Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
-
hizo ramidovic
#1426 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
mislim da bi poslanicima u skupstini ks neko trebao objasniti da antifasizam i komunizam nisu jedno te isto.
- mO k3
#1427 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
hrasno38 wrote:Ima medjutim jedan nepobitna cinjenica a to je da svaka odluka koju donse ova skupstina se moze u slucaju promjene stanja u skupstini isto tako i promjeniti. Dakle ako raspored snaga bude drukciji u sljedecoj skupstini a sve su prilike da hoce treba promjeniti tri zaista sramotne stvari u Sarajevu (za koje ja znam):
1. Ime skole koja je sada dobila ime po ustaskom simpatizeru Mustafi Busuladzicu
2. Ime ulice Azize Sacirbegovic za koju ni njena najbliza rodbina ne zna cim je to zasluzila
3. Ime ulice Huseina ef. Djoze koji je bio Sturmbannführer - Bojnik u 13 ss diviziji i to je najsramniji dio ove danasnje vlasti ili bolje receno SDA stranke.
Iskreno ja kao bosnjo nikada nisam cuo za doticne u zivotu ama bas nikada... i slazem se sa tobom ako imaju dokazi za navedene stvari
Ali me zanima jedna stvar od bosnjackih politicara cime su to oni zasluzili da se skole i ulice po njima daju imena??
- cyprus
#1428 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Kad smo kod ulica, jebo Azizu... Sulejman Pačariz Hodža ustaški SS pukovnik također ima svoju ulicu...hrasno38 wrote:Ima medjutim jedan nepobitna cinjenica a to je da svaka odluka koju donse ova skupstina se moze u slucaju promjene stanja u skupstini isto tako i promjeniti. Dakle ako raspored snaga bude drukciji u sljedecoj skupstini a sve su prilike da hoce treba promjeniti tri zaista sramotne stvari u Sarajevu (za koje ja znam):
1. Ime skole koja je sada dobila ime po ustaskom simpatizeru Mustafi Busuladzicu
2. Ime ulice Azize Sacirbegovic za koju ni njena najbliza rodbina ne zna cim je to zasluzila
3. Ime ulice Huseina ef. Djoze koji je bio Sturmbannführer - Bojnik u 13 ss diviziji i to je najsramniji dio ove danasnje vlasti ili bolje receno SDA stranke.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1429 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ma @moke nema veze da li smo culi ti i ja za neke ljude ako su u pitanju ljudi koji su dobri, koji su moralni, koji su jednostavno svojim zivotnim djelima a ne nedjelima zasluzili da im se pominje ime. Ovo troje nabrojanih se ne uklapa nikako ama bas nikako u pricu koju nam konstatntno prica SDA jer ne kazu dzaba "s kim si takav si". Ako je njima OK da se nesto zove po fasisti Djozi onda je i SDA fasisticka stranka i treba se svim silama boriti da nestane sa scene ili ako nije onda sama treba da ispravi stvari koje pogresno radi i da dokaze da grijesimo. Vjerovatno ima jos toga osim ovo troje koje mi je palo na pamet i treba se javno ocitovati o takvim stvarima jer vecina gradjana Bosne i Hercegovine jednostavno nemaju taj fasisticki pedigre koji izgleda pojedinci hoce da nematnu.mO k3 wrote:hrasno38 wrote:Ima medjutim jedan nepobitna cinjenica a to je da svaka odluka koju donse ova skupstina se moze u slucaju promjene stanja u skupstini isto tako i promjeniti. Dakle ako raspored snaga bude drukciji u sljedecoj skupstini a sve su prilike da hoce treba promjeniti tri zaista sramotne stvari u Sarajevu (za koje ja znam):
3. Ime ulice Huseina ef. Djoze koji je bio Sturmbannführer - Bojnik u 13 ss diviziji i to je najsramniji dio ove danasnje vlasti ili bolje receno SDA stranke.![]()
Iskreno ja kao bosnjo nikada nisam cuo za doticne u zivotu ama bas nikada... i slazem se sa tobom ako imaju dokazi za navedene stvari
Ali me zanima jedna stvar od bosnjackih politicara cime su to oni zasluzili da se skole i ulice po njima daju imena??
- hrasno38
#1430 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Bravo @cyprus treba skupiti na jedno mjesto te nazive i napraviti gradjansku peticiju da se te ulice promjene za imena boraca poginulih u zadnjem ratu. 95% poginulih boraca A BiH su zasluzili da imaju nesto nazvano po njihovom imenu.cyprus wrote:Kad smo kod ulica, jebo Azizu... Sulejman Pačariz Hodža ustaški SS pukovnik također ima svoju ulicu...hrasno38 wrote:Ima medjutim jedan nepobitna cinjenica a to je da svaka odluka koju donse ova skupstina se moze u slucaju promjene stanja u skupstini isto tako i promjeniti. Dakle ako raspored snaga bude drukciji u sljedecoj skupstini a sve su prilike da hoce treba promjeniti tri zaista sramotne stvari u Sarajevu (za koje ja znam):
- mO k3
#1431 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
@hrasno mislim da SDA nije fasisticka stranka , ali mislim da se igra sa znanjem naroda... sta hocu reci idem od mene dali su naziv skoli i ulicama tih nekih bosnjaka mislim u sebi hajde dobro bosnjo je zasluzio ,ali neznam zapravo pozadinu tih "bosnji" i to je poenta
hrvati i srbi me ne zanimaju kako oni daju imena jer hocu prvo da se pocistim u svojoj avliji prije nego sto budem druge kritikovao ....
Ali po dijelovanju SDA nakon ovoga moguce je da si u pravu i da je SDA ide nasvjesno u pravcu fasisticke stranke
hrvati i srbi me ne zanimaju kako oni daju imena jer hocu prvo da se pocistim u svojoj avliji prije nego sto budem druge kritikovao ....
Ali po dijelovanju SDA nakon ovoga moguce je da si u pravu i da je SDA ide nasvjesno u pravcu fasisticke stranke
- ultima_palabra
#1432 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Sad gledam kartu... s jedne strane brda on, s druge Draža Mihailović. Dejtonska BiH u malom.cyprus wrote:Kad smo kod ulica, jebo Azizu... Sulejman Pačariz Hodža ustaški SS pukovnik također ima svoju ulicu...hrasno38 wrote:Ima medjutim jedan nepobitna cinjenica a to je da svaka odluka koju donse ova skupstina se moze u slucaju promjene stanja u skupstini isto tako i promjeniti. Dakle ako raspored snaga bude drukciji u sljedecoj skupstini a sve su prilike da hoce treba promjeniti tri zaista sramotne stvari u Sarajevu (za koje ja znam):
-
statixx
#1433 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
cyprus wrote:Tako je prekjučer govorio srbokomunista Slaviša Šućur...Predsjedavajuća, poštovane kolege,
ja sam se javio da u ime poslanika Naše stranke, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije iznesem naš stav o ovom pitanju. Mi smo ljudi koji žive u zemlji koja je nedavno preživjela fašističke zločine. Mi smo bili svjedoci kako to izgleda kada ljudi govore jezikom mržnje, kada protjeruju ljude, uzimaju im imovinu i ubijaju ih samo zato što pripadaju drugoj vjeri, ili drugoj naciji. Ja smatram da odluka o davanju nekoj, pogotovo vaspitnoj obrazovnoj, ustanovi treba da odražava na neki način i vrijednosti koje svi želimo da gajimo u društvu. Mi smo, nažalost, svjedoci u našem okruženju i u nekim dijelovima naše zemlje se povampiruje duh fašizma, da se ljudi koji su bili pripadnici fašističkih pokreta, prepoznatih i osuđenih u svijetu rehabilituju, i da nažalost gledamo kako trgovi, ulice i škole dobivaju njihova imena. Ono što ja nisam mogao da vjerujem da ću doživjeti, da u mom Sarajevu dođem u poziciju da razgovaramo o nečemu ovakvom. Mustafa Busuladžić je čovjek koji jeste bio zagovornik fašističke ideologije. To je čovjek koji je javno likovao zbog činjenice da nema više Jevreja na Baščaršiji. O tome postoje dokumenti. To je govorio u vrijeme kada je trajao holokaust, jedan od najvećih ikada zabilježenih zločina. Mislim da ćemo mi, ukoliko donesemo ovakvu odluku napraviti fatalnu grešku, da umjesto da budemo oni koji će se boriti protiv fašizma, koji će povući jasnu granicu, šta je to što se smije, a što ne smije raditi ili reći, svrstati se na stranu onih koji ruše sve civilizacije norme. Zbog ove činjenice i zbog toga što smatramo zaista da bi donošenje ovakve odluke predstavljalo katastrofalan i necivilizacijski čin ove skupštine, mi, poslanici ove tri stranke smo odlučili da izađemo i da time pokažemo da ne želimo ni na kakav način da učestvujemo u jednom ovakvom djelu. Hvala.
-
Zgoljo
#1434 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Tako je,umjesto toga hitno vratiti ulice vojvode ovog,vojvode onog.hrasno38 wrote:Ima medjutim jedan nepobitna cinjenica a to je da svaka odluka koju donse ova skupstina se moze u slucaju promjene stanja u skupstini isto tako i promjeniti. Dakle ako raspored snaga bude drukciji u sljedecoj skupstini a sve su prilike da hoce treba promjeniti tri zaista sramotne stvari u Sarajevu (za koje ja znam):
-
Zgoljo
#1435 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Jesu li ovo svi Mujini grijesi ili ima jos?I jesu li zbog ovoga ubili covjeka?Chmoljo wrote:možeš ti misliti šta hoćeš, to je tvoje pravo. ali mišljenje nije jednako što i činjenica, a ti si posvađan sa njima.Budjav_lebac wrote:Odvadite malo, prestanite sebi umisljati da ste superiorniji zato sto ste ljevicari, ateisti, titoisti. Za mene je Tito zlocinac, Jugoslavija okupator i tako ce ostati.
inače, ja bih želio pokrenuti inicijativu da se preimenuje škola Isaka Samokovlije, te Fatime Gunić. ako smo već demokratični i poštujemo narodnu, odnosno skupštinsku volju, mislim da je nepomirljivo da postoji škola Isaka Samokovlije, Fatime Gunić i Mustafe Busuladžića.
„Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena, sakrivanja i gomilanja robe, krijumčarenja i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova.“
"Nakon teških i skupo plaćenih iskustava prošlosti ne smijemo se uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja zahtijeva ista prava kao i muškarac, zaboravljajući duboke duševne razlike koje je dijele od muškarca"
kad već poštujemo Busuladžićevo mišljenje toliko da se po njemu treba zvati škola, zašto onda zadržati, između ostalih ova dva naziva?
ili kako objasniti djetetu koji dolazi iz škola Fatime Gunić i Isaka Samokovlije da je do Mustafe, da niti bi Fatima ikada mogla biti učiteljica, niti bi Isak trebao postojati?
Pa Ivo Andric je pisao jos gore stvari za Bosnjake pa je milion skola nosilo i dan danas nosi njegovo ime.
Znaci u ovoj zemlji je sasvim ok pljuvati po Bosnjacima ali o Zidovima se ne smije ni jedna losa?
Last edited by Zgoljo on 28/10/2016 16:17, edited 1 time in total.
- hrasno38
#1436 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ne ni slucajno nego recimo sto se umjesto Azize Sacirbegovic ulica ne bi zvala po bilo kome cije ime se nalazi na ovom spomen obiljezju iz proslog rata!!! To su moju prijatelji koji su dali zivote za ovu zemlju. Ako je Aziza zasluznija od njih popisam se na komplet sve ono za sta sam se borio.Zgoljo wrote:Tako je,umjesto toga hitno vratiti ulice vojvode ovog,vojvode onog.hrasno38 wrote:Ima medjutim jedan nepobitna cinjenica a to je da svaka odluka koju donse ova skupstina se moze u slucaju promjene stanja u skupstini isto tako i promjeniti. Dakle ako raspored snaga bude drukciji u sljedecoj skupstini a sve su prilike da hoce treba promjeniti tri zaista sramotne stvari u Sarajevu (za koje ja znam):
http://www.veteran.ba/clanak/1091/odata ... eroja.html
- Banksy
#1437 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ako ćemo pošteno, imajući u vidu background samog Alije Izetbegovića i cijelog tog mladomuslimanskog kruga koji, realno, drma ovim dijelom Bosne zadnjih 20 godina, onda ovakav postupak i nije bio neočekivan. Sve je to na istoj liniji.
Samo ujedinjenje ljevice i veća izlaznost na izborima može nešto promijeniti u ovom smislu. Imamo još dvije godine da se dobro saberemo...
I još nešto, pade mi na pamet, miš nije u stanju ni da stane iza onoga što radi na terenu, nego prodaje ublehe... Rekoh ja, i kao fašisti su polovni.
Samo ujedinjenje ljevice i veća izlaznost na izborima može nešto promijeniti u ovom smislu. Imamo još dvije godine da se dobro saberemo...
I još nešto, pade mi na pamet, miš nije u stanju ni da stane iza onoga što radi na terenu, nego prodaje ublehe... Rekoh ja, i kao fašisti su polovni.
„Moj otac je bio u partizanima, a ne u fašističkim jedinicama“
Bakir Izetbegović
- hrasno38
#1438 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
I ziv bio nemoj upadati ko padobranac i braniti s pika tekovine revolucije porodice Izetbegovic i stranke SDA. Ko je to dobio epitet fasiste samo sto je pisao stvari o zenama i njihom mjestu u drustvu. Imas na forumu sta je jos bio Mujo osim kriticar polozaja zena.Zgoljo wrote:Jesu li ovo svi Mujini grijesi ili ima jos?I jesu li zbog ovoga ubili covjeka?
Pa Ivo Andric je pisao jos gore stvari za Bosnjake pa je milion skola nosilo i dan danas nosi njegovo ime.
Znaci u ovoj zemlji je sasvim ok pljuvati po Bosnjacima ali o Zidovima se ne smije ni jedna losa?
-
Zgoljo
#1439 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Imas li kakav smislen odgovor na ovu komparaciju ili ide pokusaj diskreditacije na licnoj osnovi?hrasno38 wrote:I ziv bio nemoj upadati ko padobranac i braniti s pika tekovine revolucije porodice Izetbegovic i stranke SDA. Ko je to dobio epitet fasiste samo sto je pisao stvari o zenama i njihom mjestu u drustvu. Imas na forumu sta je jos bio Mujo osim kriticar polozaja zena.Zgoljo wrote:Jesu li ovo svi Mujini grijesi ili ima jos?I jesu li zbog ovoga ubili covjeka?
Da dakle ponovim,zasto Ivo moze a Mistafa ne moze?
- hrasno38
#1440 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
A sta je to Ivo imao u sebi fasisticki i daj mi direktnu povezanost Ive sa fasistickim rezimom!!! Ili da ti mozda nije ovo ideoloski vodja.....Zgoljo wrote:Imas li kakav smislen odgovor na ovu komparaciju ili ide pokusaj diskreditacije na licnoj osnovi?hrasno38 wrote:I ziv bio nemoj upadati ko padobranac i braniti s pika tekovine revolucije porodice Izetbegovic i stranke SDA. Ko je to dobio epitet fasiste samo sto je pisao stvari o zenama i njihom mjestu u drustvu. Imas na forumu sta je jos bio Mujo osim kriticar polozaja zena.Zgoljo wrote:Jesu li ovo svi Mujini grijesi ili ima jos?I jesu li zbog ovoga ubili covjeka?
"Nezim Halilović Muderris je u svojoj hutbi u džamiji Kralj Fahd, između ostalog, rekao: “Na Višegradskoj ćupriji, vakufu Mehmed-paše Sokolovića, zločinci su Bošnjake žive nabijali na kolac, a potom pekli na ražnju, asocirajući na roman Na Drini ćuprija, velikog četničkog ideologa Ive Andrića. Korištene su i druge najgnusnije metode zločina, nad kojima um staje.” Nakon objavljivanja ovih redaka, u domaćim medijima protiv efendije Muderrisa pokrenuta je neviđena medijska hajka koja je imala i elemente otvorenih prijetnji. Na Muderrisa su najprije najžešće udarili sljedbenici i istomišljenici Radovana Karadžića koji je ratne 1992. godine na stolove evropskih i američkih pregovarača o rješenju bosanske krize donosioengleski prijevod Andrićeve pripovijetke Pismo iz 1920. godine, sa sugestijom da je to relevantna povijesno-politička elaboracija “urođene međuetničke mržnje” kao argumenta da je etničko-teritorijalna podjela Bosne i Hercegovine najbolji način rješenja krize."
I jos jednu stvar vise vi pojedini odlucite da li ste Turci ili ste Bosnjaci jer Ivo Andric je pisao o turskom vaktu i Turcima a ne o Stjepanu Tvrtku i Bosnjanima I!!!!
Last edited by hrasno38 on 28/10/2016 16:36, edited 1 time in total.
-
Budjav_lebac
#1441 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Dobit ces odgovor da je Ivo nobelovac, nebitno za sta je dobio Nobelovu nagradu i kako u svojoj knjizi opisuje Bosnjake on je nobelovac.Zgoljo wrote:Imas li kakav smislen odgovor na ovu komparaciju ili ide pokusaj diskreditacije na licnoj osnovi?hrasno38 wrote:I ziv bio nemoj upadati ko padobranac i braniti s pika tekovine revolucije porodice Izetbegovic i stranke SDA. Ko je to dobio epitet fasiste samo sto je pisao stvari o zenama i njihom mjestu u drustvu. Imas na forumu sta je jos bio Mujo osim kriticar polozaja zena.Zgoljo wrote:Jesu li ovo svi Mujini grijesi ili ima jos?I jesu li zbog ovoga ubili covjeka?
- ultima_palabra
#1442 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ima li neki Andricev citat u tom smislu? Ali ne nekog lika iz romana, nego bas Andricevo misljenje?
- mO k3
#1443 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Pa dobio je i Obama Nobelovu za mir i jeli mirotvorac ??
- mO k3
#1444 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Zar je potrebo njegovo mišljenje ??ultima_palabra wrote:Ima li neki Andricev citat u tom smislu? Ali ne nekog lika iz romana, nego bas Andricevo misljenje?
Sve sto je mislio napisao je u svojim romanima
- hrasno38
#1445 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
http://ivanlovrenovic.com/2014/01/kopil ... belom-1-2/Budjav_lebac wrote:Dobit ces odgovor da je Ivo nobelovac, nebitno za sta je dobio Nobelovu nagradu i kako u svojoj knjizi opisuje Bosnjake on je nobelovac.
- hrasno38
#1446 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
A sta je napisao???? Daj mi primjer toga sto je napisao a da je fasizam u tome!!!mO k3 wrote:Zar je potrebo njegovo mišljenje ??ultima_palabra wrote:Ima li neki Andricev citat u tom smislu? Ali ne nekog lika iz romana, nego bas Andricevo misljenje?
-
Zgoljo
#1447 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ivo je imao fasisticku mrznju prema Bosnjacima muslimanima i neskriveno je iznosio u svojim (ne)djelima.
Daj sad ti sta je Mujo u sebi imao fasisticko i na koji nacin je bio direktno povezan sa fasistickim rezimom.
Daj sad ti sta je Mujo u sebi imao fasisticko i na koji nacin je bio direktno povezan sa fasistickim rezimom.
-
Budjav_lebac
#1448 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
I Dobrica Cosic u komunizmu bijese cijenjen akademik pa se nakon komunizma popisa po svima nama.mO k3 wrote:Zar je potrebo njegovo mišljenje ??ultima_palabra wrote:Ima li neki Andricev citat u tom smislu? Ali ne nekog lika iz romana, nego bas Andricevo misljenje?
Last edited by Budjav_lebac on 28/10/2016 16:40, edited 1 time in total.
-
aratet
#1449 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Da znas historiju dodjeljivanja nobelove nagrade za mir i za knjizevnost vjerovatno nebi stavljao takva poredjenja.mO k3 wrote:Pa dobio je i Obama Nobelovu za mir i jeli mirotvorac ??
-
Zgoljo
#1450 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Znaci nije to Andric govorio nego njegovi likovi iz romanaultima_palabra wrote:Ima li neki Andricev citat u tom smislu? Ali ne nekog lika iz romana, nego bas Andricevo misljenje?