Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
piupiu

#4376 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:
piupiu wrote:
Imam jedno šire pitanje, ko su ekivivalenati Mustafi u hrvatskom i srpskom narodu u Bosni (sad se vraćamo amnestijama, realpolitici, školama, idolima, gradjenjem novih narativa, itd)?
dobro, ali tesko pitanje:

Vatroslav Murvar iz Mostara, pisao Ustaski Godisnjak , svasta nesto :D

izvor: Racial Science in Hitler's New Europe, 1938-1945
edited by Anton Weiss-Wendt, Rory Yeomans

mislim da su doticnog hercegovci "ozivjeli" nakon posljednjeg rata :-)

https://books.google.com/books?id=3W8pD ... ar&f=false
Taj nema školu. Ali kad pogledaš škole u Mostaru, to je vrlo interesantno, kao da si zakoračio nazad u prošla stoljeća, sa izuzetkom Joze Martinovića.
Connaisseur Karlin

#4377 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
dobro, ali tesko pitanje:

Vatroslav Murvar iz Mostara, pisao Ustaski Godisnjak , svasta nesto :D

izvor: Racial Science in Hitler's New Europe, 1938-1945
edited by Anton Weiss-Wendt, Rory Yeomans

mislim da su doticnog hercegovci "ozivjeli" nakon posljednjeg rata :-)

https://books.google.com/books?id=3W8pD ... ar&f=false
Taj nema školu. Ali kad pogledaš škole u Mostaru, to je vrlo interesantno, kao da si zakoračio nazad u prošla stoljeća, sa izuzetkom Joze Martinovića.
puoo imaju hrvata iz HR :-)

opa, imaju ustasu Mile Budak :-)

hvala za yt video emisiju :thumbup:
asurbanipal

#4378 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by asurbanipal »

Connaisseur Karlin wrote: puoo imaju hrvata iz HR :-)

Imaju u Mostaru i ulice ustaških zločinaca Rafaela Bobana, Jure Francetića i možda malo paradoksalno postoji ulica Vokića i Lorkovića koji jesu bili u vrhu sistema NDH, ali i koji su skovali urotu protiv Pavelića kako bi dočekali Savezničke snage. Zavjera je razotkrivena, a ova dvojica pored još njih 60-ak su uhapšeni odvedeni u logor Lepoglava gdje su ubijeni pred sam kraj rata.
Connaisseur Karlin

#4379 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

asurbanipal wrote:

Imaju u Mostaru i ulice ustaških zločinaca Rafaela Bobana, Jure Francetića i možda malo paradoksalno postoji ulica Vokića i Lorkovića koji jesu bili u vrhu sistema NDH, ali i koji su skovali urotu protiv Pavelića kako bi dočekali Savezničke snage. Zavjera je razotkrivena, a ova dvojica pored još njih 60-ak su uhapšeni odvedeni u logor Lepoglava gdje su ubijeni pred sam kraj rata.
treba podhitno uvesti skidanje ustasa cetnika i svih zlocinaca iz prethodnih rtova i povijesti , treba drzava ozbiljno uvesti zabrane , doslo vrijeme da iskljucivo imena zlocinaca imaju skole i drugi objekti u cijeloj drzavi :shock: ovo je sa psihjatrije :roll:

nije dobro ako je tavko stanje u drzavi :roll:
piupiu

#4380 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

asurbanipal wrote:

treba podhitno uvesti skidanje ustasa cetnika i svih zlocinaca iz prethodnih rtova i povijesti , treba drzava ozbiljno uvesti zabrane , doslo vrijeme da iskljucivo imena zlocinaca imaju skole i drugi objekti u cijeloj drzavi :shock: ovo je sa psihjatrije :roll:

Paradoksalno je, ali istinito, da je za to poprilično kriva Evropa.
asurbanipal

#4381 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by asurbanipal »

piupiu wrote:

Izvrsno zapažanje od Todora Kuljića :thumbup:

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4382 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Chmoljo »

ušće wrote:@chmoljo
Prvo već drugi put uoptrebljavaš kao kontra argument protiv mog pisanja to što sam napisao da sam lično doživio demokratiju komšija ( jeli to tragedija ili ne nije tvoje da odlučuješ ) pa bih tražio da to više ne činiš ...

Ja znam da ti voliš da bude po tvom ili češ upotrijebiti "ovlasti "
Ne znam za tebe ili druge ali ja sam odgojen na istini ,mada me je ponekad koštala ,

ali ne žalim ...
Ako si već spominjao moja pisanja moga si primjetiti da ipak nisam odgojen na mržnji ,pa recimo imam vjenačanog kuma srbina ( ne četnika ) a djeca su mi u braku sa protestantima i katolicima ...Dakle ljude koje ja ne volim imaju ime i prezime i nigdje nećeš naći nešto "ako neko nosi pogrešno ime i prezime )
na tu temu šlus ...
Ja postavih link pisanja Adil-bega Zulfikarpašića sa namjerom da pokažem da nije uvijek istina ono što smo učili od 1945 -1992 godine pri tome namjerno napisah " molim vas proćitajte dva puta ...Dakle Tito Ranković, Đilas .Ivo Lola Ribar ,Moša Pijade ...su svojim ne djelovanjem ( a možda je i djelovanje ) počinili veći zločin od Jebenog Mustafe i njegovog djelovanja ...Ja znam da se to mnogima ne sviđa ,ali to su fakti i nepobitni dokazi ...

e onda mi se ti nadovezeš ..
da. a o istim stvarima je govorila i majka Gorana Čengića. istog onog koji je eto nepodoban za dvoranu, dok ovaj ćata jeste za obrazovno odgojnu instituciju.

valjda je gora komunistička kama, od četničke.
Najblaže rečeno naj boje bi bilo da nisi ništa napisao jer samo kao potvrđuješ ma ja znam to i uvodiš Gorana ( koji mi je usput i rod ) u ovu priču ,a čini mi se da to niko nije na ovoj temi pokušao ...

Ja ti dječimično dogovorim na tvoje poređenje :
...To ti je isto kao da je Batko dobijio zlatnog ljiljana ,a da Roćko i Nataša nisu smjeli reći ko je to uradio ...E sad ti skontaj svoje poređenje ,mada unapijed znam da ti to nećeš već ćeš mi pisati ono kao " zar nije isto"
Ti nastaviš sa nekim političkim pamfletima koje ne želim ni da čitam ...

Kad je o Goranu riječ ja sam svoje rekao na temi o Goranu I uvoditi njega u ovu temu je za mene hajde da budem blaži "jeftin trik "...jer bi onda mogli sve početi porediti i došli bi na ono što sam već napiso " tjeranje tuk na utuk "

Još nešto par puta sam napisao da nisam Historičar i pišem samo ono što znam ne bavim se historijskim analizama ... ne ulazim u raspravu na tom djelu kao što izbjegavam ratne teme ...

@piu-piu
za tebe također izvinjenje od mene jer ponekad planem ( imam 100% -u balakanoidnu krv ) i malo sam pročitao zadnjih dana tvoje stavove ,čak sam djelimično posumnjao da se u stvarnom životu zaista poznajemo ,jer imam prijateljicu čiji su stavovi indetični tvojima...

Lijep pozdrav .
napisao sam detaljan odgovor, ali sam ga uspio pobrisati. bravo ja. ne da mi se opet prolaziti kroz tvoje postove, jer ti je učiteljica vjerovatno bila divna žena, a njena majka nije ništa kriva, pa ukratko:

ako sam izneseš argument i nastupaš sa te pozicije, onda očekuj da i drugi taj argument koriste. nisi sveta krava, i ne možeš koristiti nešto u raspravi samo kada tebi zatreba, pogotovo, ako si ti prvi potegao tu priču. ako ti se ne dopada, prestani koristiti to u raspravi. vrlo jednostavno.

drugo, još nikakav nisi razlog dao što je podlo što sam spomenuo Gorana i svo licemjerje oko njega i Busuladžića. poređenje je na mjestu, spominjano više puta na ovoj temi i nikakav razlog nisi dao što nije dobro poređenje. tvoje poređenje nema veze sa ovim i koristiš ga u sasvim drugoj stvari, miješaš svoje teze i argument iz jedne koristiš da bi potvrdio drugu. narodne izreke nisu argument, niti je argument to što ti je, kako kažeš, rođak. sutra kada neko potegne ovo, nemoj opet da ti ja budem kriv. sam si rekao.

treće, mani me šuplje i izigravanja žrtve kako ćeš biti banovan jer mi eto nisi po volji. da sam htio, mogao sam davno, već samo prosipaš demagogiju jer nemaš šta konkretno napisati osim šuplje.

ne bi da se baviš historijom, ali ti ne smeta da povlačiš paralele i praviš od Tita Dražu Mihailovića. po potrebi, naravno.
Connaisseur Karlin

#4383 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

piupiu wrote:
asurbanipal wrote:

naravno, postoje uzjamane reakcije drzava :)

u americi su poceli prije godinu dana skidati spomenike generala i dugih ratnih i politickih junaka iz americkog civilnog rata :-) eh kako je bio idealizrina taj rat u seriji "Sjever i Jug " :D
Connaisseur Karlin

#4384 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

asurbanipal wrote:
piupiu wrote:

:thumbup:
ušće

#4385 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ušće »

Chmoljo wrote:
ušće wrote:@chmoljo
Prvo već drugi put uoptrebljavaš kao kontra argument protiv mog pisanja to što sam napisao da sam lično doživio demokratiju komšija ( jeli to tragedija ili ne nije tvoje da odlučuješ ) pa bih tražio da to više ne činiš ...

Ja znam da ti voliš da bude po tvom ili češ upotrijebiti "ovlasti "
Ne znam za tebe ili druge ali ja sam odgojen na istini ,mada me je ponekad koštala ,

ali ne žalim ...
Ako si već spominjao moja pisanja moga si primjetiti da ipak nisam odgojen na mržnji ,pa recimo imam vjenačanog kuma srbina ( ne četnika ) a djeca su mi u braku sa protestantima i katolicima ...Dakle ljude koje ja ne volim imaju ime i prezime i nigdje nećeš naći nešto "ako neko nosi pogrešno ime i prezime )
na tu temu šlus ...
Ja postavih link pisanja Adil-bega Zulfikarpašića sa namjerom da pokažem da nije uvijek istina ono što smo učili od 1945 -1992 godine pri tome namjerno napisah " molim vas proćitajte dva puta ...Dakle Tito Ranković, Đilas .Ivo Lola Ribar ,Moša Pijade ...su svojim ne djelovanjem ( a možda je i djelovanje ) počinili veći zločin od Jebenog Mustafe i njegovog djelovanja ...Ja znam da se to mnogima ne sviđa ,ali to su fakti i nepobitni dokazi ...

e onda mi se ti nadovezeš ..
da. a o istim stvarima je govorila i majka Gorana Čengića. istog onog koji je eto nepodoban za dvoranu, dok ovaj ćata jeste za obrazovno odgojnu instituciju.

valjda je gora komunistička kama, od četničke.
Najblaže rečeno naj boje bi bilo da nisi ništa napisao jer samo kao potvrđuješ ma ja znam to i uvodiš Gorana ( koji mi je usput i rod ) u ovu priču ,a čini mi se da to niko nije na ovoj temi pokušao ...

Ja ti dječimično dogovorim na tvoje poređenje :
...To ti je isto kao da je Batko dobijio zlatnog ljiljana ,a da Roćko i Nataša nisu smjeli reći ko je to uradio ...E sad ti skontaj svoje poređenje ,mada unapijed znam da ti to nećeš već ćeš mi pisati ono kao " zar nije isto"
Ti nastaviš sa nekim političkim pamfletima koje ne želim ni da čitam ...

Kad je o Goranu riječ ja sam svoje rekao na temi o Goranu I uvoditi njega u ovu temu je za mene hajde da budem blaži "jeftin trik "...jer bi onda mogli sve početi porediti i došli bi na ono što sam već napiso " tjeranje tuk na utuk "

Još nešto par puta sam napisao da nisam Historičar i pišem samo ono što znam ne bavim se historijskim analizama ... ne ulazim u raspravu na tom djelu kao što izbjegavam ratne teme ...

@piu-piu
za tebe također izvinjenje od mene jer ponekad planem ( imam 100% -u balakanoidnu krv ) i malo sam pročitao zadnjih dana tvoje stavove ,čak sam djelimično posumnjao da se u stvarnom životu zaista poznajemo ,jer imam prijateljicu čiji su stavovi indetični tvojima...

Lijep pozdrav .
napisao sam detaljan odgovor, ali sam ga uspio pobrisati. bravo ja. ne da mi se opet prolaziti kroz tvoje postove, jer ti je učiteljica vjerovatno bila divna žena, a njena majka nije ništa kriva, pa ukratko:

ako sam izneseš argument i nastupaš sa te pozicije, onda očekuj da i drugi taj argument koriste. nisi sveta krava, i ne možeš koristiti nešto u raspravi samo kada tebi zatreba, pogotovo, ako si ti prvi potegao tu priču. ako ti se ne dopada, prestani koristiti to u raspravi. vrlo jednostavno.

drugo, još nikakav nisi razlog dao što je podlo što sam spomenuo Gorana i svo licemjerje oko njega i Busuladžića. poređenje je na mjestu, spominjano više puta na ovoj temi i nikakav razlog nisi dao što nije dobro poređenje. tvoje poređenje nema veze sa ovim i koristiš ga u sasvim drugoj stvari, miješaš svoje teze i argument iz jedne koristiš da bi potvrdio drugu. narodne izreke nisu argument, niti je argument to što ti je, kako kažeš, rođak. sutra kada neko potegne ovo, nemoj opet da ti ja budem kriv. sam si rekao.

treće, mani me šuplje i izigravanja žrtve kako ćeš biti banovan jer mi eto nisi po volji. da sam htio, mogao sam davno, već samo prosipaš demagogiju jer nemaš šta konkretno napisati osim šuplje.

ne bi da se baviš historijom, ali ti ne smeta da povlačiš paralele i praviš od Tita Dražu Mihailovića. po potrebi, naravno.
I ti kao kontaš da si me prepao pa bi ja sad trebao poklopiti ušima ...e moj chmoljo daleko je to puno ...To što je tebi Tito meni nije ...nije Draža ali je onaj koji je svjesno pokrivao i prikrivao zločine ...ups Tema je Mustafa Busuladžić
:mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4386 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Chmoljo »

ušće wrote:I ti kao kontaš da si me prepao pa bi ja sad trebao poklopiti ušima ...e moj chmoljo daleko je to puno ...To što je tebi Tito meni nije ...nije Draža ali je onaj koji je svjesno pokrivao i prikrivao zločine ...ups Tema je Mustafa Busuladžić
:mrgreen:
ti stvarno imaš problem sa osnovnim razumijevanjem napisanog.

ko te, bolan ne bio, prepada?
Edin H.

#4387 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Edin H. »

Lijepi strah :oops:
piupiu

#4388 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

asurbanipal wrote:
piupiu wrote:

Da. I onda pogledaš komentare ispod... ja se isto bojim novog vala fašizma. :(
moke_31

#4389 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by moke_31 »

LBVIEW wrote:
LBVIEW wrote:
Fudo387 wrote:
Procitah, a bolje da nisam.
Kakvi smo mi naivni glupani bili, i ostali.
http://www.brzevijesti.ba/clanak/7472/k ... 941-godine

I kaze "SFRJ je bila zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti". :oops:

ovo ima neke veze sa činjenicom da ova škola nosi ime po slugi i simpatizeru ustaskog,fasistickog režima?

Ako je on to sto kazes, sta reci za ove drugove-koljace spomenute gore? :oops:
Direktni ucesnici zlocina, negatori, zataskivaci, sve zarad lafo boljeg sutra, pa nakon 50 godin repriza.
:oops:
Upravo tako. Dajidžu od mog rahmetli oca je četnk Veljko u 2. svjetskom ratu ubio u Višegradu. Znali su svi ko ga je ubio a na samrti je nekima i rekao ko ga je ubio, jer je to bio uzoriti komšija Veljko.

Nakon rata, svi četnici sa područja Višegrada, koji su uzgred tokom rata po par puta prelazili partizanima (obično kad ih partizani lafo zarobe, imaju zapisi o tome vezani za planinu Sjemeć iznad Višegrada) pa se vraćali četnicima, su po receptu iz Foče kojeg je opisao rahmetli Adil beg odmah postali perjanice partizana i postali vlast. Niko nije smio prijavljivati njihove zločine jer bi bukvalno bilo da dođeš da prijaviš zločin onome ko ti je pobio bližnju rodbinu ili eventualno rođak od toga, njegov uzoriti komšija srbin i sl. Toliko o ravnopravnosti svih naroda i narodnosti i partizanskom poštenju.

Prijavljivat se nije smjelo i iz razloga što je oko Višegrada godinama posle rata bilo okorjelih četnika koji nisu prešli u partizane i krili su se po bajtama u šumama oko bošnjačkih sela pa iz straha od odmazde niko ih nije smio prijavljivati ili njihove zločine ili zločine drugih četnika, jer onaj kome bi ih prijavio javi tom četniku u šumi a ovaj ti dođe i baci bombu u kuću ili te ubije u šumi dok sječeš drva ili čuvaš stoku.

Pomenuti četnik Veljko je posle rata radio zajedno na željeznici sa mojim amidžom rahmetli i amidža ga je morao svaki dan gledati i raditi sa njim. Zbog toga se propio i otac rahmetli mi je pričao da je par puta bio u iskušenju da se osveti ali opet nije, znao bi kako bi završio a iza sebe ostavio sedmero siročadi.
Kejn

#4390 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kejn »

To je to bratstvo jedinstvo
Sara03

#4391 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Sara03 »

ušće wrote:možda uskoro neko htjedne dati naziv školi po Nedžadu Ibrišimoviću reakcije će biti slične
Naravno da ne bi bile slične, za takvu reakciju ne bi postojao niti jedan validan razlog.

Uostalom, do takve inicijative neće ni doći, nije u interesu našoj dragoj SDA, jer općenito ne zadovoljava njihove pobude i ciljeve. Zapravo, kad malo bolje razmislim, sumnjam da glavice čiji se intelektualno-obrazovni raspon proteže od "mora u Švicarskoj" do "borbe protiv antifašizma", te sličnih bisera, uopće znaju ko je bio Ibrišimović. Taj dio možemo slobodno ostaviti u domenu mašte.
LBVIEW

#4392 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LBVIEW »

Sarajmen wrote:Tu autentičnu historiju nismo mogli učiti u školama, jer su nju (istoriju) pisali prvo negatori Bošnjaka a onda i oni koji su je od njih učili. Jasno je da naši negatori neće prihvatiti našu istinu o nama, jer se to neće slagati sa njihovim konstrukcijama. A i ovi što su od njih učili, teško im je priznati da im je teško stečeno znanje u očitom neskladu sa autentičnim svjedočanstvima preživjelih ili njihovog potomstva.
:thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4393 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sabina1 »

Sarajmen wrote:Tu autentičnu historiju nismo mogli učiti u školama, jer su nju (istoriju) pisali prvo negatori Bošnjaka a onda i oni koji su je od njih učili. Jasno je da naši negatori neće prihvatiti našu istinu o nama, jer se to neće slagati sa njihovim konstrukcijama. A i ovi što su od njih učili, teško im je priznati da im je teško stečeno znanje u očitom neskladu sa autentičnim svjedočanstvima preživjelih ili njihovog potomstva.
Da , da a šta ćemo sa sistemom za kog smo se (iz)borili legalno nakon pada komunizma ?

Šta ćemo sa Mirkom Šarovićem o kom se piše da je "fin , umjeren , radi" a koji je 100 % nosilac i propagator stranke Karadžić Radovana a ruku bih dala da idoleološki nije odmakao milimetar , priče o "strategijama Bosne i Hercegovine" idu samo njemu u prilog. Pitajte ga sta misli o RK ?
Šta ćete vi Sarajmen o NJEMU (Sarovicu) reći vlastitom djetetu ?
Šta ćete reći zašto je Alija Izetbegović potpisao mir , da se razumijemo svi razlozi za prestanak rata su apsolutno opravdani ali šta ćete reći svom djetetu?

?

Postojali su komunisti , oni nakon drugog svjetskog nisu ubijali četnike u svojim redovima ali su zato ubijali one muslimane koji nisu bili u njihovim redovima, koji nikog nisu ubili ali su velicali šovinizam , segregaciju po osnovu nacije , religije i pola i imali sliku Ante Pavelica na zidu (bili su ustaški isprdci da izvinete). I to se kupilo i kupilo i onda je cetnicki radikalizam eskalirao 1992 godine.

E nije tako.
Cetnicki radikalizam je bio isti i 1392 i 1792 i 1942 i 1992 . Isti.
Pitanje je samo koliko je ozbiljne stete kada i kome mogao nanijeti ? To je sve.
Naravno da je totalno nepravedno i suludo da cetnicki krvnici budu komandanti partizanskih postratnih gradova ali niti JEDAN NIJE MOGAO BITI neosudjen , to sto je mala sredina zastitila ubicu NIJE POSLJEDICA NEPOSTOJANJA SISTEMA KAZNE nego MANJKAVOSTI istog sistema koji se apsolutno moze pravdati i slabom komunikacijom vrha i male sredine tada i korupcijom i strahom ali nikako "gledanjem kroz prste" i sl.
Pa jedan Đilas je htio 1945 da strelja Krlezu i Davica a da ne strelja nekog cetnika u nekoj sredini.

Oprostite sto ovako (i pomalo emotivno) repliciram (malo neuljudno) ali - puno kvalitetnog smo u partizanskim skolama smo naucili. Za razliku od Busuladzica znamo barem sta je dobro i zlo

Lijep pozdrav.

PS za razliku od onda , cetnici su danas legalni , legalno djeluju , igraju ,pjevaju , vesele se ,osim Armije BIH nije bilo nikoga vise da se bori protiv njih.
1941 osim partizanske vojske niko drugi se nije borio protiv njih. Svi znamo da su partizani pobijedili jer su nasi djedovi i nane prezivjeli.
Za tu konstataciju priznacete - nisu nam potrebni dodatni casovi.
ušće

#4394 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ušće »

@sabina1
Pošto poštujem tvoje stavove,zamolio bih te istine radi da pročitaš imena ljudi koji se spominju u tekstu Zulfikarpašića .Ne znam dali poznaješ u stvarnom životu nekog iz gradske sredine Foče ,pa upitah kako su živjeli spomenuti i kakav su položaj imali u društvu ...
Što se spominjanja Šarovića tiče evo probaj u bilo kojoj diskusiji prebaciti loptu na teren pa ćeš vidjeti reakciju forumskih ideologa .

Lijep pozdrav
Bloo
Globalna šefica

#4395 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bloo »

Historiju pišu pobjednici- prije ili kasnije. Ako ne pobjednici, onda većina.

Zašto nije izvršeno revidiranje historije poslije 90tih, a na osnovu autentičnih svjedočanstava?
sabina1

#4396 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sabina1 »

ušće wrote:@sabina1
Pošto poštujem tvoje stavove,zamolio bih te istine radi da pročitaš imena ljudi koji se spominju u tekstu Zulfikarpašića .Ne znam dali poznaješ u stvarnom životu nekog iz gradske sredine Foče ,pa upitah kako su živjeli spomenuti i kakav su položaj imali u društvu ...
Što se spominjanja Šarovića tiče evo probaj u bilo kojoj diskusiji prebaciti loptu na teren pa ćeš vidjeti reakciju forumskih ideologa .

Lijep pozdrav
Nema tu nikakvog "terena" neka se jasno napravi razlika izmedju cetnika danas i onda - nema je.
Zasto danas potpuno legitimno i legalno djeluju , zasto za vrijeme komunizma su pojedinci uspjeli spasiti ne samo glave vec i polozaje (iako su smjeata prekinuli sa bilo kakvom retorikom) i zasto su u nekim starim sistemima i nesistemima djelovali ili nedjelovali - vrlo jasno.

Nisam citala ni postove ni vase ni sarajmen na ovoj temi kao ni Zulfikarpasica ali prica da su nepravedni komunisti "negatori Bosnjaka" Bosnjake - simpatizere ustasa ubijali samo zato sto su Bosnjaci simpatizeri ustasa dok su Srbi cetnici prezivljavali i opstajali samo zato sto su Srbi iako su cetnici , koju sam zakljucila da je zapravo norma teme u zadnjim stranicama, je uz zaista duzno postovanje i vama i forumasu sarajmen je totalna neistina da zaista ne pisem nesto teze iz pomenutog respekta.
Pojedinci - apsolutno , sistem - ma nema govora.
ušće

#4397 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ušće »

Mene kao čovjeka upšte ne dotiče to što je neki ne čovjek ili zločinac proganjan ili ubijen čak šta više ...Ono protiv čega jesam i bit ću uvijek je zašto se stoji u odbranu tvrdnji da je bilo nepravdi i nekažnjavana zločina i zločinaca u prošlom sistemu ..sistem su pravili pojedinci ,a krili su se iza viših ciljeva sistema .
moke_31

#4398 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by moke_31 »

sabina1 wrote:
ušće wrote:@sabina1

Lijep pozdrav
Nema tu nikakvog "terena" neka se jasno napravi razlika izmedju cetnika danas i onda - nema je.
Zasto danas potpuno legitimno i legalno djeluju , zasto za vrijeme komunizma su pojedinci uspjeli spasiti ne samo glave vec i polozaje (iako su smjeata prekinuli sa bilo kakvom retorikom) i zasto su u nekim starim sistemima i nesistemima djelovali ili nedjelovali - vrlo jasno.

Nisam citala ni postove ni vase ni sarajmen na ovoj temi kao ni Zulfikarpasica ali prica da su nepravedni komunisti "negatori Bosnjaka" Bosnjake - simpatizere ustasa ubijali samo zato sto su Bosnjaci simpatizeri ustasa dok su Srbi cetnici prezivljavali i opstajali samo zato sto su Srbi iako su cetnici , koju sam zakljucila da je zapravo norma teme u zadnjim stranicama, je uz zaista duzno postovanje i vama i forumasu sarajmen je totalna neistina da zaista ne pisem nesto teze iz pomenutog respekta.
Pojedinci - apsolutno , sistem - ma nema govora.
Ovo boldirano što si napisala je defacto istina bazirana na stotinama svjedočanstava preživjelih i njihovih porodica sličnih onome koje sam ja napisao iznad u postu. Nažalost, ovo nismo imali prilike učiti u školama po SANU nastavnim planovima, što ne znači da nije istina.

I ja ti preporučujemo da pročitaš Put u Foču od rahmetli Adil bega, ako već nisi, pa možda barem djelimično svariš činjenicu da su četnici i partizani u 2. svjetskom ratu imali odnos onakav kako ga je rahmetli Adil beg opisao u svojim memoarima.

Dakle, čovjek dolazi u Foču nakon stravičnog četničkog pokolja bošnjačkog stanovništva i zatiče sami vrh KP na čelu sa Titom, Rankovićem. Ribarom, Mošeom Pijadom (pažljivo obrati pažnju na imena) gdje mu Tito u oči govori kako oni ne mogu suditi i kažnjavati četnike bez obzira na njihove očigledne zločine jer im navodno trebaju i ne mogu bez njih, a ti pišeš o nekavkim pojedincima van sistema i sl. Halo vrh KP, Tito, je imao takvu plitiku i ona se nastavila sve do završetka rata. To je činjenica slagala se ti sa njom ili ne. Gdje je tu pravda, jednakost i bratstvo i jedinstvo koje je kao fol Tito proklamavao kao suštinu KP i partizanskog pokreta?????

I da, možeš li navesti ijedna slučaj tokom 2. svjetskog rata da su partizani ono masovno pobili četnike, osvetili im se za mnogobrojne izdaje, a po završetku rata ih nemilice strijeljali kao zarobljenike, saradnike fašista, izdajice, bolesne ratne zločince i sl. što su, složićeš se, i bili, kao što su to radili ustašama i Bošnjacima koji su bili u NDH postrojbama ili domobranima?

Zašto su im trebali poslije rata?
sabina1

#4399 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sabina1 »

moke_31 wrote:
Ovo boldirano što si napisala je defacto istina bazirana na stotinama svjedočanstava preživjelih i njihovih porodica sličnih onome koje sam ja napisao iznad u postu. Nažalost, ovo nismo imali prilike učiti u školama po SANU nastavnim planovima, što ne znači da nije istina.

I ja ti preporučujemo da pročitaš Put u Foču od rahmetli Adil bega, ako već nisi, pa možda barem djelimično svariš činjenicu da su četnici i partizani u 2. svjetskom ratu imali odnos onakav kako ga je rahmetli Adil beg opisao u svojim memoarima.

Dakle, čovjek dolazi u Foču nakon sravičnog četničkog pokolja bošnjačkog stanovništva i zatiče sami vrh KP na čelu sa Titom, Rankovićem. Ribarom, Mošeom Pijadom (pažljivo obrati pažnju na imena) gdje mu Tito u oči govori kako oni ne mogu suditi i kažnjavati četnike bez obzira na njihove očigledne zločine jer im navodno trebaju i ne mogu bez njih, a ti pišeš o nekavkim pojedincima van sistema i sl. Halo vrh KP, Tito, je imao takvu plitiku i ona se nastavila sve do završetka rata. To je činjenica slagala se ti sa njom ili ne. Gdje je tu pravda, jednakost i bratstvo i jedinstvo koje je kao fol Tito proklamavao kao suštinu KP i partizanskog pokreta?????

I da, možeš li navesti ijedna slučaj tokom 2. svjetskog rata da su partizani ono masovno pobili četnike, osvetili im se za mnogobrojne izdaje, a po završetku rata ih nemilice strijeljali kao zarobljenike, saradnike fašista, izdajice, bolesne ratne zločince i sl. što su, složićeš se, i bili, kao što su to radili ustašama i Bošnjacima koji su bili u NDH postrojbama ili domobranima?
Blablabla , truć , truć , truć.

S kim je SDA DEVEDESETE VEZALA ZASTAVE DA SMJENI KOMUNISTE ?
SA ČETNIČKIM SDS-OM I HDZ-OM ,tada im četnici i HDZ nisu smetali TREBALI SU IM.
Ne smetaju im ni danas u brojnim "zajedničkim institucijama".
ZAŠTO JE DANAS SDA NA VLASTI U KOALICIJI SA SDS-OM zašto im ne traži da se prvo odreknu Karadžića do u deseto koljeno pa tek onda da uopšte sjednu za sto ?

Licemjeri.

Nisam ja osnovala tu stranku nego tvoj "svjedok"....
Connaisseur Karlin

#4400 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

ušće wrote:Mene kao čovjeka upšte ne dotiče to što je neki ne čovjek ili zločinac proganjan ili ubijen čak šta više ...Ono protiv čega jesam i bit ću uvijek je zašto se stoji u odbranu tvrdnji da je bilo nepravdi i nekažnjavana zločina i zločinaca u prošlom sistemu ..sistem su pravili pojedinci ,a krili su se iza viših ciljeva sistema .
NDH je u BiH uspjela manipulirati muslimanima i srbima ,a muslimani i srbi su cesto ulazili u mejdusobni sukob upravo da sebe zastite od strane NDH, zato je II sv. rat u BiH specifican ! Stanje u SLoveniji nr, tokom drugogo sv. rata je billo drugacije, potpuna odanost strancima , u HR je ustastvo i domobranstvo je bilo intnezivno, plus ucestovanje njeamckih i itlinjskih manjina sa okupatorima. Srbija, Makedonija, Crna Gora nisu imale NDH utjecaj kao u BiH !
Locked