Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
- GeeTnT
#1651 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Zamisli vozis se ulicama Bg i cujes na navigaciji tetu kako kaze.....na sledecoj raskrsnici skrenite desno u ulicu "gazda Vucic" potom nastavite ravno do bulevara ratka mladica.....jbt.
- ABH017
#1652 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Pa zbpg čega, onda ratovaše Srbija i Hrvatska, NA HRVATSKOM TERITORIJU, da naglasim?Connaisseur Karlin wrote:pa nisu,na kraju se narod poubijao radi ideologija starih vduze od jednog stoljecadale cooper wrote:Ne bih se složio.Connaisseur Karlin wrote: da,ali niko do spomenutih nije ostavio u amanet elemente koji su uticali na Balkan![]()
hrana,kulutrua,tradicija ,to je nesto o cemu ne pisempisem o ideologijama,koje nisu nikad prestale da drmaju pojedine regije Balkana
- Edin H.
#1653 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Jako dobro napisano.listopad wrote:
Srceparajuce pravdanje lika i djela fasisticko-okupatorskog sluge, ustaskog ideologa Mustafe Busuladzica. Dok fasizam hara Evropom, dok mu pod prozorom od ustaskog noza teku potoci krvi, sentimentalni Mujo se zali na propadanje morala u Evropi pod utjecajem zapadne kulture. Najproblematicniju manifestaciju tog "problema" pronalazi u slobodnijem odijevanju zena. Propast morala se po njemu ne izrazava u tvornicama genocida, koncentracionim logorima, nego na zenskom tijelu. borbu za pravo na rad za zene je poistovjecavao sa pozivanjem na silovanje.
Slazem se sa opaskom jednog forumasa ovdje koji je napisao da vecina ljudi do skora nije imala pojma tko je bio Busuladzic. To je razumljivo s obzirom da se radi o ispodprosjecnom fasistickom piskaralu i intelektualnoj nuli kakvih je bilo na tisuce. Uzdizanje takvih osoba na razinu velikana dovoljno govori ponoru u kakvom se nalazi bh. drustvo. I naravno, po obicaju licnosti kao sto su Busuladzic brane oni kojima su puna usta optuzbi srpskog i hrvatskog fasizma.
- animals
#1654 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Zbog teritorija,ne zbog vjere..ABH017 wrote:]
Pa zbpg čega, onda ratovaše Srbija i Hrvatska, NA HRVATSKOM TERITORIJU, da naglasim?
- Connaisseur Karlin
#1655 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
pa i oni su dio BalkanaABH017 wrote:Pa zbpg čega, onda ratovaše Srbija i Hrvatska, NA HRVATSKOM TERITORIJU, da naglasim?Connaisseur Karlin wrote:
pa nisu,na kraju se narod poubijao radi ideologija starih vduze od jednog stoljeca![]()
hrana,kulutrua,tradicija ,to je nesto o cemu ne pisempisem o ideologijama,koje nisu nikad prestale da drmaju pojedine regije Balkana
ratovali radi svojih idelogija i grabljenja teritorija
svaki fizicki obracun je znak ljudkse slabosti ,tj.nemanja znanja i volje da se dogovori , rat i jeste ideja nesposobnih umova da rijese problem mirnim putem
-
Budjav_lebac
#1656 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Tebi Zmaj od Bosne, Enver Sehovic, Zaim Imamovic fasisti ? Stidi se covjece...hrasno38 wrote:pa gdje su ti te ulice??? Jesu li mahom sve ukinute??JESU!!! Pa sto sjebase matere ti ulicu Fuada Midzica?? Jel i on cetnicki vojvoda??? Ukinuli ulice "vojvoda" i dali im imena drugih fasista i to tebi sasvim OK! Pa bolan u proslom ratu su te tukli i oni preko Drine i oni preko Save al dzaba ti na silu hoces da budes prekosavsko cvijece. Ti si se bolan nebio totalno zigubio u branjenju neodbranjivog do te mjere da bi ti i rahmetli Alija rekao "de mali ne lupetaj vise".Budjav_lebac wrote:Cekaj, je li sad bitno iz kojeg je rata ako su bili mrtvi srpski nacionalista ? Da su imali priliku ratovati u 2. svjetskom ratu na cijoj strani bi bili ? Hajde eto na stranu to sve, ali kakve veze su ti likovi imali sa Bosnom pa su zasluzili ulice ? Glavna ulica u Sarajevu se zvala Vojvode Putnika (Danasnja Zmaja od Bosne). Je li se mozda glavna ulica u Beogradu zvala Huseina-kapetana Gradascevica ?rajv0sa wrote:Kako može biti četnik vojvoda iz prvog svjetskog rata ?Bitno je da je vlaško ime, nemere valjat ha je vlaško. Joj joj koliko neupućenosti i neznanja,pa zna se da je SFRJ mnogo toga naslijedila iz Kraljevine, iz prostog razloga kako bi se nastavio kontinuitet, te kako bi sama država imala legitimitet, da se nebi i u narodu a i svjetskoj javnosti okarakterisala kao neka divlja i na silu kreirana tvorevina.
S tobom nesto nije u redu ako ti jetako lako pomiriti se sa ulicama srpskih nacionalista koji nemaju nikakve veze s Bosnom, a problem ti nebitni Busuladzic.
Zagrli se i s jednim i sa drugim, svakako pricate istu pricu. Ja sam i od prekosavskih i prekodrinskih izgubio mnogobrojnu rodbinu i jedne i druge otvoreno nabijem na k. Prestani me etiketirati kako me etiketiras, za razliku od tebe nikome dupe ne lizem, ne slavim likove koji su otvoreno guzili ovu drzavu i ovaj narod i ispirali im mozak. Hebem i NDH i Jugoslaviju jer se nijedna nije zvala Bosna i moj narod nije tretirala onako kako ga je trebala tretirati. Za razliku od tebe ja zivim samo za ovu drzavu, a ne za njene okupatore.
- ABH017
#1657 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Karlin vam neće odgovoriti, ali ste pogodili njena razmišljanja i stavove.Zgoljo wrote:Cuj koje,islamskeasker wrote:Da ne nagadjamo, koje elemente?Connaisseur Karlin wrote: da,ali niko do spomenutih nije ostavio u amanet elemente koji su uticali na Balkan
-
Budjav_lebac
#1658 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Pa i cekaju samo da doticni umru da bi njihova imena mogla krasiti parkove, trgove, ulice, skole. Najbolje bi bilo da umru prije nego im se presudi da bi i oni kao i mi za Mustafu imali opravdanje kako krivnja nije dokazana i da im nije presudjeno.GeeTnT wrote:Zamisli vozis se ulicama Bg i cujes na navigaciji tetu kako kaze.....na sledecoj raskrsnici skrenite desno u ulicu "gazda Vucic" potom nastavite ravno do bulevara ratka mladica.....jbt.
-
Zgoljo
#1659 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Znam,samo jos da mi navedes jedan napredan narod koji se odvojio od religije.Mozes poceti sa okruzenjem,krsnim slavama trafika i drveca ili krizeva po skolama i drugim drzavnim ustanovama.animals wrote:Napredni narodi, se odvajaju od religije..Zgoljo wrote:
Cuj koje,islamske
znaci, ne mozes me i moju licnost vezati za religiju, i po tome ocjenjivati..
Kome ba ti prodajes damu za bubrege.
- animals
#1660 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
A nisam mislio na Balkan...Zgoljo wrote:Znam,samo jos da mi navedes jedan napredan narod koji se odvojio od religije.Mozes poceti sa okruzenjem,krsnim slavama trafika i drveca ili krizeva po skolama i drugim drzavnim ustanovama.animals wrote:Napredni narodi, se odvajaju od religije..Zgoljo wrote:
Cuj koje,islamske
znaci, ne mozes me i moju licnost vezati za religiju, i po tome ocjenjivati..
Kome ba ti prodajes damu za bubrege.
- dale cooper
#1661 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Osmanlijsko carstvo kao i sve imperije nije bilo nimalo nježno prema onima koje su osvajale.
Kao i sva druga i ovo carstvo je bilo sagrađeno na brutalnosti i represiji. To, meni barem,
nema neke pretjerane veze sa vjerom, iako je i to bila jedna od stvari koje su se nametale
kao dio identiteta osvajača. Slično su radile i zapadne imperije sa nametanjem krščanstva
na osvojenim teritorijama. Elem, uvijek bi najebavali ovi mali narodi.
Kao i sva druga i ovo carstvo je bilo sagrađeno na brutalnosti i represiji. To, meni barem,
nema neke pretjerane veze sa vjerom, iako je i to bila jedna od stvari koje su se nametale
kao dio identiteta osvajača. Slično su radile i zapadne imperije sa nametanjem krščanstva
- ABH017
#1662 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škol
Apsolutno, ali apsolutno, me zaboli šta ćeš misliti. Te prijetnje da ću otići gdje ne treba ostavi za sebe i nekog ko ti je drag. Čisto da ne budeš bezobrazan, jer ne poredim te ja ni sa kim. To ti rade tvoji stavovi.hrasno38 wrote: Opet patetika i prica o nekim prijetnjama. Ako je tebi prijetnja ono sto je fakt iskreno da ti kazem zaboli me sta ti mislis o tome. Cinjenice su cinjenice i one su onakve kako sam ih napisao. Odgovor je bio poslan nekome ko se kurci bez ikakvog razloga a na kurcenje se odgovara argumentovanim kurcenjem. I zamolio bih te da me ne uporedjujes sa ratnim zlocincem Radovanom Karadzicem jer ces otici tamo gdje ne treba i ako mislis da si zajeban jer si sa 16 godina uzeo pusku mozda impresioniras nekoga drugog mene neces jer ovdje je svaki drugi forumas uzeo pusku sa 16 godina i po tom trebali smo imati Armiju od jedno milion boraca. Medjutim ja sam rekao sto sam imao i to je uglavnom bilo upuceno ovim malim fasistima u odrastanju i ponovit cu jos jednom "SVE STO JE SKUPSTINA KANTONA DONJELA U OVOM MANDATU U SLJEDECEM SE MOZE PONISTITI I PROMJENITI" pa o tom po tom. Ili brate nek se javno kaze da li se njeguju davno pogubljene fasisticke tradicije pa da svi znamo.
Šta sad, Bosnjaka je samo 2 miliona, pa bi trebali da se odreknu svoje vjere i nacije, jer se nalaze u okruženju brojnijih. Bolje im je da šute, jer bi moglo da ih nestane.
Misliš da su to progresivni stavovi?
Sam razmisli o tome, a mene se okani, ako nemaš ništa pametno za reći o temi. Ja nisam tema ove emisije.
-
Zgoljo
#1663 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Nisi mislio na Balkan,osim na Bosnjake.
Znam,sve znam.
Znam,sve znam.
- Connaisseur Karlin
#1664 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
ne islamske,vec osmanlijskeABH017 wrote:Karlin vam neće odgovoriti, ali ste pogodili njena razmišljanja i stavove.Zgoljo wrote:Cuj koje,islamskeasker wrote: Da ne nagadjamo, koje elemente?
Islam nije problem
- animals
#1665 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Kad sam rekao nisam mislio na Balkan, mislio sam da su na Balkanu svi isti..Zgoljo wrote:Nisi mislio na Balkan,osim na Bosnjake.
Znam,sve znam.
samo razliciti pogleda na isti cilj..
- ABH017
#1666 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Šta hoćeš reći? Da se nije borio protiv okupatora?Connaisseur Karlin wrote:On je izabran je pretohni izabranik doslovno umro,pa su Gradscevica onako mladog i neiskusnog izabrali da bude zrtvaABH017 wrote:Osmanlije su bili okupatori. Tačka. Moj favorit iz tog perioda je Husein Kapetan Gradaščević, onaj koji se borio za oslobođenje zemlje od okupatora. Jedini.Zgoljo wrote:On time hoce reci da je samim tim opravdano Andricevo pljuvanje po Bosnjacima a vjerovatno i sve ono sto im se desavalo.
Klasika made in Garasanin,SANU...vera za veceru,znas vec kako ide.
Niste se skontali.Deste godina prije Gradscevica su se borili za isti cilj. Romantiziranje pojedinih istorijskih licnosti bez dovoljnog znanja je nevjerovatan narodni fenomen.
Ili bi samo htjela da malo ispadneš pametna?
-
Zgoljo
#1667 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Da mi ne duzimo i ne razvodnjavamo sustinu bezveze.Je li,vratite se veri pradedovskoj i bice sve udure ili?dale cooper wrote:Osmanlijsko carstvo kao i sve imperije nije bilo nimalo nježno prema onima koje su osvajale.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1668 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Jesu isto kao i oni sto su sami naskakali da se nabiju na kolac. Tada bila olimpijska disciplina "ko ce se bolje nabiti na kolac". Nema nista dobrovoljno kad si pod okupacijom i na sve budes natjeran milom ili silom...na lijep ili na ruzan nacin. Na koji bi ti nacin danas promjenio svoju vjeru??? Vjerovatno je odgovor "ni na jedan". Pa zasto onda mislis da su tadasnji nazovi ih kako hoces....Bosnjani, krscani, bogumili, kromanjonci....nebitno onako iz cista mira rekli jebes nasu vjeru ajmo mi svi preci na druguZgoljo wrote:Niko ne spori da su Osmanlije bili okupatori,no vjeru su Bosnjaci muslimani uzeli dobrovoljno.Da nije tako odrekli bi je se kad je okupacija zavrsila.
Intresantno kako se velikosrpski crv uvijek otkrije sam.Kao nemamo mi nista protiv Bosnjaka ali imamo protiv osmanskog okupatora,odnosno njihove zaostavstine,odnosno religije koju su ti Bosnjaci prihvatili.
Drugim rijecima,vratite se veri pradedovskoj(kojoj uzgred Bosnjaci nikad za nikad nisu pripadali)i necemo vas vise klati.
I to sve ne na informer.rs,kurir,telegraf no na klix.ba
"Sultan Mehmed el-Fatih je u proljeće 1463. zauzeo tadašnju Bosnu i sve njene važnije gradove pa i kraljevu prijestolnicu Jajce. Tada je islamizacija ubrzana, pa je pod Jajcem odjedamput (grupno - ''bir ugurden'') prešlo na islam 36.000 bogumilskih porodica kako je to zapisano u starom Jenjičarskom kanunu, navodeći da im je tada veseli Fatih na njihovu molbu dao jenjičarsku privilegiju za školovanje i uzgajanje bosanske djece i mladića na carskom dvoru, te je većina stekla visoke časti i položaje». (Handžić, Prijelaz na islam u Bosni, passim)
"Za Ajvaz dedu, koji je toliko poznat u Bosni da se do danas hodočasti na Ajvatovicu kod Prusca, priča se da je došao sa Fatihom i da se nastanio u Pruscu. Njegovom zaslugom je većina tamošnjeg svijeta primila islam. Selo Vesela (Straža) prešlo je njegovim nastojanjem odjedamput sa svojim svećenikom na islam. Svećenik je učio kod Ajvaz dede i postao hafiz, te ga je Ajvaz dedo postavio mualimom u tom selu. Sličnih tradicija sačuvalo se još u našem narodu, ali treba znati, da je Bosna, prije dolaska Turaka u ove krajeve, bila poprište ogorčenih vjerskih borbi mađarskih katolika protiv «bogumilskih»dobrih krstjana, pa su oni u Turcima vidjeli spas, koji će im pomoći da se otresu prevlasti Mađara."
I ziv bio kakve veze imaju Bosnjani sa Srbima i Hrvatima
-
Zgoljo
#1669 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Armija druze,znas li sta kazu za Zmaja? Obicni pobunjeni Turčin 
- ABH017
#1670 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Da. Eh sad. Kakve veze u tom ratu ima osmanska zaostavština? Jer ti reče da ove druge nisu ostavile toliko uticaja u balkanskim dešavanjima.Connaisseur Karlin wrote:pa i oni su dio BalkanaABH017 wrote:Pa zbpg čega, onda ratovaše Srbija i Hrvatska, NA HRVATSKOM TERITORIJU, da naglasim?Connaisseur Karlin wrote:
pa nisu,na kraju se narod poubijao radi ideologija starih vduze od jednog stoljeca![]()
![]()
ratovali radi svojih idelogija i grabljenja teritorijalakse se poubijati umjesto ljudksi dogovoriti
svaki fizicki obracun je znak ljudkse slabosti ,tj.nemanja znanja i volje da se dogovori , rat i jeste ideja nesposobnih umova da rijese problem mirnim putem
- Connaisseur Karlin
#1671 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Pa zelim,nalgasiti,da je on izabran "sticajem okolnosti" ,jer mnogi nisu htjeli preuzeti odgovornost,nakon sto je planirana osoba doslovno umrla,i jer nakon 10 godina sukobljavanja i buna,su izabrali osobu 20 i nesto godina starosti ,bez iskustva,ali znas,mladost se lako zanese u bitkama ,entuzijam i slicno. Mozda ne znas puno o ajanima i sukobu SultanaABH017 wrote:Šta hoćeš reći? Da se nije borio protiv okupatora?Connaisseur Karlin wrote:On je izabran je pretohni izabranik doslovno umro,pa su Gradscevica onako mladog i neiskusnog izabrali da bude zrtvaABH017 wrote:
Osmanlije su bili okupatori. Tačka. Moj favorit iz tog perioda je Husein Kapetan Gradaščević, onaj koji se borio za oslobođenje zemlje od okupatora. Jedini.Deste godina prije Gradscevica su se borili za isti cilj. Romantiziranje pojedinih istorijskih licnosti bez dovoljnog znanja je nevjerovatan narodni fenomen.
Ili bi samo htjela da malo ispadneš pametna?
- Connaisseur Karlin
#1672 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
ne citas pazljivo i kosntatno zkaljucujes da sma protiv msulimana osmanlija bosnjakaABH017 wrote:Da. Eh sad. Kakve veze u tom ratu ima osmanska zaostavština? Jer ti reče da ove druge nisu ostavile toliko uticaja u balkanskim dešavanjima.Connaisseur Karlin wrote:pa i oni su dio BalkanaABH017 wrote:
Pa zbpg čega, onda ratovaše Srbija i Hrvatska, NA HRVATSKOM TERITORIJU, da naglasim?![]()
ratovali radi svojih idelogija i grabljenja teritorijalakse se poubijati umjesto ljudksi dogovoriti
napsala sam da niko nije dovoljno uticao na administrativnom nivou ,a osmanlije su bile znatno manje zabrnitue od AU,koja je pokusala suradjivati u pojedim fazama sa svima
- dale cooper
#1673 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ne, poenta je da su se kroz vijekove koji su prošli poslije odlaska Osmanlijskog carstva sa ovih prostora BošnjaciZgoljo wrote:Da mi ne duzimo i ne razvodnjavamo sustinu bezveze.Je li,vratite se veri pradedovskoj i bice sve udure ili?dale cooper wrote:Osmanlijsko carstvo kao i sve imperije nije bilo nimalo nježno prema onima koje su osvajale.
kulturološki razvili kao skroz drugačiji narod i da ih danas osim vjere ništa ne veže sa tim nekadašnjim Osmanlijama.
I to je dobra stvar. Bošnjaci su narod sa svojim sopstvenim i posebnim identitetom. Narod koji je ogromnom
većinom učestvovao na antifašističkoj strani u oslobođenju naše države od okupatora u drugom svjetskom ratu,
koji se borio na strani pravde i dobra zajedno sa ostalima. I ne bi trebalo prljati tu svijetlu istoriju sa sramotnim
kvinslinzima poput Mustafe Busuladžića.
Last edited by dale cooper on 29/10/2016 00:49, edited 1 time in total.
-
Zgoljo
#1674 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ja,neka je to prihvatanje islama bilo i pogurano od strane okupatora no cinjenica ostaje da se Bosnjaci muslimani islama nisu odrekli ni poslije sloma osmanskog carstva,sta vise trpili su stradanja radi toga.hrasno38 wrote:Jesu isto kao i oni sto su sami naskakali da se nabiju na kolac. Tada bila olimpijska disciplina "ko ce se bolje nabiti na kolac". Nema nista dobrovoljno kad si pod okupacijom i na sve budes natjeran milom ili silom...na lijep ili na ruzan nacin. Na koji bi ti nacin danas promjenio svoju vjeru??? Vjerovatno je odgovor "ni na jedan". Pa zasto onda mislis da su tadasnji nazovi ih kako hoces....Bosnjani, krscani, bogumili, kromanjonci....nebitno onako iz cista mira rekli jebes nasu vjeru ajmo mi svi preci na druguZgoljo wrote:Niko ne spori da su Osmanlije bili okupatori,no vjeru su Bosnjaci muslimani uzeli dobrovoljno.Da nije tako odrekli bi je se kad je okupacija zavrsila.
Intresantno kako se velikosrpski crv uvijek otkrije sam.Kao nemamo mi nista protiv Bosnjaka ali imamo protiv osmanskog okupatora,odnosno njihove zaostavstine,odnosno religije koju su ti Bosnjaci prihvatili.
Drugim rijecima,vratite se veri pradedovskoj(kojoj uzgred Bosnjaci nikad za nikad nisu pripadali)i necemo vas vise klati.
I to sve ne na informer.rs,kurir,telegraf no na klix.baMuka ih je natjerala i borba za prezivljavanjem, negubitkom dobara i posjeda a pogotovo kada su vidjeli da su vjeru promjenili oni koji su u to vrijeme bili bitni Bosnjani. Uvijek su ovce isle za ovnom predvodnikom kako prije 500 godina tako i danas, Cinjenica je a tu si u pravu da uglavnom se nije primjenjivala sila za prelazak na islam ali jesu drugi, puno mudriji nacini.
"Sultan Mehmed el-Fatih je u proljeće 1463. zauzeo tadašnju Bosnu i sve njene važnije gradove pa i kraljevu prijestolnicu Jajce. Tada je islamizacija ubrzana, pa je pod Jajcem odjedamput (grupno - ''bir ugurden'') prešlo na islam 36.000 bogumilskih porodica kako je to zapisano u starom Jenjičarskom kanunu, navodeći da im je tada veseli Fatih na njihovu molbu dao jenjičarsku privilegiju za školovanje i uzgajanje bosanske djece i mladića na carskom dvoru, te je većina stekla visoke časti i položaje». (Handžić, Prijelaz na islam u Bosni, passim)
"Za Ajvaz dedu, koji je toliko poznat u Bosni da se do danas hodočasti na Ajvatovicu kod Prusca, priča se da je došao sa Fatihom i da se nastanio u Pruscu. Njegovom zaslugom je većina tamošnjeg svijeta primila islam. Selo Vesela (Straža) prešlo je njegovim nastojanjem odjedamput sa svojim svećenikom na islam. Svećenik je učio kod Ajvaz dede i postao hafiz, te ga je Ajvaz dedo postavio mualimom u tom selu. Sličnih tradicija sačuvalo se još u našem narodu, ali treba znati, da je Bosna, prije dolaska Turaka u ove krajeve, bila poprište ogorčenih vjerskih borbi mađarskih katolika protiv «bogumilskih»dobrih krstjana, pa su oni u Turcima vidjeli spas, koji će im pomoći da se otresu prevlasti Mađara."
I ziv bio kakve veze imaju Bosnjani sa Srbima i HrvatimaOsmanlije jesu bili okupatori kao i Austro Ugari kao i Srbi 1992 ali prijosmanski Bosnjani su bili bogumili kako se tumaci a oni nisu jebali ikakvu crkvenu i drustvenu hijerarhiju tako da stavljati u predosmansko vrijeme Srbe, Hrvate ili nekoga ko je bio islamske vjeroispovjesti u okvire srednjovjekovne Bosne je nidje veze. Katolicka crkva da sto se i spominje u kontekstu samog nastanka Sarajeva i Vrh Bosanske biskupije.
I sta predlazes,da se sad odreknu islama?
I kakve veze imaju Bogumilske familije sa Srbima i pravoslavljem i kakve veze ima predosmansko stanovnistvo Bosne sa Srbijom i pravoslavljem,i kako su onda mogli prodati pravoslavnu veru za veceru?
Je li legitimno da Bosnjaci genocidisu danasnje Srbe iz BiH zato sto su ih kao Vlahe Turci u Bosnu doveli iz Rumunije
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1675 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
hrasno38 wrote:pa gdje su ti te ulice??? Jesu li mahom sve ukinute??JESU!!! Pa sto sjebase matere ti ulicu Fuada Midzica?? Jel i on cetnicki vojvoda??? Ukinuli ulice "vojvoda" i dali im imena drugih fasista i to tebi sasvim OK! Pa bolan u proslom ratu su te tukli i oni preko Drine i oni preko Save al dzaba ti na silu hoces da budes prekosavsko cvijece. Ti si se bolan nebio totalno zigubio u branjenju neodbranjivog do te mjere da bi ti i rahmetli Alija rekao "de mali ne lupetaj vise".
Ne stavljaj mi u usta ono sto nisam napisao jer je vrlo jasno zdravom mozgu sta znaci ovo "drugih fasista" samo mi nije jasno kako to recimo ne dobi ulicu u Sarajevu recimo MAJOR MIHAJLO PETROVIC a dobi neka jebena Aziza Sacirbegovic. kako ime te ulice recimo ne krasi ime Hasandedic Indire...heroine i jedne izuzetno hrabre zene sa Trga Heroja koja je bila ukljucena u nase odbrambene redove od prvog dana i poginula zajedno sa Marinom Marlovicem na Igmanu. Ne daj boze da je nekom palo na pamet da neku skolu nazove po Marinu Marlovicu ili Anti Grgicu ili Samiru Dedajicu....da usro balavi to su sve moji drugovi sa kojima sam odrastao i koji su izgubili zivote u mojoj jedinici da bi jebena Aziza i jos jebeniji Mustafa dobili da im imena stoje na ulicama i skolama!!! I ti ne mozes zivjeti ni za jednu drugu drzavu jer nisi zivio ni u jednoj drugoj drzavi ....samo ne znam ko ti toliko ispra mozak!!!!! I neodoljivo me podsjecas na onog malog fasistu u nastanku Harisa Zahiragica.Budjav_lebac wrote:Tebi Zmaj od Bosne, Enver Sehovic, Zaim Imamovic fasisti ? Stidi se covjece...
Zagrli se i s jednim i sa drugim, svakako pricate istu pricu. Ja sam i od prekosavskih i prekodrinskih izgubio mnogobrojnu rodbinu i jedne i druge otvoreno nabijem na k. Prestani me etiketirati kako me etiketiras, za razliku od tebe nikome dupe ne lizem, ne slavim likove koji su otvoreno guzili ovu drzavu i ovaj narod i ispirali im mozak. Hebem i NDH i Jugoslaviju jer se nijedna nije zvala Bosna i moj narod nije tretirala onako kako ga je trebala tretirati. Za razliku od tebe ja zivim samo za ovu drzavu, a ne za njene okupatore.