Novi gradonacelnik Sarajeva??
- jeza u ledja
#1 Novi gradonacelnik Sarajeva??
Posto su opcinski izbori blizu, mene kopka pitanje da li se i stolica gradonacelnice klima? Nisam dovoljno upucen u nacin izabiranja iste, osim da to ne ide na direktnim izborima, pa me zanima kako se bira gradonacelnik i kako ce u svijetlu nadolazecih izbora i eventualnih promjena isti uticati na poziciju gradonacelnice?
- homo_sapiens
#2 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
jeza u ledja wrote:Posto su opcinski izbori blizu, mene kopka pitanje da li se i stolica gradonacelnice klima? Nisam dovoljno upucen u nacin izabiranja iste, osim da to ne ide na direktnim izborima, pa me zanima kako se bira gradonacelnik i kako ce u svijetlu nadolazecih izbora i eventualnih promjena isti uticati na poziciju gradonacelnice?
Pa na podforumu Sarajevo ima vec tema: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=53747
Tamo se prebaci
- jeza u ledja
#3 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Ja citam uglavnom ovaj podforum. Sori.homo_sapiens wrote:jeza u ledja wrote:Posto su opcinski izbori blizu, mene kopka pitanje da li se i stolica gradonacelnice klima? Nisam dovoljno upucen u nacin izabiranja iste, osim da to ne ide na direktnim izborima, pa me zanima kako se bira gradonacelnik i kako ce u svijetlu nadolazecih izbora i eventualnih promjena isti uticati na poziciju gradonacelnice?
Pa na podforumu Sarajevo ima vec tema: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=53747
Tamo se prebaci
Al majka mu stara to je politika.
PS: Hvala za link.
- jeza u ledja
#4 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Ah, sad sam isao na drugu temu, pa ja sam nju vec ranije vidio. Ne doima mi se pretjerano informativna sto se tice mog pitanja - a to je kako se bira gradonacelnik Sarajeva? A i mislim da ce se ovdje javiti vise ljudi.
Da li njega biraju svi poslanici iz 4 sarajevske opcine ili ga bira neka posebna 'komisija'? Ili ga mozda biraju nacelnici? I uopste da li gradonacelnikov mandat istice odmah sa novim opcinskim izborima ili je izbor istog neovisan od toga? I zanima me da li se potencijalni gradonacelnici unaprijed kandidiraju ili tek kasnije?
Zna li neko odgovore?
I sta mislite ko ima najvise sansi?
Da li njega biraju svi poslanici iz 4 sarajevske opcine ili ga bira neka posebna 'komisija'? Ili ga mozda biraju nacelnici? I uopste da li gradonacelnikov mandat istice odmah sa novim opcinskim izborima ili je izbor istog neovisan od toga? I zanima me da li se potencijalni gradonacelnici unaprijed kandidiraju ili tek kasnije?
Zna li neko odgovore?
I sta mislite ko ima najvise sansi?
-
politicar
#5 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Posto ce vecinu u gradskom vijecu imati SDA novi stari gradonacelnik odnosno bolje receno gradonacelnica bice gdja Semiha Borovac koja je najbolji gradonacelnik u poslijeratnom periodu i zasluzuje jos jedan mandat.
- lopta
#6 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Bira ga Gradsko Vijece.
- jeza u ledja
#7 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
politicar wrote:Posto ce vecinu u gradskom vijecu imati SDA novi stari gradonacelnik odnosno bolje receno gradonacelnica bice gdja Semiha Borovac koja je najbolji gradonacelnik u poslijeratnom periodu i zasluzuje jos jedan mandat.
A ovvaj, kako se bira Gradsko Vijece? Mrsko mi potrazit detalje.
- suncica24
#8 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Gradsko vijece se bira iz reda vijecnika 4 gradske opstine. Vodeci racuna o tome da se postuje broj glasova koji su stranke osvojile, te i nacionalna struktura u gradu, sto je problem zbog kojeg je funkcionisanje vijeca nakon 2004 i izbora skripalo vise od godinu dana.
Ima 28 vijecnika, treba 35, i oni biraju predsjedavajuceg-cu i gradonacelnika-cu
Ima 28 vijecnika, treba 35, i oni biraju predsjedavajuceg-cu i gradonacelnika-cu
-
homar
#9 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Ne izuvaj se prije vode.politicar wrote:Posto ce vecinu u gradskom vijecu imati SDA novi stari gradonacelnik odnosno bolje receno gradonacelnica bice gdja Semiha Borovac koja je najbolji gradonacelnik u poslijeratnom periodu i zasluzuje jos jedan mandat.
-
pets
#10 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Ono što je ona uradila je (u najvećem slučaju) realizacija projekata prethodne uprave.politicar wrote:Posto ce vecinu u gradskom vijecu imati SDA novi stari gradonacelnik odnosno bolje receno gradonacelnica bice gdja Semiha Borovac koja je najbolji gradonacelnik u poslijeratnom periodu i zasluzuje jos jedan mandat.
- amrica
#11 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=17
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=27
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=88
Gradjani Sarajeva nemaju nikakv uticaj na izbor svog gradonacelnika, nego 20-30 stranackih likova u politickoj trgovini odredjuje ko ce raspolagati gradskim budzeto, a sta ih je tek zaposleno, a nikakvih nadleznosti nemaju..... samim tim ni odgovornosti, ali platica legne svaki mjesec.
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=27
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=88
Gradjani Sarajeva nemaju nikakv uticaj na izbor svog gradonacelnika, nego 20-30 stranackih likova u politickoj trgovini odredjuje ko ce raspolagati gradskim budzeto, a sta ih je tek zaposleno, a nikakvih nadleznosti nemaju..... samim tim ni odgovornosti, ali platica legne svaki mjesec.
- jeza u ledja
#12 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Hvala na odgovoru.suncica24 wrote:Gradsko vijece se bira iz reda vijecnika 4 gradske opstine. Vodeci racuna o tome da se postuje broj glasova koji su stranke osvojile, te i nacionalna struktura u gradu, sto je problem zbog kojeg je funkcionisanje vijeca nakon 2004 i izbora skripalo vise od godinu dana.
Znaci to Gradsko Vijece je podobno za stranacko manipulisanje.
Bas sam tako nesto i pretpostavljao u svezi sa izborom gradonacelnika.
Realno, jedino ako SDA+SBiH budu imali manje od 50% u 4 opcine zajedno mozemo ocekivati neke promjene.
- suncica24
#13 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Moze bit jedino da je "najbolja" gradonacelnica, jer je zena.pets wrote:Ono što je ona uradila je (u najvećem slučaju) realizacija projekata prethodne uprave.politicar wrote:Posto ce vecinu u gradskom vijecu imati SDA novi stari gradonacelnik odnosno bolje receno gradonacelnica bice gdja Semiha Borovac koja je najbolji gradonacelnik u poslijeratnom periodu i zasluzuje jos jedan mandat.
A tu taj pridjev "najbolja" se moze vezati samo zato jer je jedina gradonacelnica u posljeratnom periodu.
- jeza u ledja
#14 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Eh eh, samo jos podpitanjce ako moze. Da li su ti clanovi Gradskog Vijeca istovremeno neki od vijecnika po opcinama (birani na izborima, znaci istovremeno obavljaju ulogu vijecnika u opcini i GV) ili su to neki drugi ljudi, nevezano za opcinske vijecnike?suncica24 wrote:Gradsko vijece se bira iz reda vijecnika 4 gradske opstine. Vodeci racuna o tome da se postuje broj glasova koji su stranke osvojile, te i nacionalna struktura u gradu, sto je problem zbog kojeg je funkcionisanje vijeca nakon 2004 i izbora skripalo vise od godinu dana.
- suncica24
#15 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Isti.jeza u ledja wrote:Eh eh, samo jos podpitanjce ako moze. Da li su ti clanovi Gradskog Vijeca istovremeno neki od vijecnika po opcinama (birani na izborima, znaci istovremeno obavljaju ulogu vijecnika u opcini i GV) ili su to neki drugi ljudi, nevezano za opcinske vijecnike?suncica24 wrote:Gradsko vijece se bira iz reda vijecnika 4 gradske opstine. Vodeci racuna o tome da se postuje broj glasova koji su stranke osvojile, te i nacionalna struktura u gradu, sto je problem zbog kojeg je funkcionisanje vijeca nakon 2004 i izbora skripalo vise od godinu dana.
I vijecnici u opstinama, i u gradskom vijecu
- jeza u ledja
#16 Re: Novi gradonacelnik Sarajeva??
Ok, pa znaci glasaci ipak imaju barem neki uticaj na izbor gradonacelnika, posredno.