PeppermintSA wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:
nebitno,onaj ko podrzava pavelića zna se kako ga treba nazvati i okarakterisati,ustasom,fasistom
Bez daljnjeg.
Ono što sam htio reći jeste da smo mi Bošnjaci doživjeli kolektivnu amneziju, odnosno da glavu guramo u pijesak i ne želimo se suočiti sa sopstvenom historijom. Kamo sreće da se sve svodi na Busuladžića. Bošnjaci građanski i vjerski establišment u to doba je imao nažalost jako, jako puno eksponata ustaštva i fašizma. Primjerice, Alija Nametak je napisao nekoliko pripovjedaka o klanju Srba u okolini Stoca.
Nametak je koliko znam napisao pripovjetku o kazivanju jednog prezivjelog - o cetnickom zlocinu. Ali u istoj pripovjetci taj ucesnik iznosi tu i tamo tipicno seosku distancu prema "vlasima". Isto kao milion drugih pripovjedaka o poturicama ili turcima kada se mislilo na Bosnjake muslimane kada se opisivala ta vjekovna distanca i nepivjerenje.
Nametak jeste bio osudjen ali kao reakcionar, tj neko ko je djelovao u rezimu apoliticno.
Kod Nametka ne mozes naci nikakve tragove ustastva, ikakve tragove fasizma,.. ikakvu politiku opcenito. Pisao je jednostavno o stvarnosti u mijesanim selima Hercegovine gdje je vladalo nepovjerenje, distanca,.... gdje ti tu vidis fasizam?
I o kakvoj amneziji pricas, kakvo guranje glave u pijesak. Hebote, kolektivno sve moguce postojece politicke, kulturne, intelektualne,.. opcije u Bosnjaka se ogradjuju od fasistickog dijela proslosti, opci standard u drustvu je da je to negativno i danas se osudjuju manifestacije toga u smislu slave NDH zvanicnika na jednom dijelu zemlje. Govoris kao da Thomson puni Kosevo. Toliko se buke diglo i na osnovu Busaladzica kojeg SDA slavi ne zbog ustastva vec zbog mladomuslimanstva. Kao i Dzozu. I sta jos? Jos primjera za "jako, jako puno eksponata"?
Kako god ne valja ova SDA krajnost gdje promovira mladomuslimanstvo kao politicku podobnost i narodno herojstvo pa kriticare zovu komunjarama,...
tako ne valja i druga krajnost koju ti prezentiras o kolektivnoj amneziji Bosnjaka na fasizam, guranje glave u pijesak.
Danas ljudi poimaju antifasizam kroz zadnji rat - probosanska politika, ideja,.. je antifasisticka a srpski i hrvatski nacionalizam - fasizam. Dalju proslost poput WWII i ustastva mozes samo naci sporadicno a i tu je vrlo jasan generalan i opci standard u Bosnjaka kojeg samo slijepac ne vidi.