Novi rast stope PDV-a????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

sadeta

#1 Novi rast stope PDV-a????

Post by sadeta »

ovi fakat nisu normalni!!!! na kraju cemo ko u onom vicu o djeci iz Bijafre, jesti jedni druge...
ali eto, lagano, najlakse sto su mogli dotakli su se i jos jednog rjesenja: smanjenja administracije u drzavi!!! wow! ko se samo toga sjetio?! al' naravno, nista od toga, lakse je PDV povecati!!
fuj, majku lopovsku!

Gubitke nadoknaditi povećanjem PDV-a

Vlasti BiH mogle bi povećati stopu PDV-a kako bi nadoknadile smanjenje prihoda od carina, koje je uslijedilo nakon početka primjene Privremenog sporazuma između BiH i EU, kazao je jučer Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija BiH.

"Prihodi od carina imaju veliki udio u prihodima države. Početkom primjene sporazuma s EU prihodi od carina su smanjeni za 10 do 20 odsto. U narednim mjesecima postupno ćemo nastaviti smanjivati i ukidati carine za ostale proizvode iz EU, što znači još manje prihoda. To se može nadoknaditi jedino povećanjem direktnih ili indirektnih poreza. Povećanje PDV-a je jedna od mogućnosti", kazao je on.

Pojasnio je da za povećanje direktnih poreza treba provesti sveobuhvatnu reformu u oba entiteta, što je tek u začetku.

"PDV je već dobro uhodan sistem. Povećanje PDV-a je lakše rješenje koje će donijeti brže punjenje budžeta", istakao je Kasumović. Svjestan je da će povećanje poreza osjetiti građani, te da će ono još više opteretiti ionako porezima opterećenu privredu.

"Povećanje poreza je kratkoročna mjera kojoj političari vole pribjegavati. Dugoročno rješenje za BiH jeste smanjenje državnog aparata koji troši ogromne sume novca", rekao je Kasumović.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže kako Upravni odbor ove uprave nije razmatrao mogućnost povećanja stope PDV-a, koja trenutno iznosi 17 odsto.

"Upravni odbor razgovarao je o načinima da se ublaži pad prihoda od carina. Govorili su o povećanju akciza na luksuznu robu, a ne o povećanju PDV-a", pojasnio je Kovačević. BiH je od 1. jula ove godine počela s postupnim ukidanjem i smanjenjem carina na proizvode iz EU.

Carine manje za sedam miliona KM

Analiza prihoda od carina za juli ove u odnosu na isti mjesec prošle godine pokazuje da su prihodi pali sa 30 na 23 miliona KM. Međutim, ukupni prihodi od indirektnih poreza za isti period su porasli za 2,9 odsto, jer je povećan uvoz, ali i cijena uvoznih proizvoda na svjetskom tržištu, kazao Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje. (Nezavisne/comart.ba)
Amazonka27

#2 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by Amazonka27 »

e svasta....
uvjek dobar gost

#3 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by uvjek dobar gost »

Ma šta ih briga do sada im je sve prošlo glatko... zašto ne i ovo..
Ja ovom prilikom molim vlasti da pored PDV-a i ostalih poreza na i za budale, počne da traži i krv, znači svaki mjesec barem po dec krvi ... ko nije u mogućnosti može i neki od organa... ma mogu čak i organi za reprodukciju....
sadeta

#4 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by sadeta »

ja vise fakat ne mogu ovih sranja, ja odoh odavdje prvom prilikom...nema vecih ovaca neg' u Bosni, gazit ce nas dovijeka zato sto mogiu i zato sto im se hoce... :x
pa da barem vidim golim okom gdje odose te pare od PDV-a, da vidim neki, barem malo napredak...nego sve gore od goreg iz godine u godinu...
dottore

#5 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by dottore »

neka uvedu jos jednu stopu PDV-a na alkohol i cigare od recimo 30%
a ovu da ostave ko sto i jest.... :wink:
dinosaur

#6 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by dinosaur »

cuj,gdje odose pare? pa mora se odnekle isplatit onih 7000 KM,dnevnice.... :x
A ti,dottore, nemoj veci porez na cigare,please, ionako su visoka tarifa...
kurd

#7 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by kurd »

KAtastrofa, kao nedostaje 20-30 miliona od carina. a sto su budzeti od uvodjenja eura rasli nekoliko desetina procenata nema veza. Ljudi ni ne znaju sta je SAA i sta su potopisali, a sve ce nas to lupati po glavi. STRASNO

pa povecali su sebi plate za upravo toliko koliko nedostaje od carina.

sramotno
uvjek dobar gost

#8 Re: Novi rast stope PDV-a????

Nedime sine šta nam ovo rade.....
fuXa.ba

#9 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by fuXa.ba »

deru vas :) a i nas kada dojdemo sa vana ;)......
uvjek dobar gost

#10 Re: Novi rast stope PDV-a????

fuXa.ba wrote:deru vas :) a i nas kada dojdemo sa vana ;)......
za vaše deranje mi i nije krivina ali nas oderaše ko majmune..., mada kad opet se zamislim nije mi ni za nas krivo, nek nas deru kad damo svakom da nas jaše .... i dere...

Nedime sine šta nam ovo rade...?
atko

#11 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by atko »

dottore wrote:neka uvedu jos jednu stopu PDV-a na alkohol i cigare od recimo 30%
Mojne to, mogla bi se raja onda i pobuniti ... predalzem da na hljeb bude pdv 100% ... samo se nabit nogom u dupe odavde i to uzeti patiku 47 broj :wink:
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#12 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by grunt »

dottore wrote:neka uvedu jos jednu stopu PDV-a na alkohol i cigare od recimo 30%
Sve mi diraj ali cigare i sarajevsko pivo mi ne diraj :D !
dottore

#13 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by dottore »

grunt wrote:
prestani pit i pušit
ovo bi bilo zdravo i za narod :D
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#14 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by grunt »

dottore wrote:
grunt wrote:
prestani pit i pušit
ovo bi bilo zdravo i za narod :D
Radije cu prestati da jedem :D !
chuchumbamayumbe

#15 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by chuchumbamayumbe »

Ja pushim, ali neka uvedu vecu stopu na cigarete, cugu, luksuznu robu, zasto da ne.
Taman cu imati jos jedan dodatni raslog da pocnem sa odvikavanjem.
Liberalism

#16 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by Liberalism »

neznam sta je to cudno.

I trebaju da povecaju poreze.

Niko se ne buni sto se 200 miliona KM daje za demobilisane borce. kao svi se slazu da to treba. Pa ako treba nek izglasaju zakon i pravo neka izglasaju povecanje poreza.

Ovako svi bi mi da budemo dobri prema borcima, invalidima i sta ti ja znam kome sve vec ne, al niko nije zato da se porezi povecavaju.

Ovako ce valjda nekad narod doci tobe i skontati da nemoze i jare i pare. Da se svaki put kada ovi idioti izglasaju neki zakon u parlamentu pravo povecaju i porezi, davno bi ovom glupom narodu doslo iz guzice u glavu.
Amazonka27

#17 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by Amazonka27 »

sve je to super...samo sto oni cim dignu porez dignu sebi i plate....ai cijene se dignu...dobro se sjecam kad je lagumdzija upozoravao na rast cijena a svi mu se smijali...(nisam fan SDP-a)...i opt ce biti...rasirila im se guzaaaa...a sta mi imamo od toga? NIsta....rastu cijene repromaterijala, samim tim i cijene proizvoda...mali propadaju, veci jos vise jacaju....zar nismo naucili nista od ovog zadnjeg "dizanja"?
tranquil

#18 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by tranquil »

e u k**ac i država, dokle više jebote, životni prostor je sve uži, eksplodiraću
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#19 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by pici »

juuuuupiiiiiiiiiii......hocel povecat plate u kantonuuu :thumbup: :bih: cuj 10-20 % samo ce povecat :shock: 50 % trebami za prikolice na moru :D .............i na nišicima vikendice :thumbup:
redondo72

#20 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by redondo72 »

Neće pici nego će da te otpuste. Al´tebe libo tuki, ti ćeš da radiš ko glumac, honorarno. :D
pici

#21 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by pici »

redondo72 wrote:Neće pici nego će da te otpuste. Al´tebe libo tuki, ti ćeš da radiš ko glumac, honorarno. :D
ne mogu me otpustiti ja sam haver sa gradom,tanom,mustafijem,pjerom,hađžiđžiđžijem i ostalim :D možda da me enis angažuje u kroatiše da mu safunjam ledja i dodajem peskiriće u pauzi snimanja serija :D
redondo72

#22 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by redondo72 »

Eee, znaš ti na koje sam filmove mislio. Na one u kojima se ne statira ali me brine tvoj pršljen... koji ono beše S1? ... onaj što ti je smanji potencijal na 80% . :lol: Kažem ja tebi, Herku za ruku pa u banju. :D
homo_sapiens

#23 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by homo_sapiens »

"sadeta"
ovi fakat nisu normalni!!!! na kraju cemo ko u onom vicu o djeci iz Bijafre, jesti jedni druge...
ali eto, lagano, najlakse sto su mogli dotakli su se i jos jednog rjesenja: smanjenja administracije u drzavi!!! wow! ko se samo toga sjetio?! al' naravno, nista od toga, lakse je PDV povecati!!
fuj, majku lopovsku!

Gubitke nadoknaditi povećanjem PDV-a

Vlasti BiH mogle bi povećati stopu PDV-a kako bi nadoknadile smanjenje prihoda od carina, koje je uslijedilo nakon početka primjene Privremenog sporazuma između BiH i EU, kazao je jučer Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija BiH.

"PDV je već dobro uhodan sistem. Povećanje PDV-a je lakše rješenje koje će donijeti brže punjenje budžeta", istakao je Kasumović. Svjestan je da će povećanje poreza osjetiti građani, te da će ono još više opteretiti ionako porezima opterećenu privredu.
Ovakve nebuloze, poput ove od Kasumovica (ako je istinita), mogu izjaviti samo mentalno retardirane i iskompleksirane osobe, zeljne publiciteta. :x

"Prihodi od carina imaju veliki udio u prihodima države. Početkom primjene sporazuma s EU prihodi od carina su smanjeni za 10 do 20 odsto. U narednim mjesecima postupno ćemo nastaviti smanjivati i ukidati carine za ostale proizvode iz EU, što znači još manje prihoda. To se može nadoknaditi jedino povećanjem direktnih ili indirektnih poreza. Povećanje PDV-a je jedna od mogućnosti" je izjava koja samo nepotrebno izaziva uznemirenje gradjana, dovodi do naglog poremecaja u ponudi i potraznji, i moze da uveca inflaciju na kraju. Politicki nezrela, nepromisljeno artikulisana izjava od osobe koja je i sama takva.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže kako Upravni odbor ove uprave nije razmatrao mogućnost povećanja stope PDV-a, koja trenutno iznosi 17 odsto.

"Upravni odbor razgovarao je o načinima da se ublaži pad prihoda od carina. Govorili su o povećanju akciza na luksuznu robu, a ne o povećanju PDV-a", pojasnio je Kovačević. BiH je od 1. jula ove godine počela s postupnim ukidanjem i smanjenjem carina na proizvode iz EU.

(Nezavisne/comart.ba)
pici

#24 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by pici »

redondo72 wrote:Eee, znaš ti na koje sam filmove mislio. Na one u kojima se ne statira ali me brine tvoj pršljen... koji ono beše S1? ... onaj što ti je smanji potencijal na 80% . :lol: Kažem ja tebi, Herku za ruku pa u banju. :D
e,e,e taj mamu mu njegovu ,pa ne mogu moju omiljenu pozišen :x :evil: ......... :D ......izvinjajem se adminima za off topick :D

a sada na problem s porez........ma budimo sretni da nam po kucama ne zalaze i gače nam ne svuku koja je to banda i mafija......kaze mafija reketari pa nema veceg reketaša od države i političara da im sve po #%$&$&=($&(&(=$$#=&%( :x :evil: .....kako ono ide ona reklama sa žan marlotom(moj omiljeni glumac i ljudina) kada platiš porez to nam se svima vrača :lol: jaaaooooo jesam ga zezo za tu reklamu :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#25 Re: Novi rast stope PDV-a????

Post by mIRCerka »

jupi :D

a sta mislite da radimo 6 mjeseci z aplatu a 6 mjeseci za dobrobit drzavnog aparata :D
Post Reply