novi metod voznje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Brdar

#1 novi metod voznje

Post by Brdar »

skonto sam novu tehniku saltanja, bar ja tako volva vozim i poprilicno mi malo trosi,
1. krenm prvom,
2. na 15ak na sat odmah saltam u drugu
3. na 30 u trecu
4. na 55 u petu (znaci drek iz trece u petu, preskocim 4. :wink:
tako manje habam mjenjac a trosi mi 6 l otvorene ceste (1.8 benzin)
a uspio ga stjerat na 4.8 :wink:

moj savjet je da svi ovako voze
P.S. ko da gledam sace se javit specijalci tipa, gusis motor, habas mjenjac, pati se.....
a motor mi isti kao prvog dana 2001, kad sam ga kupio, prvog dana mi je bilo u 5. na 3000rpm 111kmh, i dan danas ISTO tako, vozio ga na dignostiku sve perfekt a preso 290k
olensoner

#2 Re: novi metod voznje

Post by olensoner »

Da se nesto novo smislio, pa bas i nisi, normalno je da sto prije saltas manje trosi. A to sto savjetujes svima bas i nije pametno, pogotovo ko ima dizela jer vrlo vjerovatno je da ce stradati zamajac takvim stilom voznje, koji nije nimalo jeftin kod novijih dizela.
Ja vozim takodjer Volva, samo S80 dizel i ne pada mi napamet da vozim u 5-oj 50-60km/h, ne zelim da stedim na gorivu nesto pretjerano, pogotovo ne u gradskoj voznji, jer tacno cujem motor kako se gusi.
DoradO

#3 Re: novi metod voznje

Post by DoradO »

ja bi poludio kad bi tako vozio :-) pa tebi treba 1min da dodjes do 80 covjece... krenes na put i buljis u bord i obrtomjer 8-) nemoj se sta uvrijedit, al gdje je tu uzivancija :?
Brdar

#4 Re: novi metod voznje

Post by Brdar »

jest al opet krstarim na 80-90 u 5., dodem do jajca za 2 sata i 20 minuta, a znam ga i cijepat, jednom sam iz JC do SA doso za 1sat i 50 minuta :wink: a i sta mi znaci tih 20 min :)
spacek

#5 Re: novi metod voznje

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 23/04/2016 13:08, edited 1 time in total.
Brdar

#6 Re: novi metod voznje

Post by Brdar »

pazi jednu stvar, na 70 kmh u 4. kod mene je 2000rpm, a u 5. oko 1850rpm, PAZI to je NIJANSA, tako da mi 4. samo sluzi za preticanje, a ima 122ks i dovoljno momenta na tom broju obrtaja da me cak izvlaci i na strani, ali vec na 50 u 5. trza, a na 60kmh mozes komotno vozit u 5., ja sam na relaciji bugojno - jajce ostvario potrosnju od nevjerovatnih 4.8 LITARA (sto je izvanredan rezultat za volva s40 2001 1.8 I TO BENZIN 122ks) vozio cijelo vrijeme u 5., i pazi DEKLARISANA POTROSNJA VOLVA 1.8 2001, JE 7.2, a meni je SA-JC 6.4, i kazu da lazu proizvodjaci, a meni niza od deklarisane

BTW do zagreba iz sarajeva prosjek 7.4, a cijelo vrijeme na 180kmh ga cijepo :wink:
AS_sa

#7 Re: novi metod voznje

Post by AS_sa »

pa jarane izvini al sto ce tebi auto ... pa sve ces rastimat radi *ebenih 2-3 litra na 100 kilometara ... jer je to patnja, bar ja tako mislim ... al eto javi nam za jedno po godine da vidimo u kakvom je stanju .. :wink:
Brdar

#8 Re: novi metod voznje

Post by Brdar »

e pa jarane kupion sam ga novog 2001 godine i uvijek ga tako vozim, i NIKAD MU NISTA NIJE BILO za 11 godina samo mojenjo filtere i JEDNOM svjecice a preso 280k
a znao sam ga cijepat na 6000rpm, i to 190kmh do austrije cijelo vrijeme, al sad cuvam motor, tako mi odgovara jer on plovi u 5. 90kmh a trosi samo 5 litara :wink: pustis gas sa 100kmh u 5. nosi te inercija jos 1km :wink:
Brdar

#9 Re: novi metod voznje

Post by Brdar »

mislim ono, nije da ja prosipam neku pamet, ali msm i smatram da je ovo dobar nacin voznje, nisam neki ni schumacher nego prosjecan vozac, a vi kazite svoje misljenje o ovome ! :)
amko76

#10 Re: novi metod voznje

Post by amko76 »

Ccc kad se fukara dočepa nečega...

Kupi zaprežna kola i trošiće samo travu i sijeno, a ne muči to auto više.
nidokralj

#11 Re: novi metod voznje

Post by nidokralj »

sitna je to para da bi se patio i preskako brzinu...a tebi (fala Bogu) super radi auto, ali mislim da je to izuzetak.Tesko da bi se ostali proslavili sa tom taktikom... :thumbup:
Mlad i Nevin

#12 Re: novi metod voznje

Post by Mlad i Nevin »

Ja svog Fiata, rastrošnog benzinca ''gonim'' malo jače i opet mi troši 6 l na otvorenom. Kod mene nema četvrte ispod 60 ni pete ispod 80 km/h....Preticanje obavezno trećom pa do blokade. Ti jarane ništa tim ne štediš, mogu mislit kako ti ide uzbrdo tako..
Brdar

#13 Re: novi metod voznje

Post by Brdar »

ali ja u vožnji uživam baš u ekonomičnoj vožnji, zbrajam kapi manje utrošene, kao što ti zbrajaš dobivene sekunde i uživamo jednako svaki na svom području, ne zato što se tebi jako žuri, niti zato što ja nemam novaca, već radi čistog zadovoljstva.
Brdar

#14 Re: novi metod voznje

Post by Brdar »

I da pitam ove sto su protiv 5. brzine :D , kako se obiljezavala peta brzina u golfu 2, sa E (economic), nisu svabe dzabe to napisali :-D
basicm

#15 Re: novi metod voznje

Post by basicm »

Mislim da ti nije to bas neka pametna voznja, naprezes dijelove motora i stvaras dodatne vibracije a podmazivanje na tim obrtajima nije na nivou tog opterecenja. Tebi nek je sa srecom i dabogda da ti se ne desi, ali lezajevi radilice i ventili su ti pod rizikom.
bordo_boy

#16 Re: novi metod voznje

Post by bordo_boy »

Mozes i plin ugraditi na tog benzinca, i onda ces davati duplo manje na gorivo... a pad snage od 5-10 % nećeš ni osjetiti.. 8-)
sema911

#17 Re: novi metod voznje

Post by sema911 »

kakog ti to fiata vozis pa ti trosis kazes 6 i sta ti je to "gonim " jel brzina preko 25km/h
a za volva promjeni svijece bar svakih 10kkm il vise
nacin voznje super al ustedjeces litru dva i to se nabere ako puno prelazis,., ita dionica gdje si postiga malu potrosnju je jel tako nizbrdica vozio si u 5. stepenu prenosa nisi kocio probaj obrnuto
vozim g4 dizlu od slicno konja ko ti i budem probao vozit ko ti jer po sa mu potrosnja nije presla ispod 7 na bordu zna pisat i 4 al kada olovku upotrijebim cifra bude mnogo veca
samo si mi previse se zadao u tu ekonomicnost
ako ti nije gdi motor ugradi plin i onda ces vidjet rezultate
Doda37

#18 Re: novi metod voznje

Post by Doda37 »

basicm wrote:Mislim da ti nije to bas neka pametna voznja, naprezes dijelove motora i stvaras dodatne vibracije a podmazivanje na tim obrtajima nije na nivou tog opterecenja. Tebi nek je sa srecom i dabogda da ti se ne desi, ali lezajevi radilice i ventili su ti pod rizikom.
karike i klip stradaju sa njegovom voznjom, a ventili stradaju sa visokim obrtajima
elmirčo

#19 Re: novi metod voznje

Post by elmirčo »

Brdar wrote:ali ja u vožnji uživam baš u ekonomičnoj vožnji, zbrajam kapi manje utrošene, kao što ti zbrajaš dobivene sekunde i uživamo jednako svaki na svom području, ne zato što se tebi jako žuri, niti zato što ja nemam novaca, već radi čistog zadovoljstva.

ako nije tajna, koje si godiste? po toj prici pretpostavljam da si porodican covjek.. :thumbup:

a sto se tice voznje, ja bih se smorio kad bih tako vozio....druga do 50, treca 70-80 4ta 100 i ako ima mjesta za petu, onda deri.. uhhh :x :x

a audi jaje, 86to, ali ima plin, i to sto neko spomenu gubitak snage, to bas nije slucaj, jer ide bolje na plin, da li zbog lakseg sagorijevanja istog ili do cega je...
Mlad i Nevin

#20 Re: novi metod voznje

Post by Mlad i Nevin »

sema911 wrote:kakog ti to fiata vozis pa ti trosis kazes 6 i sta ti je to "gonim " jel brzina preko 25km/h
a za volva promjeni svijece bar svakih 10kkm il vise
nacin voznje super al ustedjeces litru dva i to se nabere ako puno prelazis,., ita dionica gdje si postiga malu potrosnju je jel tako nizbrdica vozio si u 5. stepenu prenosa nisi kocio probaj obrnuto
vozim g4 dizlu od slicno konja ko ti i budem probao vozit ko ti jer po sa mu potrosnja nije presla ispod 7 na bordu zna pisat i 4 al kada olovku upotrijebim cifra bude mnogo veca
samo si mi previse se zadao u tu ekonomicnost
ako ti nije gdi motor ugradi plin i onda ces vidjet rezultate

Brava 1.6 benzin.....da vozim 25 km/h kao što kažeš trošio bih duplo više. Ja se držim jako jednostavne rutine a to je : druga-20;
treća-40;
četvrta-60;
peta-80:

Ovako se šalta manje više na svim autima, i to je naravno po ravnom, uzbrdo se vozi u većim obrtajima. Kosa mi se digne na glavi kad se vozim sa nekim a taj vozi petom 60 km/h a auto se zakla.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#21 Re: novi metod voznje

Post by Romeo 80 »

Brdar wrote:skonto sam novu tehniku saltanja, bar ja tako volva vozim i poprilicno mi malo trosi,
1. krenm prvom,
3. na 30 u trecu

P.S. ko da gledam sace se javit specijalci tipa, gusis motor, habas mjenjac, pati se.....
a motor mi isti kao prvog dana 2001, kad sam ga kupio, prvog dana mi je bilo u 5. na 3000rpm 111kmh, i dan danas ISTO tako, vozio ga na dignostiku sve perfekt a preso 290k
Voziš po pravilima štedljive vožnje što u većini slučajeva i sam praktikujem. Jedino mislim da ti je bespotrebno to preskakanje 4 brzine.
U svakoj školi štedljive vožnje će ti uvijek preporučiti da brzine mijenjaš što prije na više jer se tako štedi gorivo. Ne obraćaj pažnju na ove kompleksaše koji ti govore da auto nije za tebe, jer sama kilometraža koju si postigao govori više od hiljadu riječi.
Motoru neće ništa biti, jer su mu takvom vožnjom manja opterećenja, a što se podmazivanja tiče, nije to tolika razlika u pritisku ulja da na npr. na 1500 obr/min ima puno lošije podmazivanje. Na kraju krajeva, da je to tako ne bi se motori pravili da rade na ispod 1000 obr/min na ler gasu. Gorivo je skupo i razlika u potrošnji od par litara u prosjeku se puno osjeti na mjesečnom nivou, a o periodu od godinu dana da ne spominjem.

Savjetovao bih ti ipak da ponekad kad si u prilici "propušeš" motor na višim obrtajima jer ćeš ga u suprotnom dosta ulijeniti. recimo na autoputu prebaciš u 3 brz. i voziš jedno vrijeme na višim obrtajima. Treba ventile propuhati! :-D
Mlad i Nevin

#22 Re: novi metod voznje

Post by Mlad i Nevin »

Romeo 80 wrote:
Brdar wrote:skonto sam novu tehniku saltanja, bar ja tako volva vozim i poprilicno mi malo trosi,
1. krenm prvom,
3. na 30 u trecu

Voziš po pravilima štedljive vožnje što u većini slučajeva i sam praktikujem. Jedino mislim da ti je bespotrebno to preskakanje 4 brzine.
U svakoj školi štedljive vožnje će ti uvijek preporučiti da brzine mijenjaš što prije na više jer se tako štedi gorivo. Ne obraćaj pažnju na ove kompleksaše koji ti govore da auto nije za tebe, jer sama kilometraža koju si postigao govori više od hiljadu riječi.
Motoru neće ništa biti, jer su mu takvom vožnjom manja opterećenja, a što se podmazivanja tiče, nije to tolika razlika u pritisku ulja da na npr. na 1500 obr/min ima puno lošije podmazivanje. Na kraju krajeva, da je to tako ne bi se motori pravili da rade na ispod 1000 obr/min na ler gasu. Gorivo je skupo i razlika u potrošnji od par litara u prosjeku se puno osjeti na mjesečnom nivou, a o periodu od godinu dana da ne spominjem.

Savjetovao bih ti ipak da ponekad kad si u prilici "propušeš" motor na višim obrtajima jer ćeš ga u suprotnom dosta ulijeniti. recimo na autoputu prebaciš u 3 brz. i voziš jedno vrijeme na višim obrtajima. Treba ventile propuhati! :-D

Inžinjeru moj, jesi li ti svjestan šta si upravo izjavio? :shock: Uzmi bicikl, skini sa njega lanac i vrti pedale malom silom. Zatim, stavi lanac i pokušaj ga vrtiti istom tom (malom) silom. Šta misliš, da li bi ti bilo isto opterećenje? Ti si izvalio rečenicu po kojoj ti je isto rad na leru (kad vrtiš pedale bez lanca) i rad u brzini (kad vrtiš pedale sa lancem).
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#23 Re: novi metod voznje

Post by Romeo 80 »

Mlad i Nevin wrote:
Romeo 80 wrote:
1. krenm prvom,
3. na 30 u trecu

Inžinjeru moj, jesi li ti svjestan šta si upravo izjavio? :shock: Uzmi bicikl, skini sa njega lanac i vrti pedale malom silom. Zatim, stavi lanac i pokušaj ga vrtiti istom tom (malom) silom. Šta misliš, da li bi ti bilo isto opterećenje? Ti si izvalio rečenicu po kojoj ti je isto rad na leru (kad vrtiš pedale bez lanca) i rad u brzini (kad vrtiš pedale sa lancem).
Da, zašto?! :?: Ili možda ti znaš nešto više od specijalista po Njemačkoj ili bilo gdje u svijetu koji upravo preporučuju ovakav način vožnje?

Eto ti me prosvijetli inžinjeru i reci mi šta se to trebalo desiti na svim mojim dosadašnjim autima (a nekim čudom nije) takvim načinom vožnje. Baš bih volio da mi pojasniš kako to da motor trpi veća opterećenja pri npr. 1500 obr/min laganom vožnjom po ravnici nego pri istoj brzini ali pri npr 3000 obr/min kada se duplo brže vrti.
Ljudi ti fino kažu da ovakvom vožnjom prelaze stotine hiljada kilometara bez kvara, ali jok! Bosanac zna bolje! :D
juzna_strana

#24 Re: novi metod voznje

Post by juzna_strana »

Romeo druze ja od tebe kao alfiste nisam ocekivao ovakvu voznju :D
Jos ako je kod tebe boxer onda je bas naopako :D
Mlad i Nevin

#25 Re: novi metod voznje

Post by Mlad i Nevin »

Romeo, Romeo....nađi mi dokaz koji kaže da su inžinjeri rekli da je bolje voziti benzinca na 1500 nego na 2500+. Pa čuješ li ti sebe ?! :D

Kako objašnjavaš moju potrošnju od 6 l na otvorenom (rastrošni benzinac) a obrtaji nisu ispod 2500 u četvrtoj i petoj? Pretičem gdje stignem, ne vučem se ko zaklan i opet tako potrošim. Kako ?
Post Reply