Neki imaju viška a neki nemaju ni jedan a da valjaavenija wrote:
Novi stadion
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
condy
#101 Re: Novi stadion
- wickerman
#102 Re: Novi stadion
Razlika izmedju Delle Alppia i Juventusa sa jedne strane i Koseva i reprezentacije sa druge strane je sto na onim slikama imas cca 30% popunjen kapacitet stadiona, pa je ideja izgradnje novog stadiona razumljiva, dok recimo u slucaju Francuske imas cca 90% popunjen stadion, tako da nema tu kako ti kazes "predimenzioniranja". Utakmice reprezentacije imaju stvarnu potrebu za tolikim kapacitetom.Grean wrote:Pa upravo sa ovim sto ti pises dajes argumente mojoj tvrdnji.wickerman wrote: Bezbeli nego jeste, poredis klub koji svake sedmice igra 1-2 utakmice kuci, sa reprezentacijom koja igra svakih pola godine. Dajes neka svoja licna misljenja i predstavljas ih kao uvjete UEFA, a u biti ona nisu nista vise nego jedno misljenje, kao atletska staza, nagib, gušenje reprezentacije, predimenzioniranost (koji kurac ovo znaci), predstavljas 5000 kao poluprazan stadion. Halo, 5000 kao problem pa mislim sta da ti neko kaze na to.
Ne znam samo koji kurac petljas FKS kad ga ja ni jednom nisam spoemuo, valjda da dobijes na svojoj tankoj argumentaciji.
Nevezano za temu, bio si vjerovatno na utakmici FKS - Dynamo Kiev pa jel to smatras polupraznim stadionom jer je otprilike bio isti broj gledalaca
Znaci po tebi treba graditi mega stadion da bi ga reprezentacija napunila jednom godisnje (a i ovo je pitanje jer vec rekoh da ga nije napunila ni za Francusku) ili Sarajevo jednom kad igra sa Dinamom iz Kijeva? To su upravo rezoni za koje kazem da generalo svi izbjegavaju kada prave stadione, bar u danasnje vrijeme.
I kakvo ti je pitanje sta znaci predimenzioniranost? Valjda sama rijec govori sta znaci, da je nesto napravljeno vece nego sto su potrebe. A Sarajevo petljam jer je to klub koji treba da igra na tom stadionu pa taj kapacitet se najvise i tice kluba, ako pricamo o Kosevu.
Ne treba graditi novi stadion, samo Kosevo prilagoditi uslovima, tako da ne znam odakle tebi ideja da ce se Kosevo nadogradjivati ili praviti novi stadion. Njegov kapacitet je sasvim dovoljan, a tvojih 20 000 je premalo sto se vidjelo na utakmicama reprezentacije koje su se dosad igrale. Bilo koji drugi stadion se jednostavno ne moze dograditi da bude zadovoljen kapacitet, a smatram i da bi ta investicija bila skuplja.
Sto se tice FKS, ono nije predmet diskusije, to ga ti guras nazor. Stadion se ne renovira radi FK Sarajeva nego radi reprezentacije i to sto posjeta na utakmicama FKS varira izmedju 2000-5000 ne mjenja cinjenicu da kad igra repka taj prosjek bude puno veci. Eventualnim krovom na istoku bi se mogao i pocevati broj posjetilaca za FKS.
Tvoj rezon znaci karte od 100KM za Brajlovice, Bakire, Selme Bajrami i slicne ljude da bi, moj rezon govori pristojne cijene karata i 30 000 koji su dosli navijati. Nece biti 3000, 5000 gledalalaca, boze moj to je prihvatljivo, ionako iz bezbjednosnih razloga uvijek treba biti odredjen broj slobodnih mjesta. Nije da ce faliti pola stadiona, a eventualno i da bude takve utakmice uvijek mozes igrati na BP.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#103 Re: Novi stadion
bilo praviti ili proširivati stadione na kapacitete koji bi (možda) bili puni 3 puta godišnje je suludo čak i za bogate zemlje, a kamo li za kokuze poput nas
al hajde što kažu mašta može svašta
realnije je ući u projekte prilagođavanja i sređivanja ovih oranica koje imamo, pa da barem 2-3 stadiona dođu na zadovoljavajuće kriteriju s postojećim kapacitettom
realnije je ući u projekte prilagođavanja i sređivanja ovih oranica koje imamo, pa da barem 2-3 stadiona dođu na zadovoljavajuće kriteriju s postojećim kapacitettom
Last edited by JoseMujica on 09/10/2017 12:35, edited 1 time in total.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#104 Re: Novi stadion
Nama ne treba veci stadion od 20k.
Sve ostalo je ubleha.
Pa bilo je sad utakmica na BP gdje stadion nije bio pun.
Na Grbavici protiv Belgije,gdje je pitanja zivota i smrti spiker rece 9600 gledalaca,a 10 300 pusteno u prodaju.
Stadion,nov novcat,od cca 20 000 mjesta napraviti. Dobro bi bilo dati Kosevo,neka ljudi poruse,naprave pravi fudbalski stadion,uz ostale sadrzaje koje bi investitoru donosilo profit i Amin.
Atletski stadion,slican Kamberovica Polju u Sarajevu napraviti negdje drugo,da atleticari nebi bili zakinuti i cao.
Sve ostalo je ubleha.
Na Grbavici protiv Belgije,gdje je pitanja zivota i smrti spiker rece 9600 gledalaca,a 10 300 pusteno u prodaju.
Stadion,nov novcat,od cca 20 000 mjesta napraviti. Dobro bi bilo dati Kosevo,neka ljudi poruse,naprave pravi fudbalski stadion,uz ostale sadrzaje koje bi investitoru donosilo profit i Amin.
Atletski stadion,slican Kamberovica Polju u Sarajevu napraviti negdje drugo,da atleticari nebi bili zakinuti i cao.
-
condy
#105 Re: Novi stadion
Ma sve će ostati isto ko i do sad, kakav novi stadion, kakav rekonstruisani stadion...možda jedina korist iz svega ovog bude da Željo dobije novi travnjak a i to čisto sumnjam osim ako Željo to ne uradi 
-
dnaxy
#106 Re: Novi stadion
evo vam stadion.. kosto neki 40 mil. eura prima 30660 ljudi, moze se prosirit na 49000, naravno dogradit.. ko boNboNa
https://de.wikipedia.org/wiki/WWK_Arena
eto ako svaki bosanac i hercegovac odvoji po neki 15 eura, eto novog stadiona
https://de.wikipedia.org/wiki/WWK_Arena
eto ako svaki bosanac i hercegovac odvoji po neki 15 eura, eto novog stadiona
- NajdraziVodjaa
#107 Re: Novi stadion
Znaci kapacitet Grbavice je 10 300 sjedecih mjesta? Malo...mislio sam da ima 12-13 hiljada stolica...mali_milojica wrote:Nama ne treba veci stadion od 20k.
Sve ostalo je ubleha.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#108 Re: Novi stadion
Kapacitet je 13500,a za utakmicu sa Belgijom je pusteno 10300 karata.NajdraziVodjaa wrote:Znaci kapacitet Grbavice je 10 300 sjedecih mjesta? Malo...mislio sam da ima 12-13 hiljada stolica...mali_milojica wrote:Nama ne treba veci stadion od 20k.
Sve ostalo je ubleha.
- NajdraziVodjaa
#109 Re: Novi stadion
Pa dje nestadose te 3 hiljade? Ja koliko sam vidio stadion je osim onog coska na sjeverozapadu bio pun pa ne kontam kako je 9600 gledalaca, stadion pun a ima 13 500 stolica?
-
SSemir
#110 Re: Novi stadion
Jest bitno kada neko navede da je 5000 praznih mjesta zbog nezainteresovanosti publike, a ti kazes da je naredila fifa a ustvari nijesupercali wrote:Sasvim nebit9no je li 1500 ili 5000 mora ostati praznoSSemir wrote: Ne radi se o tome, procitaj sta sam pisao.
I kad se vec toga hvatas. Fifa nije rekla 5 000 vec 5% ukupnog kapaciteta, sto je u slucaju koseva negdje oko 1500 a ne 5000
-
SSemir
#111 Re: Novi stadion
Jel suludo makedoncima bilo napraviti onaj stadion? Nesto ne citam da se kaju, vec dovode superkup evrope u svoj gradJoseMujica wrote:bilo praviti ili proširivati stadione na kapacitete koji bi (možda) bili puni 3 puta godišnje je suludo čak i za bogate zemlje, a kamo li za kokuze poput nas![]()
-
doff
#112 Re: Novi stadion
Da je Huso ostao, ne bi ni on nastavio sa nadogradnjom, imamo kredita 60 mil., treba riješit grijanje, plavu vodu... Ti si matere mi kao i sarajelije, daj stadion a vode nemaju.condy wrote:Dogradnja Bilinog polja sada nije izvjesna opcija. U Zenici se promijenilo rukovodstvo grada. Rahmetli gradonačelnik Smajlović, je najviše gurao rekonstrukciju stadiona, i on je najvažniji za sve što se uradilo, da je on poživio onda bi bilo izvjesno i proširenje stadiona za potrebe reprezentacije. Čovjek je dosta toga izgradio u gradu za svog mandata, pogotovo sportske objekte u gradu. Iako su klubovi ostali zapušteni i u dugovima.
Sad je gradonačelnik Fuad Kasumović, koji neće uložit ni marke u taj stadion. Njega sport uopće ne interesuje, toliko je koristio Čelik u predizborne svrhe a sad je i sa njima zakuho. Njega interesuje politika i samopromocija. On se bavi glupostima, nema podršku gradskog vijeća, smicalice prave jedni drugima, bave se lažnim fb profilima i baštama objekata i sličnim glupostima. Sve je stalo, ništa se ne ulaže, tako da ne vidim i ko bi sada proširivao BP. Savez sigurno neće, tako da ništa ni od toga.
Huso je 2012. najavio da kreće u modernizaciju stadiona, prvo sa terenom pa ubrzo i sa nadogradnjom. Evo prošlo je 5 godina od tad a nadogradnje ni na vidiku, Fude mu tad nije bilo pa je samo teren završen. Razumljivo, ne krivim ga, skupa je to investicija. Valjda si svjestan da para nemamo, a i ako dođemo do para, imamo mi i svojih problema koji imaju veći prioritet u rješavanju od stadiona. Ovakvo BP je i više nego solidno za repku, do nekog boljeg vremena.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#113 Re: Novi stadion
SSemir wrote:Jel suludo makedoncima bilo napraviti onaj stadion? Nesto ne citam da se kaju, vec dovode superkup evrope u svoj gradJoseMujica wrote:bilo praviti ili proširivati stadione na kapacitete koji bi (možda) bili puni 3 puta godišnje je suludo čak i za bogate zemlje, a kamo li za kokuze poput nas![]()
sačekaj koju godinu pa ćeš vidjeti jel im se isplati ili ne isplati
opet se vraćam na nas....realni život pokazuje da nismo u stanju ni održavati ovo što imamo
najlakše se busati tako s patriotizmom u tzv. podrinjskom pasivu "trebalo bi" i "moglo bi", no kad treba sistemski riješiti stvari i odriješiti kesu, onda svjedočimo kako npr. nedavno mlada sportistkinja, državna prvakinja u karateu ne može otići na svjetsko prvenstvo da predstavlja državu jer nema novca
a vi udarili ublehu o nekakvim megalomanskim stadionima
mjera kapaciteta svakog stadiona u BiH je prosječna posjećenost ligaških utakmica + max 50% da bi objekat kao takav bio ekonomski isplativ...sve ostalo je rupa bez dna od koje će svi nakon 2-3 godine okretati leđa i prati ruke
- Dope_Man
#114 Re: Novi stadion
Stadioni su skupi objekti. Lako je i izgraditi, ali treba ODRZAVATI. To je ono sto cijeloj drzavi fali. Zaleti se poneko pred izbore, izgradi nesto i to nakon par godina ne lici na bilo sta jer se en odrzava.
Moderan stadion treba da je prepun poslovnih prostora u sklopu stadiona, koji svojom rentom placaju dobar dio odrzavanja samog stadiona, te da ima parking prostor sto rijetki kod nas imaju. Kako komentar iznad kaze nikome nisu potrebni stadioni od 20-30 hiljada u BiH, jer to ne moze niko popuniti osim Dine Merlina, a on ''igra'' jednom u 4 godine. Dovoljno je 2 stadiona kapaciteta oko 20 000 za potrebe reprezentacije (jedan redovni, jedan kad redovni bude kaznjen poput zadnje utakmice). I to ako bi se popunilo sa 18 000 bi bilo predobro, a desilo bi se jednom-dvaput u svakom kvalifikacijskom ciklusu u najboljem slucaju.
Moderan stadion treba da je prepun poslovnih prostora u sklopu stadiona, koji svojom rentom placaju dobar dio odrzavanja samog stadiona, te da ima parking prostor sto rijetki kod nas imaju. Kako komentar iznad kaze nikome nisu potrebni stadioni od 20-30 hiljada u BiH, jer to ne moze niko popuniti osim Dine Merlina, a on ''igra'' jednom u 4 godine. Dovoljno je 2 stadiona kapaciteta oko 20 000 za potrebe reprezentacije (jedan redovni, jedan kad redovni bude kaznjen poput zadnje utakmice). I to ako bi se popunilo sa 18 000 bi bilo predobro, a desilo bi se jednom-dvaput u svakom kvalifikacijskom ciklusu u najboljem slucaju.
- supercali
#115 Re: Novi stadion
Alo ba nisam rekao da je naredila 5000 ne stavljaj mi rijeci koje nisam napisaoSSemir wrote:Jest bitno kada neko navede da je 5000 praznih mjesta zbog nezainteresovanosti publike, a ti kazes da je naredila fifa a ustvari nijesupercali wrote:Sasvim nebit9no je li 1500 ili 5000 mora ostati praznoSSemir wrote: Ne radi se o tome, procitaj sta sam pisao.
I kad se vec toga hvatas. Fifa nije rekla 5 000 vec 5% ukupnog kapaciteta, sto je u slucaju koseva negdje oko 1500 a ne 5000
Te fore ostavi za drugo mjesto
- turbofolk
#116 Re: Novi stadion
Samo napraviti novi teren. Ispoštovat zahtjeve FIFE po pitanju svih potrebnih prostorija i eto ti stadion za ugostit Belgiju, Švabe, Italiju, Španiju Englesku ili još neku bitnu utakmicu, odlučujuću u grupi ili baražu. Bilino koristit za Kipar, Estoniju, Mađare, Rumune, Irce i slične

-
doff
#117 Re: Novi stadion
Jedino obratno, da u Zenici ugostimo Belgiju, Švabe, Italiju, Španiju Englesku ili još neku bitnu utakmicu, a na Koševu Kipar, Estoniju, Mađare, Rumune, Irce i slične

Zar ima ljepšeg stadiona

Zar ima ljepšeg stadiona
- Logovan
#118 Re: Novi stadion
Jesi siguran da je ovo BP?doff wrote:![]()
- MyTao
#119 Re: Novi stadion
BP je najljepse I najbolje sto BiH moze ponuditi... ona dva stadiona u Sarajevu su vjerovatno u top 5 najruznijih stadiona na svijetu.
- fakat
#120 Re: Novi stadion
I ja sam skeptican. Ima primjer ogromnog gradskog olimpijskog stadiona u Sevilji koji je ugostio finale kupa UEFA a nakon toga zjapi prazan. Ovaj skopski nece bas biti napusten ali ja nikada ne bi ulozio tolike pare u veliku atletsku arenu kada je taj koncept atletskih stadiona u Zapadnoj Evropi odavno napusten i grade se samo football-only arene. Inace nakon nezavisnosti makedonci pate od megalomanije, valjda zbog kompleksa male zemlje koju stalno neko handri, pa grade ogromne palate po Skoplju, meni to izgleda kao turbo folk kiceraj ali eto da ne budem previse zloban pohvalicu ih da ipak nesto barem rade. Uzged taj stadion u Skoplju je radjen u etapama, dio po dio.JoseMujica wrote:SSemir wrote:Jel suludo makedoncima bilo napraviti onaj stadion? Nesto ne citam da se kaju, vec dovode superkup evrope u svoj gradJoseMujica wrote:bilo praviti ili proširivati stadione na kapacitete koji bi (možda) bili puni 3 puta godišnje je suludo čak i za bogate zemlje, a kamo li za kokuze poput nas![]()
sačekaj koju godinu pa ćeš vidjeti jel im se isplati ili ne isplati
opet se vraćam na nas....realni život pokazuje da nismo u stanju ni održavati ovo što imamo![]()
najlakše se busati tako s patriotizmom u tzv. podrinjskom pasivu "trebalo bi" i "moglo bi", no kad treba sistemski riješiti stvari i odriješiti kesu, onda svjedočimo kako npr. nedavno mlada sportistkinja, državna prvakinja u karateu ne može otići na svjetsko prvenstvo da predstavlja državu jer nema novcai nije to izolirani slučaj...prije nekih 6-7 godina isto je bilo sa stonoteniserkom, pa smo svjedočili kako je selektor rukometašima plaćao prevoz itd. itd.
a vi udarili ublehu o nekakvim megalomanskim stadionima![]()
mjera kapaciteta svakog stadiona u BiH je prosječna posjećenost ligaških utakmica + max 50% da bi objekat kao takav bio ekonomski isplativ...sve ostalo je rupa bez dna od koje će svi nakon 2-3 godine okretati leđa i prati ruke
-
Rob_Atl
#121 Re: Novi stadion
Dok se vi prepirete gdje bi trebala reprezentacija igrat , meni jos uvijek nije jasno sto je BP suspendovano bilo, ja koliko sam vidio samo su se igraci pomarisali, ako je doletilo nesto sa tribina ne vidim da je to razlog bio da se suspenduje stadion. Osim ako nije neko stradao 
- Grean
#122 Re: Novi stadion
Ako pricamo o reprezentaciji meni je ovo najrealniji projekat, povecanje kapaciteta na 18.000 - 20.000 sto je sasvim dovoljno za reprezentaciju.Logovan wrote:Jesi siguran da je ovo BP?doff wrote:![]()
Isto to i za Grbavicu ali pod uslovom da vlasnik dovede stadion na taj nivo od svojih sredstava.
Kosevo je na zalost spomenik ljudskoj gluposti koju bi neki da ponove ili odrzavaju u zivotu. Za Sarajevo ne bi bilo vece srece da se urusi i da pod prisilom dobijemo bolje rjesenje jer arhitektonski ima sve moguce mane koje fudbalski stadion ne treba da ima. Jedna od njih je i bespotrebno veliki kapacitet.
- fakat
#123 Re: Novi stadion
Zenica je nakon rata obnovila Bilino polje, izgradila Arenu, atletski stadion i na kraju trening centarcondy wrote:Dogradnja Bilinog polja sada nije izvjesna opcija. U Zenici se promijenilo rukovodstvo grada. Rahmetli gradonačelnik Smajlović, je najviše gurao rekonstrukciju stadiona, i on je najvažniji za sve što se uradilo, da je on poživio onda bi bilo izvjesno i proširenje stadiona za potrebe reprezentacije. Čovjek je dosta toga izgradio u gradu za svog mandata, pogotovo sportske objekte u gradu. Iako su klubovi ostali zapušteni i u dugovima.
Sad je gradonačelnik Fuad Kasumović, koji neće uložit ni marke u taj stadion. Njega sport uopće ne interesuje, toliko je koristio Čelik u predizborne svrhe a sad je i sa njima zakuho. Njega interesuje politika i samopromocija. On se bavi glupostima, nema podršku gradskog vijeća, smicalice prave jedni drugima, bave se lažnim fb profilima i baštama objekata i sličnim glupostima. Sve je stalo, ništa se ne ulaže, tako da ne vidim i ko bi sada proširivao BP. Savez sigurno neće, tako da ništa ni od toga.
- avenija
#124 Re: Novi stadion
Ma hajd to nego nam Grbavica prekini niz od 3 godine bez poraza na domacem terenuRob_Atl wrote:Dok se vi prepirete gdje bi trebala reprezentacija igrat , meni jos uvijek nije jasno sto je BP suspendovano bilo, ja koliko sam vidio samo su se igraci pomarisali, ako je doletilo nesto sa tribina ne vidim da je to razlog bio da se suspenduje stadion. Osim ako nije neko stradao
6 pobjeda i 3 nerjesene zadnjih 9 utakmica na Bilinom Polju.