Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
cyprus

#3226 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:
Nisam kazao da su u multietničkim partijama svi dobronamjerni... Ne tvrdim izričito ni da su u jednonacionalnim partijama svi zlonamjerni, ali ideja osnivanja jednonacionalnih partija jeste zlonamjerna... Šta god da je floskula ili paravan za takvo političko okupljanje, činjenica je da organizovanje unutar jedne etničke grupacija ima za suštinski cilj potčinjavanje pripadnika drugih etničkih grupacija, ili ako to nije moguće - onda segregaciju stanovništva u etnički miješanim područjima... Dakle, dominacija i/ili segregacija su fundamenti svakog monoetničkog političkog organizovanja... A to ja ni u bajkama ne mogu protumačiti kao dobronamjerne ideje...

Opet kažem, vjerovatno postoje i pojedinci koji ulogu nacionalizma shvataju na drugi, ljepši i moralniji način, tako da ne mogu govoriti da nema izuzetaka... Izuzetaka je bilo čak i u NSDAP-u, pa je valjda normalno očekivati da ih bude i u SDA (ne poredim ih)...
Pojednostavljuš stvari i to debelo. Neki jednonacionalni pokreti ili jednonacionalne partije su iznikle iz puke potrebe da se odbrane od većeg i nadmoćnijeg odnosno da na taj način artikuliraju svoje nacionalne interese.

Problem nastaje u nesposobnosti dijela njih da se transformišu na način da okupe oko sebe i svoje ideje i one druge, drugačije. Dakle, nije problem u osnivanju SDA, niti ima išta loše u tome, ona je bila izraz potrebe toga vremena,ovo ti kažem kao sudionik tog doba naše historije. Problem nastaje u nesposbnosti SDA da se transformiše, ona je zapravo doživjela čak i jednu regresiju pa je od nacionalne partije (kako je barem bila doživljavana unutar bošnajčke populacije) postala dominatno vjerska i time čak i unutar svoga naciona postavila nove ograde.

Usput na temu, kao što Danis Tanović reče, nije u nas problem nacionalizam nego idiotizam. Što zorno pokazuje ovaj pamflet školskog odbora. I dokazuje još jednu notornu istinu, ništa nije opasnije od ljudske gluposti.Kakvo imbecilno saopštenje
Tačno je, pojednostavljujem, jer treba demistificirati i razgoliti raznorazne floskule o ''odbrani nacionalnih interesa'' i ne mislim da time iskrivljujem istinu...

Tačno je da sam u tom periodu ostvarivao progres u vidu skidanja pelena i prelaska na tutu, ali morao bih biti baš blesav da povjerujem kako nije bilo drugog načina nego da se zanemare, tj. otpišu svi Srbi, Hrvati, pa i Ostali iz ideje o formiranju državotvorne stranke... Srba, Hrvata i Ostalih koji ovu zemlju vide kao svoju ima i danas, a tada, 1990. godine ih je bilo i značajno više, i ja zaista ne mogu kao argumentovanu usvojiti tvrdnju da nije bilo druge nego osnovati SDA kao stranku koja okuplja isključivo muslimansko, kasnije bošnjačko glasačko tijelo... Bošnjaci su se mogli odbraniti od većeg i nadmoćnijeg samo tako što će formirat jednonacionalnu i isključivu stranku, te praktično zatvoriti vrata za sve ne-Bošnjake, ma koliko dobronamjeri isti bili? De bolan...

Još jednom - svako osnivanje jednonacionalne stranke je usmjereno PROTIV pripadnika drugih nacija, u blažem ili jačem obliku... Odbrana vitalnog interesa, očuvanje identiteta, borba za ravnopravnost (ova mi je najjača) i slične fraze su samo isprazne floskule, paravani za zlonamjernu suštinu i ništa drugo... A suština je, ponovit ću i to - težnja za dominacijom i/ili segregacijom (ovisno od situacije)...

I bespotrebno je pričati o nesposobnosti SDA da se transformiše... Izvini, glupo mi djeluje... Ako je osnovana sa čistim namjereama i ako je sve sa njom bilo uredu - zašto bi se uopšte transformisala? :-) Nevezano, mislim da je rahmetli Tihić napravio maksimum transformacije u pozitivnom smislu, ali to je zaista bio i teoretski maksimum... Takvi su joj temelji bili... Da je još milimetar otišao dalje u tom pravcu, stranka bi se raspala, tj. zamijenila bi je neka nova, sa 'izvornim vrijednostima'...
palermo

#3227 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by palermo »

cyprus wrote:
Tačno je, pojednostavljujem, jer treba demistificirati i razgoliti raznorazne floskule o ''odbrani nacionalnih interesa'' i ne mislim da time iskrivljujem istinu...

Tačno je da sam u tom periodu ostvarivao progres u vidu skidanja pelena i prelaska na tutu, ali morao bih biti baš blesav da povjerujem kako nije bilo drugog načina nego da se zanemare, tj. otpišu svi Srbi, Hrvati, pa i Ostali iz ideje o formiranju državotvorne stranke... Srba, Hrvata i Ostalih koji ovu zemlju vide kao svoju ima i danas, a tada, 1990. godine ih je bilo i značajno više, i ja zaista ne mogu kao argumentovanu usvojiti tvrdnju da nije bilo druge nego osnovati SDA kao stranku koja okuplja isključivo muslimansko, kasnije bošnjačko glasačko tijelo... Bošnjaci su se mogli odbraniti od većeg i nadmoćnijeg samo tako što će formirat jednonacionalnu i isključivu stranku? De bolan...

Još jednom - svako osnivanje jednonacionalne stranke je usmjereno PROTIV pripadnika drugih nacija, u blažem ili jačem obliku... Odbrana vitalnog interesa, očuvanje identiteta, borba za ravnopravnost (ova mi je najjača) i slične fraze su samo isprazne floskule, paravani za zlonamjernu suštinu i ništa drugo... A suština je, ponovit ću i to - težnja za dominacijom i/ili segregacijom (ovisno od situacije)...

I bespotrebno je pričati o nesposobnosti SDA da se transformiše... Izvini, glupo mi djeluje... Ako je osnovana sa čistim namjereama i ako je sve sa njom bilo uredu - zašto bi se uopšte transformisala? :-) Nevezano, mislim da je rahmetli Tihić napravio maksimum transformacije u pozitivnom smislu, ali to je zaista bio i teoretski maksimum... Takvi su joj temelji bili... Da je još milimetar otišao dalje u tom pravcu, stranka bi se raspala, tj. zamijenila bi je neka nova, sa 'izvornim vrijednostima'...
Bojim se da ovdje nema temelja za argumentiranu diskusiju. Ti tvoje viđenje temeljiš na poslijeratnoj stvarnosti i onome što si pročitao, ja na doživljenom. Različite perspektive.

Mislim, ako je bilo dovoljno Srba i Hrvata koji su bili za Bosnu i Hercegovinu osnivanje SDA ne bi bilo ni od kakvog značenja. Osnivale su se tada brojne stranke, stranka zelenih, stranka mješovitih brakova, eko stranka, stranka jugoslovena......gdje je bila ta većina. Nažalost, ti ovdje ne demistificiraš i razgoljavaš raznorazne floskule o "odbrani nacionalnih interesa" već direktno adresuješ krivicu za rat na bošnjačku adresu. A to jednostavno nije tačno. Postojao je tada i Savez komunista BiH, koji nije bio nacionalna stranka, pa nije uspio da se nametne kao snaga odbrane Bosne i Hercegovine, naprosto zato što je bio raspolućen po nacionalnim šavovima.

I na kraju ti moram nerado reći, da je ovaj tvoj upis takođe isprazna floskula, samo sa drugačijim predznakom. Nema nikakva uporišta u stvarnosti.

Kvarimo temu ljudima
LARVA

#3228 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LARVA »

Vrijeme je bilo! Samo jako! :thumbup:
Image
arzuhal

#3229 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by arzuhal »

Veći idiotluk od davanja imena školi po Mustafi Busuladžiću je samo još ovakvo ustrajavanje kao što je pismo uprave škole Izraelu. To je taj baliluk, vrsta neshvatljivog idiotluka koja se karakteriše veoma jasno izraženim autodestruktivnim momentom koji se - ne vidi.

Dakle od jedne takve i nesmotrene i neshvatljive stavri kao što je imenovanje škole usprkos svima i svemu ko je bio protiv toga, ide se dalje po originalnom srpskom receptu: ljudi se *urče i brane svoj postupak, prozivajući Izrael za njegovo kršenje ljudskih i međunarodnog prava.

Taj level budalaštine je zaista neobjašnjiv...
PM72

#3230 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PM72 »

Baš me zanima ko je direktor pomenute škole i odakle je šljego...
Haris.ba

#3231 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haris.ba »

arzuhal wrote:Veći idiotluk od davanja imena školi po Mustafi Busuladžiću je samo još ovakvo ustrajavanje kao što je pismo uprave škole Izraelu. To je taj baliluk, vrsta neshvatljivog idiotluka koja se karakteriše veoma jasno izraženim autodestruktivnim momentom koji se - ne vidi.

Dakle od jedne takve i nesmotrene i neshvatljive stavri kao što je imenovanje škole usprkos svima i svemu ko je bio protiv toga, ide se dalje po originalnom srpskom receptu: ljudi se *urče i brane svoj postupak, prozivajući Izrael za njegovo kršenje ljudskih i međunarodnog prava.

Meni ovaj razvoj situacije sasvim odgovara. Nije sada rahmetli Mustafa neki lakmus papir aman zaman, ali može poslužiti. Mnogi koji ne vide problem u nazivu škole očito imaju i neka šovinistička shvatanja.

Neka se otkrivaju šovinisti sami. Možda to otvori mogućnosti shvatanja da i u našem žitu ima kukolja.

Isto ko što kad pričam sa nekim sa Pala - njegov stav o studentskom centru Radovan Karadžić mi puno govori, tako i Mustafina škola puno govori o komšijama koje su mi fizički bliže, nego Paljani.
PM72

#3232 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PM72 »

Meni je čudno zašto se sad diže frka kad odavno postoji ulica sa imenom pomenutog ustaškog simpatizera.Uostalom,sve ijedan MM imaju ulice po gradu.
Haris.ba

#3233 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haris.ba »

PM72 wrote:Meni je čudno zašto se sad diže frka kad odavno postoji ulica sa imenom pomenutog ustaškog simpatizera.Uostalom,sve ijedan MM imaju ulice po gradu.
Zato što je odluka o nazivu škole relativno nedavna. I govori o tome kakvi ljudi sada sjede u institucijama.

Naravno, to određenim stranama odgovara koje svakako traže barem kakvu negativnost da bi tu vijest vrtile.

Ali, ostaje to da umjesto sa vremenom pametniji, mi gluplji. Niko nas nije natjerao da ovako postupimo. Naših ruku djelo.
PM72

#3234 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PM72 »

Fukara iz fašističke SDA smišlja kako uzeti narod a baciti im ublehu da zaborave njihove lopovluke.Valja stado okupiti a ovo im je dobra prilika da se uvuku onom turčinu u šupak a arapi će svršavati od sreće što njihova nova domovina tako drčno odjebala nekakve dopise iz mrskog Izraela.
Tito_i_Partija

#3235 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Tito_i_Partija »

arzuhal wrote:Veći idiotluk od davanja imena školi po Mustafi Busuladžiću je samo još ovakvo ustrajavanje kao što je pismo uprave škole Izraelu. To je taj baliluk, vrsta neshvatljivog idiotluka koja se karakteriše veoma jasno izraženim autodestruktivnim momentom koji se - ne vidi.

:thumbup:

Hej, al' kako im je samo glup odgovor,to jos ne mogu da svarim. A da ne kazem i rasisticki. Pazi:
Busuladžić nije bio nikakav antisemita, već je kao intelektualac govorio o lošim jevrejskim osobinama,
Ovo ga samo upecatljuje kao antisemita, a i onoga koji to pise. Kakve su to "lose jevrejske osobine"? Postoje li muslimanske ili katolicke lose osobine? Koje su to osobine sto su vezane iskljucivo za jedan narod ili jednu religiju? :-)

Pa onda ovo:
ali i drugih trgovaca koji nisu Jevreji, a služe se špekulacijama gomilanjem robe i 'nabijanjem cijena'. Koliko je Mustafa bio u pravu dovoljno pokazuje sadašnja situacija u svijetu gdje slična postupanja bankara izazivaju ekonomske krize.
Koji je sad ovo kurac jbt? :-) Znaci doticni nije samo bio fasista i kvazi-filozof, nego je i vizionar sto se tice bankarstva i ekonomskih kriza. :pisnuo:

Anbilivabl.
PM72

#3236 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PM72 »

Tito_i_Partija wrote:

:thumbup:

Hej, al' kako im je samo glup odgovor,to jos ne mogu da svarim. A da ne kazem i rasisticki. Pazi:
Busuladžić nije bio nikakav antisemita, već je kao intelektualac govorio o lošim jevrejskim osobinama,
Ovo ga samo upecatljuje kao antisemita, a i onoga koji to pise. Kakve su to "lose jevrejske osobine"? Postoje li muslimanske ili katolicke lose osobine? Koje su to osobine sto su vezane iskljucivo za jedan narod ili jednu religiju? :-)

Pa onda ovo:
ali i drugih trgovaca koji nisu Jevreji, a služe se špekulacijama gomilanjem robe i 'nabijanjem cijena'. Koliko je Mustafa bio u pravu dovoljno pokazuje sadašnja situacija u svijetu gdje slična postupanja bankara izazivaju ekonomske krize.
Koji je sad ovo kurac jbt? :-) Znaci doticni nije samo bio fasista i kvazi-filozof, nego je i vizionar sto se tice bankarstva i ekonomskih kriza. :pisnuo:

Anbilivabl.
Ovo isto je pisao i Hitler u "Main kampfu"...
kamberovica polje

#3237 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kamberovica polje »

Da je imalo diplomatske pameti sad bi se upravni odbor škole razriješio a škola dobila ime po Isaku Samokovliji. Ovako će se neki anonimusi nastavit prepucavat s jednom od diplomatski najmoćnijih zemalja svijeta...Stvarno vrhunski idiotizam. Cuj lose jevrejske osobine... :lol: Sunce ti jebem gdje mi živimo.
Naslovnica

#3238 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Naslovnica »

kamberovica polje wrote:Da je imalo diplomatske pameti sad bi se upravni odbor škole razriješio a škola dobila ime po Isaku Samokovliji. Ovako će se neki anonimusi nastavit prepucavat s jednom od diplomatski najmoćnijih zemalja svijeta...Stvarno vrhunski idiotizam. Cuj lose jevrejske osobine... :lol: Sunce ti jebem gdje mi živimo.
Živimo gdje živimo.
Problem je s kim živimo.
Ovo je samo potvrda da je ekstremna struja SDA i IZ BiH u prednosti nad blažom strujom.
Ako ova struja nastavi da provodi svoje ne piše se dobro Bosni i Hercegovini, nikako.
Dautović, Zahiragić i ostali SDA jurišnici ispranog mozga dolaze, ovo je samo početak.
Ako SDA ne osudi ovu izjavu ( bez obzira da li je sve ovo njihovo maslo ili nije), jasno je šta misle i kuda sve ovo ide.
Sramota.
Connaisseur Karlin

#3239 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Connaisseur Karlin »

PM72 wrote:Meni je čudno zašto se sad diže frka kad odavno postoji ulica sa imenom pomenutog ustaškog simpatizera.Uostalom,sve ijedan MM imaju ulice po gradu.
:run:
JThomas

#3240 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by JThomas »

i najnoviji "argument" zašto mustafa - zato što izrael krši humanitarna prava...
JThomas

#3241 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by JThomas »

Naslovnica wrote:
kamberovica polje wrote:Da je imalo diplomatske pameti sad bi se upravni odbor škole razriješio a škola dobila ime po Isaku Samokovliji. Ovako će se neki anonimusi nastavit prepucavat s jednom od diplomatski najmoćnijih zemalja svijeta...Stvarno vrhunski idiotizam. Cuj lose jevrejske osobine... :lol: Sunce ti jebem gdje mi živimo.
Živimo gdje živimo.
Problem je s kim živimo.
Ovo je samo potvrda da je ekstremna struja SDA i IZ BiH u prednosti nad blažom strujom.
Ako ova struja nastavi da provodi svoje ne piše se dobro Bosni i Hercegovini, nikako.
Dautović, Zahiragić i ostali SDA jurišnici ispranog mozga dolaze, ovo je samo početak.
Ako SDA ne osudi ovu izjavu ( bez obzira da li je sve ovo njihovo maslo ili nije), jasno je šta misle i kuda sve ovo ide.
Sramota.
jok eto moje nane je maslo...
GandalfSivi

#3242 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GandalfSivi »

Naslovnica wrote:
Živimo gdje živimo.
Problem je s kim živimo.
Sramota.
Cuj da osude, pa ovo im je doslo k'o kes na dvanaestku. Narodu dojadila vjecita drama sa Srbima/Hrvatima, poceo gladan stomak zavijati, tako da smo nasli novog neprijatelja, fucking Izrael... Pa samo pogledajte komentare pod tekstom ili na fb, nasa draga SDA je ponovo branioc interesa, ne samo Bosnjaka, nego i brace Palestinaca...

Jos malo pa izbori...
PM72

#3243 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PM72 »

Nisu anonimusi nego tipovi koji su po opštinskim vijećima a poznati po poštenju (imaju preregistrovane firme preko kojih se nabavlja materijal za opštinu) i patriotizmu (provodili rat u Srbiji)...e takvi nam sad kroje kapu i smišljaju kako da dočekaju svojih 5 minuta...
Naslovnica

#3244 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Naslovnica »

JThomas wrote:
Naslovnica wrote:
Živimo gdje živimo.
Problem je s kim živimo.
Sramota.
jok eto moje nane je maslo...
To sam napisao tek toliko da ne bude 'otkud ti da SDA ima nešto s tim...', prejudiciranja i sl.
Meni svakim danom postaje sve jasnije da sam se debelo zajeb'o što nisam zdušio odavde kada sam mogao.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#3246 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sabina1 »

Busuladžićevci drže moralne lekcije žrtvama holokausta....

Nevjerovatno , kakva drskost.... :shock: :shock: :shock:
Cherry-Cherry

#3247 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Cherry-Cherry »

Kažu multietničko Sarajevo je takvo upravo zbog Busuladžića... :mrgreen: :lol: :lol:
Busuladžić multietničar :run:
hAZNADAR

#3248 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

PM72 wrote:Baš me zanima ko je direktor pomenute škole i odakle je šljego...
Image

Duran Mrdzic. Prije bi mu stajalo Durak :mrgreen: Nastavnik kulture zivljenja. Da mi je odslusati jedan njegov cas.

Ono sto je interesantno je da su u pismu Izraelu spomenuli domace neokomuniste. Kao lose momke koji su opanjkali. A vrhunac idiotizma je da su objasnili Izraelcima kako Busaladzic nije nista pogrijesio jer to sto je rekao o jevrejskom poslovanju se moze i danas vidjeti na izazivanju ekonomskih kriza. Joj, joj,... da mi je samo vidjeti video zapis tog sastanka skolskog odbora i kako su bistrili globalnu politiku. :D :D
Last edited by hAZNADAR on 27/10/2017 19:45, edited 1 time in total.
putokaz1

#3249 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by putokaz1 »

-Nama Izrael odlučuje kako će se zvati škola
-Da li možemo zabraniti Mađarskoj da nazove školu Eugen Savojski ili Turskoj Mehmed Fatih?
hAZNADAR

#3250 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

putokaz1 wrote:-Nama Izrael odlučuje kako će se zvati škola
-Da li možemo zabraniti Mađarskoj da nazove školu Eugen Savojski ili Turskoj Mehmed Fatih?
Izrael reaguje idiotski. I cijela situacija idiotska. Ali se zna kako je doslo do ovoga. Sad moramo ostaviti ime skole bez obzira slagali se sa time ili ne - jer bi sad gore bilo da promijenimo zbog zahtjeva strane drzave.

Ne zna covjek stvarno sta vise da kaze sa SDA. Svaki put kad pomislis da je ovo granica idiotizma - iznova iznenade.
Locked