči nevjerovatno, "Željeznice" se trude prodati ove vozove, umjesto da konačno počnu voziti kod nas.

Saglasnost Vlade

- Osmanagić na sve načine pokušava vozove "talgo" prodati Italijanima. Ko mu je dao dozvolu da to radi, ne znam, ali znam da je projekt uveliko zapeo. Niti vozovi voze niti se zna hoće li uopće i kada voziti - objasnio nam je Knezović.

S druge strane, Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH, tvrdi da je velika greška države što je vozove "talgo" uopće i kupovala.

- Kupili smo devet garnitura, a sada ne znamo šta s njima. Ne znamo isplati li se "talgo" uopće i voziti. Mislim da smo požurili s kupovinom. Ali, šta sada da radimo? Ne možemo ih vratiti. Kada je u pitanju njihova prodaja, o tome nema govora. To Osmanagić ne može uraditi bez saglasnosti Vlade FBiH - rekao je Bijedić.

Radnici bez plaća

- Znam da je od Osmanagićevog dolaska firma uništena. Ljudi su, evo, mjesecima bez plaće, toplog obroka, regresa. Gdje su završila 82 miliona KM za finansijsku konsolidaciju, ni to niko ne zna. O tome Osmanagić šuti - kaže Knezović.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#178 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by stetoskop »

Čim ovaj Osmanagić rasproda talgo kopozicije, steći će uslove da ga postave na neko od ministarskih mjesta.
Ovako izgleda profil jednog bosanskog vladajućeg političara.
ins

#179 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by ins »

chuchumbamayumbe wrote:Da li ovo Avaz šupljira, ili je zaista istina?! :roll:
Clanak nije vrijedan copy/paste... :roll:
Comrad

#180 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Comrad »

Pa zeljeznice leglo korupcije i rodbinskih veza. Kao i sve ostalo u ovoj posranoj drzavi.

Nama treba uvesti jedno 100-ak njemackih direktora i postavit ih na celo ovih javnih preduzeca da to malo urede. Zakonom bih zabranio da odgovorna lica ovih kompanija budu domaci ljudi.
chuchumbamayumbe

#181 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by chuchumbamayumbe »

ins wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Da li ovo Avaz šupljira, ili je zaista istina?! :roll:
Clanak nije vrijedan copy/paste... :roll:
Ne kontam, da li je članak dezinformacija ili je nešto drugo u pitanju?
Ja bih volio da Avaz u ovom slučaju laže, i da će Talgo u dogledno vrijeme da vozi.
ins

#182 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by ins »

Nije dezinformacija, vec laz :-)

Kakva prodaja Talgo vozova Italiji, pa nije to psenica ili nafta da se tek tako prodaje i kupuje.
Jednako tako je laz da nema plata, jer su zapravo vrlo redovne.

Tipicni sukob stare i nove uprave, koju Avaz koristi za svoj rat sa SDA, bez obzira sto su sve neistine.
VjecitiStudent

#183 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by VjecitiStudent »

Na stranu sva avazovstina, zna li ko sta se zbilja desava sa ovim vozovima?
neki

#184 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by neki »

ironija je sto garniture nije nabavio Osmanagic vec bivsa uprava koju avaz podrzava
kakaljin

#185 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by kakaljin »

neki wrote:ironija je sto garniture nije nabavio Osmanagic vec bivsa uprava koju avaz podrzava
100% tacno

jer je sve to preuzeto od prijasnjih uprava
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#186 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Izgleda da sam opet zeznuo turiste na TripAdvisor turističkom Forumu pogrešnim informacijama:
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g2 ... ajevo.html
:x :oops: :evil: :(
alibaba_i_30_godina

#187 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by alibaba_i_30_godina »

PipiDugaDevetka wrote:Izgleda da sam opet zeznuo turiste na TripAdvisor turističkom Forumu pogrešnim informacijama:
Ne bi bilo lose da poradis malo na engleskom jeziku.
PipiDugaDevetka

#188 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

NeyDan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Izgleda da sam opet zeznuo turiste na TripAdvisor turističkom Forumu pogrešnim informacijama:
Ne bi bilo lose da poradis malo na engleskom jeziku.
Kako god da ja pišem engleski, apsolutno me razumiju što je sasvim dovoljno.
stetoskop

#189 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by stetoskop »

Objavljeno 16.04.2012.
Uskoro pokretanje moderno opremljenih talgo-vozova
Željeznice Federacije BiH namjeravaju uskoro pokrenuti talgo - vozove opremljene udobnim sjedištima, barom, spavaćim kolima, toaletom, posebnim prostorom za invalide i internet-konekcijom, piše danas "Oslobođenje".
Željeznice Federacije BiH su još 2006. godine kupile devet putničkih garnitura talgo-vozova sa ukupno 81 vagonom, i to pet garnitura dnevnog i četiri garniture noćnog voza.

Cijena nije bila uopšte mala, da bi se tako lako bacili u zaborav. Naime, vozovi su koštali oko 67,6 miliona eura, a vagoni su kupljeni u mandatu bivšeg predsjednika Uprave ŽFBiH Narcisa Džumhura, podsjeća list.

Šest godina ovi vozovi stoje u Tehničkoj stanici Sušica, a kako ističu iz Željeznica FBiH, za njihovo pokretanje neophodno je obezbijediti finansijsku podršku Vlade FBiH u iznosu od pet miliona maraka za pokrivanje neamortiziranih troškova.

"O tačnom datumu uvođenja talgo-vozova u saobraćaj ne možemo još govoriti, ali očekujemo da će to biti najdalje u prvoj polovini ove godine. Talgo-vozovi će saobraćati po postojećim trasama i po aktuelnom redu vožnje", piše Oslobođenje.

klix.ba
E što lažu, majko mila!
Prva Talgo kompozicija je došla krajem februara 2010., a posljednja krajem 2011., a oni pišu da sve garniture stoje od 2006. i to u tehničkoj stanici Sušica.
PipiDugaDevetka

#190 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

stetoskop wrote: E što lažu, majko mila!
Prva Talgo kompozicija je došla krajem februara 2010., a posljednja krajem 2011., a oni pišu da sve garniture stoje od 2006. i to u tehničkoj stanici Sušica.
Već sam se ranije opekao, pa ne vjerujem dok na pruzi prema Pločama (oko 500m od moje zgrade) ne vidim famozni TALGO. Auto-prevoznički lobisti će se već pobrinuti da ga zakoče što više mogu.

Nikako ne razumijem to da nije i Hr. pred turističku sezonu u interesu da TALGO vozi.
Jedino ako nemaju neke informacije da zbog mogućih sukoba u Regionu NEMA NIŠTA OD OVOGODIŠNJE TURISTIČKE SEZONE.
neki

#191 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by neki »

stetoskop wrote:
Objavljeno 16.04.2012.
Željeznice Federacije BiH namjeravaju uskoro pokrenuti talgo - vozove opremljene udobnim sjedištima, barom, spavaćim kolima, toaletom, posebnim prostorom za invalide i internet-konekcijom, piše danas "Oslobođenje".
Željeznice Federacije BiH su još 2006. godine kupile devet putničkih garnitura talgo-vozova sa ukupno 81 vagonom, i to pet garnitura dnevnog i četiri garniture noćnog voza.

Cijena nije bila uopšte mala, da bi se tako lako bacili u zaborav. Naime, vozovi su koštali oko 67,6 miliona eura, a vagoni su kupljeni u mandatu bivšeg predsjednika Uprave ŽFBiH Narcisa Džumhura, podsjeća list.

Šest godina ovi vozovi stoje u Tehničkoj stanici Sušica, a kako ističu iz Željeznica FBiH, za njihovo pokretanje neophodno je obezbijediti finansijsku podršku Vlade FBiH u iznosu od pet miliona maraka za pokrivanje neamortiziranih troškova.

"O tačnom datumu uvođenja talgo-vozova u saobraćaj ne možemo još govoriti, ali očekujemo da će to biti najdalje u prvoj polovini ove godine. Talgo-vozovi će saobraćati po postojećim trasama i po aktuelnom redu vožnje", piše Oslobođenje.

klix.ba
E što lažu, majko mila!
Tipicna novinarska nezainteresovanost za tacnim informacijama..
Cak mislim da jos sve garniture nisu ni stigle iz spanije..
leo_

#192 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by leo_ »

ja apelujem da se vrate ovi vozovi, ako ikako moze. nasa stoka ce prvo da se potpise, pa ce da odvali, pa da razvali, pa da razbije, pa da izbusi, pa da podere, pa da posere. opet cemo za pola godine doci na isto. nasi strucnjaci ce prvo da poprave jedan dio pruge, pa onda da opet poprave taj isti (identican) dio pruge i sve tako unedogled, dok ostali dijelovi pruge ce ostati takvi kakvi jesu i ova masina ce da se pati bez potrebe. nasi radnici ce da pokradu iz vozova sve sto se moze iznijeti i tako ce odmah od prve klase napraviti trecu. ako hocete bas detaljno da proreknem sudbinu, samo recite. :-)
emirolini

#193 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by emirolini »

"uskoro"

pa fakat za sta nas oni uzimaju, jesmo mi to retardirani ? Nepismeni idioti ? Oni fakat misle s vremena na vrijeme dati ovakve debilne izjave sa "uskoro" u textu i mirna BH. Dok tetose sekretarice i trose budzetski novac na ljubavnice i na auta koja narod placa.
leo_

#194 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by leo_ »

emirolini wrote:"uskoro"

pa fakat za sta nas oni uzimaju, jesmo mi to retardirani ? Nepismeni idioti ? Oni fakat misle s vremena na vrijeme dati ovakve debilne izjave sa "uskoro" u textu i mirna BH. Dok tetose sekretarice i trose budzetski novac na ljubavnice i na auta koja narod placa.
cuj jesmo mi to retardirani? - jel' ti to tvrdis da nismo? Kako mislis nepismeni? - pa 50%+ stanovnistva ti je ili nepismeno ili polupismeno. Sto da ne, trosi naku sekretaricu tamo i njemu dobro, a i nama se svakako ne ide u Neum, a i necemo Hrvatima pare da ostavljamo, jer su nam oni agresor bili. :D
stetoskop

#195 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by stetoskop »

klix.ba wrote:"NAKON ŠEST GODINA
Meni se sve čini da je prerano napisana ova vijest. Po naslovu i tekstu bi poprilično odgovaralo da je napisano 2016. godine.
victom

#196 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by victom »

Čekam nekidan na prelazu u Ilijašu da prođe voz, i očekujem sad onaj krš od voza,
kada naiđe pogađajte ko ?!?!? Talgić voz. Ito komplet bez one ružne lokomotive ,ide na struju) (ko njemacki ICE)

Svi gledaju ne mogu skinuti pogled sa voza(valjda odudara toliko od sumorne okoline)
Meni je scena ličila na film "Povratak u budućnost", kad ljudi čekaju na prelazu a onaj voz se pojavi niotkud.

Jednog starijeg čovjeka sam vidio vilica ma pala do zemlje, čoek valjda konta vanzemaljci.

Eto čisto da taj vanzemaljski doživljaj podjelim sa svama.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:51, edited 2 times in total.
casper_

#197 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by casper_ »

victom wrote:Čekam nekidan na prelazu u Ilijašu da prođe voz, i očekujem sad onaj krš od voza,
kada naiđe pogađajte ko ?!?!? Talgić voz. Ito komplet bez one ružne lokomotive ,ide na struju) (ko njemacki ICE)

Svi gledaju ne mogu skinuti pogled sa voza(valjda odudara toliko od sumorne okoline)
Meni je scena ličila na film "Povratak u budućnost", kad ljudi čekaju na prelazu a onaj voz se pojavi niotkud.

Jednog starijeg čovjeka sam vidio vilica ma pala do zemlje, čoek valjda konta vanzemaljci.

Ovo je najbolji komentar danas. Kada dodjes u Zenicu, imas ćevape. Samo javi. :lol: :lol: :lol: :lol:
lajkujMe

#198 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

victom wrote:Čekam nekidan na prelazu u Ilijašu da prođe voz, i očekujem sad onaj krš od voza,

Stani zelis reci da je original talgo lokomotiva vukla talgo garnituru jel ti to ozbiljno? ili mislis na ovu:

Image

Da napomenem mi smo samo kupili garniture ali ne i lokomotive za talgo vozove koje su veoma skupe a i nepotrebne mi nemamo pruge da se ide 200 kmh

btw jucer (15.04) je postignut novi ne zvanicni brzinski rekord na zfbih prugama od 131 kmh :thumbup: tokom testnih voznji koncarevog emv voza na relaciji zepce sarajevo

Postavljam video kasnije
casper_

#199 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by casper_ »

131 hahah pa kod mene golf 2 u raspadu ide toliko
lajkujMe

#200 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

casper_ wrote:131 hahah pa kod mene golf 2 u raspadu ide toliko

Jes i fico bi isao 130 da ima dobar put, ali tvoj golf sigurno nebi dogurao 131 da ide po makadamu, e takve su ti nase pruge, ne samo sto su prilicno stare i ishabane one su tako projektovane jos 1945 da nije dozvoljeno da se ide brze, pa cak da sad komplet obnovis pruge jos uvijek ne bi smio 140 km i to samo na nekim dionicama posto su nam pruge sve nekakve krivudave :-)

uzmi za primjer prugu Sarajevo-Ploce koja ce u toku ove godine biti 100% remontovana to jest nove sine, pragovi, podloga, elektro instalacije i signalizacija samo na nekim dijelovima ce biti moguce dostici max 110 i to samo za putnicke vozove jbt jesi se ikad vozio vozom preko bradine?

trenutni izgled vec remontovane pruge Ploce-Sarajevo

Image

Image
Last edited by lajkujMe on 17/04/2012 01:14, edited 2 times in total.
Post Reply