Ma nisam ni rekao da jesu već sam postavio hipotetičko pitanje Bodkinu.rz brzotrz wrote:Koja su to prava potomcima oduzeta? Ne da on nije kriv koliko se mislilo, nego nije zaslužan koliko se to danas misli.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja što da ne, šta se ibretiš? Nije prvi put da nekom utvrde nakon presude, odležane presude ili izvršene smrtne kazne, da čovjek nije kriv ili nije onoliko kriv koliko se mislilo. To potomci Busuladžića nemaju jednaka prava kao i ostali?
Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
- Drvosjeca iz Dejcica
#4351 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
- LBVIEW
#4352 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
http://www.brzevijesti.ba/clanak/7472/k ... 941-godineFudo387 wrote:
Procitah, a bolje da nisam.
Kakvi smo mi naivni glupani bili, i ostali.
I kaze "SFRJ je bila zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti".
-
kakavdanakneiskustvu
#4353 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
LBVIEW wrote:http://www.brzevijesti.ba/clanak/7472/k ... 941-godineFudo387 wrote:
ovo ima neke veze sa činjenicom da ova škola nosi ime po slugi i simpatizeru ustaskog,fasistickog režima?
- LBVIEW
#4354 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ako je on to sto kazes, sta reci za ove drugove-koljace spomenute gore?kakavdanakneiskustvu wrote:LBVIEW wrote:http://www.brzevijesti.ba/clanak/7472/k ... 941-godineFudo387 wrote:
ovo ima neke veze sa činjenicom da ova škola nosi ime po slugi i simpatizeru ustaskog,fasistickog režima?
Direktni ucesnici zlocina, negatori, zataskivaci, sve zarad lafo boljeg sutra, pa nakon 50 godin repriza.
-
kakavdanakneiskustvu
#4355 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ako je on to sto kazes, sta reci za ove drugove-koljace spomenute gore?LBVIEW wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.brzevijesti.ba/clanak/7472/k ... 941-godineLBVIEW wrote:
Direktni ucesnici zlocina, negatori, zataskivaci, sve zarad lafo boljeg sutra, pa nakon 50 godin repriza.
cek,ako ja kazem,znaci on nije bio sluga ustaskog rezima,da nije bio sluga i simpatizer antifasistickog pokreta ali bio petokolonas u NDH?
- LBVIEW
#4356 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ne, nego, odgovori na moje pitanje.kakavdanakneiskustvu wrote:
cek,ako ja kazem,znaci on nije bio sluga ustaskog rezima,da nije bio sluga i simpatizer antifasistickog pokreta ali bio petokolonas u NDH?
-
kakavdanakneiskustvu
#4357 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
ja u tekstu nisam vidio osim svečenika kvaternika i nekog srdića ni jedno konkretno ime i prezime,ti koji su ubijali su zlocinci,sta ti bilo ko moze drugo na to odgovoriti,ali nije u tekstu niko poimenicno spomenutLBVIEW wrote:Ne, nego, odgovori na moje pitanje.kakavdanakneiskustvu wrote:
je li bio busuladžič sluga i simpatizer ustaskog rezima?
- LBVIEW
#4358 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
E vidis, nisu za onaj rezim bili zlocinci, vec revolucionari, a poslije rata uzoriti gradjani i rukovodioci. Ni u Foci, ni u Kulen Vakufu, Cavkarici ...niko nikada nije odgovaraokakavdanakneiskustvu wrote:ja u tekstu nisam vidio osim svečenika kvaternika i nekog srdića ni jedno konkretno ime i prezime,ti koji su ubijali su zlocinci,sta ti bilo ko moze drugo na to odgovoriti,ali nije u tekstu niko poimenicno spomenutLBVIEW wrote:Ne, nego, odgovori na moje pitanje.kakavdanakneiskustvu wrote:
S druge strane, Mustafa je za te iste bio zlocinac jer pisao sta je pisao, pusku, kamu ili noz, koliko znamo nije uzeo, no ipak je strijeljan. Jel' sad jasnije?
Last edited by LBVIEW on 23/03/2018 21:30, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#4359 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
PotomciDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ja što da ne, šta se ibretiš? Nije prvi put da nekom utvrde nakon presude, odležane presude ili izvršene smrtne kazne, da čovjek nije kriv ili nije onoliko kriv koliko se mislilo. To potomci Busuladžića nemaju jednaka prava kao i ostali?Bodkin wrote:
Da se uradi nezavisna ekspertiza o fasistickom pokloniku iz drugog svjetskog rata koji je bio za nestanak jevreja i to ni manje ni vise nego u strazburu?
Znaci svakom fasistickom piskaralu da se u strazburu radi analiza. I zasto je strazbur nadlezan ili meritoran da daje sud o nekom hrvatu iz bih i njegovom djelovanju? I jel meritoran tako za sva piskarala koja su osudjena u evropi?
Daj inicijativu da se i drazi opet sudi u strazburu. Kad vec forsiramo rehabilitaciju fasista i njihovih saradnika i ljubitelja
-
ušće
#4360 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Jeste bio je ..kakavdanakneiskustvu wrote:
Dali su Tito ,Ivo Lola Ribar , Moše Pijade saučesnici zločina nad Bošnjacima /muslimanima Foče ...
-
kakavdanakneiskustvu
#4361 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
E vidis, nisu za onaj rezim bili zlocinci, vec revolucionari, a poslije rata uzoriti gradjani i rukovodioci. Ni u Foci, ni u Kulen Vakufu, Cavkarici ...niko nikada nije odgovaraoLBVIEW wrote:ja u tekstu nisam vidio osim svečenika kvaternika i nekog srdića ni jedno konkretno ime i prezime,ti koji su ubijali su zlocinci,sta ti bilo ko moze drugo na to odgovoriti,ali nije u tekstu niko poimenicno spomenutkakavdanakneiskustvu wrote:Ne, nego, odgovori na moje pitanje.LBVIEW wrote:
S druge strane, Mustafa je za te iste bio zlocinac jer pisao sta je pisao, pusku, kamu ili noz, koliko znamo nije uzeo, no ipak je strijeljan. Jel' sad jasnije?[/quote]
jesam li ja vec napisao da su to zlocinci,trebam li to ponovoti,jesi li ti to vidio i procitao u postu koji si citirao?
nisi odgovorio na pitanje,ne želiš odgovoriti?
-
kakavdanakneiskustvu
#4362 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
drago mi je da si to napisao,nadam se da se onda slažeš da po takvom ni jedna škola ni ulica ne treba nositi ime u sredini koja se diči antifasizmomušće wrote:Jeste bio je ..kakavdanakneiskustvu wrote:
Dali su Tito ,Ivo Lola Ribar , Moše Pijade saučesnici zločina nad Bošnjacima /muslimanima Foče ...
je li to tema ove rasprave?ili ćemo ovde o svemu sta god se ko sjeti pisati?
-
ušće
#4363 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Prvo ja to nigdje nisam negirao ,a sad budi kulturan i odgovori na moje pitanje ...kakavdanakneiskustvu wrote:drago mi je da si to napisao,nadam se da se onda slažeš da po takvom ni jedna škola ni ulica ne treba nositi ime u sredini koja se diči antifasizmomušće wrote:Jeste bio je ..kakavdanakneiskustvu wrote:
-
kakavdanakneiskustvu
#4364 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Prvo ja to nigdje nisam negirao ,a sad budi kulturan i odgovori na moje pitanje ...[/quote]ušće wrote:drago mi je da si to napisao,nadam se da se onda slažeš da po takvom ni jedna škola ni ulica ne treba nositi ime u sredini koja se diči antifasizmomkakavdanakneiskustvu wrote:Jeste bio je ..ušće wrote:
da,ako su znali za to,ne samo ovi pobrojani nego i drugi koji su znali za to,ne samo nad bosnjacima nego i nad drugim
-
ušće
#4365 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Prvo ja to nigdje nisam negirao ,a sad budi kulturan i odgovori na moje pitanje ...[/quote]kakavdanakneiskustvu wrote:drago mi je da si to napisao,nadam se da se onda slažeš da po takvom ni jedna škola ni ulica ne treba nositi ime u sredini koja se diči antifasizmomušće wrote:
Jeste bio je ..
da,ako su znali za to,ne samo ovi pobrojani nego i drugi koji su znali za to,ne samo nad bosnjacima nego i nad drugim[/quote]
Odlično onda se slažeš da nijedna škola ,ulica ili bilo šta nije trebala niti treba nositi njihovo ime ...
- LBVIEW
#4366 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Samo, za rezim, ocigledno nisu bili, a to je bila poenta mog posta upucenog Fudi.kakavdanakneiskustvu wrote: jesam li ja vec napisao da su to zlocinci,trebam li to ponovoti,jesi li ti to vidio i procitao u postu koji si citirao?
Bio je sluga NDH rezima, strijeljan je zbog verbalnog delikta, dok su zlocinci
odgovorni za smrt hiljada ljudi ostali nekaznjeni, a nerijetko i bili na rukovodecim pozicijama nakon rata.
-
kakavdanakneiskustvu
#4367 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
ušće wrote:Prvo ja to nigdje nisam negirao ,a sad budi kulturan i odgovori na moje pitanje ...kakavdanakneiskustvu wrote:drago mi je da si to napisao,nadam se da se onda slažeš da po takvom ni jedna škola ni ulica ne treba nositi ime u sredini koja se diči antifasizmomušće wrote:
Jeste bio je ..
da,ako su znali za to,ne samo ovi pobrojani nego i drugi koji su znali za to,ne samo nad bosnjacima nego i nad drugim[/quote]
Odlično onda se slažeš da nijedna škola ,ulica ili bilo šta nije trebala niti treba nositi njihovo ime ...[/quote]
da,zar po ribaru,pijadi neka škola u ovoj drzavi nosi ime?
-
kakavdanakneiskustvu
#4368 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
LBVIEW wrote:Samo, za rezim, ocigledno nisu bili, a to je bila poenta mog posta upucenog Fudi.kakavdanakneiskustvu wrote: jesam li ja vec napisao da su to zlocinci,trebam li to ponovoti,jesi li ti to vidio i procitao u postu koji si citirao?
Bio je sluga NDH rezima, strijeljan je zbog verbalnog delikta, dok su zlocinci
odgovorni za smrt hiljada ljudi ostali nekaznjeni, a nerijetko i bili na rukovodecim pozicijama nakon rata.
otvorimo temu o njima pa raspletemo raspravljati,ovde se vljda raspravlja treba li škola nositi ime po ustaskom apologetu,slugi faistickog rezima
-
ušće
#4369 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Odgovo pitanjem na pitanje je :kakavdanakneiskustvu wrote:
1) Nećeš da odgoriš
2) Ne smatraš sugovornika dostojnim odgovora
izaberi opciju
-
kakavdanakneiskustvu
#4370 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
ušće wrote:Odgovo pitanjem na pitanje je :kakavdanakneiskustvu wrote:
1) Nećeš da odgoriš
izaberi opciju
napisao sam odgovor,da,sad dodajem i slažem se,mozda nisi skontao,onako usput sam pitao zar po pijadi i ribaru neka skola u drzavi nosi ime?
-
ušće
#4371 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Nisam siguran ali postoji mogućnost ...Ali su nosile ...kakavdanakneiskustvu wrote:ušće wrote:Odgovo pitanjem na pitanje je :kakavdanakneiskustvu wrote:
1) Nećeš da odgoriš
izaberi opciju
napisao sam odgovor,da,sad dodajem i slažem se,mozda nisi skontao,onako usput sam pitao zar po pijadi i ribaru neka skola u drzavi nosi ime?
-
kakavdanakneiskustvu
#4372 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Nisam siguran ali postoji mogućnost ...Ali su nosile ...[/quote]ušće wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:Odgovo pitanjem na pitanje je :ušće wrote:
1) Nećeš da odgoriš
izaberi opciju
bio jednopartijski sistem,nije ni cudo da je bilo tako
- Connaisseur Karlin
#4373 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
dobro, ali tesko pitanje:piupiu wrote:
Imam jedno šire pitanje, ko su ekivivalenati Mustafi u hrvatskom i srpskom narodu u Bosni (sad se vraćamo amnestijama, realpolitici, školama, idolima, gradjenjem novih narativa, itd)?
Vatroslav Murvar iz Mostara, pisao Ustaski Godisnjak , svasta nesto
izvor: Racial Science in Hitler's New Europe, 1938-1945
edited by Anton Weiss-Wendt, Rory Yeomans
mislim da su doticnog hercegovci "ozivjeli" nakon posljednjeg rata
https://books.google.com/books?id=3W8pD ... ar&f=false
-
rz brzotrz
#4374 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ne samo po njima, ne treba ni po kome. Nema tog sistema na našim prostorima koji nije prema nekome nepravedno zgriješio.ušće wrote:Odlično onda se slažeš da nijedna škola ,ulica ili bilo šta nije trebala niti treba nositi njihovo ime ...
- piupiu
#4375 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Zanimljiva diskusija u cjelini. Milan Radanović priča o rehabilitaciji četništva u Srbiji, Srdjan Šušnica priča o Banja Luci, a Tikveša o procesu rehabilitiacije kod nas i o Busuladžiću, izmedju ostalog, oko 42:00. I postavlja dobro pitanje o valorizaciji 'filozofskog', 'naučnog', itd... djela novoizabranih uzora za djecu. I postavlja još jedno pitanje - kakav je zapravo mainstream stav Bošnjaka o antifašizmu, s obzirom da Bošnjaci sebe u BiH predstavaljaju kao nosioce antifaštičkog 'duha' u BiH?
Last edited by piupiu on 23/03/2018 23:30, edited 1 time in total.