Novi balkanski ratovi?

Da li ce izbiti novi ratovi na Balkanu u vezi CG i Kosova?

Da
4
13%
Ne
20
63%
Mozda
8
25%

Total votes: 32

mr__bosnjak

#1 Novi balkanski ratovi?

Post by mr__bosnjak »

Uskoro se blizi referendum u Crnoj Gori i ako vecina izglasa nezavisnost slijedi odvajanje CG od SCG i stvaranje nezavisne drzave Republike Crne Gore, a zatim slijede razgovori oko Kosova koji bi takodze mogli rezultirat refendumom i proglasenjem nezavisne Republike Kosovo. Znamo kako su zavrsavale druge drzave koje su rekle ne Srbiji pa iako je to bilo "proslo vrijeme" to je opet bilo 20 stoljece pa i ovo je 21 koja je razlika a danas ratovi buktaju svukuda. Da li vjerujete u da bi moglo doci do ratova na Balkanu jos jednom odnosno agresije Srbije na Crnu Goru i Kosovo a mozda i negdje drugo?
DUREX

Post by DUREX »

Pa ako se Srbiji gubi jos jedan rat u nizu,onda su definitivno zreli za psihijatrije....
Na stranu Nacertanije i ostala sranja,ali fakat,kad covjek pogleda u blisku nam proslost (koju smo osjetili na svojim ledjima) Srbija je lajala na zvijezde pominjuci cak i Trst kao svoj grad :-) ...

Vrijeme je prolazilo...Iz rata u rat izlazili su porazeni (ili napola porazeni ,kao u nasem slucaju...boba im je falila....) ali sto je najgore u govna su uvalili i u crno zavil citavu ex Ju sa svojim sranjima....
Izgubili su sve u Hrvatskoj....Svijet im je pruzio sansu i dozvolio im da pokusaju da nas slome...i tu su popusili..ne da nas nisu slomili,nego ih je Dayton spasio da ne bude kao u Oluji....
Kosovo su zijanili 100% zbog kurcevite i neproracunate politike koja je naletila na siptarski lobi koji je u Americi jedan od jacih ....
Sad im je ostalo da se vade na Crnoj Gori,iako ,posto cesto putujem tamo-vamo i kod Srba je klima takva da ih dosta zeli odvajanje od Crne Gore...
Dali ce biti novog sukoba,ne znam....Ali me sva ova
ikonografija protesta i mitinga potsjeca na prosla vremena..Matija Beckovic cita svoje sizofrene govore...masa bleji i uzvikuje parole koje me potsjecaj na Gazimestan,Slobu i sva ona sranja itd....Znaci,sve je moguce....
Od naroda koji nikada nije rascistio i podvukao crtu izmedju mitologije i stvarnosti,nista me ne cudi....Najgore je to sto ,ako se nesto desi,opet ce jad i fukara da ispusi foru,a da ne napomijem sta znaci i kakve implikacije moze da donese uzburkavanje "nacionalne svijesti" u ovom polupismenom balkanskom blatu
lampard

Post by lampard »

nisam nacionalista al da nesto kazem,ne zelim da bude pogresno shvaceno ali ne treba pricati gluposti.Srbija nije u tim ratovima koje su "izgubili" ulozili ni 10 % onog sto su mogli,iz ove zadnje poruke cini se kao da DUREX misli da su srbi sve popusili jer su kao slabiji od hrvata i bosnjaka.smijesno,treba biti realan i na koji nacin ne uporedjivati snage tih strana.Rat bilo kakav je sada nemoguc zbog mnostva faktora izmedju ostalog nato,eu,sad,potpuna promjena nacina ratovanja,i manjak finansija,itd.Sve ratove treba zaboraviti,nauciti iz njih ,i graditi buducnost jedni s drugima jer ovoj drzavi i balkanu pripadamo svi i dosta smo izmjesani.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Pocinje eurovozija pa cu brzo, Srbija je dala sve od sebe i ispusila jer je bila fasisticka i tacka! A sada Go Hari! :bih:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

lampard wrote:nisam nacionalista al da nesto kazem,ne zelim da bude pogresno shvaceno ali ne treba pricati gluposti.Srbija nije u tim ratovima koje su "izgubili" ulozili ni 10 % onog sto su mogli,iz ove zadnje poruke cini se kao da DUREX misli da su srbi sve popusili jer su kao slabiji od hrvata i bosnjaka.smijesno,treba biti realan i na koji nacin ne uporedjivati snage tih strana.Rat bilo kakav je sada nemoguc zbog mnostva faktora izmedju ostalog nato,eu,sad,potpuna promjena nacina ratovanja,i manjak finansija,itd.Sve ratove treba zaboraviti,nauciti iz njih ,i graditi buducnost jedni s drugima jer ovoj drzavi i balkanu pripadamo svi i dosta smo izmjesani.
:thumbup:
Muatez

Post by Muatez »

lampard wrote:nisam nacionalista al da nesto kazem,ne zelim da bude pogresno shvaceno ali ne treba pricati gluposti.Srbija nije u tim ratovima koje su "izgubili" ulozili ni 10 % onog sto su mogli,iz ove zadnje poruke cini se kao da DUREX misli da su srbi sve popusili jer su kao slabiji od hrvata i bosnjaka.smijesno,treba biti realan i na koji nacin ne uporedjivati snage tih strana.Rat bilo kakav je sada nemoguc zbog mnostva faktora izmedju ostalog nato,eu,sad,potpuna promjena nacina ratovanja,i manjak finansija,itd.Sve ratove treba zaboraviti,nauciti iz njih ,i graditi buducnost jedni s drugima jer ovoj drzavi i balkanu pripadamo svi i dosta smo izmjesani.
Provjeri vojnike koji su izbaceni iz stroja,provjeri potrosene resurse, ako uspijes naci te podatke jer kriju se kao "zmija noge".Definitivno izgubljen rat.
A onih 10 % to je glupost.Logisticki podaci govore drugacije.
gavrilo

Post by gavrilo »

Muatez wrote:Logisticki podaci govore drugacije.

a ti kao bivsi kos-ovac ili udbas imas sve te podatke :D
gavrilo

Post by gavrilo »

u vezi teme... samo pitanje da li ce da bude rata je odraz naseg bolesnog mentaliteta. pitanje treba da glasi da li ce odnosi izmedju srbije i crne gore ostati isti (kao sto to milovi tvrde) ili ce se mnogo toga promjeniti (medicinska, skolska itd pomoc, crnogorski proizvodi gube sve preferencije na trzistu od 8 mil stanovnika itd itd).
Muatez

Post by Muatez »

gavrilo wrote:
Muatez wrote:Logisticki podaci govore drugacije.

a ti kao bivsi kos-ovac ili udbas imas sve te podatke :D
Kota xxx Juni 95' Tovar zaplijenjenog naoruzanja od cetnika.Okviri u puskama puni uvozne municije,nigdje na municiji da pise PPU(prvi partizan uzice),ispovijesti zarobljenih,nestasica goriva i sl.Kakav kos gavrilo ja to bolan sve svojim ocima gledao.

10 % he he he koja nebuloza.
Muatez

Post by Muatez »

gavrilo wrote:u vezi teme... samo pitanje da li ce da bude rata je odraz naseg bolesnog mentaliteta. pitanje treba da glasi da li ce odnosi izmedju srbije i crne gore ostati isti (kao sto to milovi tvrde) ili ce se mnogo toga promjeniti (medicinska, skolska itd pomoc, crnogorski proizvodi gube sve preferencije na trzistu od 8 mil stanovnika itd itd).
No sikiriki za crnu goru,zna milo sta treba raditi. Bolje dobar razvod nego los brak......
novel

Post by novel »

10% se potrosilo na Ravnoj gori.... :D

Image

Image
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Rat? Ne mislim. Crna Gora jeste manja ali je se Srbija boji sto je veci dio ovih "opasnih bradonja" u stvari iz CG. Sad bi bradonje da se izvuku a da svu stetu placa Srbija.
BigBoss

Post by BigBoss »

A zasto su iz Rusije slali naoruzanje za Srbiju????
10 % ulozili a Rusija ih morala pomagat. :lol: :lol:
BigBoss

Post by BigBoss »

gavrilo wrote:u vezi teme... samo pitanje da li ce da bude rata je odraz naseg bolesnog mentaliteta. pitanje treba da glasi da li ce odnosi izmedju srbije i crne gore ostati isti (kao sto to milovi tvrde) ili ce se mnogo toga promjeniti (medicinska, skolska itd pomoc, crnogorski proizvodi gube sve preferencije na trzistu od 8 mil stanovnika itd itd).
Nece bit rata jer su pravoslavci i jedni i drugi. Isto ko sa Makedonijom.
turbo_duck

Post by turbo_duck »

Imao Crnogorac tri sina. Posalje on najstarijeg u Beograd da zaradi pare.
Posle godinu dana ovaj se vrati i donese samo 1.000 evra.

Sta si radio, nesreco jedna?!
Probao sam sverc. Ne ide. Svi to rade.

Posalje on srednjeg sina. Vrati se i ovaj posle godinu dana i donese samo 1.500 evra.

Sta si radio, nesreco jedna?!
Probao sam da valjam travu. Ne ide. Svi to rade.

Posalje on i najmladjeg sina. Vrati se ovaj posle tri meseca i donese pun kofer para.
Junacino tatina! Sta si radio?!

Probao sam sverc, probao sam i da valjam travu. Ne ide. Svi to rade.
Onda sam seo ispred Terazijske cesme, otvorio kufer i napisao: "Ja sam Crnogorac iz Podgorice. Vratio bih se kuci, ali nemam pare za kartu!"

Mislim da je iz ovoga sve jasno i oko ankete i totalno promasene teme. Mozda umjesto bavljenja Srbijom i Crnom Gorom ima necega malo realnije za pogledati. Na primjer:

"Iduće sedmice korisnicima u Federaciji BiH bit će isplaćeno pola jedne dugujuće penzije i pola dugujuće invalidnine, izjavili su danas u Sarajevu federalni premijer Ahmet Hadžipašić i njegov zamjenik i ujedno ministar finansija Dragan Vrankić."

Penzije minimalne a jos i dugujuce. Ali to nema veze. Bitno je sta ce Crnogorci odluciti na referendumu. Odvojite se malo od kompjutera i pogledajte oko sebe!
Rincewind

Post by Rincewind »

Lepo je vama bosanci u vasem svetu. Juce gledam Hrt1- ziv primer da i televizija moze biti iskompleksirana. Lepo je i njima u njihovom svetu. Ali dobro- nemojte samo da zaboravite onda kad prvi budete priznali samostalnu Crnu Goru da je i taj vama tako mrski Slobodan Milosevic bio Crnogorac, da je Arkan isto to, kao i Veselin Sljivancanin i Radovan Karadzic i gomila drugih. Da se razumemo nemam nista protiv Crne Gore jer sam zagovornik male samostalne Srbije ali mi je stvarno slatko citati kako logika "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj" cini da ce Milu sad svi da pohrle u zagrljaj a pre 15 godina iz tog zagrljaja bi ste izasli sa nozem u stomaku
Muatez

Post by Muatez »

Rincewind wrote:Lepo je vama bosanci u vasem svetu. Juce gledam Hrt1- ziv primer da i televizija moze biti iskompleksirana. Lepo je i njima u njihovom svetu. Ali dobro- nemojte samo da zaboravite onda kad prvi budete priznali samostalnu Crnu Goru da je i taj vama tako mrski Slobodan Milosevic bio Crnogorac, da je Arkan isto to, kao i Veselin Sljivancanin i Radovan Karadzic i gomila drugih. Da se razumemo nemam nista protiv Crne Gore jer sam zagovornik male samostalne Srbije ali mi je stvarno slatko citati kako logika "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj" cini da ce Milu sad svi da pohrle u zagrljaj a pre 15 godina iz tog zagrljaja bi ste izasli sa nozem u stomaku
Divide et impera.
Cilj je uvijek bio da se srbija svede na pashaluk,Milo vuce poteze za druge,nagrada....sloboda.Cilj ostvaren .......ugodno sa korisnim.
DUREX

Post by DUREX »

Prvo nemoj, majke ti, da meni objasnjavas sta ja mislim,o cemu mislim i kako mislim
Da nisam bio u ratu u Sarajevu i ucestvova u istom ,pa hadje...ali posto sam bio i sve vidio svojim ocima i ucestvovao ,dobro znam sta je bilo i kako je bilo...ko je koliko snagu upotrijebio i s kojom je ko snagom raspolagao...4 godine rata imam iza sebe i znam u bobu kojom su silom na nas krenuli i cime su se sve sluzili,ali o tome nema porebe da govorim...
Po tonu tvoje poruke sticem dojam da ti je malo krivo sto se sve nije razrijeslio na drugi naci....a? :) ...Priznaj,pola ti se prasta ...Da vas ne znam u dusu, mogao bi da gutam te i slicne price,ali znam kako to hoda :)

Ko to ulazi u rat,a koristi 10% snaga??...Jeli to neka nova strategija blitz-krieg-a, al´na Vartinim baterijama?
Pa covjece, u napadacki rat se ulazi sa samo jedim ciljem-da se pobjedi....samo onaj koji se brani moze racunati sa kakvim drugim ishodom......Ja ne znam dali treba da sad razgovaramo o ratu kao istorijskom fenomenu, ali svako na svijetu zna da se u ratu ne stedi...ni srce,ni muda niti ista drugo...sto ne mozes koristiti radi raznih konvencija nadoknadis na druge nacine, jos prljavijim igrama itd...
JNA i srpske paravojne trupe su goloruko stanovnistvo, na teritorijama koje nisu imale organizovanu odbranu,klale i spaljivale...Citave porodice su nestale sa lica zemlje..gradovi...sela...
Znaci tu se nisu stedili...koristili su sve moguca "dostignuca" koja bi im polsluzila za genocidne planove,,ali kada se krenulo u rat,onda su se kao stedili i koristili samo 10% ????....Pa cujes li ti sam sebe?...

Plus, da ne govorim o politici tadasnje Evrope koja je, dok se Amerika na celu sa Klintonom nije umijesala, definitivno igrala prljavu igru koju je diktiranu iz Beograda, uz zdusnu pomoc engleskih "diplomata" koji su nam krali vrijeme i mazali nam oci pricajuci nam bajke o primirju dok su nam drzali glavu na panju

Nemoj majke ti da me gadjas floskulama, tipa "ratove treba zaboraviti...gledati u naprijed"...ja dobro znam ko se krije iza takvih rijeci..uglavnom oni koji nemaju snage da kazu kako je bilo i sta je zaista bilo..Na zalost rijetki su progutali knedlu i rekli "bilo je tako i tako..."
Samim tim sto nisi imao snage da rijec IZGUBILI napises bez navodnika, reklo mi je sve....

I nemoj ni da pokusas da mi spocitavas bilo kakvu dozu nacionalizma...ja sam u rat otisao kao najobicniji sarajevski momak, kome ni na kraj pameti nije bilo da ce jednog dana otici da ratuje...A sa druge strane su bili oni koji su taj rat godinama spremali...Sa Srbima (mojim Srbima....cestitim ljudinama, koje volim i sa kojima sam odrastao)sam se druzio citav zivot ,odrastao u sredini u kojoj nikada nisam mogao biti zarazen nacionalizmom i nikad nisam ni pomislio da sve ljude stavim u isti kos...Mnogi su bili i moji suborci...Heroji....Isti slucaj i sa Hrvatima....

Ali sam isto tako, puno,puno toga prebacio preko svojih ledja, pa mogu da prozrem koji je bio motiv ovog tvog odgovora i da citam izmedju redova...
pisko

Post by pisko »

Ovo ''balkanski ratovi'' je jako pompezno i sigurno godi srpskoj taštini.To Srbi bili neki Vikinzi pa krenuli na Balkan ?
Juga je bila vojna sila i oni su jednostavno od nje, i svih koji su do tad u njoj živjeli, uzeli svo oružje, da potamane kol'ko mogu.
Imali su care sve, al' kad im sprašiš samo jednu RB granatu među gusjenice gase tenkove i sve ostalo...
Danas nema više tog oružja i sa CG može jedino da se malo puškara i noževima bocka – nema materijala za više...
@Rincewind, kakav je to osjećaj kad pokradeš sav arsenal onog dobrog jugo-naroda koji je za njega 40 godina odvajao od usta, a onda junački ideš da ih uništiš njihovim oružjem ?
Srbija stvarno treba biti minimalna, ne što je to ekonomska logika nego što nakon svega uopšte ni ne zaslužuje da se zove državom.
Prenj

Post by Prenj »

Biznisi su napravljeni, NEMA vise ratova
lampard

Post by lampard »

e sad mali odgovor,pa vi ljudi niste svjesni sta govorite,upotrijebite malo logike,vase suplje price snabdjevala rusija,to ti je ama bas nebitno.A evo kako stvari stoje.Bosnjaci su se borili sa svakim covjekom da izvuku zivu glavu(to je naravno ispravna stvar jer da nisu izginuli bi),ali sa tim je srbija imala jako malo,uglavnom savjetodavnu ulogu i na pocetku mozda odredjena finansijska podrska.LJUDI,VOJSKA SRBIJE I CRNE GORE NIJE UCESTVOVALA U RATU,samo nekolicina budala koji su iz nekih licnih ludih razloga htjeli.KAO SISTEMATICNA TVOREVINA NISU UCESTVOVALI a u srbiji sjedi 10 miliona ljudi ko u hrvatskoj i bosni skupa i jos malo.Pa ti vidi ko ovdje prica nebuloze i pravi se pametan.sto se tice stanja u srbiji u to doba znam jako puno tako da neka vas.ovdje je zarilo i palilo milion bosanskih srba sa odredjenom podrskom iz srbije u vidu naoruzanja,ali ne na inicijativu zvanicnih organa i ne da bi se cinili odvratni zlocini.izuzetaka naravno uvijek ima ali oni nisu bitni
lampard

Post by lampard »

e a sad povodom durexa.Ja ni u kom slucaju ne bih zelio da se bosna prikljuci srbiji sad,ali na raspad jugoslavije gledam drukcije nego vecina.Nijedan ishod rata meni ne odgovara,vec bi mi odgovaralo jedino da rata nikad nije ni bilo.Moju poruku ne treba gledati izmedju redova jer mislim ono sto kazem,a izgubili pisem s navodnicima iz razloga sto srbija nije izgubila rat od bosne i hrvatske.realno ne navijacki.
baba

Post by baba »

Nisu izgubili rat samo su organizovali traktorijadu.
DUREX

Post by DUREX »

lampard wrote:e sad mali odgovor,pa vi ljudi niste svjesni sta govorite,upotrijebite malo logike,vase suplje price snabdjevala rusija,to ti je ama bas nebitno.A evo kako stvari stoje.Bosnjaci su se borili sa svakim covjekom da izvuku zivu glavu(to je naravno ispravna stvar jer da nisu izginuli bi),ali sa tim je srbija imala jako malo,uglavnom savjetodavnu ulogu i na pocetku mozda odredjena finansijska podrska.LJUDI,VOJSKA SRBIJE I CRNE GORE NIJE UCESTVOVALA U RATU,samo nekolicina budala koji su iz nekih licnih ludih razloga htjeli.KAO SISTEMATICNA TVOREVINA NISU UCESTVOVALI a u srbiji sjedi 10 miliona ljudi ko u hrvatskoj i bosni skupa i jos malo.Pa ti vidi ko ovdje prica nebuloze i pravi se pametan.sto se tice stanja u srbiji u to doba znam jako puno tako da neka vas.ovdje je zarilo i palilo milion bosanskih srba sa odredjenom podrskom iz srbije u vidu naoruzanja,ali ne na inicijativu zvanicnih organa i ne da bi se cinili odvratni zlocini.izuzetaka naravno uvijek ima ali oni nisu bitni
"LJUDI,VOJSKA SRBIJE I CRNE GORE NIJE UCESTVOVALA U RATU"...rece i osta ziv......

Ja ne znam koja je greska u ljudima...jeli do DNA,jeli do hemije..jeli do pizde materine...ali nesto jednostvno ne stima...

Ja u ovu raspravu nisam usao da bih se s nekim trvio na nacionalnoj osnovi,jer koliko god da me je rat jebao,jebao sam i ja njega i ostao normalan...cist...i bez opterecenja tipa nacije,vjere itd....

Ali stvari koje sam gledao svojim ocima kao golobradi mladic od 19-20 godina ne mogu da oprostim niti da zabotravim....

Za tvoju informaciju,mada ne zelim da sa tobom raspravljam o ratu iz razloga sto niti znam ko si ,niti sta si,niti znam gdje si se u vrijeme dogadjaja o kojima pricamo nalazio..niti zelim da potenciram pricu da sam bio ratnik ali kad me vuces za jezik onda moram....Samo cu navesti jedan primjer NISHKI specijalci u okrsaju s nama...pricao ti ,ne pricao oni su BILI TU....Skorpione da ne pominjem...Arkanovce finansirane parama DB-a.....sirokogrudnu pomoc u MTS-u koja je stizala kada god bi vojsci RS-a zafalilo necega.......Da ne govorim o viked "ratnicima" koji su iz Srbije,rusije itd dolazili da preko vikenda ubijaju ljude po sarajevu iz snajpera (sjeti se Limonova....Kako se zajebava i puca snajperom po Sarajevu..e tako su,haveru, dolazile kolone i kolone svakog vikenda)....a kako bi jedna elitna jedinica mogla da se nadje u sred rata u susjednoj drzavi,ako ne organizovano i uz blagoslov vlasti i taj se blagoslov ne dovodi u pitanje ni sekunde....
Ja kad kazem da ste izgubili rat ne kazem da je rat izgubila Srbija kao drzava ,niti neki neutralac iz Banata,Vranja ,picke materine....ja mislim na koncept koji je pao u vodu .....A svi dobro znamo koji je to koncept i koje zacetnik toga...Da ste se vi na vrijeme kutarisali bajki i basni koje vam je kao nacionalnu zadacu i mjerilo nacionalne svijeti zadao Ilija Garasanin prije toliko godina,nista od ovoga se nebi desilo....
Ja nacionalizam mogu shvatiti, iako nisam odgajan tako,ali samo onaj "poziivni nacionalizam" kojem je zadaca poboljsanje standarda i zivota vlastitog naroda mjerama koje ne ukljucuju mitlogiju i suplje price o nebeskom narodu,klanje civila i bombardovanje gradova oruzijem koje je pripadalo svima a ostalo na kraju u vasim rukama... kojima je Srbija,priznao ti to ili ne bila zatrovana do grla krajem 80`ih...
Ti da si vidio kako sam ja izgledao (ne samo ja nego 99% branitelja sarajeva) ,cime sam se hranio,s cime smo isli na tenkove i ostala sranje ,kako sam zimi u patikama, napola smrznut morao da se borim protiv neprijatelja koji je ima SVE,ali bukvalno SVE!!!! ti bi mi sada kapu skinuo...i sto je najvaznije mi smo se takvi,gladni i bosi odbranili...a ako imas kakvog prijatelja sa sarajevskog fronta(nekog vaseg) pitaj ga malo o tome...

Ja ne zelim Srbiji niti Crnoj Gori rat, iz razloga st imam puno,puno prijatelja i u jednoj i u drugoj republici...Ali sam gledajuci simke mitinga,gledajuci Matiju Beckovica kako pjen,i kao pocetkom 90ih sto je pjenio uzvikujuci stihove "ceracemo se jos", dok masa zaludjeno bleji i urla...jednostavno,gledajuci sve ovo,sticem utisak da i pored sto zadaca zvana Nacertanije nikada nije uspjela,idalje nemozete da se izlijecite od toga....

PS....Buraz,ja kad pricam o ratu ,ja se tada ne zajebavam,niti se kurcim navjacki..rat nije stvar zajebancije i ovo sto sam pisao nije nikakvo navijacko tendenciozno preseravanje,nego jednostavno vidim da se neko nikako ne moze skinuti sa furke "Ne cujem dobro..."
gavrilo

Post by gavrilo »

baba wrote:Nisu izgubili rat samo su organizovali traktorijadu.

lijeci se
Post Reply