Novi mercedes A klase ima francuski motor

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
gladius

#1 Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by gladius »

Gledam na autobildu da novi mercedes A180 u sebi ima renaultov dizel motor 1,5l 109KS troši 5.3 litre.

Pitam vas bi li dali tolke pare za mercedesa u kojem je renaultov motor. pa kakva je to prevara ljudi
Sajo---:

#2 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 11/04/2025 12:47, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by mk ultra »

dizajn motora nije jeftin, i ako proizvodjac nije imao slican blok, pravljenje novog motora od nule, košta puno...

Ako ti se ne svidja, bice i A220, sa mercedesovim motorom :mrgreen: :mrgreen:
tintilinic

#4 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by tintilinic »

Sliver wrote:
gladius wrote:Gledam na autobildu da novi mercedes A180 u sebi ima renaultov dizel motor 1,5l 109KS troši 5.3 litre.

Pitam vas bi li dali tolke pare za mercedesa u kojem je renaultov motor. pa kakva je to prevara ljudi
zasto bi? pa mercedesovi dizel motori su medju najboljim, ali nisu najbolji. dakle stvara se prostor ekonomskoj racunici. Ako PSA motor moze u Jaguara, zasto renaultov motor ne bi nasao mjesta u Mercedesu.
Ko je lud da zbog značke plati previše, neka plati, ko je pametan čita i informiše se i skonta da Merc vara!
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#5 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by mali_milojica »

Mercedes ne vara,vec je to rekao na sva zvona da su motor posudili od Renaulta jer im je bilo neisplativo praviti novi,svoj motor. Da su to presutili,to bi bilo varanje.
promaha

#6 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by promaha »

gladius wrote:Gledam na autobildu da novi mercedes A180 u sebi ima renaultov dizel motor 1,5l 109KS troši 5.3 litre.

kao prvo radi se o modelu A180 CDI sa rucnim mjenjacem. To je renaultov 1,5 dci preradjen od strane mercedesa po njihovom ukusu. To je jedan od prvih rezultata saradnje izmedju Renaulta i Mercedesa. Razvoj motora je dugotrajan i veeeoma skup proces tako da je ovo sasvim logican potez od strane mercedesa. A ako bas neces renaultov dizajn motora imas A180 cdi sa automatskim mjenjacem koji je ustvari mercedesov dizelas. Mercedes ionako nije mercedes bez automatskog mjenaca, tako da ... :)
Sajo---:

#7 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 11/04/2025 12:47, edited 1 time in total.
Gost1515

#8 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Gost1515 »

Eh kad se sjetim diskusija o Audiju i Škodi zbog dijeljenja tehnologije ... :D

:evil:
Qler

#9 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Qler »

Audi i Škoda osim znaka dijele sve, Mercedes ima motor od Renaulta, i sve ostalo je njegovo...
Gost1515

#10 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Gost1515 »

Ma znao sam ja da ce biti neko opravdanje :D

svi mogu samo mrski VAG ne može ;)
Gost1515

#11 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Gost1515 »

a proguglaj i "Citan" ...
awaken

#12 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by awaken »

Ovo je dobra vijest za Renault, loša za škutore. :D
tintilinic

#13 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by tintilinic »

Gost1515 wrote:Ma znao sam ja da ce biti neko opravdanje :D

Razlika je VAG to radi u svojoj porodici a ovo sto radi Merc je cista prevara kupaca.
Ovakva partnerstva nisu nepoznata pogotovo u teretnom programu ali su uvijek između brendova koji su na istoj stepenici ( premium,masovni, narodni....) a Merc / Renault je prodja jeftinog motora za skupe pare.
Moze li se ta A klasa servisirati kod Bunje ? :)
Industrialyzer

#14 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Industrialyzer »

tintilinic wrote:

Razlika je VAG to radi u svojoj porodici a ovo sto radi Merc je cista prevara kupaca.
Ovakva partnerstva nisu nepoznata pogotovo u teretnom programu ali su uvijek između brendova koji su na istoj stepenici ( premium,masovni, narodni....) a Merc / Renault je prodja jeftinog motora za skupe pare.

:lol: :lol: :lol: :lol:
preludezalude

#15 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by preludezalude »

awaken wrote:Ovo je dobra vijest za Renault, loša za škutore. :D
Samo, mnogima na forumu nije poznat izraz "ŠKUTOR".
Ali skutori nisu nikada vozali te isprdke od auta. Oni su vozali ladje.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by mk ultra »

tintilinic wrote:

Ford has invested £110 million to develop a special high-tech line at the Cologne Engine Plant to build the engine.
110 miliona funti u 3zyl ecoboost
Zašto da mercedes ulaže ogroman novac u motor koji ce se ugradjivati u dva auta (A i B klasu) ?
awaken

#17 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by awaken »

preludezalude wrote:
Škutor je pravi izraz :) A evo da ti Mostarac kaže kako će izgledati njihova reakcija kad čuju.... :D
Pajdo Mercedes je svetinja krviti Issove, đe će to smeće mećat pod haubu :lol: :lol: :lol:

Ovo je samo još jedan dokaz da su "Francuzi" u zadnjih 15-tak godina podigli kvalitet na zavidan nivo, ali ipak...."auto mora biti iz Njemačke" :D
tintilinic

#18 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by tintilinic »

awaken wrote:
preludezalude wrote:
Škutor je pravi izraz :) A evo da ti Mostarac kaže kako će izgledati njihova reakcija kad čuju.... :D
Pajdo Mercedes je svetinja krviti Issove, đe će to smeće mećat pod haubu :lol: :lol: :lol:

Ovo je samo još jedan dokaz da su "Francuzi" u zadnjih 15-tak godina podigli kvalitet na zavidan nivo, ali ipak...."auto mora biti iz Njemačke" :D
Nema to veze s kvalitetom, ovo je samo pokusaj uštede zajedničkim razvojem motora ili korištenjem već razvijenih.
Ali misim da Mercu ovo stvarno nije trebalo.....U isto vrijeme sličnu priču rade BMW I TOYOTA, ali toje ipak viša liga od Renaulta.
and

#19 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by and »

ništa čudno.i do sada su se motori iz jedne firme nalazili pod haubom druge.mnogi su uzimali fiatov 1.3 multijet motor,u omegi 2.5 td je bio bmw-ov motor....
Industrialyzer

#20 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Industrialyzer »

Ne potcjenjujte Renault, nikad

Image
Tequila

#21 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Tequila »

:D :D :D
Mr.Fundamental

#22 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Mr.Fundamental »

awaken wrote: Ovo je samo još jedan dokaz da su "Francuzi" u zadnjih 15-tak godina podigli kvalitet na zavidan nivo, ali ipak...."auto mora biti iz Njemačke" :D
Kao što jedan lik reče:"Da je Bog htjeo da Francuzi prave auta, onda bi se oni u Njemačkoj rađali." :D :D :D

Šalu na stranu, ali meni je to za motor ne bitna stvar, jer mi je bitno kako to u praksi izgleda, a ne na papiru. Npr. hoću da uzmem auto i uzmem na vožnju A klasu sa tim motorom. Sve mi se svidi: kako izgleda, kako ide, troši, oprema...i da je ne uzmem zato što u potpisu nije Mercedesov motor, nego nečiji drugi, i kupim auto koje mi se manje sviđa, ali koji ima motor ili nešta drugo što se samo kod njih ugrađuje? Glupost...Btw. sve će biti više Renaultovih motora u Das Mečki, CLA180 BlueEfficency Edition koristi 1.6-litarskog benzinca mady by Renault.
mayab

#23 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by mayab »

Ma znao sam ja da ce biti neko opravdanje :D

Ford has invested £110 million to develop a special high-tech line at the Cologne Engine Plant to build the engine.
110 miliona funti u 3zyl ecoboost
Zašto da mercedes ulaže ogroman novac u motor koji ce se ugradjivati u dva auta (A i B klasu) ?
Upravo je to ono sto je bitno; Mercedes je odabrao po njima dobar motor koji su malo prepravili i prilagodili, te tako preskocili velike troskove razvoja i testiranja, motor je od 2001. u upotrebi i napravljen vec preko 9 miliona puta!
Kako pise ispod, plivajuci zamajac, nosaci motora, anlaser i generator je Mercedesov, te start-stop radi i do -10 stepeni C
Image
tintilinic

#24 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by tintilinic »

Mr.Fundamental wrote:
awaken wrote: Ovo je samo još jedan dokaz da su "Francuzi" u zadnjih 15-tak godina podigli kvalitet na zavidan nivo, ali ipak...."auto mora biti iz Njemačke" :D
Kao što jedan lik reče:"Da je Bog htjeo da Francuzi prave auta, onda bi se oni u Njemačkoj rađali." :D :D :D

Šalu na stranu, ali meni je to za motor ne bitna stvar, jer mi je bitno kako to u praksi izgleda, a ne na papiru. Npr. hoću da uzmem auto i uzmem na vožnju A klasu sa tim motorom. Sve mi se svidi: kako izgleda, kako ide, troši, oprema...i da je ne uzmem zato što u potpisu nije Mercedesov motor, nego nečiji drugi, i kupim auto koje mi se manje sviđa, ali koji ima motor ili nešta drugo što se samo kod njih ugrađuje? Glupost...Btw. sve će biti više Renaultovih motora u Das Mečki, CLA180 BlueEfficency Edition koristi 1.6-litarskog benzinca mady by Renault.
Zamisli scenu.Dođeš u Autoline i kazes:"Ja bih da kupim filter ulja za moju A klasu."Čovjek ti uljudno zatraži broj šasije, ti daš i on ode u skladište i donese filter s Renaultovim znakom. Sta se dešava? Ludilooooo
bosn.om

#25 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by bosn.om »

tintilinic wrote:
awaken wrote:
preludezalude wrote: :idea:

Nema to veze s kvalitetom, ovo je samo pokusaj uštede zajedničkim razvojem motora ili korištenjem već razvijenih.
Ali misim da Mercu ovo stvarno nije trebalo.....U isto vrijeme sličnu priču rade BMW I TOYOTA, ali toje ipak viša liga od Renaulta.
U motorima visa liga od Renault-a??? A u pm kad se svak pocne baviti svim i svacim!!
Gospodo, ne znaci ako Renault ne proizvodi motore od 500ks na serijskom nivou da ih ne zna bolje praviti od svih referencija tog trzista. Radi se o iznimno jakom motoristi, pogotovo u nizekubnim klasama, njihovi motori su jako cvrsti, elasticni, performantni i trajni. I nema tu ustede, Renault-ovi su motori kvalitetni i taj kvalitet se placa (u cijeni auta nije samo motor, podsjecam). Ne mjesajte trziste koje Renault cilja i njihovo tehnicko znanje i kapacitet; nece praviti vozila da konkurenciju prave Porsche-u da bi vama dokazali da itekako znaju praviti motore, ciljaju jednostavno svoje trziste i adaptiraju vozilo istom, materijali, finicija, limarija su malo drugaciji od igraca vise klase kao sto je Mercedes, ali motori su klasa i po. I ne brinite se za Mercedes, ne treba njima niko objasnjavati kvalitet, u prosjeku prelaze 2 puta vise kilometara od njihovih direktnih konkurenata, koji su u istoj klasi samo na papiru i u cijeni novog, ko ih je imao sve, zna dobro o cemu pricam (trajnost, kvalitet, savrsenstvo u gradnji, godisnji gubitak na cijeni, sigurnost, potrosnja, odrzavanje...da ne pricam dalje, svakako ce se pojaviti 75 BMW/Audi fanova koji ce mi poceti nesto objasnjavati kao da smo na istom nivou, a ja presao stotine hiljada km u sva tri).
Post Reply