Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
kakavdanakneiskustvu

#3451 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

moke_31 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ima na netu,a mozda i na ovoj temi sve o njegovim tekstovima,potrazi pa ces se uvjeriti
Ima samo ono što crveni izvuku z konteksta pa to poturaju kao dokaze. Ja tražim da neko konačno napiše citat koji diskredituje čovjeka, ali citat u kojme direktno podržava fašiste i kaže da jevreje treba u logore.

Pa Andrić je hiljadu puta veći fašista od njega, dovoljno je pogledati ono njegovo pismo o Albancima ili disertaciju.

kazem ti,postoje njegovi tekstovi,njegovi,izjave,e sad sto to neko objavi a tebi to smeta,jbg,niko to nije napisao umjesto busuladžića nego on sam
kakavdanakneiskustvu

#3452 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

ultima_palabra wrote:
moke_31 wrote:@palabra Pusti se šupljiranja i tupavih doskočica, daj konkretne citate da vidimo zbog čega su čovjeka ubili. Ja vjerujem da je u tom vremenu bilo mnogo onih koji su javno, po džamijama ili džumama znali izgovoriti i teže stvari o jevrejima ili podržavanju fašista nego što se to insinuacijama i izvlačenjem iz konteksta može reći za rahmetli Mustafu pa nisu likvidirani.

Jasno je da su razlozi za njegovu mučku likvidaciju sasvim druge prirode a vi se možete praviti blesavi do sudnjeg dana i ponavljati komunističke pamflete o razlozima njegovog ubistva.
Pa ubili su ga bez razloga, sigurno ne jedinog te 1945. Te njegove pisanije i kolaboracionizam su zasluzile par godina zatvora, ne vise.

Ali vi idete u drugu krajnost, pravite nekog velikana od zatucanka koji nista vrijedno ostavio nije. Partizani oslobodili zemlju od okupatora i domacih izdajnika, ali su bojali njegovih eseja o islamskom moralu, pa su ga zato likvidirali... sta ima jos.

da,kao da niko drugi nije vise zasluzan da neka škola bude nazvana po njegovom imeniu nego ovaj ustaski sluga
kakavdanakneiskustvu

#3453 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

MuaDib wrote:Kako je zborio poklonik NDH i Ante Pavelića. Poklonik takve koljačke države, ne može biti ništa drugo nego fašista.

"Svemogući Allah dž.š. koji vlada svijetom, izlio je na nas svoju veliku milost... Rodila se Nezavisna Država Hrvatska i otpočela svoj život... Zato smo se sastali danas u ovoj velebnoj džamiji, koja preko četiri stotine godina geda u događaje iz povijesti naše,d a u njoj zahvalimo Svemogućem na ostvarenju Nezavisne Države Hrvatske i da ga u najvećoj skrušenosti zamolimo da je do vijeka čuva. Osim toga želimo da Mu uputimo molbu da Poglavniku Dr. Anti Paveliću dade snage i života, da organizaciju države u potpunosti izvede i da joj dade oblik i sadržaj, koji će učiniti zadovoljnim njezine državljane. Prije nego što u tom smislu proučimo dovu, pozivam Vas da uzviknemo: Živjela Nezavisna Država Hrvatska! Živio Poglavnik Dr. Ante Pavelić" M.B.

kako drukcije opisati nekog ko ovo izjavi,napise,i da ne znas ko je nego da je ustasa,a ustase su fasisti,bar sam ja tako ucio u skoli
PeppermintSA

#3454 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PeppermintSA »

kakavdanakneiskustvu wrote:
MuaDib wrote:Kako je zborio poklonik NDH i Ante Pavelića. Poklonik takve koljačke države, ne može biti ništa drugo nego fašista.

"Svemogući Allah dž.š. koji vlada svijetom, izlio je na nas svoju veliku milost... Rodila se Nezavisna Država Hrvatska i otpočela svoj život... Zato smo se sastali danas u ovoj velebnoj džamiji, koja preko četiri stotine godina geda u događaje iz povijesti naše,d a u njoj zahvalimo Svemogućem na ostvarenju Nezavisne Države Hrvatske i da ga u najvećoj skrušenosti zamolimo da je do vijeka čuva. Osim toga želimo da Mu uputimo molbu da Poglavniku Dr. Anti Paveliću dade snage i života, da organizaciju države u potpunosti izvede i da joj dade oblik i sadržaj, koji će učiniti zadovoljnim njezine državljane. Prije nego što u tom smislu proučimo dovu, pozivam Vas da uzviknemo: Živjela Nezavisna Država Hrvatska! Živio Poglavnik Dr. Ante Pavelić" M.B.

kako drukcije opisati nekog ko ovo izjavi,napise,i da ne znas ko je nego da je ustasa,a ustase su fasisti,bar sam ja tako ucio u skoli
Navedeno nije Busuladžić izjavio, nego tadašnji Reisul-ulema Fehim ef. Spaho.

Treba napomenuti da i dotični ima svoju ulicu u Sarajevu.
kakavdanakneiskustvu

#3455 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

PeppermintSA wrote:

Navedeno nije Busuladžić izjavio, nego tadašnji Reisul-ulema Fehim ef. Spaho.

Treba napomenuti da i dotični ima svoju ulicu u Sarajevu.

nebitno,onaj ko podrzava pavelića zna se kako ga treba nazvati i okarakterisati,ustasom,fasistom
PeppermintSA

#3456 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PeppermintSA »

nebitno,onaj ko podrzava pavelića zna se kako ga treba nazvati i okarakterisati,ustasom,fasistom
Bez daljnjeg.

Ono što sam htio reći jeste da smo mi Bošnjaci doživjeli kolektivnu amneziju, odnosno da glavu guramo u pijesak i ne želimo se suočiti sa sopstvenom historijom. Kamo sreće da se sve svodi na Busuladžića. Bošnjaci građanski i vjerski establišment u to doba je imao nažalost jako, jako puno eksponata ustaštva i fašizma. Primjerice, Alija Nametak je napisao nekoliko pripovjedaka o klanju Srba u okolini Stoca.
breuer

#3457 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by breuer »

PeppermintSA wrote:Ono što sam htio reći jeste da smo mi Bošnjaci doživjeli kolektivnu amneziju, odnosno da glavu guramo u pijesak i ne želimo se suočiti sa sopstvenom historijom. Kamo sreće da se sve svodi na Busuladžića. Bošnjaci građanski i vjerski establišment u to doba je imao nažalost jako, jako puno eksponata ustaštva i fašizma. Primjerice, Alija Nametak je napisao nekoliko pripovjedaka o klanju Srba u okolini Stoca.
Ja koliko sam čitao Nametka, pisao je o stradanju Bošnjaka-muslimana od strane Srba, što ga ni na koji način ne predstavlja za ustašu ili fašistu. Čovjek je poslije rata odbrobijao jer je radio u strukturama, čini mi se pozorišta, za vrijeme NDH-a vlade. Da je neka anđeoska moralna vertikala nije, ali je veoma zanimljiv pisac i ja ga, i pored potpuno različitih životnih stavova, izuzetno volim čitati i vraćam mu se stalno. Mislim da ovaj Busuladžić nikako ne može u rang sa takvim piscem, iako ne sumnjam da tu nema određenim sličnih stavova i pobuda.
hAZNADAR

#3458 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

PeppermintSA wrote:
Bez daljnjeg.

Ono što sam htio reći jeste da smo mi Bošnjaci doživjeli kolektivnu amneziju, odnosno da glavu guramo u pijesak i ne želimo se suočiti sa sopstvenom historijom. Kamo sreće da se sve svodi na Busuladžića. Bošnjaci građanski i vjerski establišment u to doba je imao nažalost jako, jako puno eksponata ustaštva i fašizma. Primjerice, Alija Nametak je napisao nekoliko pripovjedaka o klanju Srba u okolini Stoca.
Nametak je koliko znam napisao pripovjetku o kazivanju jednog prezivjelog - o cetnickom zlocinu. Ali u istoj pripovjetci taj ucesnik iznosi tu i tamo tipicno seosku distancu prema "vlasima". Isto kao milion drugih pripovjedaka o poturicama ili turcima kada se mislilo na Bosnjake muslimane kada se opisivala ta vjekovna distanca i nepivjerenje.
Nametak jeste bio osudjen ali kao reakcionar, tj neko ko je djelovao u rezimu apoliticno.

Kod Nametka ne mozes naci nikakve tragove ustastva, ikakve tragove fasizma,.. ikakvu politiku opcenito. Pisao je jednostavno o stvarnosti u mijesanim selima Hercegovine gdje je vladalo nepovjerenje, distanca,.... gdje ti tu vidis fasizam?

I o kakvoj amneziji pricas, kakvo guranje glave u pijesak. Hebote, kolektivno sve moguce postojece politicke, kulturne, intelektualne,.. opcije u Bosnjaka se ogradjuju od fasistickog dijela proslosti, opci standard u drustvu je da je to negativno i danas se osudjuju manifestacije toga u smislu slave NDH zvanicnika na jednom dijelu zemlje. Govoris kao da Thomson puni Kosevo. Toliko se buke diglo i na osnovu Busaladzica kojeg SDA slavi ne zbog ustastva vec zbog mladomuslimanstva. Kao i Dzozu. I sta jos? Jos primjera za "jako, jako puno eksponata"?

Kako god ne valja ova SDA krajnost gdje promovira mladomuslimanstvo kao politicku podobnost i narodno herojstvo pa kriticare zovu komunjarama,...

tako ne valja i druga krajnost koju ti prezentiras o kolektivnoj amneziji Bosnjaka na fasizam, guranje glave u pijesak.

Danas ljudi poimaju antifasizam kroz zadnji rat - probosanska politika, ideja,.. je antifasisticka a srpski i hrvatski nacionalizam - fasizam. Dalju proslost poput WWII i ustastva mozes samo naci sporadicno a i tu je vrlo jasan generalan i opci standard u Bosnjaka kojeg samo slijepac ne vidi.
MuaDib

#3459 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by MuaDib »

"Ta orijaška borba koju je Njemačka sa svojim saveznicima vodila protiv boljševizma i Engleske, dakle, nije bio rat dvaju imperializama. To je bio prie svega sukob dvaju svjetova, starog i novog, borba između „Kapitala“ i „Mein Kampfa“. Iz tog sukoba trebao se “stvoriti novi gospodarski i društveni i politički poredak u svietu koji bi omogućio miran i čovjeka dostojan život kako pojedincima tako i svim narodima"
Nacistička Njemačka kao bastion slobode i čovjekoljublja...u iluzijama Mustafe Busuladžića.
Ko idealizira fašističke režime, dakako da je fašista.
hAZNADAR

#3460 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

MuaDib wrote:
"Ta orijaška borba koju je Njemačka sa svojim saveznicima vodila protiv boljševizma i Engleske, dakle, nije bio rat dvaju imperializama. To je bio prie svega sukob dvaju svjetova, starog i novog, borba između „Kapitala“ i „Mein Kampfa“. Iz tog sukoba trebao se “stvoriti novi gospodarski i društveni i politički poredak u svietu koji bi omogućio miran i čovjeka dostojan život kako pojedincima tako i svim narodima"
Nacistička Njemačka kao bastion slobode i čovjekoljublja...u iluzijama Mustafe Busuladžića.
Ko drugima negira ime jezika - je takodjer fasista. Iako je ufuran da nije. Nadji se.
insomnia78

#3461 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by insomnia78 »

Jbg i Ivo Lola Ribar za marksizam napisa
Mi, koji smo jedva pobegli iz jedne vere, nemamo prava da slepo upadamo u jedno novu ortodoksiju, i da primamo govor gluposti za nove istine, ma koliko bili sve čvršće uvereni u potrebu jednog socijalnog pokreta“.
Jes da je poslije toga naletio na geler al...
MuaDib

#3462 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by MuaDib »

hAZNADAR wrote:
MuaDib wrote:
Ko drugima negira ime jezika - je takodjer fasista. Iako je ufuran da nije. Nadji se.
Ovdje se raspravlja o Muastafi Busuladžiću. A ja se nemam sta pronalaziti, obrati se onima koji su pravili književno-jezičke oksimorone.
ultima_palabra

#3463 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

PeppermintSA wrote:
Bez daljnjeg.

Cini mi se da kod Nametka ima ta pripovjetka u kojoj se jedan mladic iz tog sela zanosi ustaskim idejama i ucestvuje u klanju Srba, a stariji ga upozoravaju da to ne moze izdobriti. Tako i bude, cetnici upadnu u selo i osvete se, a njegova familija nastrada... tako nekako. Ali nema glirificiranja tog cina od strane pisca.
hAZNADAR

#3464 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

MuaDib wrote:
Ovdje se raspravlja o Muastafi Busuladžiću. A ja se nemam sta pronalaziti, obrati se onima koji su pravili književno-jezičke oksimorone.
Uzalud ti kritika fasizmu ako ga sam licni propagiras. Necemo skretati temu ali dobro je da zna ko je istinski antifasista a ko glumi antifasistu okicen petokrakom. Zato je bolje da se maknes sa ove teme. Kao i svi koji pokusavaju lupom naci tragover fasizma u Bosnjaka pa napraviti međeda.

insomnia78 wrote:Jbg i Ivo Lola Ribar za marksizam napisa,.......
Busaladzica slave mladomuslmani samo zato sto je bio mladomusliman, klanjac,... sve ostalo im nebitno. Sto je u principu samo drugacije upakovana politicka podobnost i narodno herojstvo u izdanju ovih ili onih. Narod valjda sam moze dati sud o svojim herojima a ne cekati koja vlast ce koga ustoliciti. Ko bi znao za sekretare SKOJ-a ili Busaladzica da nisu bili promovirani? Samo ne treba dozvoliti SDA da nastavi isto ideolosko ispiranje kao sto su radii prethodnici. Sit sam nekadasnjih disidenta sto postase heroji, i razlicitog tretiranja zrtava po principu Nije vazno zasto je osudjen vec Ko je osudio.
kakavdanakneiskustvu

#3465 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

MuaDib wrote:

tacno
Cherry-Cherry

#3467 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Cherry-Cherry »

Cvrc Milojka :mrgreen:
Kme. :mrgreen:
Crvene_brigade

#3468 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Crvene_brigade »

Bilo je krajnje vrijeme da se fašista makne iz škole. Nema kompromisa sa onima koji se deklarišu ili koketiraju sa fašizmom, kao i onima koji podržavaju ratne zločince Hitlera, Pavelića, nacističkog jerusalemskog muftiju i kriminalne rasne zakone. Pa da je Tesla ili Anštajn, takav bi bez obzira na svoje zasluge i doprinos čovječanstvu ostao na smetljištu historije. Nema ništa ali, ima samo tačka!
Last edited by Crvene_brigade on 05/03/2018 20:34, edited 1 time in total.
Mohamad Sissoko

#3470 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Mohamad Sissoko »

Crvene_brigade wrote:Bilo je krajnje vrijeme da se fašista makne iz škole. Nema kompromisa sa onima koji se deklarišu ili koketiraju sa fašizmom, kao i onima koji podržavaju ratne zločince Hitlera, Pavelića, nacističkog jerusalemskog muftiju i kriminalne rasne zakone. Pa da je Tesla ili Anštajn, takav bi bez obzira na svoje zasluge i doprinos čovječanstvu ostao na smetljištu historije. Nema ništa ali, ima samo tačka!
Tako je, i sa komunizmom i komunistima pošto je to isto govno samo drugi dio medalje.
ušće

#3471 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ušće »

Koliko se plaća naknadna pamet :lol: :lol: :lol: :lol:
vatrogasac

#3472 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

Mohamad Sissoko wrote:
Crvene_brigade wrote:Bilo je krajnje vrijeme da se fašista makne iz škole. Nema kompromisa sa onima koji se deklarišu ili koketiraju sa fašizmom, kao i onima koji podržavaju ratne zločince Hitlera, Pavelića, nacističkog jerusalemskog muftiju i kriminalne rasne zakone. Pa da je Tesla ili Anštajn, takav bi bez obzira na svoje zasluge i doprinos čovječanstvu ostao na smetljištu historije. Nema ništa ali, ima samo tačka!
Tako je, i sa komunizmom i komunistima pošto je to isto govno samo drugi dio medalje.
Na pragu Evrope. :wink:
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope osudila je totalitarni komunistički poredak u
svoje dvije rezolucije: Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih
komunističkih poredaka, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila 25.
januara 2006. godine i Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih
totalitarnih sistema, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila 27. juna
1996. godine.
A ova priča će još potrajati.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-je- ... /180305111
sadie_forever

#3474 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sadie_forever »

Ako mogu ubit tebe tvoje knjige nece moci :bih:

Ima preko 70 god o smrti a kao da je jucer bio sa nama :thumbup:
Kejn

#3475 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kejn »

Nepotreban i krajnje štetan potez koji će se najviše odbiti nama Bošnjacima o glavu.
Sa druge strane volio bih kada bi svi oni Srbi koji su bili u Partizanima 1945 a prije toga u Četnicima, imali barem ako ništa polovičan tretman od strane Tita, kao što je imao Mustafa.
Locked