Pozdrav svima,
Ne znam jeste li do sada vidjeli, Fakultet politickih nauka je skoro raspisao poziv za prijem studenata na novi jednogodisnji postdiplomski studij u trajanju od jedne godine. Koliko mogu da primjetim, ponudjeno je nekoliko zanimljivih smjerova. Neki od njih se realizuju u saradnju sa Ekonomskim fakultetom. A i Fakulet se poprilicno transformisao u zadnje vrijeme. Sta mislite o upisu na jedan od ovih smjerova?
Evo link na smjerove:
http://www.fpn.unsa.ba/fpn/index.php?op ... 2&Itemid=1
Novi jednogodisnji postdiplomski studij na Pol. naukama
-
Asimm
- antropolog
#2 Re: Novi jednogodisnji postdiplomski studij na Pol. naukama
a jel se moze upisati jedan od ovih smjerova kad se završi filozofski fakultet (neki jezik npr)
-
Asimm
#3 Re: Novi jednogodisnji postdiplomski studij na Pol. naukama
Pretpostavljam da moze...antropolog wrote:a jel se moze upisati jedan od ovih smjerova kad se završi filozofski fakultet (neki jezik npr)
-
kenzo
#4 Re: Novi jednogodisnji postdiplomski studij na Pol. naukama
mozwe kod nas sve...dodje sa FPN-a na ekonomiju na magistarski..
ja ekonmiju zavrsavam..kako kaze osoba izand mene..vjerovatno jedan od bolje organizovanih faksova..ali ne bi ovdje master upisao..
ne bi ni na jednom bosanskmo master upisao..a pogotovo ne na FPN...
ja ekonmiju zavrsavam..kako kaze osoba izand mene..vjerovatno jedan od bolje organizovanih faksova..ali ne bi ovdje master upisao..
ne bi ni na jednom bosanskmo master upisao..a pogotovo ne na FPN...
-
kenzo
#5 Re: Novi jednogodisnji postdiplomski studij na Pol. naukama
da,da..Baby Blue wrote:Program potpuno neorganizovano sastavljen. Osnovne informacije koje studenti imaju pravo znati nisu navedene - cijena postdiplomskog studija i titula koju sticu (prvo na stranici pise ovo: "FPN vrši pripreme za upis studenata na sljedeće magistarske studije", a u pdf tekstu o studijima stoji ovo: "Zvanje koje će polaznici steći nakon završetka studija, definirat će se u skladu sa Pravilnikom o stručnim i naučnim zvanjima na UNSA (Sarajevo)".) Zasto ne stoji da ce studenti steci zvanje magistra? Ili je jos uvijek frka dal ce biti "strucnjaci" (master of arts) ili zaista i magistri (master of science) iz odredjene oblasti? Program ocito sastavljen da profesori dodatno zarade, zafalilo para, sta li? Odjednom svi strucnjaci za sve. Na modulu "Evropske integracije" iskomponovan predmet Politicko-pravni sistem Evrope. Svako ko se imalo bavio EU i citao nesto o tome, svjestan je prvenstveno kompleksnosti pravnog okvira EU i nacina na koji funkcionira da bi se na takav nacin svrstavao uz politicki sistem, u jednom modulu. Mada realno, BiH ima jako malo strucnjaka iz ovih oblasti, na prste ih se moze prebrojati. Zasto prof. Ugo Vlaisavljevic stoji na predmetu Sociologija multikulturalizma, a ne na predmetu Ideja Evrope u kojem je ekspert?
a nije svjestan ni ekonomskog okvira, jer EU je u osnovi ekonomskog karaktera...i evropske integracije bi se trebale izucavati na ekoomiji i pravu..jer obadvije oblsti su glavne za integracije..
kakva crna sociologija ,politologija...to je vise onako da se analizira..
-
kenzo
#6 Re: Novi jednogodisnji postdiplomski studij na Pol. naukama
pa da ..meni fino u knjizi "medjunarodna ekonomija" pise "eu je prvenstve noekonomskog karaktera"...a nigdje ekonomskoh predmeta..uz ekonomiju ide i pravo..a skoro nigdje pravnih predmeta..po jedan mozda iz obje oblasti..Baby Blue wrote:Apsolutno si u pravu, to je prvo sto sam primijetila, nema nijedan predmet vezan za ekonomiju na odsjeku Evropske integracijekenzo wrote:da,da..
a nije svjestan ni ekonomskog okvira, jer EU je u osnovi ekonomskog karaktera...i evropske integracije bi se trebale izucavati na ekoomiji i pravu..jer obadvije oblsti su glavne za integracije..
kakva crna sociologija ,politologija...to je vise onako da se analizira... Al ovo gore samo malo izanalizirah vec predvidjeni i ponudjeni program i sadrzaj na stranici, jer je ocito da je ovo sastavljeno da profesori dodatno zarade. Koga briga za studente i sto ce oni dati grdne pare, a zauzvrat im se nudi...otprilike nista.
a dobar dio medjunarodnih odnosa su ekonomija i pravo..na to se sve svodi..
ovo je bas kao sto kazes, da pare zgrnu...a nista ne nauce..
nisu ni ostali faksovi dobri ,al FPN je jedan od losijih sigurno!
- Angelina84
#7 Re: Novi jednogodisnji postdiplomski studij na Pol. naukama
zaključak; nema ovdje hljeba, hajmo dalje 
-
bemi
#8 Re: Novi jednogodisnji postdiplomski studij na Pol. naukama
Kopiram post s druge teme u nadi da ću dobiti traženi odgovor
Da li bi mi neko mogao nešto više reći o master studiju na političkim naukama. Konkretno: završen fakultet po predbolonjskom sistemu, četiri godine, na Filozofskom fakultetu Sarajevo, Odsjek Anglistika i sad želim da apliciram na master program na političkim naukama u Sarajevu, smjer međunarodna diplomatija. Pitanje je koliko je trajanje studija 1 ili dvije godine i da li je potrebno polagati neku razliku ispita? Hvala unaprijed
Da li bi mi neko mogao nešto više reći o master studiju na političkim naukama. Konkretno: završen fakultet po predbolonjskom sistemu, četiri godine, na Filozofskom fakultetu Sarajevo, Odsjek Anglistika i sad želim da apliciram na master program na političkim naukama u Sarajevu, smjer međunarodna diplomatija. Pitanje je koliko je trajanje studija 1 ili dvije godine i da li je potrebno polagati neku razliku ispita? Hvala unaprijed