novi lijek za reumatski artritis

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
king kong

#1 novi lijek za reumatski artritis

Post by king kong »

proteklog vikenda, na nekoj emisiji na NTV Hayat predstvljen je novi lijek za reumatski artritis..bila je i neka gospođa kao gost emisije i ona je opisivala dejstvo tog lijeka i na koji način joj je pomogao....

da li je slučajno neko gledao tu emisiju i zapamtio naziv lijeka?

hitno je, jednoj starijoj gospođi koja boluje od te teške bolesti neko je spomenuo taj čudotvorni lijek i ona sad samo na to misli jer se godinama liječi i nijedan lijek joj nije značajnije pomogao...

hvala 8-)
arbosan

Post by arbosan »

Nebi bilo lose da nazoves NTV Hayat pa da ih zamolis da ti kazu koji je lijek u pitanju.
king kong

Post by king kong »

arbosan wrote:Nebi bilo lose da nazoves NTV Hayat pa da ih zamolis da ti kazu koji je lijek u pitanju.

zvao sam ;-) ...radi se o CD-u...kažu da zovnem poslije 11 jer je sad malo rano, ekipa još nije došla...

mislio sam da ima neko ko je gledao pa bi išlo brže ovako....

svakako ću ih zvati i u 11 :wink:
peace people

#4 Re: novi lijek za reumatski artritis

Post by peace people »

king kong wrote:proteklog vikenda, na nekoj emisiji na NTV Hayat predstvljen je novi lijek za reumatski artritis..bila je i neka gospođa kao gost emisije i ona je opisivala dejstvo tog lijeka i na koji način joj je pomogao....

hitno je, jednoj starijoj gospođi koja boluje od te teške bolesti neko je spomenuo taj čudotvorni lijek i ona sad samo na to misli jer se godinama liječi i nijedan lijek joj nije značajnije pomogao...

Jesi li šta saznao o tome i mene zanima novi lijek
hvala 8-)
king kong

Post by king kong »

još ništa, zvao sam Hayat i informativni program, kažu da ne znaju ništa o tom prilogu...a 100% je tačna informacija da je o tome bilo riječi na CD-u u prošlu subotu...zato još jednom, ako je iko gledao CD i sjeća se tog priloga (posebno naziva tog lijeka) nek se javi...
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:08, edited 1 time in total.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

ne znam od čega teta boluje tačno,ali je trenutno u upotrebi druga generacija antireumatika ,tzv COX-2 blokatori( voltaren i brufen su COX-1 i djeluju kao gašenje površinskog požara,da se tako izrazim i da ne duljim).

Trenutno dostupan i lak za naći je NIMULID (hemijski naziv je Nimesulid),u obliku gela i tableta.
Tablete su od 100 miligrama i uzimaju se dvije dnevno na pun stomak,a gel je žućkaste boje koja ,nažalost, zna obojiti veš ali je jako praktičan jer se brzo upija i dodatno pojačava lokalno djelovanje uzetih tableta.Maže se tri puta dnevno(količina" kao lješnjak" iznad oboljelog mjesta).
Uz mirovanje,pogodnu ishranu i terapiju od 10 dana,može se znatno ublažiti bolna faza reumatskih hroničnih oboljenja.
Prije uvođenja lijeka ,potrebno je ipak konsultovati ljekara reumatologa(pedijatar dr.Begić zna dosta o tim procesima,pedijatrija Koševo),a lijek se može uzeti i bez recepta te košta oko 6 maraka.

gog. :D
van Basten

Post by van Basten »

nije na to mislila... sjećam se tog priloga... nažalost, zaboravio sam ime lijeka i ostale detalje, ali sam zapamtio da košta oko 10.000Km te da je ustvari smisao priloga (kroz pokazanu učinkovitost lijeka na spomenutoj pacijentici) bio da se taj lijek stavi na esencijalnu listu Kantona i da ga Zavod kantonalni dobavlja.
Skyfox

Post by Skyfox »

Ako neko sazna ime lijeka neka postuje, i mene zanima!!!
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 18:55, edited 2 times in total.
seba

#11 Re: novi lijek za reumatski artritis

Post by seba »

king kong wrote:proteklog vikenda, na nekoj emisiji na NTV Hayat predstvljen je novi lijek za reumatski artritis..bila je i neka gospođa kao gost emisije i ona je opisivala dejstvo tog lijeka i na koji način joj je pomogao....

hvala 8-)
Mabthera je naziv lijeka.To je u stvari citostatik i u Federaciji nije na esencijalnoj listi dok u RS jeste.Dosta je skup oko 10.000 km,ali je najbolje da se gospodja obrati na III internu kliniku,ako stanuje u Sarajevu i potrazi Dr.Sokolovica koji je jedan jako pozitivan covjek i koji ce joj lijepo objasniti sve u vezi toga lijeka.Sretno!
Post Reply