Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
Control panel

#1326 Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Control panel »

Kontam ako je nekoliko desetaka potpisa roditelja pokrenulo inicijativu za promjenu naziva i uspjeli uz amin retrogradne politike SDA, mozemo li se mi, ovi normalni firumasi organizovati da skupimo potpise gradjana i pokrenuti inicijativu i trziti vracanje starog naziva skole.
Ako ne bi mogli skupiti 5-10.000 potpisa e hebo ti nas. Ostaje nam jedino da razgulimo odavde.
I neka nam je ovako.
JThomas

#1327 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by JThomas »

jašta je. ako ih je nekoliko desetaka čulo za ovog lika prije inicijative sijeci me...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1328 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Chmoljo »

pa čuli bi da ovog mumina, intelektualnu gromadu, Hrv... hoću reć', Bošnjaka, nisu komunisti zabranili. čovjek rame uz rame sa Edhemom Mulabdićem!
VjecitiStudent

#1329 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by VjecitiStudent »

Control panel wrote:Kontam ako je nekoliko desetaka potpisa roditelja pokrenulo inicijativu za promjenu naziva i uspjeli uz amin retrogradne politike SDA, mozemo li se mi, ovi normalni firumasi organizovati da skupimo potpise gradjana i pokrenuti inicijativu i trziti vracanje starog naziva skole.
Ako ne bi mogli skupiti 5-10.000 potpisa e hebo ti nas. Ostaje nam jedino da razgulimo odavde.
I neka nam je ovako.
Nisu roditelji podnijeli inicijativu, no savjet mjesne zajednice Dobrosevici = tri lika, ako i toliko.
piupiu

#1330 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

hrasno38 wrote:E moja @piupiu oni znaju o korjenima bosnjastva ko moja pokojna baba o NBA igracima. Da znaju ista ne bi slavili tursku vojsku koja je napala kraljevski grad Bobovac i obiljezavali im mezare kao da su oslobodioci. Takvi su ti cas istorijski Bosnjaci a cas turskih korjena....ne znaju bi li pisali ili srali!!!
A, zna svako šta mu odgovara. Nekome je Bosna od Kulina Bana, a nekome od Mehmeda Osvajača - donio čovjek islam pod Bobovac, pa kako će biti okupator? Imam u porodici klinaca koji to tako tumače.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1331 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hrasno38 »

piupiu wrote:
hrasno38 wrote:E moja @piupiu oni znaju o korjenima bosnjastva ko moja pokojna baba o NBA igracima. Da znaju ista ne bi slavili tursku vojsku koja je napala kraljevski grad Bobovac i obiljezavali im mezare kao da su oslobodioci. Takvi su ti cas istorijski Bosnjaci a cas turskih korjena....ne znaju bi li pisali ili srali!!!
A, zna svako šta mu odgovara. Nekome je Bosna od Kulina Bana, a nekome od Mehmeda Osvajača - donio čovjek islam pod Bobovac, pa kako će biti okupator? Imam u porodici klinaca koji to tako tumače.
Klinci samo tumace onako kako ih neko naucio i eto to je dovoljan primjer koliko je u stvari bitna ta rijec Bosnjak i da ti Bosnjani nemaju blage veze sa ovima danas.
Control panel

#1332 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Control panel »

VjecitiStudent wrote:
Control panel wrote:Kontam ako je nekoliko desetaka potpisa roditelja pokrenulo inicijativu za promjenu naziva i uspjeli uz amin retrogradne politike SDA, mozemo li se mi, ovi normalni firumasi organizovati da skupimo potpise gradjana i pokrenuti inicijativu i trziti vracanje starog naziva skole.
I neka nam je ovako.
Nisu roditelji podnijeli inicijativu, no savjet mjesne zajednice Dobrosevici = tri lika, ako i toliko.
Jos gore. Da tri kloca mogu promijeniti stvari, a masa ne moze.
hrasno38

#1333 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hrasno38 »

Control panel wrote:
VjecitiStudent wrote:
I neka nam je ovako.
90% gradjana Sarajeva nisu culi za ovog ustaskog dupeuvlakaca ali kod nas je poznato da ponekad ili vrlo cesto 5 biranih gradjana zna nadjacati masu jer imaju ledja. Ja samo ponavljam koji kurac se SDA kofrcila i bunila kada su u Mostaru dali ime ulici po zlocincu Miletu Budaku kada su ova dvojica u istom istorijskom trenutku pripadala istoj frakciji.

http://www.tv1.ba/mobile/vijesti/bosna- ... rcena.html

Ovo posebno pitam ove pojedine forumske lizace mindera koji se polomise da nam dokazu da je Busuladzic "veliki covjek". Mozda je "veliko mudo i to ustasko" ali pored covjeka nije prosao!!!
Hahaha evo potpuno ista prica....
http://www.hazud.hr/mile-budak-zrtva-ko ... og-terora/
Capsicum

#1334 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Capsicum »

Samo mi fakat nije jasno zasto se onda Tompsonu zabranjivalo da drzi koncert u Sarajevu...
VjecitiStudent

#1335 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by VjecitiStudent »

Control panel wrote:
VjecitiStudent wrote:
I neka nam je ovako.
Nisu ni oni, no stigla direktiva od SDA odozgo da savjet mz "podnese" inicijativu.
hrasno38

#1336 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hrasno38 »

Capsicum wrote:Samo mi fakat nije jasno zasto se onda Tompsonu zabranjivalo da drzi koncert u Sarajevu...
Odlicno pitanje :thumbup:
hizo ramidovic

#1337 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hizo ramidovic »

treba prvo razjasniti dvije stvari:
1. jesu li ustase bile dobre za muslimane/bosnjake ili nisu?
2. jesu li ustase bile fasisti ili nisu?
hrasno38

#1338 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hrasno38 »

hizo ramidovic wrote:treba prvo razjasniti dvije stvari:
1. kako za koje
2. Dokazano jesu :D Jasenovac najbolji dokaz :(
3. opet se zajebavas :D
JThomas

#1339 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by JThomas »

nije pet građana nadglasalo masu, nego vladajuća stranka. a iza nje ipak izričito ili prešutno, bar zasad, stoji kritična masa.
ultima_palabra

#1340 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

Pa imaš recimo mit da su ustaše spašavale muslimane po Istočnoj Bosni. U praksi je to spašavanje išlo na način da ustaše dođu, uz podršku par lokalnih kolovođa popale srpska sela, pobiju sve što mogu, i onda razgule prema zapadu, ostavljajući muslimanska sela na nemilost četnicima.
hrasno38

#1341 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hrasno38 »

ultima_palabra wrote:
Pa imaš recimo mit da su ustaše spašavale muslimane po Istočnoj Bosni. U praksi je to spašavanje išlo na način da ustaše dođu, uz podršku par lokalnih kolovođa popale srpska sela, pobiju sve što mogu, i onda razgule prema zapadu, ostavljajući muslimanska sela na nemilost četnicima.
U principu muslimani su kao i Srbi u WW2 bili na dvije strane u partizanima i ustasama, srbi u partizanamima i cetnicima i hrvati u ustasama, domobranima i partizanima. Konkretno u Sarajevu puno muslimana je suradjivalo sa ustaskom vlasti pogotovo ovi uceniji kao i vjerski sluzbenici. Moja porodica je bas dugo u Sarajevu i moj otac je bio citav rat kao momak u Sarajevu i pricao mi je sta se desavalo.
Mog su djeda koji je citav rat radio i saradjivao sa partizanima prodali za jebeni stan muslimani koji su se lizali sa ustasama. Odveli su ga u Zenicu i nikada se nije vratio ali su i ovi smradovi dosli na red kada se saznalo za njihove afinitete prema slovu U i zatro im se trag za sva vremena. Bez obzira na tu moju porodicnu tragediju ja nisam imao dileme 1992 godine na ciju cu stranu stati jer je teda to bila strana koja se poklapala sa mojim idealima samostalne BiH. Medjutim vremenom se ta strana povampirila i imamo ovo danas sto imamo.....crnu legiju u malo drukcijem obliku i nacinu rada.
Naravno puno vise muslimana je bilo u partizanima i jednostavno i dan danas se mogu prepoznati ljudi ciji su preci bili partizanski nastrojeni i ciji su preci bili fasisticki nastrojeni. Naravno kao i u svemu na svijetu postoje otkloni 10-tak% gore dole.
Last edited by hrasno38 on 28/10/2016 11:18, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1342 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by pici »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ov ... ije-valter
Ovaj grad više nije Valter
Imenovanje škole po Mustafi Busuladžiću svodi se na ideološki obračun na tragu onih započetih ukidanjem naziva škole 'Vladimir Perić'.

Image

Znamo da je Valter poginuo 5. travnja 1945. godine, uoči oslobođenja Sarajeva. Navodno od minobacačke granate, pri pokušaju da sa svojim ilegalcima od uništenja sačuva ono što se tada zvalo električna centrala. Vođa sarajevskih ilegalaca nije, dakle, dočekao ulazak partizana u grad, no jeste Busuladžić. Njega su, pak, za glavu skratili osloboditelji. Strijeljan je 29. lipnja 1945. godine, kao narodni neprijatelj i okupatorski kolaboracionist.

Smijem se kladiti da nitko od djece koja pohađaju osnovnu školu u Dobroševićima nije čitao ništa što je Busuladžić pisao, no zato njih bar 99 posto zna tko je i što je bio Valter. Ako ništa drugo, onda su pogledali barem film, kojega je, uz njih, vidjelo još valjda pola milijarde ljudi. Notorne su priče o tome kako su Kinezi poludjeli za Valterom, pretvorivši ga u ekvivalent kakvog mitskog junaka. Jednostavni je recept za tu megapopularnost - borba između dobra i zla, a zna se tko bi u tom srazu morao biti pobjednikom.
:thumbup: :bih:
tranquil

#1343 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by tranquil »

Capsicum wrote:Samo mi fakat nije jasno zasto se onda Tompsonu zabranjivalo da drzi koncert u Sarajevu...
Pa to je "njihov" fašizam. Taj je najgori. A ovo je "naš" "fašizam", koji i nije fašizam. Naš fašizam po takvima nikada nije fašizam jer su naši fašisti branili ljude od fašizma. Npr. Hadžiefendić je branio ljude od četnika - eto dokaza o antifašizmu. Nebitno što su i četnici na početku branili Srbe od ustaša, i po istoj logici danas se nazivaju antifašistima.

Ne može nacionalno ostrašćeni mozak da skonta da za status antifašiste nije dovoljno da se boriš protiv fašizma, nego treba da se boriš protiv SVOG fašizma.
ultima_palabra

#1344 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

Vidim da je me na nekoga podsjeća Busuladžić... isti Irfan Mensur u Mirisu Dunja. Samo što je tamo on bio dobri brat, a Mustafa Nadarević brat ustaša.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1345 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

Tukne malo i na Frenkija Tudzmana. Vjerujem da bi CVJETAO od srece da moze ovo procitati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1346 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

o ustašama se sve zna iz službene povijesti

ono što se ne zna iz službene povijesti, jer su to drugovi komunjare krili ko zmija noge, jesu li svi pobijeni bez suđenja ili sa namještenim suđenjima KRIVI ili NEVINI u stvarnosti... kraće jesu li okrvavili ruke
kao što znamo komunjare su ubijali i svoje ljude zbog krađe brašna i namještaja... kakvi li su bili prema ideološkim neprijateljima

dakle što je radio ovaj lik sem što je trabunjao u duhu toga vremena?
jel zapalio kakvo srpsko selo? jel ubio koga? jel odveo koga u logor?
hrasno38

#1347 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hrasno38 »

Black swan wrote:
o ustašama se sve zna iz službene povijesti

ono što se ne zna iz službene povijesti, jer su to drugovi komunjare krili ko zmija noge, jesu li svi pobijeni bez suđenja ili sa namještenim suđenjima KRIVI ili NEVINI u stvarnosti... kraće jesu li okrvavili ruke
kao što znamo komunjare su ubijali i svoje ljude zbog krađe brašna i namještaja... kakvi li su bili prema ideološkim neprijateljima

dakle što je radio ovaj lik sem što je trabunjao u duhu toga vremena?
jel zapalio kakvo srpsko selo? jel ubio koga? jel odveo koga u logor?
Sta je radio recimo Koljevic ili Plavsicka? Jesu li zapalili neko bosnjacko ili hrvatsko selo....jesu li nekoga licno ubili ili odveli u logor.....ili su samo trabunjali u duhu tadasnjeg cremena :-)
Truba

#1348 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

boli me kur*c za dvojac
fino pitam šta je ovaj radio jer ne znam lika a niti me zanima

jel bio u vlasti? u vojsci
Naslovnica

#1349 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Naslovnica »

Haris Imamović: Jeder fragt wo ist das Grab von Mustafa

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS (tačka 6. dnevnog reda) ponovo će se naći prijedlog o imenovanju osnovne škole po Mustafi Busuladžiću. Busuladžić je, kako objašnjavaju zagovornici navedene inicijative, bio istaknuti bošnjački intelektualac, kojeg su komunističke vlasti ubile bez pravičnog suđenja 1945. godine u Sarajevu.
Ako prijedlog bude usvojen – a po svemu sudeći, tako će i biti – poslat će se određena poruka. Koja?
Dvije su argumentacijske linije, koje su predlagači iznosili. Jedna ide u smjeru osude komunističkog režima, koji je ubio nevinog čovjeka, bez pravičnog suđenja. Druga ide u smjeru isticanja ličnosti Mustafe Busuladžića kao intelektualno-moralnog uzora.
Počnimo od prve. Sa stanovišta vrijednosti savremenog demokratskog društva, kakvo i bh. društvo teži da bude, nedopustivo je da vlasti strijeljaju čovjeka. Bez obzira da li je bilo suđenja ili nije, bez obzira da li je strijeljani kriv ili nije. Zašto ovo ističem? Kada je početkom septembra, vođena rasprava o Busuladžiću, pojedinci i udruženja (npr. „Mladi muslimani“) naglašavali su da je ubijeni bio nevin i da je ubijen bez prethodno održanog pravičnog suđenja. Takva postavka implicira da ne bi bio problem da je bio kriv, odnosno da je sud utvrdio njegovu krivicu. Drugim riječima, ovisno o krivici i uz poštovanje određenih sudskih procedura – dopušteno je strijeljati ljude. Tim (ideološkim lapsusima) su naoko liberalni kritičari komunističkog režima zapravo odavali svoje mračno političko nesvjesno.
Ponavljam, sama činjenica da je komunistički režim strijeljao Busuladžića, neovisno o tome da li mu je sudski utvrđena krivica – dovoljna je za osudu komunističkog totalitarnog režima. Međutim, to što su ga „ubili komunisti“ ništa ne govori o moralnoj prirodi samog Busuladžića, već samo o političkoj orijentaciji tih koji su ga ubili. To što je neka vlast nekog ubila samo po sebi ništa ne govori o moralnoj prirodi ubijenog. Komunisti su ubijali i nedužne, ali i ubice. Ubijali su sa suđenjem, ali i bez njega. I ne samo komunisti.
Ubijen od strane vlasti, bez suđenja. Tako se može opisati Mustafa Busuladžić, ali i Mušan Topalović Caco. Da li će SDA osuditi vlast, koja je (bez suđenja) ubila Cacu? Da li će nekoj školi dati ime po njemu, jer je „ubijen od strane vlasti bez suđenja“? Neće, nadam se, i ne treba, naravno.
Dalje, sam Hitler je poginuo od zločinačke ruke, od ruke vlasti, tj. svoje ruke, pa ga sama ta činjenica ne čini moralno pozitivnim likom: ne bismo u Dobroševićima ili drugdje davali ime školi po njemu, čak i da su ga ubili crvenoarmejci, bez suđenja ili sa suđenjem. Ako bi, recimo, mene ili nekog ko ovo čita sutra strijeljala komunistička ili neka druga vlast, sumnjam da bismo to – bar sada dok možemo – shvatili kao sopstveni moralni uspjeh. U razvijenom smislu, to bi bilo jednako kao smatrati da si pametan, ako ti cigla padne na glavu.
Sada se možemo vratiti drugoj argumentacijskoj liniji predlagača. Mustafa Busuladžić je navodno bio jedan od najvećih bošnjačkih mislilaca. Čak i da jeste – a nije – problem je što je intelektualac Busuladžić za vrijeme Holokausta nastupao kao ideološki sljedbenik ustaškog i nacističkog režima.
Pisac Jorge Semprun, koji je preživio zatočeništvo u koncentracionom logoru Buchenwald, pisao je da u krugu od dva kilometra izvan tog logora nije bilo ptičjeg pjeva, jer su ptice pobjegle od nesnosnog mirisa spaljenih ljudskih tijela. Za to vrijeme, dok su Jevreji masovno ubijani, Mustafa Busuladžić piše i objavljuje, recimo, sljedeće rečenice: Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova.
Dok Jevreje ubijaju širom Evrope, ali i kod nas („su se ljudi borili protiv Židova“), Busuladžić udružuje pojmove iz Hitlerovog glosarijuma u propagandni poduhvat, kojim se demonizira Jevreje i opravdava genocid činjen tad nad njima („židovski duh špekulacije, podvaljivanja“), ali mnoge Sarajlije, među njima i Bošnjaci, spašavaju svoje komšije Jevreje.
U ljeto 1941. i u Sarajevu Jevreji su bili prinuđeni nositi žutu traku. Ustaške vlasti su im najprije otimale imovinu, a onda su ih počeli deportovati u logore smrti. Svako ko je pomagao Jevrejima i sam je rizikovao svoj život. To su, između ostalih, učinili stari Izet Hardaga i njegov sin Mustafa, koji su spasili porodicu Kabiljo, zbog čega su ih kasnije ustaše otpremile u Jasenovac. I pored toga, Mustafina supruga Zeineba nastavlja pomagati Jevrejima o čemu postoje pisana svjedočanstva, o čemu je govorio sarajevski rabin Eliezer Papo.
Zeineba-Hardaga-Roza-Kabiljo-1941-Sarajevo
(Na fotografiji se vide Zeineba Hardaga i Roza Kabiljo u ljeto 1941. kako šetaju Sarajevom, pored hotela „Central“. Roza nosi žutu traku, ali njih dvije, vidimo, šetaju, jer joj Zeineba svojim zarom pokriva ruku, na kojoj je žuta traka.)
Derviš Korkut, rodom iz Travnika, bibliotekar i kustos Zemaljskog muzeja, bio je poznati orijentalista. Studirao je na univerzitetima u Istanbulu i na Sorboni. Njegov brat Besim, preveo je Kur'an na bosanski jezik. Dok je Busuladžić pisao da su se „kod nas ljudi borili protiv Jevreja“, Derviš je spasio jevrejsku djevojčicu Miru Papo, ali i Sarajevsku hagadu, koju je u džamiji na Treskavici sakrio uz pomoć jednog hodže.
Khassidey umot ha-olam („pravednici među narodima“) – tako se nazivaju ljudi, koji su spašavali Jevreje za vrijeme Holokausta. U svijetu ih je više 23 hiljade, među njima i 53 iz naše zemlje. Odlikovao ih je muzej Yad Vashem. Na njihovim medaljama stoji citat iz Talmuda: „Onaj ko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet.“ Vjerovatno najznačajniji bošnjački književni kritičar, akademik, profesor na Sorboni – Midhat Begić i njegova supruga Francuskinja Mauricette, usvojili su jevrejsku djevojčicu Zlatu Papo i spasili je. I oni su odlikovani od Yad Vashema kao pravednici među narodima. Po Midhatu i Mauricette se u ovom gradu i ovoj zemlji ne zove nijedna osnovna škola. Čak ni ona u Dobroševićima.
Mustafu Busuladžića nije trebalo strijeljati, ali ne treba ni školi davati ime po njemu. Bar iz poštovanja prema ljudima, koji su, spašavajući Jevreje u Drugom svjetskom ratu, spašavali obraz ovog grada i naroda. Bar…
Pedeset i jednu godinu, nakon što su Jevreji u Sarajevu morali nositi žute trake, 1992. u Prijedoru je Bošnjacima naređeno da nose bijele trake. Mnogi od njih su završili u Tomašici, kao što su mnogi Jevreji završili u visokim pećima. Marko Vešović svjedoči da je Gojko Đogo, koji je nešto ranije hapšen od komunističke vlasti zbog verbalnog delikta (zbirke „Vunena vremena“), pred rat ovako savjetovao svog prijatelja Karadžića: “Gore, severno od Dubrovačke reke, to treba sve pobiti.“ To je ogoljena esencija genocidne ideologije, koju će Gojko i Risto Đogo i slični „intelektualci“ propagirati i tokom rata. U srpskoj javnosti, Gojko Đogo slovi kao veliki pesnik i intelektualac, koji je progonjen od komunističkog režima.
Ako sutra „bošnjački“ zastupnici („naši ljudi“, što bi rekao Busuladžić) usvoje prijedlog o imenovanju škole po Đogi-Busuladžiću, uvrijedit će uspomenu ne samo na Zeinebu Hardagu, Derviša Korkuta, Midhata Begića i druge khassidey umot ha-olam, već i na ljude, koji su za vrijeme rata spašavali Bošnjake od toga da završe u masovnim grobnicama poput Tomašice.
Lazar Manojlović je učitelj, koji je tokom proteklog rata spašavao Bošnjake iz logora Batković. Rat je dočekao u Bijeljini, nakon što ga je Partija ranije protjerala tamo iz Tuzle, gdje se na jednom velikom partijskom skupu pobunio protiv partijskog diktata. „U vremenu mraka i opšteg saginjanja, kad se moral ruši u prašinu a uspravni ostaju samo spomenici, ljudi nesavitljive kičme prava su rijetkost. Oni primaju na svoja ramena sve što drugi ne mogu, i ostaju zapamćeni kao baklje koje gore, i svijetle, da sačuvaju obrise ljudskog lica u tami koja sve obuzima. Jedan od takvih ljudi bio je Lazar Manojlović“, napisao je Jusuf Trbić, predsjednik bijeljinskog „Preporoda“. Učitelj, dobri čovjek Lazar umro je u martu ove godine. Po njemu se, ni nakon sutrašnjeg dana, nijedna škola u ovoj zemlji neće zvati. Čak ni ona u Dobroševićima.
Truba

#1350 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

ko će ti to ba čitati dajte ljudi
:roll:
Locked