Novi fudbalski stadioni u BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

elSaik

#1 Novi fudbalski stadioni u BiH

Post by elSaik »

Tuzla dobiva novi stadion!?

Tenderom su utvrđena tri kriterija a to su: funkcionalnost i racionalnost, estetika i uklapanje u ambijent, i kao zadnje, cijena.

Nakon pedeset godina Tuzla konačno treba da dobije stadion koji će zadovoljiti sve uslove i standarde potrebne da se na njemu održavaju važni sportski događaji. U povodu toga Bahto Mekić, dodaje:

"Konačni cilj je da Tuzla dobije objekat koji zaslužuje. Trebalo je i ranije ali zbog ratnih dešavanja i finasijskih nedostataka tek sada su stvoreni uslovi da se krene u realizaciju ovog projekta. Raspisali smo javni teneder i dobili smo pet rješenja s kojima smo zadovoljni. Općina Tuzla neće ovo sama realizovati, ali spremni smo i na to ako viši novi vlasti ne budu imali sluha za ovakav jedan projekat. U tom slučaju to neće biti najbolje nego skromnije rješenje. Računamo da u 2008. gdoini sa 2 miliona KM idemo u prvi fazu realizacije ovog projekta, još prije mjesec smo poslalo aplikacije federalnoj i kantonalnoj valsti. Imamo neka usmena obećanja ali o tome još ne možemo ništa reći."

Aner Čanović, član Komisije za evaluaciju prispjelih ponuda, na pitanje šta im je posebno bitno kod ocjenjivanja prispjelih radova odgovorio je:

"Postoji nekoliko bitnih karakteristika koje su nama vrlo važne pri ocjenjivanja jednog ovakvog kapitalnog objekta, a to su: funkcionalnost, racionalonst, iskorištenost prostora. Zatim, da zadovolji bar minimalne potrebe sportskih klubova, minimalno 20 hiljada sjedišta sa pratećim sadržajima, likovno rješenje, uklapanje u ambijent i drugo. Bitna je i cijena koštanja, mada mi arhitekti, nećemo puno ulaziti u orjentacijonu cijenu koštanja objekta."

Tek nakon donošenja odluke koji su radovi najprihvatljiviji za ovaj projekat Stručni tim će otvoriti šifrirane koverte, nakon čega ćemo znati i autore.

Ukoliko sve bude po planu, početak radovać se može očekivati u drugoj polovini prvog kavrtala 2008. godina.

Mogućnost 1
Image

Mogućnost 2
Image

Mogućnost 3
Image

Mogućnost 4
Image

Ima još jedna, ali nema slike. Kažu bit će kasnije.
Last edited by elSaik on 20/05/2008 20:56, edited 1 time in total.
LSD

Post by LSD »

Citao sam i ja oko ovog stadiona.
Ali ovo je suplja prica...pa odakle pare tuzlacima za pravljenje stadiona :?
A sve nesto kukaju protiv sarajeva,kako nemaju para i kako mi sve krademo...a vamo stadion prave...nidje veze.
and

Post by and »

nek vam je sretno,sloboda i tuzla su zasluzili normalan stadion.
DicaTM

Post by DicaTM »

Šuplja je ovo, al eto
strong69

Post by strong69 »

JA bih volio da ima ovakvih stadiona u BiH... Ali posto cak ni Kosevo nisu u mogucnosti preurediti tako da zadovoljava buduce kriterije (da je natkriven) cisto sumnjam da ce se u TZ praviti novi stadion...
Daj Boze...
Oi

Post by Oi »

Fakat je red da i Tuzla dobije adekvatan fudbalski stadion i nadam se da ovo nece ostati samo na projektu i maketama.
Stadion se moze napraviti kad se hoce, primjer - zenicki atletski stadion Kamberovica Polje:
http://img119.imageshack.us/img119/83/stcz8.jpg
http://img205.imageshack.us/img205/5236/st2vb4.jpg
http://img205.imageshack.us/img205/3841/st3lf5.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/7731/st4ft8.jpg

Tribine, svlacionice i ostale sitnice napravljene za 4-5 mjeseci

Tuzlo, sretno! :thumbup:
DicaTM

Post by DicaTM »

Koliko ja mogu primijetiti, najviše se ulaže u Zeničke stadione i sport
djulba

Post by djulba »

Biće stadion u Tuzli, već su obezbjedili neka sredstva a kako kažu pomoće i savez, uefa, fbih vlada. Tako da mislim da nije šuplja priča jer su srušene i zgrade oko stadiona da bi se moglo gradit. samo da još izaberu projekat, meni je ovaj prvi najbolji.
elSaik

Post by elSaik »

Ljudi, daj Bože da Tuzla dobije bilo koji od ova 4 stadiona. Manijak sam, ne gotivim Slobodu niti Fukare, ali kad bi BiH dobila ovakav jedan stadion bilo bi odlično. I onda još Zenica sredi svoj, mi svoj, grad sredi Koševo, Banja Luka Borik i Mostar Bijeli brijeg i to je to. :D 6 prejakih stadiona. :zzzz:
visby

Post by visby »

U BiH ljudi uvijek znaju sta je prioritet :-)
vamos

Post by vamos »

Ahhhhh nece li bog dat' da je ovo istina :roll:
stranac2

Post by stranac2 »

Sretno Tuzli za ovaj stadion :-D

p.s Ma da svugdje ima para pa i za modene stadione a za Mostar (ljeva obala nea ni za ono najosnovnije al eto valjda nismo sportski grad :roll: )
colt

Post by colt »

Imao sam priliku da vidim cijene ovih stadiona i krecu se otprilike od 10 do 27 miliona. Najskuplji je ovaj drugi prijedlog koji kosta oko 27 miliona KM a najjeftiniji iz ovih slika je ovaj treci prijedlog koji kosta oko 13 miliona. Ima napomena da ima jos jedan prijedlog koji ovdje nije naveden i on je oko 10-tak miliona.PS. Sto nacelnik Imamovic obeca to i ispuni
rIder

Post by rIder »

Ako stvarno misle praviti stadion neka ga ne prave sa atletskom stazom, mogu onaj stari ostaviti za atletiku..
colt

Post by colt »

rIder wrote:Ako stvarno misle praviti stadion neka ga ne prave sa atletskom stazom, mogu onaj stari ostaviti za atletiku..
Stadion ce bit na vec postojecem mjestu, tako da ce bit atletike.
rIder

Post by rIder »

colt wrote:
rIder wrote:Ako stvarno misle praviti stadion neka ga ne prave sa atletskom stazom, mogu onaj stari ostaviti za atletiku..
Stadion ce bit na vec postojecem mjestu, tako da ce bit atletike.
Onda bolje da ga prave na drugoj lokaciji i naprave samo fudbalski stadion kao u engleskoj, posto na ovim slikama vidim da svaki ima i atletsku stazu.. i onda bi tuzlaci imali 2 stadiona - fudbalski i atletski, na to sam mislio :D
testament

Post by testament »

Daj bože da se ovo ostvari,fakat je više red da se tekme u tuzli igraju na PRAVOM stadionu,a ne na onom RUGLU od stadiona što se zove tušanj.Samo čisto sumnjam da će se naći pare za one gotivne prijedloge od 27 miliona,prije da će to biti nešto kao onaj novi u zenici za 3-4 miliona samo sa više tribina.
klixober

Post by klixober »

Tuzla zasluzuje dobar stadion.Nadam se da nece biti nista losije i manje od ovih rendera.Ovakav stadion bi znacio prekretnicu za Tuzlu i pocetak stvaranja prave metropole.
Skoro

Post by Skoro »

Neka novog stadiona da ljudi u tuzli imaju gdje pisati kao svi normalni stanovnici EU, a ne...
:roll:
Brisbane

Post by Brisbane »

Super !!!
Samo naprijed !
Mi u Sa nismo u stanju natkriti Kosevo ! PA koliko kosta taj jebeni krov ?
3-4 miliona ?
Bitno je da se svake godine kocke u Ferhadiji mjenjaju.
Daj da odhodamo jednu godinu po starim kockama, al da imamo krov na stadionu ! :D
adisio

Post by adisio »

Licno mislim da ce bit nesto od ovog ali ni priblizno ovim nacrtima. Koliko smo do sad vidjeli projekata i crteza ove vrste? To ovi koriste ko marketing kad pocinju da rade na projektu, urade sto privlacniji crtez, da bi se vise novca ulozilo u projekat e onda sta se skupi od tog se skrpi Sta bilo... pola tribine - pola tribine Boze moj. Zivi bili pa vidjeli.
elSaik

Post by elSaik »

Ma sve je to do vlasti u gradu/kantonu i od sposobnosti Uprav određenog kluba. Naprimjer, u Želji nisu bili sposobni da srede reflektore dok je Komšić bio načelink općine Novo Sarajevo... :roll:
colt

Post by colt »

adisio wrote:Licno mislim da ce bit nesto od ovog ali ni priblizno ovim nacrtima. Koliko smo do sad vidjeli projekata i crteza ove vrste? To ovi koriste ko marketing kad pocinju da rade na projektu, urade sto privlacniji crtez, da bi se vise novca ulozilo u projekat e onda sta se skupi od tog se skrpi Sta bilo... pola tribine - pola tribine Boze moj. Zivi bili pa vidjeli.
ma bit ce jarane nego sta nego ce bit kao u predstavljenim nacrtima. Prije dva dana je bila rasprava u kojem su ucestvovali ljudi iz federacije, kantona ,nogometnog saveza i grada Tuzle i kako sam uocio od nacelnika i njegovoj prici on je vise nego zagrijan za to. Konacni nacrt ce se za koji dan odabrat i imenovana je komisija za to. U budžetu grada je vec obezbijedjen novac za prvu fazu, kanton i federacija su isto obecali novac. Postoji rjesenje i zaduzenje grada i taj oblik finansiranja ce bit ukjucen. Grad je trenutno zaduzen oko 0,6 % a prema zakonu ima pravo 10 %. .. jednom sam gore napomenuo da sto nacelnik obeca to i ostvari. U ova njegova 2 mandata jos nije zajebo.
Nele

Post by Nele »

pa aako imate pare gradite i onako nam treba stadiona

odlican potez

kada mi u sarajevu to neznamo barem vi gradite
fijubriju

Post by fijubriju »

Nadam se da ce ovo biti napravljeno uskoro pa da reprezentacija vishe moze zaigrati u Tuzli :bih:
Post Reply