Mustaa Busuladžić je bio jedan od najplodonosnijih muslimanskih pisaca u Bosni i Hercegovini u prvoj polovici 20. vijeka. Iz njegovog bogatog spisateljskog opusa može se posebno izdvojiti brošura Muslimani u Sovjetskoj Rusiji u kojoj je opisao teško stanje muslimana u carskoj Rusiji koje se još više pogoršalo nakon dolaska boljševika na vlast. a knjiga je bila jedan od glavnih povoda komunistima da, nakon preuzimanja vlasti u Sarajevu 1945. godine, uhapse Mustau Busuladžića i, ubrzo nakon toga, pogube ga strijeljanjem. Strijeljanje je izvršeno, u noći 29. juna 1945. godine, u sarajevskom naselju Velešići, iza željezničke stanice.
Znaci,on je pisao o komunnizmu kao ektremnoj i pogresnoj idelologiji, zato su ga streljali
Busuladžić smatra da je svaki narod, više ili manje, skrivio svoju nesreću; on je bio sudionik svoje tragedije, i pitanje njegove sudbine rješavalo se u njemu samom, a nikada izvan njega. Vanjske okolnosti su na drugom mjestu, jer nijedan narod nije propao zbog jedne izgubljene bitke, ili uslijed isključivo vanjskih uzroka, nego je raspadanje počinjalo iznutra, u njegovom unutarnjem biću, a vojnički porazi su samo ubrzavali to raspadanje
a voo je tocno rekao
Više nego ikada trebamo biti svjesni svojih prava, tim prije što su nam
ugrožena. Naša samosvijest i pouzdanost treba da iznađu način da
kako bi osigurali naša vjerska, građanska i kulturna prava na tlu naših islamskih pradjedova, uz koje smo prikovani i kojeg nikada nećemo napuštati dok u nama živi svijest. Mi sasvim otvoreno ističemo da su za nas vjerski interesi primarni, da je svijest o našem iznad svega vjerskom opstanku glavni kriterijum kod prosuđivanja svih ostalih pitanja koja
nameće život. Zato smo odlučni braniti i čuvati svoju islamsku posebnost,
za koju su krv prolijevali naši djedovi. Stoga nama nije potrebno niti
želimo posezati za tuđim i novim ideologijama... Mi u potpunoj
primjeni cjelokupnih vjerskih propisa imamo izgrađene poglede na
svijet i život; mi posjedujemo kulturnu baštinu kao malo tko u Evropi koja je povezana za svjetsku kulturu muslimanskih naroda; mi imamo zdrava očinska predanja protkana dubokim ćudorednim zasadama, te,konačno, mi smo najzapadniji ogranak jedne svjetske zajednice preko čijeg se kulturnog značenja ne može tako olako preći.
drugi razlog za streljanje