Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
Tito_i_Partija

#651 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Tito_i_Partija »

salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:
salik79 wrote:Neki dan bi postavljen link, ocito politicki motivisan, na kojem "antifasisti" i "jugoslaveni" zele diskreditirati Batu Hadziefendica zbog toga sto je ponosan na svog djeda Muhamedagu...Onda se sjetih Manfreda Rommela, sina cuvenog Erwina Rommela, koji je takodjer bio ponosan na svog oca (a i sam od pocetka 1944 vojnik Wehrmachta), dugogodisnjeg (1974-1996) gradonacelnika grada Stuttgarta i pomislim: "E moj Bosnjo, ...". :-?
Romel je osudjen na smrt od nacista
Netacno.
Nije bio osudjen na smrt u bukvalnom smislu rijeci, al' je bio prinudjen da izvrsi samoubistvo zato sto su mu nacisti prijetili da ce mu uhapsit' i egzekutirat' familiju i sve najblize saradnike. Poslije njegove smrti, njegov lik je masovno koristen za propagandu nacista.
By normal procedure, this would lead to Rommel being brought to Roland Freisler's People's Court, a kangaroo court that always decided in favour of the prosecution. However, Hitler knew that having Rommel branded and executed as a traitor would severely damage morale on the home front. He thus decided to offer Rommel the chance to take his own life.

Two generals from Hitler's headquarters, Wilhelm Burgdorf and Ernst Maisel, visited Rommel at his home on 14 October 1944. Burgdorf informed him of the charges and offered him a choice: he could choose to defend himself personally to Hitler in Berlin, or if he refused to do so (which would be taken as an admission of guilt), he would either face the People's Court—which would have been tantamount to a death sentence—or choose a quiet suicide. In the former case, his family would have suffered even before the all-but-certain conviction and execution, and his staff would have been arrested and executed as well. In the latter case, the government would claim that he died a hero and bury him with full military honours, and his family would receive full pension payments. Burgdorf had brought a cyanide capsule.

Hitler sent Field Marshal von Rundstedt, who was unaware that Rommel had died as a result of Hitler's orders, as his representative at Rommel's funeral. Rommel had specified that no political paraphernalia be displayed on his corpse, but the Nazis made sure his coffin was festooned with swastikas.
salik79

#652 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

John Cleese wrote:
salik79 wrote:Günther Grass je u 10. SS-Panzer-Division "Frundsberg" proveo skoro pola godine, od 10.11.1944 do 8.5.1945 kada je zarobljen, s time da je u borbama ranjen 20.4.1945. U SS diviziju se ukljucio dobrovoljno, u 17. godini zivota, nakon sto se kao Hitlerjugend sa navrsenih 15 godina dobrovoljno prijavio u Wehrmacht, gdje je i prosao vojnicku obuku, o cemu je i pisao u svojoj autobiografskoj knjizi "Guljenje luka". Nije bas ni istina da se o tome nije nista znalo prije dodjele Nobelove nagrade, sto je vidljivo iz zabiljeski Klausa Wagenbacha iz 1963, u kojima stoji da mu je Grass govorio o svom angazmanu u SS trupama.
U engleskom tekstu mozes naci detaljniju informaciju o njegovom borbenom angazmanu - od februara (neka je to i 1. februar) '45 do datuma koji si naveo, kad je ranjen, a to je manje od tri mjeseca, kako sam i napisao... sto je, uostalom i nebitno - poenta je da je bio balavac, sto navodim kao olakotnu okolnost da bih ilustrirao koliko malo je i takva olakotna okolnost uticala na odijum koji je saznanje o njegovom vojnom angazmanu izazvalo u javnosti.
Knjiga "Guljenje luka" je objavljena 2006. - sedam godina nakon sto je Grass dobio Nobelovu nagradu, bas u vrijeme kad je i javno trazeno da mu nagradu oduzmu.
Dnevnik Klausa Wagenbacha dokazuje da mu je Grass tada ('63) priznao gdje je bio i sta je radio u toku zadnjih ratnih mjeseci, no nije izvjesno kad je dnevnik objavljen, ako je objavljen u nekoj formi dostupnoj javnosti.
Ne vjerujem da je ta informacija bila blagovremeno dostupna Nobelovom komitetu.

salik79 wrote:Sto se francuskih SS-ovaca tice ti spominjes samo dio koji je bio angazovan u bitci za Berlin, njih oko 90-tak, sto ne objasnjava i sta se desilo sa ostatkom jedinice, koja je, istina, do kraja rata desetkovana.
Po engleskom tekstu, nije ih na kraju ni bilo vise...
From estimates of 7,400 to 11,000 at its peak in 1944,[2] the strength of the division fell to just sixty men in May 1945.
I zaista vise ne bih o njima, jer mislim da je jasno kako su se Francuzi prema njima odnosili - ne bih ni komentirao da nisi insistirao.

salik79 wrote:Naravno da im to nije islo u cast, nego sramotu, ali poenta je bila da je njima ostavljena mogucnost za drugi pocetak, pa cak i vojnicki (u njemackom Bundeswehru), iako su bili oficiri SS Waffena, dok Hadziefendicu, koji nikada nije ni bio vojno angaziran od strane SS-a, ili Busuladzicu koji uopce nije ni bio dio ikakvih vojnih formacija, ta prilika nije data...A, kao sto vidimo, ni danas se ne dozvoljava bilo kakva diskusija s ciljem njihove rehabilitacije.
Da su ih ostavili u zivotu, imali bi, svakako, nekakvu priliku, a ovako, sto su za zivota uradili - uradili su.
Rehabilitacija bi znacila afirmaciju onoga zbog cega su kaznjeni, a to je nedopustivo.
Da li su preostro kaznjeni - o tome se da razgovarati, ali da li su trebali biti kaznjeni - naravno da jesu.

Nakon sto sam, na ovoj temi, procitao sta (vi koji o njemu znate mnogo) pisete o Hadziefendicu, mogu reci da sam razvio neku vrstu empatije prema njemu, kao covjeku koji je fatalnim izborom (da podrzi i aktivno ucestvuje u osnivanju jedne SS jedinice) ukaljao svoje ime. Mislim da je on zasluzio da se o njemu govori, zbog boljeg razumijevanja motivacije, prije svega.

A tog Busuladzica ne znam otkud iskopase... Kome to treba i zasto?
Po onome sto ovih dana o njemu procitah - na smetljistu istorije mu je i mjesto.

Zasto se niko nije sjetio da predlozi da neka ulica ili obrazovna institucija s ponosom nosi ime Derviša Korkuta?
Bio je to intelektualac, vjernik, naucni radnik, humanista, covjek koji je spasio ne samo neprocjenjivo vrijedno kulturno blago ova zemlje (Hagadu) nego je, dovodeci i sebe i svoju porodicu u smrtnu opasnost, spasio od sigurne smrti mladu Jevrejku (po imenu Mira Papo), krijuci je od ustasa (zbog cega ga je Jad vasem proglasio Pravednikom medju narodima), covjek koji je (koliko znam) posve nevin bio zrtva postratnog jugoslovenskog rezima i kome su nezasluzeno oduzeta gradjanska prava...

Zasto se niko nije sjetio covjeka koji je zasluzio da bude upamcen i cije ime znaci promociju pravih ljudskih vrijednosti koje ovo nesretno covjecanstvo i inace tako lako zaboravlja?

Zasto se niko nije sjetio Besima Korkuta, Dervišovog brata, covjeka koji je preveo Kur'an na bosanski jezik?

Zar ti ljudi nisu zasluzili da pamtimo njihova imena i djela?

(U Sarajevu postoji samo ulica Porodice Korkut, a nalazi se izmedju Brijesca i Zabrdja...)
Nemam puno vremena, a ionako sve pisem sa mobitela. Evo njegov zarobljenicki karton, na njemu pise sve:
Image

Ipak, Njemci su, kao niko drugi, poznati po svojoj preciznosti. Zato i crpim sve te informacije sa njemackih izvora...
dječak sa šibicama

#653 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by dječak sa šibicama »

Nacisticki generali (bar oni sto su ratovali ili rat docekali) nisu Hitlera htjeli smaknuti jer su humanisti, antifasisti ili protivnici nacizma, vec zato sto ih je Hitler vodio u siguran poraz.

Time sto su bili protiv Hitlera, nisu nista manji nacisti. Ljudi su racionalno razmisljali, "Hitler nas vodi u poraz", sto se na kraju i dogodilo.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#654 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by emillio estevez »

Od ustase i Rvata do Bosnjackog veleuma do ratnog zlocinca.
svaki narod neka se dici sa svojim pripadnicima,
Rommel je slavan jer bio odlican strateg ali je ujedno i sluzio nacistickoj ideologiji.
Posto nema dokaza da je radio zlocine, ali je eto u ime Hitlera pobio tj. Pod njegovim zapo jednistvom su po ijene tisuce Oostalih.
zagortenej

#655 Re: Novi doprinos multietničnowsti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by zagortenej »

Afirmirajući antifašizam iz Drugog svjetskog rata, znači neizostavno afirmirati i komunizam te, u vulgarnoj nacionalističkoj interpretaciji, stvarati konekciju s ateizmom. Bošnjački identitet je žestoko klerikaliziran i njegovim kreatorima to ne odgovara pa i po cijenu koketiranja s fašizmom.
http://www.tacno.net/kolumna/bosnjaci-i-fasizam/
Gojeni H

#656 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

salik79 wrote:Neki dan bi postavljen link, ocito politicki motivisan, na kojem "antifasisti" i "jugoslaveni" zele diskreditirati Batu Hadziefendica zbog toga sto je ponosan na svog djeda Muhamedagu...Onda se sjetih Manfreda Rommela, sina cuvenog Erwina Rommela, koji je takodjer bio ponosan na svog oca (a i sam od pocetka 1944 vojnik Wehrmachta), dugogodisnjeg (1974-1996) gradonacelnika grada Stuttgarta i pomislim: "E moj Bosnjo, ...". :-?
:( :thumbup:
Gojeni H

#657 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

salik79 wrote:A Imigracioni centar BiH nam smjesten u ulicu Draze Mihajlovica bb...Ali zato dezurni "antifasisti", na celu sa propalim soferom Mirnesom Ajanovicem, svi u glas graknuse kada je pokrenuta inicijativa da se jednoj ulici u Tuzli dodijeli ime Muhamedage Hadziefendica. Cak se pokrenu inicijativa da se njegov mezar dislocira iz harema Jalske dzamije... :roll:
Kakva je to bila parada neznanja i dvolicnosti, a svaki goljo i mis se mogao prepoznati.
Gojeni H

#658 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

John Cleese wrote:
Da su ih ostavili u zivotu, imali bi, svakako, nekakvu priliku, a ovako, sto su za zivota uradili - uradili su.
Rehabilitacija bi znacila afirmaciju onoga zbog cega su kaznjeni, a to je nedopustivo.
Da li su preostro kaznjeni - o tome se da razgovarati, ali da li su trebali biti kaznjeni - naravno da jesu.

Nakon sto sam, na ovoj temi, procitao sta (vi koji o njemu znate mnogo) pisete o Hadziefendicu, mogu reci da sam razvio neku vrstu empatije prema njemu, kao covjeku koji je fatalnim izborom (da podrzi i aktivno ucestvuje u osnivanju jedne SS jedinice) ukaljao svoje ime. Mislim da je on zasluzio da se o njemu govori, zbog boljeg razumijevanja motivacije, prije svega.
Prica o Busuladzicu mi lici na neku SDA furku. O covjeku zaista ne znam mnogo tako da ne mogu komentarisati, osim da je ocigledno da je jos jedna nevina zrtva komunistickog rezima.

Zasto je Hadziefendic trebao biti kaznjen? Zato sto je odbranio svoj narod u trenutku kada ga niko drugi nije mogao ili htio braniti?
O podrsci osnivanju SS divizije se moze raspravljati, ali taj dio njegovog zivota nije vrhunac njegove karijere.
Cak i ljudi koji danas blate njegovo ime mogu zahvaliti istom covjeku sto im je djedo ili babo prezivio cetnicke pokolje.
Zasto se niko nije sjetio da predlozi da neka ulica ili obrazovna institucija s ponosom nosi ime Derviša Korkuta?
Bio je to intelektualac, vjernik, naucni radnik, humanista, covjek koji je spasio ne samo neprocjenjivo vrijedno kulturno blago ova zemlje (Hagadu) nego je, dovodeci i sebe i svoju porodicu u smrtnu opasnost, spasio od sigurne smrti mladu Jevrejku (po imenu Mira Papo), krijuci je od ustasa (zbog cega ga je Jad vasem proglasio Pravednikom medju narodima), covjek koji je (koliko znam) posve nevin bio zrtva postratnog jugoslovenskog rezima i kome su nezasluzeno oduzeta gradjanska prava...

Zasto se niko nije sjetio covjeka koji je zasluzio da bude upamcen i cije ime znaci promociju pravih ljudskih vrijednosti koje ovo nesretno covjecanstvo i inace tako lako zaboravlja?

Zasto se niko nije sjetio Besima Korkuta, Dervišovog brata, covjeka koji je preveo Kur'an na bosanski jezik?

Zar ti ljudi nisu zasluzili da pamtimo njihova imena i djela?

(U Sarajevu postoji samo ulica Porodice Korkut, a nalazi se izmedju Brijesca i Zabrdja...)
Dobro pitanje.
cyprus

#659 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

VjecitiStudent wrote:Ova pobjegulja se usuđuje da poredi Zajka i Busuladžića

Image
Niko Bošnjake ne može poniti onoliko koliko to mogu nacionalisti iz njihovih redova... Prvo to što dovodi u isti kontekst Safeta Zajku i ovog Busuladžića, a drugo što ovog deklarisanog Hrvata retrogradnih i profašističkih stavova naziva jednim od najvećih bošnjačkih intelektualaca u historiji :-) Ovo je po meni uvreda za svakog čestitog Bošnjaka, al šta ja znam...

PS Nego znaju li se stavovi SDP-ovih poslanika o ovom pitanju, pošto vidim da se spominju samo NS i DF?
Chisum

#660 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Chisum »

Ma kakav SDP... otkako su ove primitivne SDA minder funjare ponovo uzjahale punim kapacitetom, odlucne da se pokrade, izmedju par porodicaa privatizuje ili rasproda jos ovo jada sto je ostalo od Bosne, SDP je u nekom svom polu-standby modu, dzepare na sitno, sistemom "daj sta das", sta im vec ostane kad Bakir Vazaloglu i mindercad protutnjaju, a ono sto ih je ostalo na isturenijim mjestima, zabilo je nokte u fotelje, sisaju drzavnu sisu i pokusavaju maksimalno iskoristiti mandate, pa se previse i ne oglasavaju... nesto sapcu, prduckaju, cvrkucu i pijucu, ali jedva da ih ko i cuje.

... ono, tu su, ali se pretjerano ne mijesaju u svoj posao. Parola je univerzalna, sto se bosanske politicke scene tice: Jednom se zivi!
piupiu

#661 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:Prica o Busuladzicu mi lici na neku SDA furku. O covjeku zaista ne znam mnogo tako da ne mogu komentarisati, osim da je ocigledno da je jos jedna nevina zrtva komunistickog rezima.
Znaš, ima jedna stvar u svemu ovome - a ta je da nisu sve 'žrtve komunističkog režima' 'nevine'. Čitava se debata ovdje konstantno vodi zapravo oko toga je l' ga nepravedno ubio režim ili nije, a o tome što je čovjek aktivno podržavao istrebljenje čitavih grupa i naroda - ne želi da se piše. Čak se tom kognitivnom disonancom, koja je karakteristična za ove rasprave, automatski briše mogućnost da je onaj ko je ubijen od strane komunističkog režima uopšte mogao učiniti ili misliti nešto loše. I to je jedna izuzetno problematična logika.

Napravite, brate, ulicu Žrtava komunističkog režima i završite s tim. Nemojte glorificirati fašiste zarad nove nacionalne mitologije. Jedna loša stvar ne čini drugu lošu stvar dobrom. Sljedbenici fašizma nisu ljudi po kojima se trebaju zvati škole. Jednostavno.
Last edited by piupiu on 13/09/2016 20:06, edited 1 time in total.
Kikibombona

#662 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Ima li Ervin Romel ulicu u nekom njemackom gradu?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#663 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

Google kaze da ima....u istoj ulici je i neki studentski dom, koliko sam razumjela sa skromnim njemackim :mrgreen:
Tito_i_Partija

#664 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Tito_i_Partija »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:Prica o Busuladzicu mi lici na neku SDA furku. O covjeku zaista ne znam mnogo tako da ne mogu komentarisati, osim da je ocigledno da je jos jedna nevina zrtva komunistickog rezima.
Znaš, ima jedna stvar u svemu ovome - a ta je da nisu sve 'žrtve komunističkog režima' 'nevine'. Čitava se debata ovdje konstantno vodi zapravo oko toga je l' ga nepravedno ubio režim ili nije, a o tome što je čovjek aktivno podržavao istrebljenje čitavih grupa i naroda - ne želi da se piše. Čak se tom kognitivnom disonancom, koja je karakteristična za ove rasprave, automatski briše mogućnost da je onaj ko je ubijen od strane komunističkog režima uopšte mogao učiniti ili misliti nešto loše. I to je jedna izuzetno problematična logika.

Napravite, brate, ulicu Žrtava komunističkog režima i završite s tim. Nemojte glorificirati fašiste zarad nove nacionalne mitologije. Jedna loša stvar ne čini drugu lošu stvar dobrom. Sljedbenici fašizma nisu ljudi po kojima se trebaju zvati škole. Jednostavno.
Svaka ti cast, odlicno napisano. :thumbup:
salik79

#665 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
Gojeni H wrote:
Ima li Ervin Romel ulicu u nekom njemackom gradu?
https://www.google.ba/search?q=erwin+ro ... pstate=lie
salik79

#666 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

KatarinaKosaca wrote:Google kaze da ima....u istoj ulici je i neki studentski dom, koliko sam razumjela sa skromnim njemackim :mrgreen:
:thumbup:
Kikibombona

#667 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

KatarinaKosaca wrote:Google kaze da ima....u istoj ulici je i neki studentski dom, koliko sam razumjela sa skromnim njemackim :mrgreen:
Velika sramota ako je istina!

Ervin Romel je postao sinonim za 'dobrog generala'. Kazu da nije cinio zlocine protiv covjecnosti. Kazu da je pokusao ubiti Hitlera. I samoubistvo je na kraju izvrsio radi 'neprijateljstva' prema Hitleru.

Medjutim, Ervin Romel je bio general nacisticke Njemacke. Vodio je ekspanzionisticki rat. Hiljade ljudi su izgubile zivote u sukobu sa njegovom agresorskom vojskom. On je za mene zlocinac.

Vec sam jednom rekao... Ne bi Svabo nikada priznao genocid i prihvatio odgovornost da nije NATJERAN.

Ako se moze rehabilitovati Romela, Busuladzica, Stepinca, Nedica... onda moze bilo koga... zasto ne i Hitlera...

Na kraju, sve je to politika. A politika nema veze sa moralom i pravdom.
Kikibombona

#668 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

Ako je ovo mjerilo, onda nema nikakvih problema da se po Busuladzicu nazove skola ili bilo sta drugo. Busuladzic je beba za Ervina Romela kada je zlo u pitanju.

A Svabo ko Svabo. Vidim nacionalisticke snage se vracaju na scenu, tu je i Pegida. Govna.
animals

#669 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by animals »

Kikibombona wrote:
Ako je ovo mjerilo, onda nema nikakvih problema da se po Busuladzicu nazove skola ili bilo sta drugo. Busuladzic je beba za Ervina Romela kada je zlo u pitanju.

A Svabo ko Svabo. Vidim nacionalisticke snage se vracaju na scenu, tu je i Pegida. Govna.
I ti izmisljas toplu vodu..
Pa svi su Nijemci bili nacisti u tom ratu.
i bit ce opet, izgleda..
salik79

#670 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:

Universität Erlangen Nürnberg Physikalisches Institut

https://goo.gl/maps/PcRWYApLyJp

Inace, Eisenhower bi ustani kada se Rommel spomene ;-) :mrgreen:
salik79

#671 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Btw, Kiki, reci @Haznadaru da to sve moze i u Europi :mrgreen: Nesto se ibretio, koju stranicu unazad...
Bodkin

#672 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

Kakvi licemjeri u pm. Da imenujemo kakvu skolu po nekom srpskom generalu iz zadnjeg rata koji eto nije cinio zlocine?
Koliki pacijent moras biti da opravdas njemacko nazivanje skola i ulica po nacistickom generalunkoji je sluzio najvecem zlu modernog doba. I sve to da bi opravdao nekog opet pacijenta kojem je glavni uspjeh i zaostavstina sto je vrbovao ljude da se bore ZA okupatora. A da, srao je i po jevrejima i zenama.

Ima dovoljno stvari koje treba kopirati od njemaca. Al jok, ajmo one najgore..
salik79

#673 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Bodkin wrote:Kakvi licemjeri u pm. Da imenujemo kakvu skolu po nekom srpskom generalu iz zadnjeg rata koji eto nije cinio zlocine?
Koliki pacijent moras biti da opravdas njemacko nazivanje skola i ulica po nacistickom generalunkoji je sluzio najvecem zlu modernog doba. I sve to da bi opravdao nekog opet pacijenta kojem je glavni uspjeh i zaostavstina sto je vrbovao ljude da se bore ZA okupatora. A da, srao je i po jevrejima i zenama.

Ima dovoljno stvari koje treba kopirati od njemaca. Al jok, ajmo one najgore..

Khm, da te podsjetim o cemu je rijec, da se ne provaljujes bezze:
hAZNADAR wrote:Da li bi imali ista protiv da vam dijete ide u skolu koja nosi ime po liku sa slike?
Ovaj prvi sa lijeva sa fesom:

Image

Pa skontajte kako bi takvo sto proslo danas u Evropi.
Pun klinac ulica, skola, institucija,...s imenima cetnickih generala po RS-u, tamam posla da ih i mi jos dajemo :skoljka:
babanovac

#674 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by babanovac »

salik79 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
salik79 wrote:
Niko nije kotirao kao on. Njegov lik je koristen za motivaciju/moral i nakon njegove smrti.
Jebiga, ja koliko znam Romel je jedan od rijetkih koji ima barem mrvu pozitivne percepcije od strane pobjednika.

Je li ucestvovao u zavjeri da se rokne Hitler, ne znam, tj. ne zna se. Ali njegov simbolicki znacaj je nepodesan za tvoj primjer.
Najbrilijantnije vojnicke pobjede Wehrmachta su izvojevane zbog njega. Nije ucestvovao u zavjeri da se rokne Hitler, niti su ga sumnjicili za to. Osumnjicen je bio da je znao za zavjeru...

Rommel je najcasniji general Wehrmachta, ali ipak nacisticki general...ako gledamo ocima ovih "antifasista". A ako je on imao "mrvu pozitivne percepcije od strane pobjednika", sta bi, onda, trebao imati Muhamedaga Hadziefendic da je samo imao priliku dokazati avoju nevinost i zasluge za opstanak naroda SI Bosne!?
Rommel-Wehrmacht-non Nazi
Handschar- Himmler- SS-Nazi

Najveci ratni uspjeh 13. Handzar divizije je strijeljanje 24 civila u Vrazicima, danasnja opcina Celic. U partizane se odlazilo dobrovoljno. Iz partizana se odlazilo, samo pod zemlju. Govorim o SI Bosnu. Sve so oslobodjenja Tuzla, 2. Oktobra 1943. Od tada, nijednom sudiji nije bilo svejedno stavit potpis na presudu strijeljanjem, jer se nije znalo da li ce se banda vratiti. Sve do sredine .44, to je bila vojno potpuno autsajderska grupa na ovim prostorima. Jedina je oruzana grupa koja nije na "kahvi" sa svastikom dogovarala zajednicka borbena dejstva. Tiiito je imao jednaku sansu da se izvuce ziv sa Zelengore, ko Avdo Palic iz Zepe. No, desilo se. Izvucen je sa Zelengore, helikopterom UN-a, nakon prethodno potpisanog primirja. Formiranje Handzara 1943. godine... Nakon serije losih utakmica, SS- u ni Musemic nije mogao pomoci. Velika je kvota bila na njih vec te godine. Ko je odigro, odigro je. Komunisti su glavom placali u periodu 41-43, onda se ulogo polako pocese mijenjati. Ineresantno bi bilo vidjeti, ko je od tuzlaka odgovarao za hapsenje i deportaciju tuzlanskih jevreja, antifasista i ostalih. Nisu ih zar sve Himler i poglavnik licno svojim rukama izbacili iz kuca i ubacili na voz. Ko je i na koliko osudjen?
VjecitiStudent

#675 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by VjecitiStudent »

Živahna debata o Romelu traje u Njemačkoj.

http://www.independent.co.uk/news/world ... 72076.html
Locked