Novi namet za izgradnju AUTO PUTA
- Isabell
#1 Novi namet za izgradnju AUTO PUTA
Evo vec sam godinama na forumu i prvi put pokrecem temu. I to iziritirana izjavom koju sam sinoc cula na dnevniku. Gosp. ministar valjda prometa predlaze da se cijena goriva poveca za dodatnih 10 feninga koji bi bili utroseni za izgradnju auto ceste kroz BiH.
Ima li itko na ovom forumu kome je struka to funkcioniranje drzave i zakona? Mogu li oni samo tako usvojiti prijedlog i nametnuti nam tih dodatnih 10 feninga na gorivo?
Sve bi to bilo MOZDA u redu da se taj novac iskoristi za to i da nam iznesu javno plan izgradnje koliko je vremena potrebno da se skupi i utrosi novac i sve ostalo. Ali kako to obicno biva uzet ce nam novac i auto cestu napraviti nece.
Je li to vama normalno???
Ima li itko na ovom forumu kome je struka to funkcioniranje drzave i zakona? Mogu li oni samo tako usvojiti prijedlog i nametnuti nam tih dodatnih 10 feninga na gorivo?
Sve bi to bilo MOZDA u redu da se taj novac iskoristi za to i da nam iznesu javno plan izgradnje koliko je vremena potrebno da se skupi i utrosi novac i sve ostalo. Ali kako to obicno biva uzet ce nam novac i auto cestu napraviti nece.
- karanana
Cuo sam za ovo. I ja se slazem s tobom Isabela da bi ovo bilo ok kad bi svaki nas fening koji damo bio transparentno potrosen za izgradnju autoputa. Medjutim i ja sam skeptik da bi to bilo tako, jer koliko ja kontam ovu situaciju oko autoputa, para ima za gradnju i one se stalno odvajaju budzetom koji smo mi kroz raznorazen druge poreze i pristojbe napunili. Cini se da njima nije dosta kradje i povisica plata.
- uvjek dobar gost
Barem nek nam ukinu putarine kao u Njemačkoj.... ali neeee mi plaćamo (na svakom koraku) porez na budale... da sad ne kvarim temu i ne spominjem ostal uzaludna plaćanja kroz registraciju vozila.... ma neka nam kad šutimo....
- DaysleepeR
totalni bezobrazluk
ako je jedno od predizbornih obecanja izgradnja autoputa, i ako ljudi dobiju glasove izmedju ostalog zahvaljujuci i tome, onda treba da ga stvore a ne opet da ga mi placamo...

ako je jedno od predizbornih obecanja izgradnja autoputa, i ako ljudi dobiju glasove izmedju ostalog zahvaljujuci i tome, onda treba da ga stvore a ne opet da ga mi placamo...
-
zoka554
Svakog predstavnika vlasti ma od koga dolazio i u čije ime govorio obavezno gdje god dođe gađati jajima, toalet papirima sa čim se god može poslužiti. Svi odreda misle da je narod jedna obična bagra i da još i živimo bolje nego smo zaslužili. Smatraju nas ovcama koje treba stalno šišati a povremeno i za vrat prigušiti. Sve dok nam ministri ko pauni budu šetali, i dok se oko njih motaju dupelisci, oni će i dalje misliti da su bogom dani i da u stvari još su i slabo plaćeni kakvi su oni geniji u zbilji. Nema druge dok narod čim vidi predstavnika bilo koje vlasti ne počne okrećati glavu od njih i nos začepiti koliko ljudi u vlasti smrde. Nema nama lijeka dok ne vidimo barem njih nekoliko stotina u zatvoru sa višegodišnjim kaznama. U protivnom nkada nećemo imati državu niti išta što bi ličilo na pravno uređenje. Svi u vlasti i u razvijenim zemljama imaju koristi od toga, ali barem se to radi na neki prefinjeniji način, a kod nas ovo je čista pljačka i grabež. Smradovi obični.
-
newone
Svugdje u normalnom svijetu se autoputevi grade na principu koncesija tj. vlada odabere kompanije, domace ili strane, koje od svog novca naprave autoput, a kada ga naprave onda uvedu naplatne rampe i tako kroz period od 15 do 20 godina vrate ulozeni novac i mnogo vise od toga i uz to jos odrzavaju infrastrukturu autoputa ili plate nekome drugom da to radi za njih. Nigdje se ne uzima novac od stanovnistva up-front za takve investicije.
To sto taj ministar ili sta li je vec predlaze je cista ubleha i od tako sakupljenog novca autoput se ne moze izgraditi. Investicija u tako veliki projekat nadmasuje i milion puta novcanu vrijednost koja bi se tako sakupila. Ocigledno da im taj novac treba za nesto sasvim drugo.
E sto vas lazu i mutljaju Boze dragi! Takvih lopova od politicara zaista rijetko da u Svijetu ima osim u Bosni.
To sto taj ministar ili sta li je vec predlaze je cista ubleha i od tako sakupljenog novca autoput se ne moze izgraditi. Investicija u tako veliki projekat nadmasuje i milion puta novcanu vrijednost koja bi se tako sakupila. Ocigledno da im taj novac treba za nesto sasvim drugo.
E sto vas lazu i mutljaju Boze dragi! Takvih lopova od politicara zaista rijetko da u Svijetu ima osim u Bosni.
- madner
-> Germany.newone wrote:Svugdje u normalnom svijetu se autoputevi grade na principu koncesija tj. vlada odabere kompanije, domace ili strane, koje od svog novca naprave autoput, a kada ga naprave onda uvedu naplatne rampe i tako kroz period od 15 do 20 godina vrate ulozeni novac i mnogo vise od toga i uz to jos odrzavaju infrastrukturu autoputa ili plate nekome drugom da to radi za njih. Nigdje se ne uzima novac od stanovnistva up-front za takve investicije.
-
jefferson
#11 Re: Novi namet za izgradnju AUTO PUTA
Mogu nametnu i TREBAJU NAMETNUT! Trebaju nametnut jos jedno marku, i onda neizgradit auto put sve dok glupi narod ne skonta koliko je 2+2! Dabogda hljeb bio 5km a ne 1km! Gradjani BiH placaju ulje skuplje nego gradjani Njemacke ili Amerike, i niko nista!Isabell wrote:Evo vec sam godinama na forumu i prvi put pokrecem temu. I to iziritirana izjavom koju sam sinoc cula na dnevniku. Gosp. ministar valjda prometa predlaze da se cijena goriva poveca za dodatnih 10 feninga koji bi bili utroseni za izgradnju auto ceste kroz BiH.
daboga nam uveli namet na udisanje zraka! I opet izaberite SDA/SZBiH!
jednostavno ljudi koji su glasali za ove stranke mi se gade u najmanju ruku!
-
newone
Upravo su u Njemackoj autobahnovi davno odradjeni na principu koncesija i davno tako i otplaceni.madner wrote:-> Germany.newone wrote:Svugdje u normalnom svijetu se autoputevi grade na principu koncesija tj. vlada odabere kompanije, domace ili strane, koje od svog novca naprave autoput, a kada ga naprave onda uvedu naplatne rampe i tako kroz period od 15 do 20 godina vrate ulozeni novac i mnogo vise od toga i uz to jos odrzavaju infrastrukturu autoputa ili plate nekome drugom da to radi za njih. Nigdje se ne uzima novac od stanovnistva up-front za takve investicije.
-
jefferson
Neslazem se!newone wrote:I podrzati uz to uvodjenje vjeronauke u obdanista i jaslice. Sto prije to bolje....lako cemo za auto put.
Uvesti vjeronauk, a onda uvesti poseban namet na predjeni put iz ucionice gdje se odvija klasicna nastava do ucionice gdje se odvija vjeronauka, tako da se moze sagraditi bolji hodnik
- madner
Haj mi reci gdje su te rampe i kolko se naplačuje.newone wrote:Upravo su u Njemackoj autobahnovi davno odradjeni na principu koncesija i davno tako i otplaceni.madner wrote:-> Germany.newone wrote:Svugdje u normalnom svijetu se autoputevi grade na principu koncesija tj. vlada odabere kompanije, domace ili strane, koje od svog novca naprave autoput, a kada ga naprave onda uvedu naplatne rampe i tako kroz period od 15 do 20 godina vrate ulozeni novac i mnogo vise od toga i uz to jos odrzavaju infrastrukturu autoputa ili plate nekome drugom da to radi za njih. Nigdje se ne uzima novac od stanovnistva up-front za takve investicije.
-
newone
pa ako je auto put otplacen onda se rampe mogu i ukloniti a neko drugi da preuzme finansijske obaveze oko odrzavanja autoputa.A mogu naplatne rampe i ostati pa da se sa putarinom placa odrzavanje. Contemplate a little bit!madner wrote:Haj mi reci gdje su te rampe i kolko se naplačuje.newone wrote:Upravo su u Njemackoj autobahnovi davno odradjeni na principu koncesija i davno tako i otplaceni.madner wrote: -> Germany.
-
jefferson
Nijemci su sagradili auto put od poreza koji ubiru ne samo kroz gorivo nego i ostale poreze, kao i kroz Marshallov plan poslije drugog sv. rata (ovdje mislim na auto-puteve iz tog perioda).madner wrote:Haj mi reci gdje su te rampe i kolko se naplačuje.newone wrote:Upravo su u Njemackoj autobahnovi davno odradjeni na principu koncesija i davno tako i otplaceni.madner wrote: -> Germany.
Znaci oni jesu imali i imaju porez na gorivo, ali IMAMO I MI! I mi vec imamo ugradjen u cijenu goriva dio poreza koji se odnosi na odrzavanje i gradjenje novih cesta, isto kao i njemacka!!!
Sada, vlada SDP-a na celu sa alijom Behmenom je kreula u gradnju auto-puta dok je cijena goriva bila 1.15km po litri! Danas je cijena 2.04-2.10km, sto znaci da drzava ubire vise poreza, ali ima i PDV te oporezuje sve namjernice, sto je opet vise poreza i nije u stanju da bilo sta pokrene!
Gospodo ja vas molim da glasate i dalje za SDA i SZBiH i time dokazete da mi mozemo gore!
- madner
Razvoj Autoputeva je u nadležnosti Bunda, i ne prave se koncesije. Korištenje je slobodno i uvjek bilo.newone wrote: pa ako je auto put otplacen onda se rampe mogu i ukloniti a neko drugi da preuzme finansijske obaveze oko odrzavanja autoputa.A mogu naplatne rampe i ostati pa da se sa putarinom placa odrzavanje. Contemplate a little bit!
- baustelac
Samo za informaciju da u Njemackoj od litre supera cija je prosjecna cijena u januaru bila 1.39 EUR, 65.4 centi je porez na gorivo (sto je fiksno) plus PDV koji je na ovu cijenu 22.3 centa. Cijene goriva u pojedinim zemljama na putu do BiH: Njemacka najskuplja, Austrija za 20-30 centi jeftinija (imaju Vignete i tuneli), Slovenija malkice skuplja od BiH (ima malkice auto puteva), Za Hrvatsku nisam siguran ali je skuplja od Slovenije (zato oderase na putarinama) dok je BiH definitivno najjeftinija. Ako nista, idemo u Europu sa cijenama 
- madner
Njemci su večinu sagradili od 1933 do 1939. To je bio jedan od Hitlerovih poteza da se smanji nezaposlenost.jefferson wrote: Nijemci su sagradili auto put od poreza koji ubiru ne samo kroz gorivo nego i ostale poreze, kao i kroz Marshallov plan poslije drugog sv. rata (ovdje mislim na auto-puteve iz tog perioda).
Znaci oni jesu imali i imaju porez na gorivo, ali IMAMO I MI! I mi vec imamo ugradjen u cijenu goriva dio poreza koji se odnosi na odrzavanje i gradjenje novih cesta, isto kao i njemacka!!!
Sada, vlada SDP-a na celu sa alijom Behmenom je kreula u gradnju auto-puta dok je cijena goriva bila 1.15km po litri! Danas je cijena 2.04-2.10km, sto znaci da drzava ubire vise poreza, ali ima i PDV te oporezuje sve namjernice, sto je opet vise poreza i nije u stanju da bilo sta pokrene!
Gospodo ja vas molim da glasate i dalje za SDA i SZBiH i time dokazete da mi mozemo gore!
Cijena goriva je tada bila 1.40 do 1.50, a sad je 1.90 - 1.95.
Imamo među najeftinijim gorivom u Europi.
Što naravno ne znaći da se slažem sa ovim porezom, ali dajte malo objektivnosti.
-
newone
A9 AUTOBAHN JE IZGRADJEN NA KONCESIJI!!!!madner wrote:Razvoj Autoputeva je u nadležnosti Bunda, i ne prave se koncesije. Korištenje je slobodno i uvjek bilo.newone wrote: pa ako je auto put otplacen onda se rampe mogu i ukloniti a neko drugi da preuzme finansijske obaveze oko odrzavanja autoputa.A mogu naplatne rampe i ostati pa da se sa putarinom placa odrzavanje. Contemplate a little bit!
- madner
newone wrote:A9 AUTOBAHN JE IZGRADJEN NA KONCESIJI!!!!madner wrote:Razvoj Autoputeva je u nadležnosti Bunda, i ne prave se koncesije. Korištenje je slobodno i uvjek bilo.newone wrote: pa ako je auto put otplacen onda se rampe mogu i ukloniti a neko drugi da preuzme finansijske obaveze oko odrzavanja autoputa.A mogu naplatne rampe i ostati pa da se sa putarinom placa odrzavanje. Contemplate a little bit!
To je jedan od ovih starih Autoputeva iz Hićinih vremena.
-
newone
U pitanju je teorija velikih brojeva. Njemaca je preko 60 miliona, a svakodnevno se preko njemackih autoputeva transportuju milioni automobila i slepera. Njemci i mogu porezima na gorivo sakupiti dovoljno novca da izgrade autoput. Pogledaj Bosnu - saka jada sa jedno 4 miliona stanovnika i par stotina hiljada automobila i kamiona. Brda i planine gdje se god okrenes. Kada bi narednih 100 godina vlada prikupljala novac od poreza na gorivo, od autoputa nebi nista bilo. Za Bosnu i Hercegovinu je najbolje rjesenje koncesija na auto put. Druga mogucnost je uzeti novac od Svjetske Banke za te svrhe sto je po meni cista glupost u usporedbi sa koncesijom. Mogu prodati Telekom i napraviti autoput sto bi jedino neko potpuno debilan uradio.