novi harač od 40km

zonbirile

#1 novi harač od 40km

Post by zonbirile »

ima li tko integralni član zakon o obavezi čiščenja auto.Bojim se da kao i uvijek nije dobro precizirano.Čuo sam nebulozu u objašnjenju,kao neočiščen auto od snijega može izazvati nesreću,jer bože moj spada snijeg s njega.Nikad čuo za takav slućaj,ali koliki snježni pokrivač.Zar može i 2-3 cm biti taaakooo opasno.A kada se poledi,treba štemati lak,ili platiti 40KM.Stvarno,sve za lovu,ja bih i neispražnjene pepeljare kažnjavao bar sa 10 km.
-Romeo-

#2 Re: novi harač od 40km

Post by -Romeo- »

zonbirile wrote:ima li tko integralni član zakon o obavezi čiščenja auto.Bojim se da kao i uvijek nije dobro precizirano.Čuo sam nebulozu u objašnjenju,kao neočiščen auto od snijega može izazvati nesreću,jer bože moj spada snijeg s njega.Nikad čuo za takav slućaj,ali koliki snježni pokrivač.Zar može i 2-3 cm biti taaakooo opasno.A kada se poledi,treba štemati lak,ili platiti 40KM.Stvarno,sve za lovu,ja bih i neispražnjene pepeljare kažnjavao bar sa 10 km.
Član 6.
(Obaveza čišćenja vozila)
Na motornim i priključnim vozilima ne smije biti snijega ili leda koji bi mogli utjecati na ponašanje vozila, odnosno preglednost vozača.
chuchumbamayumbe

#3 Re: novi harač od 40km

Post by chuchumbamayumbe »

zonbirile wrote:ima li tko integralni član zakon o obavezi čiščenja auto.Bojim se da kao i uvijek nije dobro precizirano.Čuo sam nebulozu u objašnjenju,kao neočiščen auto od snijega može izazvati nesreću,jer bože moj spada snijeg s njega.Nikad čuo za takav slućaj,ali koliki snježni pokrivač.Zar može i 2-3 cm biti taaakooo opasno.A kada se poledi,treba štemati lak,ili platiti 40KM.Stvarno,sve za lovu,ja bih i neispražnjene pepeljare kažnjavao bar sa 10 km.
Ja sam čuo za to, ali, bez obzira šta zakon kaže, uvijek očistim aouto od snijega, pogotovu krov.
Ne jednom mi se desilo da lola ispred mene ima 45cm snijega na krovu i kako ide ispred mene komadi padaju i ometaju me u vožnji.
Ja mislim da je u Švabiji tako, nikome ne pada na pamet da vozi dok ne očisti auto od snijega, posebno krov.
Jeste da mi nemamo plaho puno autoputa, ali zamisli šta se desi kada se odvali santa sa krova pri brzini od 200-220 km/h ( 8-) ), tamo negdje kod Kaknja...
A sada, koliko mže biti snijega na krovu, to starno ne znam. Nebuloza je strugati onaj led ako se uhvatio za krov.
karanana

#4 Re: novi harač od 40km

Post by karanana »

ovo ima smisla. osim sto snijeg moze ometati vozaca automobila na kojem je snijeg akumuliran, u toku voznje taj snijeg moze odletiti i udariti u staklo automobila iza i moze omesti tog drugog vozaca.
muha_sa

#5 Re: novi harač od 40km

Post by muha_sa »

nije to sad--to je vazda bilo.
fini dečko

#6 Re: novi harač od 40km

Post by fini dečko »

Koliko znam to se odnosi i na generalno prljavo auto. Npr. ako se ne vidi broj na reg. tablicama, ako su farovi prljavi i sl. A sada za snijeg, vjerovatno su mislili na veće visine snijega, ali nisu precizirali To je ostavljen prostor"policijskom slobodnom uvjerenju" :-) da procijeni da li visina sniježnog pokrivača na našim/vašim automobilima narušava sigurnost saobračaja. Tako se gospodi u plavim uniformama ostavlja mogučnost da se kazna "popolovi", pa da se kazna ne piše :x
zonbirile

#7 Re: novi harač od 40km

Post by zonbirile »

muha_sa wrote:nije to sad--to je vazda bilo.
--------------------------------
ako je član6 koji je postan,onda nije precizirano šta je to neočišćen auto,niko ne govori o ekstremima,nego o prepuštanju slobodnom drotovskom ubijeđenje šta je očišćen/neočišćen auto.I slikanje mobitelom ne pomeže,jer ni sudija nema zakonsko uporište.
KREMEN

#8 Re: novi harač od 40km

Post by KREMEN »

Normalno da treba da se cisti snijeg sa svi motorni vozila, jer npr. sa kamiona kad padne gomila snijega, sto sam vidjao moze ugroziti druge vozace. Isto tako i sa auta, moze se ugroziti i vlastita sigurnot i tudja. Sad za kaznjavanje, to je vec stvar procjene policije, mislim da i u zakonu stoji da se treba cistiti.
I vjeruj da nije nebuloza, stvarno se moze izazvati nesreca.
zonbirile

#9 Re: novi harač od 40km

Post by zonbirile »

KREMEN wrote:Normalno da treba da se cisti snijeg sa svi motorni vozila, jer npr. sa kamiona kad padne gomila snijega, sto sam vidjao moze ugroziti druge vozace. Isto tako i sa auta, moze se ugroziti i vlastita sigurnot i tudja. Sad za kaznjavanje, to je vec stvar procjene policije, mislim da i u zakonu stoji da se treba cistiti.
-----------------------------------------
očito niko ne čita postove,ja govorim o 2-3 centimetra snijega,i kako se prosuđuje,ako nije zakonski precizirano.Bilo je i prije ,ali sada čim je pao snijeg,navalili.
muha_sa

#10 Re: novi harač od 40km

Post by muha_sa »

zonbirile wrote:
ako je član6 koji je postan,onda nije precizirano šta je to neočišćen auto,niko ne govori o ekstremima,nego o prepuštanju slobodnom drotovskom ubijeđenje šta je očišćen/neočišćen auto.I slikanje mobitelom ne pomeže,jer ni sudija nema zakonsko uporište.
ne znam fakat to po kojem clanu i ne bakcem se u ono što ne znam :D samo ti govorim ono što znam a znam da se nekad davno kažnjavalo ako u grad na tockovima uneseš blato- a i za snijeg,tablice......slobodno policijsko :D mene jucer zaustavio--fino me upozorio što nisam vezan i bez kazne pustio---da sam na nekog drugog naletio odero bi me :D od slucaja do slucaja :D
KREMEN

#11 Re: novi harač od 40km

Post by KREMEN »

zonbirile wrote:
KREMEN wrote:Normalno da treba da se cisti snijeg sa svi motorni vozila, jer npr. sa kamiona kad padne gomila snijega, sto sam vidjao moze ugroziti druge vozace. Isto tako i sa auta, moze se ugroziti i vlastita sigurnot i tudja. Sad za kaznjavanje, to je vec stvar procjene policije, mislim da i u zakonu stoji da se treba cistiti.
očito niko ne čita postove,ja govorim o 2-3 centimetra snijega,i kako se prosuđuje,ako nije zakonski precizirano.Bilo je i prije ,ali sada čim je pao snijeg,navalili.
Pa sad, ja jos nisam vidio da su nekog kaznili zbog toga, ali ako ces ga ti samo cistiti zbog zakona..ja ga cistim zbog svoje sigurnosti, a ne sto ce me neko kazniti.
-Romeo-

#12 Re: novi harač od 40km

Post by -Romeo- »

zonbirile wrote:
Godina XI Utorak, 27. februara 2007. godine
Broj 13
Na osnovu člana 252. stav (1), tačka 9), a u vezi sa članom 170. stav (3) Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 6/06), ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa tijelima nadležnim za unutrašnje poslove, donosi
PRAVILNIK
O SAOBRAĆAJU U ZIMSKIM UVJETIMA
Član 1.
(Predmet Pravilnika)
Ovim Pravilnikom ureĎuje se odvijanje saobraćaja u zimskim uvjetima, period u kojem je obavezno posjedovanje potrebne opreme, neophodna oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima, odreĎena ograničenja za saobraćaj i način informiranja o stanju na putevima u zimskom periodu.
Član 2.
(Definicija zimskih uvjeta)
Pod zimskim uvjetima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleĎenog snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili
d) kada je kolovoz zaleĎen.
Član 3.
(Održavanje saobraćaja u zimskim uvjetima)
(1) Za vrijeme zimskih uvjeta, na putevima se zabranjuje saobraćaj motornim i priključnim vozilima koja u vožnji ne koriste zimsku opremu, propisanu članom 4.ovog Pravilnika.
(2) Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prijevojima do stvaranja uvjeta za sigurno odvijanje saobraćaja ovoj kategoriji motornih vozila.
(3) Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima u slučaju iz člana 2. ovog Pravilnika.
(4) Pod planinskim prijevojem podrazumijeva se područje kroz koje prolazi put na nadmorskoj visini većoj od 700 m.
Član 4.
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Član 5.
(Zabrana upotrebe neodgovarajućih pneumatika)
(1) Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ugraĎenim ekserima.
(2) Na istoj osovini vozila, pneumatici moraju biti jednaki po profilu, konstrukciji i po vrsti gazećeg sloja.
Član 6.
(Obaveza čišćenja vozila)
Na motornim i priključnim vozilima ne smije biti snijega ili leda koji bi mogli utjecati na ponašanje vozila, odnosno preglednost vozača.
Član 7.
(Privremena zabrana ili ograničenje saobraćaja)
(1) U slučaju obimnijih snježnih padavina, većih nanosa, smetova ili pojave poledice nadležna tijela za unutrašnje poslove zatražit će od nadležnog tijela za saobraćaj da privremeno zabrani ili ograniči saobraćaj za sva vozila ili za pojedine vrste vozila na odreĎenoj dionici puta.
(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana, tijelo nadležno za reguliranje saobražaja može na licu mjesta privremeno zabraniti saobraćaj odreĎenoj kategoriji vozila dok se ne steknu uvjeti za sigurno odvijanje saobraćaja.
(3) O privremenoj zabrani ili ograničenju saobraćaja, učesnici u saobraćaju će bez odlaganja biti upoznati putem sredstava javnog informiranja i postavljenom saobraćajnom signalizacijom.
Član 8.
(Formiranje štaba zimske službe i zadaci štaba)
(1) Nadležno ministarstvo saobraćaja dužno je formirati štab zimske slušbe u čijem sastavu treba da budu uključeni predstavnici organa nadležnih za saobraćaj, organa unutrašnjih poslova, organizacija koje upravljaju putevim, poduzeća za održavanje puteva i auto moto klubova.
(2) Zadatak štaba je da utvrdi uzroke koji dovode do ograničenja u odvijanju saobraćaja i predloži mjere za što brže otklanjanje uzroka i stvaranja uvjeta za neometano odvijanje saobraćaja.
(3) Štab se formira prije početka zimskog perioda, a istim rukovodi predstavnik organa nadležnog za saobraćaj.
Član 9.
(Prestanak primjene propisa)
Na dan donošenja ovog Pravilnika prestaju da važe pravilnici koji se odnose na pitanja regulirana ovim Pravilnikom.
Član 10.
(Objavljivanje i stupanje na snagu)
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Službenom glasniku BiH", a objavljuje se i u službenim glasilima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
Broj 01-02-2-328-6/07 2. februara 2007. godine Sarajevo

dakle, istina je da je nejasno formulisan i da je ostavljeno na diskrecionu ocjenu policajcu i sudiji koji uglavnom neće pobiti policajca. :-)
slavkoimamodilera

#13 Re: novi harač od 40km

Post by slavkoimamodilera »

Tako i treba, ako je 2 cm, onda 2 cm skini s auta. Smeta i mrzim vozace kojima je lijeno skinuti snijeg s auta, nego debili sebi ociste vrata i rupu na sofersajbi da mogu vozit. Pa upale grijanje, snijeg se oslobodi i onda na prvom kocenju ili ubrzavanju sleti s auta :x
Sam onaj povrsinski led koji se uhvati za krov je toliko tanak da kada se auto zagrije iznutra gotovo uvijek se pretvori direktno u vodu i ne pada u komadima s auta :wink:
topcam
Vozim: uzbrdo

#14 Re: novi harač od 40km

Post by topcam »

Ocistis i mirna bosna. Taj snijeg moze pri kocenju "u komadu" skliznuti na tvoju sofersajbu i onda si na sekundu "slijep".
Mozes proci sa materijalnom stetom, a moze se desiti nesto sto ce te pratiti cijelog zivota. Pa ce biti "e´da sam skinuo ono malo snijega".
-Romeo-

#15 Re: novi harač od 40km

Post by -Romeo- »

topcam wrote:Ocistis i mirna bosna. Taj snijeg moze pri kocenju "u komadu" skliznuti na tvoju sofersajbu i onda si na sekundu "slijep".
Mozes proci sa materijalnom stetom, a moze se desiti nesto sto ce te pratiti cijelog zivota. Pa ce biti "e´da sam skinuo ono malo snijega".
daj ne pretjeruj, saberi se malo, niko ne govori o metar snijega i leda na autu.
topcam
Vozim: uzbrdo

#16 Re: novi harač od 40km

Post by topcam »

-Romeo- wrote:
topcam wrote:Ocistis i mirna bosna. Taj snijeg moze pri kocenju "u komadu" skliznuti na tvoju sofersajbu i onda si na sekundu "slijep".
daj ne pretjeruj, saberi se malo, niko ne govori o metar snijega i leda na autu.
Svaki moj komentar na ovo sto ste vi napisali je suvisan i ne zelim polemizirati o kolicini ili vrsti snijega..popijte caj i malo se smirite.
madnessa

#17 Re: novi harač od 40km

Post by madnessa »

e svasta... ne znam kolika kolicina snijega da je moze se ocistiti... pa par centimetara snijega mozes i rukom skinuti u krajnjem slucaju... karikiram, ali to je stvarno par sekundi posla... tim je lakse sto je manja kolicina snijega... ne vidim razloga da se odmah kritikuje zakon. za svaku pohvalu je postojanje te odredbe sto zbog otklanjanja rizika u saobracaju sto zbog zrtava takvih lijencina kada traze odstetu.
mene licno iritira kada mi pored sve vlage sa guma jos se i snijeg lijepi na sajbu. kamo srece da imamo pravu policiju, pa da nas nauce redu. eto ruke ce otpasti nekome sto ce odraditi laganu jutarnju gimnastiku oko auta... :-) :-) :-)
fini dečko

#18 Re: novi harač od 40km

Post by fini dečko »

madnessa wrote:e svasta... ne znam kolika kolicina snijega da je moze se ocistiti... pa par centimetara snijega mozes i rukom skinuti u krajnjem slucaju... karikiram, ali to je stvarno par sekundi posla... tim je lakse sto je manja kolicina snijega... ne vidim razloga da se odmah kritikuje zakon. za svaku pohvalu je postojanje te odredbe sto zbog otklanjanja rizika u saobracaju sto zbog zrtava takvih lijencina kada traze odstetu.
mene licno iritira kada mi pored sve vlage sa guma jos se i snijeg lijepi na sajbu. kamo srece da imamo pravu policiju, pa da nas nauce redu. eto ruke ce otpasti nekome sto ce odraditi laganu jutarnju gimnastiku oko auta... :-) :-) :-)
:thumbup:
popajic

#19 Re: novi harač od 40km

Post by popajic »

Idem malo off teme, ali je toliko nenormalno da moram :
Pored solane u Tuzli
So za posipanje cesta u BiH se uvozi iz Egipta
Cestama FBiH će se tokom zimskog perioda posipati so iz Egipta, jer su nalazišta soli u rudniku Tušanj zatvorena, a Tuzlanska solana odustaje od slanja prijava na tendere zbog, kako su rekli iz tog preduzeća, smiješne procedure izbora dobavljača. Preko dva miliona maraka samo za so za magistralne puteve, otići će u inozemstvo.
Piše: A. Karadža
uvozimo vodu (???),so za posipanje ulica.... :-)
Alfons Kauders

#20 Re: novi harač od 40km

Post by Alfons Kauders »

popajic wrote:Idem malo off teme, ali je toliko nenormalno da moram :
Pored solane u Tuzli
So za posipanje cesta u BiH se uvozi iz Egipta
Cestama FBiH će se tokom zimskog perioda posipati so iz Egipta, jer su nalazišta soli u rudniku Tušanj zatvorena, a Tuzlanska solana odustaje od slanja prijava na tendere zbog, kako su rekli iz tog preduzeća, smiješne procedure izbora dobavljača. Preko dva miliona maraka samo za so za magistralne puteve, otići će u inozemstvo.
Piše: A. Karadža
uvozimo vodu (???),so za posipanje ulica.... :-)
zatvorena jer su otvorena nova na tetimi... ko pise ove idiotluke?!

solana je odustala od pisanja prijava jer je necko brankovic, kad je bio ministar saobracaja, nametnuo novi pravilnik koji solana nije mogla zadovoljiti - trazila se krupnija so, iliti morska, a solanina je odbijena sa obrazlozenjem da bi je BURA mogla otpuhati s ceste... a nasa so se izvozi u hrvatsku, za posipanje puteva...

naravno, posao uvoza je prve godine dobio neckov jaran... :D mislim da je to bilo prije 6 godina, tako da je vec 15tak miliona otislo u bugarsku, tunis, egipat itd... :D
zonbirile

#21 Re: novi harač od 40km

Post by zonbirile »

slavkoimamodilera wrote:Tako i treba, ako je 2 cm, onda 2 cm skini s auta. Smeta i mrzim vozace kojima je lijeno skinuti snijeg s auta, nego debili sebi ociste vrata i rupu na sofersajbi da mogu vozit. Pa upale grijanje, snijeg se oslobodi i onda na prvom kocenju ili ubrzavanju sleti s auta :x
Sam onaj povrsinski led koji se uhvati za krov je toliko tanak da kada se auto zagrije iznutra gotovo uvijek se pretvori direktno u vodu i ne pada u komadima s auta :wink:
pa odgovorio si sam,dok se auto zagrije,drot te kazni.Ljudi moji,ili ja japanski ,ili ne čitate.Ja samo tvrdim da zakon je nedorečen i ostavlja drotu puno slobodnog sudijskog ubijeđenja za sviranje penala.Ponukalo me to što već pišu u Avazu o tim akcijama.
zonbirile

#22 Re: novi harač od 40km

Post by zonbirile »

a svako koliko se treba zaustaviti pa pregledati snijeg na autu,ako ono pada snijeg pravo,pravo.Sličan fol sa sijalicama,ne radi ti jedno svjetlo,e ako je qurčevit taj dan onda je priča,kao dužan si kao vozač pregledati auto prije vožnje.Znači sijalicamma je dozvoljeno da crknu samo u mjestu,nikako u vožnji.I tu zakonodavac nije propisao,svakih koliko km treba izaći i pogledati svjetla,i kako drotu dokumentovati da si to uradio.Mrak zakon,odron drotovi,ali lova kaplje,prošle godine u Kantonu inkasirali skoro 3mil i to uglavnom od levata.
Maraschino

#23 Re: novi harač od 40km

Post by Maraschino »

zonbirile wrote:a svako koliko se treba zaustaviti pa pregledati snijeg na autu,ako ono pada snijeg pravo,pravo.Sličan fol sa sijalicama,ne radi ti jedno svjetlo,e ako je qurčevit taj dan onda je priča,kao dužan si kao vozač pregledati auto prije vožnje.Znači sijalicamma je dozvoljeno da crknu samo u mjestu,nikako u vožnji.I tu zakonodavac nije propisao,svakih koliko km treba izaći i pogledati svjetla,i kako drotu dokumentovati da si to uradio.Mrak zakon,odron drotovi,ali lova kaplje,prošle godine u Kantonu inkasirali skoro 3mil i to uglavnom od levata.
:lol: :lol:

levati samo i placaju (ponekada sam u istoj grupi)... :-) :D

kazna, kazna i samo kazna...nista nas drugo ne moze disciplinovati... :wink:

p.s. jedna mala eu zemljica inkasira godisnje i do 500 miliona eura na kaznama...al' su zato mirni ko bubice :-)
viva_castro

#24 Re: novi harač od 40km

Post by viva_castro »

Neka, neka! Lijepi zakon!

Treba nam još bolja palica da utjeruje u suru ove sto sveraju od zakona.
Margita81

#25 Re: novi harač od 40km

Post by Margita81 »

zonbirile wrote:

Pa i dva-tri cm je puno bolan ne bio...
Nego ne budi lijen pa ocisti zacas ne kosta te.
Ili ako si s parama unajmi "malog od ciscenja" pa svi sretni ha?
:skoljka:
Post Reply