Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
Kejn

#2501 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kejn »

Ludzak wrote:Bitno je da je musliman, a što je fašista i Hrvat nije bitno. Još jedan dokaz da je Bošnju važnija vjera nego nacionalnost.
Nije bio Hrvat. Biti Hrvat i biti Bošnjak koji se izjašnjava Hrvatom zbog NDH političkog okvira su dvije različite stvari.
aratet

#2502 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by aratet »

Kat wrote:
Ovo Andricevo pismo odise antifasizmom :D
http://www.6yka.com/novost/112723/kako- ... o-hitleru-
Dozvolite, Gospodine Kancelare Rajha, da uverim Vašu Ekselenciju da ću sve svoje snage posvetiti tom zadatku koji predstavlja jedan od značajnijih ciljeva spoljne politike moje vlade. Slobodan sam izraziti nadu da mi blagonaklona podrška Vaše Ekselencije neće nedostajati u izvršenju moje prijatne dužnosti.
Kako mu se Gandi obracao?
notsure

#2503 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by notsure »

aratet wrote:
Kat wrote:
Dozvolite, Gospodine Kancelare Rajha, da uverim Vašu Ekselenciju da ću sve svoje snage posvetiti tom zadatku koji predstavlja jedan od značajnijih ciljeva spoljne politike moje vlade. Slobodan sam izraziti nadu da mi blagonaklona podrška Vaše Ekselencije neće nedostajati u izvršenju moje prijatne dužnosti.
U aprilu (kad je pisao Andrić) ili u julu 1939?
Ili možda u decembru 1940, jer se i tad potpisivao
"I am,
Your sincere friend,
M. K. GANDHI"

Inače, i Andrić i Gandi su sa facebooka čitali komentare pa su kao znali da će Adolf napasti Poljsku u septembru 1939, Francusku u maju 1940, Jugoslaviju u aprilu 1941 i Rusiju u junu 1941?!
Busuladžićevcima nikako da uđe u glavu da nije isto imati diplomatske odnose s tada legalnim državnikom koji je tek poslije otkrio svoje zločinačko lice, i otvoreno podržavati antisemitizam, koji se u malo prerađenoj formi obio o glavu upravo Bošnjacima 92-95. Ono što je Busuladžić priželjkivao Jevrejima, to isto se desilo Bošnjacima nekih 50ak godina kasnije.
Istina je da mu nije suđeno, i da je pogubljen bez suđenja, ali glorifikovati ga samo zbog toga je degutantno.
Nije suđeno ni Franji Tuđmanu, a svi znamo njegove želje, zasluge i namjere iz posljednjeg rata u BiH.
Pokrenite sudski proces danas, s raspoloživim dokumentima, pa da vidimo jesu li partizani progiješili što su ga strijeljali.
Okanite se škola, ima dovoljno neokaljanih osoba za imena škola.
salik79

#2504 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

notsure wrote:
Kat wrote:Ovo Andricevo pismo odise antifasizmom :D
Pismo napisano u aprilu 1939. Tad je cijeli svijet znao za Aušvic, Buhenvald, Sobibor,... ili nije?
Nije isto iskazati poštovanje nekom državniku PRIJE i POSLIJE rata.
Sad je kao trebao Andrić fireru pisati k'o Stipe Petrina, krpiti mu sve po spisku što je potpisao pakt o nenapadanju s Poljskom i Rusijom?
Jes', al' je zato reis Spaho u maju 1941., par mjeseci prije nego ce umrijeti, morao znati za sve zlocine koje ce NDH pociniti, i za Jasenovac i Staru Gradisku...Malo licemjerno, zar ne?! A te 1941. je Ivo Andric jos uvijek sjedio u prvom safu sa Fuehrerom, na svim prijemima i manifestacijama.

Budite konzistentni, ako je Spaho mjesec dana nakon osnivanja NDH bio duzan znati sve sta Pavelic&co smjeraju ciniti, valjda je i ambasador Andric nakon 2 godine sluzbovanja u nacistickoj Njemackoj bio duzan znati sta se oko njega desava?!
LBVIEW

#2505 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LBVIEW »

salik79 wrote:
Jes', al' je zato reis Spaho u maju 1941., par mjeseci prije nego ce umrijeti, morao znati za sve zlocine koje ce NDH pociniti, i za Jasenovac i Staru Gradisku...Malo licemjerno, zar ne?! A te 1941. je Ivo Andric jos uvijek sjedio u prvom safu sa Fuehrerom, na svim prijemima i manifestacijama.

Budite konzistentni, ako je Spaho mjesec dana nakon osnivanja NDH bio duzan znati sve sta Pavelic&co smjeraju ciniti, valjda je i ambasador Andric nakon 2 godine sluzbovanja u nacistickoj Njemackoj bio duzan znati sta se oko njega desava?!
Da ne spominjemo kako je sjor Ivo planirao rijesiti "arbanasko pitanje". No cudjenju mjesta ne treba biti- jugonostalgicari su poznati po rabljenju dvostrukih arsina.
kakavdanakneiskustvu

#2506 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

notsure wrote:
aratet wrote:
U aprilu (kad je pisao Andrić) ili u julu 1939?
Ili možda u decembru 1940, jer se i tad potpisivao
"I am,
Your sincere friend,
M. K. GANDHI"

Inače, i Andrić i Gandi su sa facebooka čitali komentare pa su kao znali da će Adolf napasti Poljsku u septembru 1939, Francusku u maju 1940, Jugoslaviju u aprilu 1941 i Rusiju u junu 1941?!
Busuladžićevcima nikako da uđe u glavu da nije isto imati diplomatske odnose s tada legalnim državnikom koji je tek poslije otkrio svoje zločinačko lice, i otvoreno podržavati antisemitizam, koji se u malo prerađenoj formi obio o glavu upravo Bošnjacima 92-95. Ono što je Busuladžić priželjkivao Jevrejima, to isto se desilo Bošnjacima nekih 50ak godina kasnije.
Istina je da mu nije suđeno, i da je pogubljen bez suđenja, ali glorifikovati ga samo zbog toga je degutantno.
Nije suđeno ni Franji Tuđmanu, a svi znamo njegove želje, zasluge i namjere iz posljednjeg rata u BiH.
Pokrenite sudski proces danas, s raspoloživim dokumentima, pa da vidimo jesu li partizani progiješili što su ga strijeljali.
Okanite se škola, ima dovoljno neokaljanih osoba za imena škola.[/quote]

Da,ali ti neokaljani su vecinom.bili antifasisti a danasnjim vladajucim takvi ne odgovaraju
kakavdanakneiskustvu

#2507 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

salik79 wrote:
Kat wrote:Ovo Andricevo pismo odise antifasizmom :D
Pismo napisano u aprilu 1939. Tad je cijeli svijet znao za Aušvic, Buhenvald, Sobibor,... ili nije?
Nije isto iskazati poštovanje nekom državniku PRIJE i POSLIJE rata.
Sad je kao trebao Andrić fireru pisati k'o Stipe Petrina, krpiti mu sve po spisku što je potpisao pakt o nenapadanju s Poljskom i Rusijom?

Budite konzistentni, ako je Spaho mjesec dana nakon osnivanja NDH bio duzan znati sve sta Pavelic&co smjeraju ciniti, valjda je i ambasador Andric nakon 2 godine sluzbovanja u nacistickoj Njemackoj bio duzan znati sta se oko njega desava?![/quote]

Da sve to stoji ali tema je nazivanje skole po imenu ustaskog i nacistickog sluge mustafe
hAZNADAR

#2508 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

Jedno je sigurno. Protiv jedne ideologije se ne mozes boriti tako sto ces glorifikovati drugu ideologiju. Prost narod lako izabere manje zlo.

Snage koje se bore protiv ovoga cine sljedece greske:

- Isticanje nacizma i bilo kakvo blacenje Busaldzicevog lika i djela. Totalno nebitno. Pa vec imamo skolu po SS oficiru ciji nacizam e javna istina a nije bio ni streljan zbog toga. Nije bitno kakav je bio Busaldzic vec zasto bas on na dugoj listi mucenika razlicitih ideologija.

- Glorifikovanje komunista i pokusaj opravdavanja Busaldzicevog ubistva. Pogresno i u startu pravi inat na drugoj strani.

- Sto se pali alarm samo u Sarajevu. Jel to moze proci u Gorazdu ono sto ne moze u Sarajevu.
aratet

#2509 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by aratet »

salik79 wrote:[

Velika greska, Andric jeste i nije sluzbovao u nacistickoj Njemackoj, geografski jeste ali politicki nije jer je on bio zaposlenik drzave Jugoslavije.
Tamo je bio u diplomatskoj misiji.

Gandhi se Hitleru obracao u jeku velikih zlocina sa dragi prijatelju, ne zato sto mu je Hitler bio prijatelj nego zato sto je Gandhi bio diplomata i pokusao je urazumiti budalu.

TI primjeri se nikako ne mogu porediti sa fasistickim slugama.
hAZNADAR

#2510 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

Fasista Ili antifasista - nebitno decki. Narodu se hebe za tim. Narod kupuje ono sto vlast servira i danas isto kao i prije.

Pun mi je q vise antikomunista i komunista.

Nije vazno ciji svjetonazori su bolji. Vazno je prevazici ideologije i podobne heroje
kakavdanakneiskustvu

#2511 Re: Novi doprinos multietničnoūsti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Valjda je prije svega bitno da skole ne dobijaju imena po fasistickim slugama kad vec imamo antifasista u svojim redovima
Ludzak

#2512 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Ludzak »

Kejn wrote:
Ludzak wrote:Bitno je da je musliman, a što je fašista i Hrvat nije bitno. Još jedan dokaz da je Bošnju važnija vjera nego nacionalnost.
Nije bio Hrvat. Biti Hrvat i biti Bošnjak koji se izjašnjava Hrvatom zbog NDH političkog okvira su dvije različite stvari.
Aa njemu je jako težak bio politički okvir NDH.
hAZNADAR

#2513 Re: Novi doprinos multietničnoūsti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

kakavdanakneiskustvu wrote:Valjda je prije svega bitno da skole ne dobijaju imena po fasistickim slugama kad vec imamo antifasista u svojim redovima
Svi se kite antifasizmom. Cak i SDA jugend.

Problem je u ideologijama. Sto svako nudi svoje igrace.

Protiv SDA i mladomuslumana se ne mozes boriti tako sto ces hvaliti drugu krajnost. Mozes samo dokazati da prale identicnu istu gresku kao i koministi. Ne treba nam zamjena za sekretare SKOJ-a. Duga je lista zasluznih antifasista, umjetnika, naucnika, vojnika, drzavnika,... koji cekaju redu za ime skole.
Busaldzic ne moze priko reda.
kakavdanakneiskustvu

#2514 Re: Novi doprinos multietničnoūsti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

hAZNADAR wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:Valjda je prije svega bitno da skole ne dobijaju imena po fasistickim slugama kad vec imamo antifasista u svojim redovima

Protiv SDA i mladomuslumana se ne mozes boriti tako sto ces hvaliti drugu krajnost. Mozes samo dokazati da prale identicnu istu gresku kao i koministi. Ne treba nam zamjena za sekretare SKOJ-a. Duga je lista zasluznih antifasista, umjetnika, naucnika, vojnika, drzavnika,... koji cekaju redu za ime skole.

Zar sam ja spomenuo komuniste ili samo antifasiste?
Čitalac

#2515 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Čitalac »

salik79 wrote: Budite konzistentni, ako je Spaho mjesec dana nakon osnivanja NDH bio duzan znati sve sta Pavelic&co smjeraju ciniti, valjda je i ambasador Andric nakon 2 godine sluzbovanja u nacistickoj Njemackoj bio duzan znati sta se oko njega desava?!
Andrić je znao šta se oko njega dešava čim je stigao u Berlin, u aprilu 1939. U jednom od prvih izveštaja koje šalje ministarstvu spoljnih poslova piše: "Kada se radi o reparaciji 'versaljske nepravde' većina Nemaca je spremna da primi najveće žrtve i da postane dobrovoljan saučesnik u najstrašnijim nasiljima i najriskantnijim međunarodnim avanturama. Nemačke mase su i ovoga puta savršeno i poslušno oruđe u rukama vođstva..."(M.Karaulac, Andrić u diplomatiji, strana 68)
Obraćanje Hitleru je uobičajena protokolarna retorika tog toba, a Andrić je bio dobro upoznat sa prirodom fašizma još iz perioda dok je službovao u Rimu.
hAZNADAR

#2516 Re: Novi doprinos multietničnoūsti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

kakavdanakneiskustvu wrote:
hAZNADAR wrote:

Komunisti su jedini pravi antifasisti, Ili najveci kod nas. Tako da se to nerjetko podrazumijeva. Glasaci SDA ovakve kritike na SDA dozivljavaju kao komunisticke pamflete.

Sto znaci da je jedini nacin da kritikujes SDA taj sto ces ukazati na iste greske koje rade kao i komunisti.

Sav je fazon u svemu ovome sukob dvije ideologije i dvije podobnosti.

Sva prica o fasizmu, antifasizmu, biografiji ovog Ili onog,.. je gubljenje vremena.
kakavdanakneiskustvu

#2517 Re: Novi doprinos multietničnoūsti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

kakavdanakneiskustvu wrote:
hAZNADAR wrote:

Komunisti su jedini pravi antifasisti, Ili najveci kod nas. Tako da se to nerjetko podrazumijeva. Glasaci SDA ovakve kritike na SDA dozivljavaju kao komunisticke pamflete.

Sto znaci da je jedini nacin da kritikujes SDA taj sto ces ukazati na iste greske koje rade kao i komunisti.

Sav je fazon u svemu ovome sukob dvije ideologije i dvije podobnosti.

Sva prica o fasizmu, antifasizmu, biografiji jovog Ili onog,.. je gubljenje vremena.[/quote]

A sta raditi kad po nekome neko ko je fasista skola dobije ime,sutiti?
ultima_palabra

#2518 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

Znaci ne treba promovisati antifasizam da se SDA ne naljuti?
salik79

#2519 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Čitalac wrote:
salik79 wrote: Budite konzistentni, ako je Spaho mjesec dana nakon osnivanja NDH bio duzan znati sve sta Pavelic&co smjeraju ciniti, valjda je i ambasador Andric nakon 2 godine sluzbovanja u nacistickoj Njemackoj bio duzan znati sta se oko njega desava?!
Andrić je znao šta se oko njega dešava čim je stigao u Berlin, u aprilu 1939. U jednom od prvih izveštaja koje šalje ministarstvu spoljnih poslova piše: "Kada se radi o reparaciji 'versaljske nepravde' većina Nemaca je spremna da primi najveće žrtve i da postane dobrovoljan saučesnik u najstrašnijim nasiljima i najriskantnijim međunarodnim avanturama. Nemačke mase su i ovoga puta savršeno i poslušno oruđe u rukama vođstva..."(M.Karaulac, Andrić u diplomatiji, strana 68)
Obraćanje Hitleru je uobičajena protokolarna retorika tog toba, a Andrić je bio dobro upoznat sa prirodom fašizma još iz perioda dok je službovao u Rimu.
I dolazimo do zakljucka da je Andric "bio antifasista", jer je sve znao, a reis Spaho, koji realno nije imao ni vremena da ista sazna, "fasista"?! Barem, sudeci po zakljuccima pojedinih forumasa, je tako...

A ima li ista fasistickog u, recimo, ovoj recenici Andricevog rjesenja "arbanskog" pitanja?

"Podelom Arbanije nestalo bi privlačnog centra za arbanašku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bi eventualno dobili
još 2 – 300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici čiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jače akcije da se to sprečava. "

Nema, naravno, jer je, ipak, rijec o cuvenom Andricu, koji je itekako bio "dobro upoznat sa prirodom fasizma"... :oops:
arzuhal

#2520 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by arzuhal »

hAZNADAR wrote:Fasista Ili antifasista - nebitno decki. Narodu se hebe za tim. Narod kupuje ono sto vlast servira i danas isto kao i prije.

Nije vazno ciji svjetonazori su bolji. Vazno je prevazici ideologije i podobne heroje
Poprilično dobar post... :mrgreen:
Banksy

#2521 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Banksy »

arzuhal wrote:
hAZNADAR wrote:
Fasista Ili antifasista - nebitno decki. Narodu se hebe za tim. Narod kupuje ono sto vlast servira i danas isto kao i prije.

Poprilično dobar post... :mrgreen:
Ne bi ni Karadžić bolje.
JThomas

#2522 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by JThomas »

protiv smo fašizma, ali nismo ni za antifašizam. ne treba biti radikalan, netrpeljiv i isključiv.
Čitalac

#2523 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Čitalac »

salik79 wrote:
Čitalac wrote:
I dolazimo do zakljucka da je Andric "bio antifasista", jer je sve znao, a reis Spaho, koji realno nije imao ni vremena da ista sazna, "fasista"?! Barem, sudeci po zakljuccima pojedinih forumasa, je tako...

A ima li ista fasistickog u, recimo, ovoj recenici Andricevog rjesenja "arbanskog" pitanja?

"Podelom Arbanije nestalo bi privlačnog centra za arbanašku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bi eventualno dobili
još 2 – 300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici čiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jače akcije da se to sprečava. "

Nema, naravno, jer je, ipak, rijec o cuvenom Andricu, koji je itekako bio "dobro upoznat sa prirodom fasizma"... :oops:
Ne bih da se petljam u priču oko reisa, stvarno nisam u toku, samo sam postavio onaj citat kako bih pokušao da odgovorim na tvoje pitanje da li je Andrić znao šta se oko njega dešava. A o tom referatu sam ranije nešto postavljao na temi o Andriću, pa da ne zatrpavamo ovu temu.
kakavdanakneiskustvu

#2524 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

JThomas wrote:protiv smo fašizma, ali nismo ni za antifašizam. ne treba biti radikalan, netrpeljiv i isključiv.
Ti se naravno zezas
Banksy

#2525 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Banksy »

JThomas wrote:protiv smo fašizma, ali nismo ni za antifašizam. ne treba biti radikalan, netrpeljiv i isključiv.
Molimo zaraćene strane...,
Ko puca svi pucaju,
Protiv smo svih totalitarizama,
Treba čuti obje strane,
Jeste ... ALI...,
Osuđujemo svako nasilje...

Odgovorila bih fizčkom silom na svaku iznad, bude najgore u meni....

Kad ismiješ i izigraš demokratske slobode, dobiješ njene devijantne zloupotrebe koje uvijek završe tragično, po pojedinca, ali i po cijelo društvo. A čini se i da cijela planeta hrli tim putem.
Locked