Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
alphonse kauders

#576 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by alphonse kauders »

Ovo sam napisao na temi SSP-a, pa da ponovimo..

Vaha Halilhodžić - trenutno naš napoznatiji i najcjenjeniji trener te vjerovatno najbolja opcija za selektora, samo da nije nekoliko „problemčića“
a) Vaha ima svoju cijenu koju baš i nije voljan spuštati, a pošto već zna koliko je Pape zarađivao, njemu bi morali platiti barem 2 – 3 puta više, a nisam siguran da Savez ima sredstva za takve egzibicije.
b) Temperament – Vaha je jak karakter i tip osobe koji vlada autokratskim principom. Budući da bi ovdje bio prisiljen raditi sa raznoraznim nikojevićima (što bi bilo slično situaciji kada je radio sa Mamićem), nisam siguran da bi izdržao do ljeta, a da ne pukne i da otkaz. Pored toga, nisam siguran kako bi se ophodio sa našim najboljim igračima i vjerujem da bi i kod najmanjeg sukoba igrači letili na tribine ili čak iz reprezentacije.

Šanse za dolazak : 15%

Mehmed Baždarević – jedno vrijeme slovio za vrlo perspektivnog trenera, ali već duže vremena bez angažmana. U zadnjih nekoliko klubova u kojima je radio, redom je dobijao otkaz. Koliko se sjećam, bio je protukandidat Sušiću kada je ovaj izabran za selektora. Po mom mišljenju, bio bi ok opcija, bio je odličan igrač, reprezentativac, s tim da ne znam koliko je trenutno upućen u stanje bh fudbala, i potencijalne i trenutne reprezentativce.

Šanse za dolazak: 15%

Dušan Bajević – jedan od naših uvaženih trenera, s uspjehom vodio timove u Grčkoj. Poznat po taktikama kojima je bio više cilj destrukcija protivničke igre nego gol više. Znanje i kompetenciju sigurno ima, s tim da je već ranije u intervjuima dao do znanja da ga ova pozicija baš i ne interesuje. Osim toga i on je dugo van BH fudbala i nisam siguran koliko brzo bi se snašao sa selekcijom igrača i „gašenjem vatre“, kao i kako bi se izborio sa raznim vukovima u Savezu. Vjerovatno bi i kod njega pare predstavljale problem.

Šanse za dolazak: 10%

Sergej Barbarez – vjerovatno bi ova „starija“ garda igrača (Džeko, Spahić) najviše voljela da ih vodi Sergej. Njemu se zaista nema šta prigovoriti, bio je veliki igrač, patriota, uvijek tu kada je najgore, bio bi omiljen među igračima i navijačima... Međutim, u prilog mu ne govore činjenice da se zadnjih godina više bavi pokerom nego fudbalom, te da među članovima u Savezu (pretežno srpskim) nije baš najpopularniji kao i da nema nikakvo trenersko iskustvo. Ok, ne bi bio prvi koji je bez iskustva preuzeo neki veći klub ili reprezentaciju, ali u ovoj situaciji, teško da će dobiti šansu.

Šanse za dolazak: 5%

Amar Osim – Naš najtrofejniji poslijeratni trener, zaheban karakter, a sarkazmom dosta podsjeća na oca. Vjerovatno od svih kandidata najupućeniji u dešavanja u Savezu, sigurno najviše i zna o reprezentativcima (potencijalnim i trenutnim), a iza sebe dosta trofeja koji govore da ima trenersko znanje. Vjerovatno bi bio odlično prihvaćen među igračima i ne bi predstavljao skupu opciju (ako ništa, sigurno ne skuplje od onog što se plaća Papetu).
Ono što bi mu u startu zamjerali je da ne zna pravilno izgovoriti slovo „r“, da nikada nije Argentincima i Rumunima uvalio po 3 komada pa stoga kao ne bi bio autoritet, navijači Sarajeva ga nikada ne bi podržali, a naravno većina bi smatrala da je na mjesto selektora došao preko štele (tj. oca Ivice).
Iako mislim da je trenutno jedna od boljih opcija, nisam siguran koliku podršku će dobiti od Saveza.

Šanse za dolazak: 20%

Faruk Hadžibegić - u zadnje vrijeme se špekuliše da bi on mogao preuzeti reprezentaciju, mada nisam siguran koliko tu ima istine. Nema nekog trenerskog iskustva, vodio je jednom reprezentaciju prilično bezuspješno, te ne vjerujem da će Savez upustiti u neku avanturu s njim

Šanse za dolazak: 5%

Blaž Slišković - kockar koji je Barbareza gurnuo na libera, i promovisao fudbalske veličine poput Kerkeza, Jakirevića, Halilovića, Krivića, Ikanovića itd... Njemu ne bih dao ni puževe da čuva, iako bi bio sigurno najjeftinija opcija i sigurno bi pažljivo slušao „sugestije“ menadžera koje igrače treba zvati

Šanse za dolazak: 2 %

Trener – stranac – spominje se Prosinečki, Magath, Bilić itd.. Nisam siguran da imamo kandidata koji je u ovakvoj situaciji spreman da preuzme reprezentaciju, kada se i dalje očekuje da odemo na prvenstvo. Stoga, i ova opcija je dosta nerealna, mada ne i nezamisliva.

Šanse za dolazak – 10%

Neko ko nije naveden – Šanse za dolazak – ostatak%:D
Nostromo

#577 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by Nostromo »

JohnnyS wrote:Htjeli vi to sebi priznati ili ne, jedino rješenje u ovoj naizgled bezizlaznoj situaciji je - Miroslav Ćiro Blažević. Nogometno znanje mu je osrednje, ali to je u ovoj situaciji i ovoj grupi irelevantno. Sad treba mobilizirati i igrače i navijače - Ćiro ima i izraz za to - galvanizirati. Galvanizacija je ono što treba, nabrijati demoralizirane igrače, popraviti atmosferu među navijačkim pukom i prošamarati sve do kraja.
Potpisujem.
alphonse kauders

#578 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

iKE wrote:Od svih spomenutih jedino Vahid Halilhodzic vrijedi kao trener uz Bajevica koji sigurno nece biti selektor (Vaha 0.1% sanse da pristane). Ostala vasa nabrajanja nisu niti vrijedna prefiksa trener. Molimo boga da nadju neko rijesenje i da u savezu ne razmisljaju o nekim Osimima, Prosineckim, Kekima, Hadzibegicima i slicno inace cemo svi zaliti za erom Safeta Susica. Barbarez rizik, mada Srbija isti rizik preuzima imenovanjem Dejana Stankovica (Ja bih Barbareza volio vidjet prvo na poziciji selektora u21 reprezentacije).
U pravu si, samo Guardiola, Klopp ili Mourinho. Najbolje ovako "ne valja niko, ali ne znam ni ja koga bi"...
Stari

#579 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by Stari »

Charuga wrote:Pape reče na izvoru da imaju (Savez) u opticaju 26 imena za novog selektora.
Jupitera mi ... ciglih 26 dakle ... pratim fudbal vec decenijama ...sad, ni uz pomoc interneta ne bih mogao naci 26 dobrih imena ....a da barem polovica od njih vec nisu pod zemljom ...
palermo

#580 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by palermo »

alphonse kauders wrote:
Dušan Bajević – jedan od naših uvaženih trenera, s uspjehom vodio timove u Grčkoj. Poznat po taktikama kojima je bio više cilj destrukcija protivničke igre nego gol više.

Boga vam, otkud ovo vadite :?
skenderija04

#581 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by skenderija04 »

Ozbiljni ljudi:

1. Bajevic- Odbio kaze Klix na naslovnici
2. Vaha - Nije pitanje hocemo li mi Vahu. Pitanje je hoce li Vaha nas?

Oni sto bi trceci dosli:

1. Mesa
2. Hadzibegic
3. Prosinecki

Opcija · "zec iz sesira"

1. Barbarez
2. Amar

Opcija " Stranac"

Ne usudjujem se tipovati ali pare koje mozemo da platimo su dovoljne za likove kao: Stoickov,Zenga,Gullit...Dakle bezveznjaci.
Herr Flick

#582 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by Herr Flick »

Najbolji izbor bi bio Vaha ali ne vjerujem da ce doci,dok bi najgori izbor bio Bazdarevic.Prosinecki isto tako nebi bio los izbor
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#583 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by pici »

Samo VaHa :bih: :thumbup: :bih: :thumbup: :bih: :thumbup: :bih: :thumbup:

Image
pirmin

#584 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by pirmin »

Ja sam za Amara pa da se polako krene u restart.
Francusku sam halalio (ako odemo-dobro otisli) ali bi mi, kao navijacu, puno vaznije bilo vidjeti pomake u stabilizaciji
ekipe kao i u radu sa potencijalnim reprezentativcima.
Da konacno licimo na nesto. Nismo neka sila ali imamo materijal da budemo solidni.
5 0 5

#585 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by 5 0 5 »

rijkaard. :D
and

#586 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by and »

treba papeta vratiti.jedino on ovo može.16 bodova iz 5 utakmica :mrgreen:

Image
vazna

#587 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by vazna »

palermo wrote:
alphonse kauders wrote:
Dušan Bajević – jedan od naših uvaženih trenera, s uspjehom vodio timove u Grčkoj. Poznat po taktikama kojima je bio više cilj destrukcija protivničke igre nego gol više.

Ma nije mi jasno zasto se cudis, kada mu u nastavku posta procitas da vise sansi za odlazak na EP daje Amaru nego Vahi ili Bajevicu. :shock:
oridjidji

#588 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by oridjidji »

Što se tiće razvikanih BH trenerskih veličina iz Premijer Lige, kandidati će biti sigurno Amar i Blaž.

Što se tiće kandidata sa vječite liste BH trenera u inostranstvu, tu je već otpao Bajević, vrlo vjerovatno otpašće i Vaha, ostaće na toj listi Baždarević i Hadžibegić, Barbarez nema trenerskog iskustva i nakon Papeta teško da ćemo sebi priuštiti kockanje u nastavku kvalifikacija. Možda nas Bosanac po potrebi Hrvat Čiro bude vadio jer je slobodani moze da ponovo sjedne na klupu naše selekcije.

Od hrvatskih trenera , možda kad bi bacili dobru udicu u Iran, možda bi namamili Kranjčara, pa i Prosinečkog. Bilić je trenutno nedosanjani san, što se tiće srpskih trenerskih veličina, Antić je čini mi se slobodan, al teško da ćemo ga dovesti na našu klupu. Milutinović je trenerčina za stvaranje vrijednosti iz govana, ali jbg teško da smo mi sposobni uputiti poziv istome. Joj kad naši vrate iz penzije Oto Barića :lol:

Pošto imamo tovar Njemaca u timu, možda bi nam jedan pao drama.Gdje se izgubio Mateus ili onaj Daum? Ako je istina da se 20-tak imena vrti na spisku mogućih selektora, e onda svega može biti u tome bubnju.

Kada bi birao od ovih Bosanaca trenera, izabrao bih Vahu bez premca. Od ovih Balkanaca Milutinovića ili Kranjčara. Što se tiće stranaca da bog da da nas preuzme ijedan. Al eto ništa nije nemoguće pa ni to, ako bacimo kakav dobar mamac.
Last edited by oridjidji on 17/11/2014 22:54, edited 2 times in total.
mrAdil

#589 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by mrAdil »

pici wrote:Samo VaHa :bih: :thumbup: :bih: :thumbup: :bih: :thumbup: :bih: :thumbup:

Image
Zar taj Vaha nije preskup za nas?
Havatar

#590 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by Havatar »

bosanska senzacija wrote:
Havatar wrote:
bosanska senzacija wrote:Tvrdoglavost u smislu jedne vizije fudbala i insistiranja na njoj i nije toliko loša stvar.

Od Prosinečkog tačno znamo šta možemo dobiti i koji način igre on sa sobom nosi a to je tzv. tika-taka ili igra kratkih pasova koja je po meni jedini mogući način na koji naša spora ali izuzetno tehnički potkovana ekipa može igrati.

Vaha će insistirati na disciplini i tvrdoj igri, Amar Osim neće moći prosipati svoje seljačke fazone igračima koji godišnje zarađuju milione, Bajević je trener starog kova koji je čitavu trenersku karijeru proveo u Grčkoj čiji stil fudbala prezirem, Hadžibegić mi nikad nije ulijevao povjerenje, Meša bi mogao proći...

Meni nekako Prosinečki od svih ovih o čijim imenima se špekuliše izgleda najprihvatljivije jer sam ubijeđen da bi ga igrači odlično prihvatili i kao čovjeka a i kao trenera.
Tvrdoglavost da kad neka taktika na utakmici ne funkcioniše ne mijenja to nego insistira na tome i na taj način je prosipao mnogo bodova .
Ako ćemo iskreno ni mi nemamo prevelik fond igrača i puno prostora za neko taktičko manervisanje i odlučivanje između toga koji način ćemo igrati.

Obrni, okreni pa stavi sve igrače iz veznog reda koje mi imao na raspolaganju i sam možeš primjetiti da je sa njima moguće igrati samo na jedan način i taj način se upravo podudara sa fudbalskom filozofijom Roberta Prosinečkog.
Igra sa velikim posjedom je protiv timova koji igraju bunker jalova i mnogo se teško dolazi do gola što samim tim dovodi do prosipanja većeg broja bodova.
missko

#591 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by missko »

Vaha i nasa repka su sudjeni jedno drugom. Covjek koji u jebenim Hrvatskim i Turskim ligama dobija otkaze nakon par mjeseci i cija se igra bazira na odbrani i nasi igraci koji glume al samo kad igraju za repku su idealan spoj mozda ne bi donijelo rezultat al bilo bi zanimljivo do jaja
Lakat Jebić

#592 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by Lakat Jebić »

skenderija04 wrote:Ozbiljni ljudi:

1. Bajevic- Odbio kaze Klix na naslovnici
2. Vaha - Nije pitanje hocemo li mi Vahu. Pitanje je hoce li Vaha nas?

Oni sto bi trceci dosli:

1. Mesa
2. Hadzibegic
3. Prosinecki

Opcija · "zec iz sesira"

1. Barbarez
2. Amar

Opcija " Stranac"

Ne usudjujem se tipovati ali pare koje mozemo da platimo su dovoljne za likove kao: Stoickov,Zenga,Gullit...Dakle bezveznjaci.
to je otprilike to. s tim da bih ja uvijek radije vidio barbareza, odnosno nekog ko nema iskustva, nego neku olupinu, bilo domacu bilo stranu.
hau jes no

#593 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by hau jes no »

steta, zakasnili smo par dana, mogli smo mancinija dovesti :sad:
Kinaski

#594 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by Kinaski »

Limenog za selektora
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#595 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by pici »

mrAdil wrote:
pici wrote:Samo VaHa :bih: :thumbup: :bih: :thumbup: :bih: :thumbup: :bih: :thumbup:

Image
Zar taj Vaha nije preskup za nas?

pogurat će dijaspora :thumbup: :bih:
JohnnyS

#596 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by JohnnyS »

Vidiš, Cico ne bi bio loš izbor. Tim više što objektivno može voditi ekipu kad ne mora gurat svog pretilog potomka.
alphonse kauders

#597 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

vazna wrote:
palermo wrote:
alphonse kauders wrote:

Ma nije mi jasno zasto se cudis, kada mu u nastavku posta procitas da vise sansi za odlazak na EP daje Amaru nego Vahi ili Bajevicu. :shock:

Kakve veze ima kvalitet trenera sa mogučnošću dolaska nekog na klupu reprezentacije? I Vaha i Bajević su fakat kvalitetni treneri, tu nema govora, bolje trenerske karijere imaju od Amara, ali se Vaha zadnjih godina pokazao poteškim za bilo kakvu dužu saradnju (ne trpi čovjek sr.anja, ok, ali ovdje ga to čeka), a Bajević je danas lijepo odbio ovo mjesto, ali sam mu ipak ostavio neke teoretske šanse.

A, ovo o Bajevićevoj defanzivnoj varijanti - evo ti "svjež" primjer, zadnji klub kojeg je vodio je Atromitos u 2011-12 u kojoj je taj klub u 30 utakmica postigao 32, a primio 26 golova uz 11 remija. Vatromet, nema šta.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#598 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by JoseMujica »

FreakyStyley wrote:
spree wrote:samo ne hadzibegica, a on se gura nenormalno. valjda mu nece poci za rukom jer je bio neki kurko u komitetu/savezu. malo je bolji od srnecih ledja sto dovoljno govori. vaha i pomocnik barbarez savrsena kombinacija. moze i bajevic, pa i mesa. ostali tanko osim mozda nekog stranca. magath, ferguson ili lippi ja se ne bi bunio :D
Bravo. :thumbup: Vec sam jedno 5 puta napisao ovo. :D Znaci samo ne Hadzibegic, pa ni Bazdarevic po mom misljenju. To je sve nivo Muzurovica, Papeta...
ima transfermarkt profile i trenera...prije svakog prijedloga imena samo ukucajte i pogledajte...naravno ulogu treba i imati to gdje su radili...tj na kojem nivou...dal su vodili samo klubove ili i reprezentacije

Hadžibegić
Success rate as coach:
28,2 % Wins
29,0 % Draw
42,7 % Losses

Baždarević
Success rate as coach:
29,5 % Wins
27,9 % Draw
42,6 % Losses

A. Osim
Success rate as coach:
51,8 % Wins
17,3 % Draw
30,9 % Losses

Prosinečki
Success rate as coach:
55,4 % Wins
19,6 % Draw
25,0 % Losses

Halilhodžić
Success rate as coach:
48,8 % Wins
29,6 % Draw
21,6 % Losses

Matjaž Kek
Success rate as coach:
50,0 % Wins
23,6 % Draw
26,4 % Losses
Havatar

#599 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by Havatar »

A kvalitet igrača Atromitosa i Bosne je isti :?:
bjelave

#600 Re: Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Post by bjelave »

[quote="alphonse kauders"]O

Amar OsimVjerovatno bi bio odlično prihvaćen među igračima i ne bi predstavljao skupu opciju (ako ništa, sigurno ne skuplje od onog što se plaća Papetu).

On je u zavadi sa Dzekom jer ga je prozivao javno preko novina u vise navrata prije par godina da napusti City jer kao propast ce tamo posto sjedi na klupi. Poslije mu je Dzekin menadjer odgovorio da on nije dorastao da savjetuje Edina i da isti nece mijenjati klub kako bi se Zeljo dobio novac od odstete.

Dakle, on u startu ima problem sa igracima, odnosno sa kapitenom koji je tu glavna poluga a drugo njegova arogancija moze prolaziti kod premijer ligaskih igraca koji nemaju za kifle ali ne bi bila dobro primljena kod pravih igraca.
Locked