novi Hyundai i30

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

hostapler

#351 Re: novi Hyundai i30

Post by hostapler »

Melami wrote:
goran16v wrote:Mi izgleda imamo cudan odnos prema staroj narodnoj "koliko para toliko muzike" pa nam valjda svaki auto koji nije renomirani brend moze valjati jedino ako je u najmanju ruku po svemu jednak renomiranim, ali min 30 do 50% jeftiniji. Ako su jednaki po svemu sto bi jedan bio jeftiniji, odnosno ako je jedan jeftiniji sto bi morao biti u svemu jednak skupljem da ne ai bio smece?
zato sto znak BMW i hyundaia na haubi nije isto.
Sta bi ti sad da otvoris formi, pravis auta, napravis priblizno nesto BMWu i prodajes ga za istu cijenu, ima li logike?
Ima logike. Samo je pitanje koliko cu komada prodati.
A mora li moje biti sranje ako je jeftinije od BMW?
Maystor

#352 Re: novi Hyundai i30

Post by Maystor »

Nevjerovatno je koliko su neki ovdje iskompleksirani. Navedem podatke i kažem da nije u redu da potrošnja ide preko 40% u odnosu na deklarisanu, i kao da kineski govorim, niko izgleda ne razumije. Jedan kaže svi lažu u potrošnji ... da ali nije isto slagati 5% i slagati 50% (pretpostavljam da će sljedeća generacija hyundai vozila na papiru trošiti između 1,9 i 2,5 litara goriva, ako se ovaj trend nastavi). Drndalo ne zna ni koji A3 je aktuelan ni kolika mu je snaga. A ovaj Goran što ima 10 službenih fabija i 4 vlastita auta i koji se svojski trudi svakom loncu biti poklopac mi "objašnjava" kako su Audi i BMW skuplji. Nisam stvarno znao, izvinjavam se. Gorane, za tvoju informaciju, audi A3 je prvo voyilo iz VW MQB platforme, a uskoro slijede Golf, Seati, Škode sa istim tim motorom i potrošnjom u pet deka - a to su auta koja se mogu porediti sa i30, zar ne? Nisam rekao da je 5,2 loša potrošnja, ali nije ništa posebno. Svaki moderan kompaktni dizelaš danas je može ostvariti (od Citroena C4 1.6 HDI, focusa, meganea, da ne nabrajam dalje), ali samo hyundai navodi 3,7, ambiciozno, nema šta. BMW je izvan konkurencije i služi kao pokazatelj šta je uopšte moguće postići današnjom tehnologijom dizel motora.
drndalo

#353 Re: novi Hyundai i30

Post by drndalo »

Maystor wrote:Nevjerovatno je koliko su neki ovdje iskompleksirani.

Drndalo ne zna ni koji A3 je aktuelan ni kolika mu je snaga.
Ja ne znam ko je iskompleksiran pa sve sto nije Audi zove govnetom... Imal' taj tvoj Audi kupiti gdje sa 150 KS ? Ja ga kod ASA-e i u HR ne nadjoh, vidi cuda, nema ga ni u Austriji, ima samo od 140 KS... Ako ga nema u Austriji u prodaji dilera, onda jos nije "dosao", pa ga jos niko nije mogao ni testirati na realnu potrosnju...

http://www.audi.at/modelle/a3/a3_sportb ... che_daten/
burgundy

#354 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

Toliko mu je zasmetalo sto auto u prosjeku trosi 1.5 litara vise od deklarisanih a koji je usput testirao AUTO BILD,da se mora svadjat sa citavim svijetom.Veceg demagoga u zivotu svom.

Nadji bilo koji test online pa ces se uvjerit koja i kolika su odstupanja od fabrickih vrijednosti sto se potrosnje tice,ako nadjes odstupanja manja od pola litre kombinovane voznje,kod bilo kog proizvodjaca castim te sokom,pivom cime hoces.I da Audi koji je trenutno aktuelan ima 140 ks,ovaj drugi tek treba izac,znaci pozurio si.
Maystor

#355 Re: novi Hyundai i30

Post by Maystor »

drndalo wrote:
Maystor wrote:Nevjerovatno je koliko su neki ovdje iskompleksirani.

Drndalo ne zna ni koji A3 je aktuelan ni kolika mu je snaga.
Ja ne znam ko je iskompleksiran pa sve sto nije Audi zove govnetom... Imal' taj tvoj Audi kupiti gdje sa 150 KS ? Ja ga kod ASA-e i u HR ne nadjoh, vidi cuda, nema ga ni u Austriji, ima samo od 140 KS... Ako ga nema u Austriji u prodaji dilera, onda jos nije "dosao", pa ga jos niko nije mogao ni testirati na realnu potrosnju...

http://www.audi.at/modelle/a3/a3_sportb ... che_daten/
nisi čitao pažljivo, fino sam rekao da sranjem smatram odstupanje potrošnje od preko 40 % od deklaracije, a ne komplet auto. a za audi a3 ne brini, ako si mušterija možeš se odmah pribilježiti u ASA-i. Biće ti isporučen prilično brzo :run:
na papiru troši 4,1, ide 216 i ubrzava za 8,6. Na autobildu i drugim njemačkim stranicama možeš naći i prve testove.
Maystor

#356 Re: novi Hyundai i30

Post by Maystor »

burgundy wrote:Toliko mu je zasmetalo sto auto u prosjeku trosi 1.5 litara vise od deklarisanih a koji je usput testirao AUTO BILD,da se mora svadjat sa citavim svijetom.Veceg demagoga u zivotu svom.

Nadji bilo koji test online pa ces se uvjerit koja i kolika su odstupanja od fabrickih vrijednosti sto se potrosnje tice,ako nadjes odstupanja manja od pola litre kombinovane voznje,kod bilo kog proizvodjaca castim te sokom,pivom cime hoces.I da Audi koji je trenutno aktuelan ima 140 ks,ovaj drugi tek treba izac,znaci pozurio si.
Nema potrebe da me častiš bilo čime, evo ti ovdje gomila auta koji troše unutar 5 % onogo što je deklarisano:
http://www.autobild.de/bilder/bilder-he ... 29421.html
među njima je i hyundai veloster 1.6 benzinac - na papiru 6,5, u praksi 6,8.
i30 je tek izašao i treba ga porediti sa autima koji tek izlaze, jer će oni biti konkurenti na tržištu narednih 6-7 godina. Taj Audi od 140 KS i Golf 6 odlaze u penziju.
drndalo

#357 Re: novi Hyundai i30

Post by drndalo »

http://www.autobild.de/artikel/audi-a3- ... 44447.html

Evo tebi test A3 2.0 TDI, pa racunaj odstupanje od fabrickog...
Maystor

#358 Re: novi Hyundai i30

Post by Maystor »

drndalo wrote:http://www.autobild.de/artikel/audi-a3- ... 44447.html

ne govorimo o istom modelu. a ovo što si "podvalio" automatski mjenjač, druga je priča :)
burgundy

#359 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

Jao frajera jes tezak,auto se poredi koje je trenutno na trzistu,a ne koje ce doc za 6 mjeseci, godinu dvije.Dalje, zelis da poredis Audija sa Hyundaiem.Zna se ko je kome ciljna grupa.Audi je premium kompakt,i njemu su konkurenti BMW 1,novi Mercedes A klase,i novi Volvo V40.Hyundai-u je uspjeh i cast porediti se sa Golfom,kao kraljem kompakata,ali vidim da nekim i to smeta,e pa vremena su takva dosla.Sto se potrosnje tice to je fakat mala potrosnja koju si naveo za taj motor.Za usporedbu trebas navest motore od 1.6 kubika,a ne 2.0.VW ima 1.6 od 105 konja,sad ne znam jel to najjaci.Dakle uporedi 1.6,a ne 2.0.
goran16v

#360 Re: novi Hyundai i30

Post by goran16v »

Maystor wrote: nisi čitao pažljivo, fino sam rekao da sranjem smatram odstupanje potrošnje od preko 40 % od deklaracije, a ne komplet auto. a za audi a3 ne brini, ako si mušterija možeš se odmah pribilježiti u ASA-i. Biće ti isporučen prilično brzo :run:
na papiru troši 4,1, ide 216 i ubrzava za 8,6. Na autobildu i drugim njemačkim stranicama možeš naći i prve testove.
Sad ce tebi Goran "poklopac koji ima 4 privatna i 10 sluzbenih auta" (sta je njemu bitno u cijeloj prici????!!!) objasniti neke stvari:
Ti si samo jedan u nizu koji se poceo gadjati ozbiljnim izrazima i analizama, uletio u ofsajd da bi na raju postao ocajni vadionicar i ujedac (namjerno sam nabrojao epitete kojim si me pocastio kao najbolji dokaz).
Prvo, nisi istina da si napisao da sranjem smatras odstupanjem od deklarisanje potrosnje kako tvrdis nego ovo:
Maystor je napisao/la:
A da mu je impresivna i nije. Renault Megane 1.6 dCi 130 je i brži i štedljiviji od ovog sranja i30. A megane ko megane i nije neko auto.
U "od ovog sranje i30" se ne pominje poytrosnja nego cijeli auto, a kad sam te pitao sta nije sranje poceo si se vaditi i okretati pricu o potrosnji.
Drugo, niko te nije tjerao da pominjes i poredis i30 sa A3 i 120d i da pitas po cemu je i30 poseban, a kad sam vrlo precizno pokazao po cemu je poseban (prakticno duplo manaj cijena) opet si poceo sa vadionom i u pricu uvaljivati Skodu, Golfa i sta sve treba da ide na MQB platformu, odnosno aute iz buducnosti. Njih nisi pominjao bas kao ni potrosnju.
Treca stvar, i kad Golfovi, Skode i Seati budu predstavljeni sa istom platformom i motorom kao A3 i ako se nastavi sa dosadasnjom praksom tad ce vec ovaj i30 biti dostupan za jako prihvatljvih 19 - 24k KM, odnosno za min 1/3 manje od svega sto pominjes i opet ce biti poseban.
Sljdeci put malo razmisli prije nego odlucis biti ultimativni autoritet i prosvjetliti nas koji je auto sranje i koji auto nije neki auto...
Last edited by goran16v on 14/06/2012 23:58, edited 1 time in total.
Maystor

#361 Re: novi Hyundai i30

Post by Maystor »

gorane, odvadi malo :lol:
hostapler

#362 Re: novi Hyundai i30

Post by hostapler »

Maystor wrote:
drndalo wrote:http://www.autobild.de/artikel/audi-a3- ... 44447.html

ne govorimo o istom modelu. a ovo što si "podvalio" automatski mjenjač, druga je priča :)
@drndalo
U jbt gdje ga sada nadze. Audi trosi na testu 1.5 lit vise od deklarisanog.
@maystor
majstore,opste je poznato da auta sa DSG mjenjacem idu bolje i za nijansu trose manje goriva od auta sa rucnim mjenjacem.
Revolver

#363 Re: novi Hyundai i30

Post by Revolver »

ajd da završite ovu priču o potrošnji, evo top lista najvećih odstupanja između realne potrošnje i navedene od proizvođača:

http://www.auto-motor-und-sport.de/eco/ ... 13407.html

na prvom mjestu naravno :D VW
i sam AMS kaže da je VW tu najgori i da se u top 20 lažova nalazi 13 auta iz VW koncerna

sad se vratite na subjektivne teme, kao npr. dizajn, jer što se tiče brojeva, tu se nema šta raspravljati
burgundy

#364 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

Ma ne bitno je da je Hyundai trosio 40 posto vise od deklarisane.To je poenta,ko hajde da i ja nesto pametno kazem.Ja mu svo vrijeme govorim da svi oni lazu oko toga,ali ne, ne moze skoro 40% da trosi vise.Ne 40%,vidimo do 98% ili drugim rijecima trosi se i duplo vise od deklarisanih podataka.Primjer Skoda Fabia Combi 1.2 TDI CR trosi 5.5l umjesto 3.4l koliko je navedeno,to je 'samo' 61.8% vise od deklarisane.VW Polo GTI guta do 98.3% vise od deklarisane.Toliko.

Hvala Revolver na korisnom linku.
chelo

#365 Re: novi Hyundai i30

Post by chelo »

deklarisana : realna (3.7 : 5.2)
Pitanje je sta proizvodjac misli pod deklaracijom koju napise. To je teoretski najniza moguca, a ne ona iz svakodnevne prakse. Ja kombinovanom teoretski mogu preci 1500 km sa cijelim rezervoarom, ali sta to znaci u utrosku vremena, zivaca i usporavanja saobracaja? A kombinovana je. Ne pada mi napamet voziti po gradu na taj nacin. Izgledao bih kao bez turba u traljavom mimohodu. Moja realna potrosnja je 1000km po rezervoaru. A mogu ga dovesti na deklarisanu. Autobild je vozio prema ritmu postojeceg saobracaja.
juzna_strana

#366 Re: novi Hyundai i30

Post by juzna_strana »

Proslo je dosta vremena od diskusije o ovom automobilu,
zivo me zanima jel' neko vozio,kupio,generalno kakva su iskustva ?
Meni djeluje pravo dobar,nazalost nisam ga imao prilike voziti.
moke071

#367 Re: novi Hyundai i30

Post by moke071 »

Ono što mene generalno kod koreanaca smeta je činjenica da proizvode relativno kvalitetne tehnološke i dizajnerske kopije sa jeftinom radnom snagom a na tržištu su oko 5% samo jeftiniji od originala!
Prvo, kopija dizajna sama po sebi sa sobom vuče određene atribute koji joj ne idu u prilog, nema tu komponentu originalnosti koja dura kroz vrijeme i čini model atraktivnim za kupovinu i kada je polovan.
Drugo, kopiranje tehnologije (koja je već testirana/ispravljana u pred-produkcij te u produkciji) je mnogo jeftinije nego ulaganje u R&D pa testiranje i ispravljanje prije i tokom životnog ciklusa modela na tržištu.

Ja lično ne bih stimulirao ovakav vid poslovanja jer šteti inovativnosti koja ima veliku vrjednost pa makar bila nešto skuplja i sa par grešaka više u toku životnog ciklusa modela a i ne volim kopije.
_Astra_

#368 Re: novi Hyundai i30

Post by _Astra_ »

Jako lijep gore navedeni post.... :faraon1:
Bakir1

#369 Re: novi Hyundai i30

Post by Bakir1 »

a kemo sta su po tebi seat ili skoda?
drndalo

#370 Re: novi Hyundai i30

Post by drndalo »

Men'se cini da je Kemo obnevidio od Golfitisa, pa zaboravio da i Korejanci odavno imaju svoje R&D odjele, od koih su neki bas u Evropi... Ili su oni tu samo da kradu ideje od Nijemaca, hakiraju im kompjutere i tako to...?
moke071

#371 Re: novi Hyundai i30

Post by moke071 »

Bakir1 wrote:a kemo sta su po tebi seat ili skoda?
...što i svakome, dio portfolia u kojem VW može dozvoliti dvije ili tri generacije stariju tehnologiju a da se ne kompromituje.Cijena je niža ali je pravo na exploataciju vlastite starije tehnologije zasluženo?

Zato sad imamo TSI...
Bakir1

#372 Re: novi Hyundai i30

Post by Bakir1 »

pa nisu li upravo blijede kopije orginala po tvome shvatanju.
koja starija tehnologija?
audi a3, golf 4, buba, sijaset je modela islo na istu platformu sa istom tehnologijom.
sta je novi exeo sem kopija audija da ofirnija ne moze biti.
sem toga drndalo ti je dobro napisao, koreanci tj hjundai i kia su davno prestali biti to, prave se u eu, ne vidim da sa novim modelima kopiraju bilo koga nego modele unutar kuce, samo jos nisu odredili ko ce biti premijum u toj prici.
nije ovo 94 pa da kia kupuje mazdine stare linije i da motore posudjuju od mitsubishija.
ti auti su samostalni i ravnopravni svakom eu modelu od pojave prvog ceed-a pa na ovamo.
teatralan si post napisao koji ima veze sa trenutnim modelima koliko i onaj snijeg iz februara.
sem toga koju tehnologiju moze neko izmisliti i koju je izmislio neki eu proizvodjac a da nije u vlasnistvu recimo boscha ili tako neke kompanije?
sta ti mislis da veliki eu konglomerati ne pakuju svoje komponente po juznoj koreji ili aziji aha mos mislit sve se to pravi u eu, cak se neki premium modeli sklapaju u njemackoj :lol:
goran16v

#373 Re: novi Hyundai i30

Post by goran16v »

moke071 wrote: Drugo, kopiranje tehnologije (koja je već testirana/ispravljana u pred-produkcij te u produkciji) je mnogo jeftinije nego ulaganje u R&D pa testiranje i ispravljanje prije i tokom životnog ciklusa modela na tržištu.

Ja lično ne bih stimulirao ovakav vid poslovanja jer šteti inovativnosti koja ima veliku vrjednost pa makar bila nešto skuplja i sa par grešaka više u toku životnog ciklusa modela a i ne volim kopije.
Mislim da u danasnje vrijeme nema kopiranja na tom nivou, a pogotovo nema kopiranja tehnologije, tehnologija se prodaje i prenosi, tehnologija ima cijenu, a prodaje i prenosa nema dok je vlasnik ne aminuje.
Last edited by goran16v on 05/11/2012 21:04, edited 1 time in total.
Revolver

#374 Re: novi Hyundai i30

Post by Revolver »

a najbolje je što smo šupljirali 15 stranica kada je model tek izašao i sada čovjek nakon par mjeseci otvara ponovo temu da vidi ima li ko šta reći iz iskustva o dotičnom modelu a ovaj mu odgovara toliko šupljom pričom da šuplja ne može biti :D :-)
ElRe

#375 Re: novi Hyundai i30

Post by ElRe »

H-K u zadnje vrijeme mnogo ulazi u R&D. Npr, ponudili su male TD motore, male TB motore, mjenjace. Japanci to nista nemaju.
Post Reply