Novi Citroen C5 misljenja?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Better Man

#26 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by Better Man »

golfista wrote:kakvo je to auto u kojem se ne cuje motor i u kojem ne dobivaš povratnu informaciju sa podloge? Takav da kada se voziš imaš pomiješan osjećaj udobnosti i nesigurnosti u konstantno si u iščekivanju šta će se sljedeće desiti..Kada ovo prebolite ostaje vam još da se snađete sa dugmićima i blesavim dizajnom unutrašnjosti..Btw. ovaj C5 sa slika košta mnogo više od tih tričavih 40000 KM..
Nemoj na ti pricati koji su automobili dobri. Eno ti Skoda i VW i vozaj kad ne znas bolje.
Better Man

#27 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by Better Man »

donsedin wrote:
neki wrote:Samo ne kontam kako neko pored ovakvog auta koji kosta 33 000 moze dati 48 000 za ono ruzno smece od passata :-) :D
Ja sad odoh a vi se koljite :D
Moze jer je pouzdanost na strani passata, jer prosetaj malo forumina pa idi sta ljudi koji imaju c5 pisu o njemu, i odma ce ti se sve samo rec.
Sta je to Passat pouzdaniji od C5? Nisam jednom vidio Passata da stoji u zaustavnoj traci i ljudi iz bihamka otklanjaju kvar i da se zna mislim na ovaj sad vec bivisi model i model prije njega, pa vidjao sam i Skodu Superb u strogom kako je BiHamk odslepa. tako da prica kako je VW pouzdaniji od drugih ne stoji.
radostan dan

#28 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:40, edited 1 time in total.
Blobi

#29 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by Blobi »

Better Man wrote:Sta je to Passat pouzdaniji od C5? Nisam jednom vidio Passata da stoji u zaustavnoj traci i ljudi iz bihamka otklanjaju kvar i da se zna mislim na ovaj sad vec bivisi model i model prije njega, pa vidjao sam i Skodu Superb u strogom kako je BiHamk odslepa. tako da prica kako je VW pouzdaniji od drugih ne stoji.
"Tata moje prijateljice kaze kako je njegov Clio redovno preticao Octavie koje slajdraju uz strme padine Vratnka. Clio je naravno po dizajnu svjetlosnim godinama ispred Golfa i Octavie, a o udobnosti da ne govorimo. Clio dodatno ima fantasticne off-road karakteristike i nadmasio je Touarega koji je auto za kockaste glave. Jednom je tata moje prijateljice Golfa na parkingu otkljucao svog Golfa, i u isto vrijeme se otkljucao drugi Golf - mozes misliti, prave duple brave! Tata moje prijateljice kaze da je Opel Astra sto puta bolje auto od tog VW smeca. Tata moje prijateljice (ubacite tekst po zelji)"

Izdvojeno iz "The best of Better Man". :D
beco

#30 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by beco »

Hajmo ozbiljno i argumentovano malo pricati, nova generacija Passata pokazat ce se koliko je pouzdana a zadnja generacija Passata je bila najnepouzdaniji WV automobil u zadnjih 5 godina od problema sa radiom, elektricnom rucnom kocnicom preko problema sa TDI i 1.9 i 2.0 motorima i DSG mjenjacima.

Ne vjerujete pogledajte ovaj link:
http://www.whatcar.com/car-reviews/used ... ws/25466-2

A sada o C5:
http://www.whatcar.com/car-reviews/citr ... ws/25766-2

Sami donesite zakljucak :D

P.S. Ako What a car nije kompetentan onda nemamo sta vise pricati.
tavustavus

#31 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by tavustavus »

mene interesuje sta kaze shlauf njegovo misljenje cijenim i ujedno da ga pozdravim kao i sve vas...auto je odlican i po mom misljenju,mada sam vozac passata...ne bih puno razmisljao kada bih imao tu sicu...eee ne bih
Alive

#32 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by Alive »

Danas bio u salonu, stigao im C5... nisam bio na testnoj voznji jer nemaju testno auto tako da sto se tice voznje ne mogu pricati ali inace po pitanju drugih stvari auto je extra.

Sjedala perfekcija, nema recimo toga da ti je kao u mom slucaju u Audija gornji dio ledja odmaknut od sjedista, ima dobru lumbalnu podrsku, masaza u sjedistima, memorija podesavanja. Ocjena: 5
Zadnja klupa prostrana, lijepo profilisana sjedista i nazad...

Dugmica ima puno i mozda izgleda da nije ergonomicno ali jeste, sve je na svome mjestu, i osjecaj pri pritiskanju je pravo dobar posebno tipki na volanu. Ocjena: 4
Ovaj model je imao i navigaciju i nisam se mogao odma da snadjem kako i sta...pritiskao sam puno nekih tipki koje bi u normalnim uvjetima trebale da me odvedu u recimo MENU ali displej je samo pokazivao radio stanice... Vjerovatno je do mene jer se nisam odma snasao ali eto toliko me taj displej odnosno ta svemocna navigacija i te dzidze nisu dojmile. Ocjena: 3

Gepek odlican, ima pravo puno mjesta,recimo da sam jedva mogao dohvatiti kraj gepeka duzinom a ima i sa strane one neke pretince. Ocjena: 5

Board kompjuter, kazaljke i to mi je bilo na prvi pogled komplikovano...treba malo sjesti pa sve pregledati jer su stvarno pretrpali informacijama... barem mi se tako ucinilo na tih koliko sam vec proveo u autu. Ocjena: 4

Takodje dash board ( ne mogu se sjetiti nase rijeci da ga jeb*es) kvalitetna pravo, ima onaj neki mekani osjecaj pod rukom da je mozes savijati...uglavnom kvalitetno veoma. Ocjena: 5

Model dolazi sa hidraulikom...zanimljivo je gledati kako se auto dize i spusta a moze se dosta visoko podici, recimo da se po makadamu veoma komforno moze voziti sigurno :)

E sad izgled vanjski...sve extra osim po meni naprijed one neke dole plastike... Auto ima xenone, led diode, dole maglenke a pored tih maglenki ogromne resetke koje izgledaju kao da su ustvari predvidjene za jos jedne maglenke :-) ...ne znam jeli to za vucu vozila ili sta vec ali mi uzasno izgleda...taj prednji donji dio mi je bas bljakic :mrgreen:

Dobro napucan model sa navigacijom, xenonima, masazom u sjedistima itd da ne nabrajam moze se uzeti za nekih 50 hiljada KM.

O tome ko je bolji...passat itd. ne bih raspravljao... Opet za tu cijenu malo se koji auto moze uzeti da je tako opremljen (skoro sve) a po toj cijeni i da je tako udoban itd. Vozio nisam tako da tu ulaziti necu... Servisi, pouzdanost takodje ne znam tako da...

Po meni dobar auto u svemu
chuchumbamayumbe

#33 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by chuchumbamayumbe »

Kada se počeo proizvoditi ovaj najnoviji C5, i koji je raspon cijena za istog polovnjaka?!
olensoner

#34 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by olensoner »

chuchumbamayumbe wrote:Kada se počeo proizvoditi ovaj najnoviji C5, i koji je raspon cijena za istog polovnjaka?!
2008. godine, a sto se tice cijena polovnjaka, gledao sam u Italiji, najslabija oprema, u firmi bio, HDI 110 konja, karavan nekih 12000 eura gore-dole, to je najjeftinije, a gledao sam jednog V6 HDI 204cv, full oprema, koza, navigacija, senzori razni, automatic (sa manual modom) itd. 18000 eura. A ovo su cijene brutto, netto cijena je ova minus 20% ;-)
radostan dan

#35 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:40, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#36 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by chuchumbamayumbe »

Huh!
Za jedno 7 godina mogao bi da spadne na 10-12 tisuća najnovijih kmica, samo kakav li će tada biti kao polovan.
Jbjga, ja sam vozao Omegu pa nisam mogao da je servisiram kako treba zbog budžeta, mogu zamisliti kako je sa ovim novijim makinama?!
Još nešto...ona famozna Citroenova hidraulika, koliko je to pouzdano na duge staze? Znam da svaki amortizer ima svoj vijek trajanja, ali šta je sa ovom hidraulikom, kada joj dođe žuta minuta nema tu opravke bez CIFRE?
Better Man

#37 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by Better Man »

Blobi wrote:
Better Man wrote:Sta je to Passat pouzdaniji od C5? Nisam jednom vidio Passata da stoji u zaustavnoj traci i ljudi iz bihamka otklanjaju kvar i da se zna mislim na ovaj sad vec bivisi model i model prije njega, pa vidjao sam i Skodu Superb u strogom kako je BiHamk odslepa. tako da prica kako je VW pouzdaniji od drugih ne stoji.
"Tata moje prijateljice kaze kako je njegov Clio redovno preticao Octavie koje slajdraju uz strme padine Vratnka. Clio je naravno po dizajnu svjetlosnim godinama ispred Golfa i Octavie, a o udobnosti da ne govorimo. Clio dodatno ima fantasticne off-road karakteristike i nadmasio je Touarega koji je auto za kockaste glave. Jednom je tata moje prijateljice Golfa na parkingu otkljucao svog Golfa, i u isto vrijeme se otkljucao drugi Golf - mozes misliti, prave duple brave! Tata moje prijateljice kaze da je Opel Astra sto puta bolje auto od tog VW smeca. Tata moje prijateljice (ubacite tekst po zelji)"

Izdvojeno iz "The best of Better Man". :D
Da VW je pravio duple brave i ja sam na parkingu otključao tuđeg Golfa umjesto tatinog.
Klodovik

#38 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by Klodovik »

Izgleda dobro. Kupio ga ne bih.
drndalo

#39 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by drndalo »

chuchumbamayumbe wrote:Još nešto...ona famozna Citroenova hidraulika, koliko je to pouzdano na duge staze? Znam da svaki amortizer ima svoj vijek trajanja, ali šta je sa ovom hidraulikom, kada joj dođe žuta minuta nema tu opravke bez CIFRE?
Cuj,Citroen to radi vec decenijama, pa valjda su nesto i naucili... :lol:

NIje za direktno poredjenje, ali kada sam prije 7-8 godina razmisljao o jednom BX-u, imao sam slican strah od nepoznatog, jer su "bombice" bile pri kraju i trebalo je to reparirati... Kad sam se raspitao, saznao sam da je cijena toga sa rukama za sva 4 tocka bila jeftinija nego sto je bilo sva 4 amortizera zamijeniti, novim doduse...
ahasoho

#40 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by ahasoho »

Ljudi, koliko traje hidraulika u C5? Kako se ona odrzava? Mogu li mi u servisu na pregledu reci u "koja doba" mi je hidraulika u autu?
moke071

#41 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by moke071 »

ahasoho wrote:Ljudi, koliko traje hidraulika u C5? Kako se ona odrzava? Mogu li mi u servisu na pregledu reci u "koja doba" mi je hidraulika u autu?
Koliki je garantni period Citroena u BiH?
citroen xm

#42 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by citroen xm »

Mislim da je garantni period 4 godine. Ali sa hidraulikom nećeš imati problema prvih 250000 km, a i posle samo održavanje. Ljudima je ovde još uvijek bauk hidraulika, ali vjeruj bez ikakve osnove. Ona je sada toliko usavršena da bez ikakve bojazni možeš da se odlučiš za nju. Čak bi se usudio reći da je mnogo pouzdanija od klasičnog vješanja jer sam se u zadnje vrijeme nagledao polomljenih opruga na mnogim autima sa klasičnim vješanjem. Ono što je bitno kod održavanja hidraulike je da se redovno mijenja hidraulično ulje(servisni interval je dug). Naravno kao i svako auto može doći do kvarova. Pa tako posle velike kilometraže(uveliko preko 200000 km) možda mora da se vrši remont hidraulične pumpe. Bombe se mijenjaju posle određenog broja godina i kilometara. I to je otprilike to. Može se desiti da i neki senzor zakaže, ali to je baš rijetkost. Dakle pouzdano, da pouzdanije ne može biti.
mayab

#43 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by mayab »

Ako kome to sta znaci, cak je i njemacki Auto Bild, u svojoj rubrici "polovan auto" negdje ljetos obradio C5 i imao je samo pohvale za njega, sto je pravo rijetko kod njih za francuski auto, a pogotovo Citroen :thumbup:
ahasoho

#44 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by ahasoho »

a hidraulicno ulje se mijenja svako koliko kilometara? koliko kosta izmjena (ulje + ruke) otprilike?
motorola01

#45 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by motorola01 »

ahasoho wrote:a hidraulicno ulje se mijenja svako koliko kilometara? koliko kosta izmjena (ulje + ruke) otprilike?
Najbolje ti je da nazoves servis i pitas ih, da ne gubis ovdje vrijeme dok naleti neko ko zna koliko to kosta.
citroen xm

#46 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by citroen xm »

Ne vozim C5 pa ne znam koliki je servisni interval hidraulike. Ako ćemo gledati neke starije modele onda oko 40000 km. Cijena zavisi od servisa do servisa, ali litar ulja ti je oko 15 KM.
ahasoho

#47 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by ahasoho »

citroen xm wrote:Ne vozim C5 pa ne znam koliki je servisni interval hidraulike. Ako ćemo gledati neke starije modele onda oko 40000 km. Cijena zavisi od servisa do servisa, ali litar ulja ti je oko 15 KM.
mislio sam na ulje izmjenu jer si rekao da se to redonno treba mijenjati. znaci sve do 100km. ok.
citroen xm

#48 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by citroen xm »

To će ti reći serviser, ja mislim da se hidraulično ulje mijenja na 40000 km kao što je bilo i prije. Ali što se tiče pouzdanosti ne prvih 100 000 već mnogo više nećeš imati nikakvih problema. To je danas toliko usavršeno da nema nikakve sumnje.
Melami

#49 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by Melami »

Kllikker wrote:
moke071 wrote:Koliki je garantni period Citroena u BiH?
2 godine

što se citroena C5 tiče, sve pohvale

auto koji jedini ima fazon dizanja i spuštanja kao stara ajkula

udobnost i elegancija na vrhuncu

ali kad se sve sabere, ipak je Citroen DS5 automobilska revolucija
u kom smislu?
moke071

#50 Re: Novi Citroen C5 misljenja?

Post by moke071 »

Better Man wrote:
donsedin wrote:
neki wrote:Samo ne kontam kako neko pored ovakvog auta koji kosta 33 000 moze dati 48 000 za ono ruzno smece od passata :-) :D
Ja sad odoh a vi se koljite :D
Moze jer je pouzdanost na strani passata, jer prosetaj malo forumina pa idi sta ljudi koji imaju c5 pisu o njemu, i odma ce ti se sve samo rec.
Sta je to Passat pouzdaniji od C5? Nisam jednom vidio Passata da stoji u zaustavnoj traci i ljudi iz bihamka otklanjaju kvar i da se zna mislim na ovaj sad vec bivisi model i model prije njega, pa vidjao sam i Skodu Superb u strogom kako je BiHamk odslepa. tako da prica kako je VW pouzdaniji od drugih ne stoji.
Ma dobro ali odnos Passat-a naspram C5 je 100 na 1 kod nas, pa su tako šanse da vidiš istu stvar u najmanju ruku iste.
Post Reply