Novi balkanski rat???

Toozla

#1 Novi balkanski rat???

Post by Toozla »

Srbi će zakuhati Crnogorcima

Visoki dužnosnik vladajuće Demokratske partije socijalista izjavio je da najnovije izjave sa srpske političke scene ukazuju na mogućnost izazivanja incidenata u Crnoj Gori u idućem razdoblju, a potiče ih "želja neugaslog velikosrpskog nacionalizma za velikom Srbijom".

"Takva stajališta potvrđuju da su idućih dana i mjeseci mogući incidenti u Crnoj Gori, osobito nakon radikaliziranja klero-nacionalističkih i pravoslavno-fundamentalističkih snaga, kao i zalaska Srpske pravoslavne crkve (SPC) u sferu političkog djelovanja", rekao je Miodrag Vuković agenciji MINA.

Čelnici Narodnog pokreta "Peti oktobar" Vesna Pešić, Vladan Batić i Nenad Čanak upozorili su u nedjelju Crnu Goru na "opasnost od okupljanja snaga pod vodstvom Srpske pravoslavne crkve i premijera Vojislava Koštunice, čiji je cilj izazivanje sukoba na njezinu teritoriju i sprečavanje organiziranja referenduma".

Srpski premijer Vojislav Koštunica i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz pomoć vojske pripremaju rat Srbije s Crnom Gorom, tvrdi lider Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, pozivajući predsjednika Srbije Borisa Tadića da spriječi taj građanski rat, koji, kako je rekao, očekuje nakon referenduma u Crnoj Gori.

"Crnoj Gori se priprema bosanski scenarij. Kada prođe i uspije referendum o nezavisnosti, u što ne sumnjam, na sjeveru će se formirati nekakve srpske autonomne oblasti (SAO) kao u Bosni", rekao je Čanak beogradskim medijima.

Čanak predviđa "novi Dayton o Crnoj Gori, s jednom razlikom što bi mirovni sporazum umjesto Slobodana Miloševića potpisao Koštunica".

U Srbiji se, pod vodstvom Crkve i premijera Vojislava Koštunice, okupljaju snage čiji je cilj izazivanje sukoba u Crnoj Gori i sprečavanje referenduma, rekla je u Vesna Pešić, jedna od čelnika pokreta "5. oktobar", a izjavu su prenijeli podgorički mediji.

Pešić je izjavila da je u proces protiv Crne Gore uključena i vojska, kao i da ga podržavaju iskusne strukture režima bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori snažniji je politički akter nego cjelokupna opozicija, ocijenio je bivši šef diplomacije državne zajednice Goran Svilanović.

On smatra da je Vlada Srbije otvorila veći prostor za utjecaj SPC na političke odnose nego bilo koja dosadašnja Vlada, te da je "potpuno neočekivano dobila veliku podršku i od srpskog predsjednika Borisa Tadića".

Miodrag Vuković ocijenio je da bi Crna Gora trebala pojačati suradnju s demokratskim snagama u Srbiji koje bi morale spriječiti vrlo moguću propast te države.

"Jačanje suradnje neophodno je u cilju sprječavanja totalnog pada države Srbije, u kojoj se, posljednjih dana i mjeseci, rehabilitiraju ljudi i institucije starog režima. Može se slobodno reći da njihove riječi potvrđuju istinu kako je u Srbiji i dalje sve isto, samo njega nema" (Slobodana Miloševića), ocijenio je Vuković.

Vuković tvrdi da su te izjave dokaz o tome tko komplicira odnose između Srbije i Crne Gore, tko je kriv i ne želi se suočiti sa neveselom stvarnošću da je državna zajednica i definitivno propao projekat.

"One su dokaz da izbjegavanje odustajanja od tog projekta predstavlja katastrofalno gubljenje vremena sa sve težim posljedicama", rekao je Vuković.

Podsjetio je da je Srbija ponovo zahladila odnose s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Metohijom, Makedonijom, kao i Crnom Gorom.

Crnogorska opozicija, međutim, ocjene Nenada Čanka, Vesne Pešić i Gorana Svilanovića tumači kao "izjave marginalnih političkih ličnosti iz Srbije", te da su one "naručene od Mila Đukanovića radi stvaranja predreferendumske atmosfere".

Narodna stranka (NS) optužila je u nedjelju crnogorsku vlast da je spremna srušiti sve i uhapsiti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, pitajući priprema li režim, pod firmom referenduma, novu "oluju" za srpski narod u Crnoj Gori.
Iskon.hr
------------------------------------------------------------------------------
.....jel' ovo samo malo mediske sminke il' se iza brda valja novi sukob....
gavrilo

Post by gavrilo »

nece izbiti rat... ali ce crnogorsko drustvo da bude podjeljeno.
Fair Life

Post by Fair Life »

... triput ratovala... i opet ce, ako bude srece.

Jebo mir !
Mirom, po obicaju, gubimo ono sto smo ratom dobili. U miru treba raditi... nije li jednostavnije u nove ratne "pobjede".
digger

Post by digger »

Fair Life wrote:... triput ratovala... i opet ce, ako bude srece.

Jebo mir !
Mirom, po obicaju, gubimo ono sto smo ratom dobili. U miru treba raditi... nije li jednostavnije u nove ratne "pobjede".
Ma sta si navalio: mir pa mir? Pa da onda srbijanci imaju vremena da vide unutar svoje kuce? Ni govora.

Ne, Srbija treba novog Svejka. :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
praznina

Post by praznina »

Crnogorce(Mila & Co)ponovo hvata neka panika a iskon ko iskon ili index i bljesak "loži" raju. Ta zato i postoji.

Što se tiče nezavisnosti CG to je njihovo pravo i ničije više samo oni se odvajaju i pišu referendume još od 1997. a što se tiče nezavisnosti ja mislim da bi referendum trebalo sprovesti najprije u Srbiji a ne Crnoj Gori.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ako bi izbio rat, za koga bi navijali?
pike

Post by pike »

Drug_Tito wrote:Ako bi izbio rat, za koga bi navijali?
Ni za kog. Sto moramo bit navijaci, pa mozemo bit i sudije :D
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

pike wrote:
Drug_Tito wrote:Ako bi izbio rat, za koga bi navijali?
Ni za kog. Sto moramo bit navijaci, pa mozemo bit i sudije :D
Mozda cemo se zagrijavati. Jer pobjednik tog rata, ratuje protiv nas u finalu. U toku poluvremena borci sa obadvije strane sjede za jednim stolom i jedu cevape i pite, kako je to vec bivalo u zadnjem ratu :lol: . Mislim da je to u Orasju bilo, a sigurno i u drugim mjestima.
orbit

Post by orbit »

Drug_Tito wrote:Mozda cemo se zagrijavati. Jer pobjednik tog rata, ratuje protiv nas u finalu.
druze tito protiv koga "vas" ako se smije znati?
Drug_Tito wrote:U toku poluvremena borci sa obadvije strane sjede za jednim stolom i jedu cevape i pite...
zar nema promjene menija?
Forsaken

Post by Forsaken »

Pa poznat je moto JNA - Vazno je ucestvovati :D
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Pa nas Bosanaca :-) , ima onaj vic, zasto hrvati i srbi uvijek ratuju? pa da bi usli u finale sa bosancima.
privremeni

Post by privremeni »

Dobro se je zezati, narocito na tudi račun i kad to isti jos i zasluzuju.
Mozda pozicija u CG dize tenzije, al bolje i to nego da kaze narodu "mirno spavajte, rata nece biti".
Rata ce biti ako ne sad, za neku godinu sigurno. Scenarij: Amerika u problemima kao rezultat "svjetskog policajca", EU u finansijskom kolapsu, organizacionim i slicnim problemima. Terorizam u ime svega i svacega, uz pad svjetskog standarda ,na vrhuncu. I evo Srbije da povrati ono za sto je 100 godina ratovala, sto je 70 godina uzivala a opet joj nije bilo dosta zahvaljujuci megalomanskoj ideologiji, a za 10-tak godina izgubila. Bojim se da cemo svi biti ucesnici, ali da nece biti promatraca a niti navijaca.
Sto sam danas optimista :(
praznina

Post by praznina »

privremeni wrote:Dobro se je zezati, narocito na tudi račun i kad to isti jos i zasluzuju.
Mozda pozicija u CG dize tenzije, al bolje i to nego da kaze narodu "mirno spavajte, rata nece biti".
Rata ce biti ako ne sad, za neku godinu sigurno. Scenarij: Amerika u problemima kao rezultat "svjetskog policajca", EU u finansijskom kolapsu, organizacionim i slicnim problemima. Terorizam u ime svega i svacega, uz pad svjetskog standarda ,na vrhuncu. I evo Srbije da povrati ono za sto je 100 godina ratovala, sto je 70 godina uzivala a opet joj nije bilo dosta zahvaljujuci megalomanskoj ideologiji, a za 10-tak godina izgubila. Bojim se da cemo svi biti ucesnici, ali da nece biti promatraca a niti navijaca.
Sto sam danas optimista :(

Takav scenario možda bi bio moguć za nekih 100 godina ako ne i više.
privremeni

Post by privremeni »

Volio bi da si ti u pravu. 100 godina nije puno u zivotu jedne zemlje ali u ljudskom poimanju vremenu i prosjecnog vijeka , masala.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

SiCG bi se trebali ujediniti zajedno sa Hrvatskom i BiH, pa onda na Sloveniju i usput protiv citave EU. Mislim da bi sve tri drzave bile cool sa time, mozda cak i Makedonija.
Krivokapic

Post by Krivokapic »

Drug_Tito wrote:SiCG bi se trebali ujediniti zajedno sa Hrvatskom i BiH, pa onda na Sloveniju i usput protiv citave EU. Mislim da bi sve tri drzave bile cool sa time, mozda cak i Makedonija.
zaboravio si da su slovenci u EU
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Krivokapic wrote:
Drug_Tito wrote:SiCG bi se trebali ujediniti zajedno sa Hrvatskom i BiH, pa onda na Sloveniju i usput protiv citave EU. Mislim da bi sve tri drzave bile cool sa time, mozda cak i Makedonija.
zaboravio si da su slovenci u EU
Nisam zaboravio. Zato sam i rekao usput protiv citave EU.
Majjah

Post by Majjah »

Stigla ih je ona kletva ,,DABOGDA SE SOBOM POZABAVILI'' :)
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Bice rat u Crnoj Gori...moj rahmetli dido rekao je, a ovo je bilo dok
je trajao rat (agresija) u BiH da ce se svo ovo zavrsiti u Crnoj Gori...
da ce tu biti poslednja bitka...eh ovo je bilo prije 10 godina, dakle prije
i Kosovskog "rata" i ono malo u Makedoniji... :roll:

kako se situacija razvija...ja mislim da ce biti tako.... :shock:
gavrilo

Post by gavrilo »

AjvazDedo wrote:kako se situacija razvija...ja mislim da ce biti tako.... :shock:
nece biti rata... ovo sto sada citate su obicne floskule scg politicara... mozda bude problema u sjevernoj crnoj gori, konkretno berane, ali sigurno ne oruzanih obracuna.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Srbi iz Bosne na ciju ce onda stranu stati :?
gavrilo

Post by gavrilo »

Majjah wrote:Stigla ih je ona kletva ,,DABOGDA SE SOBOM POZABAVILI'' :)
je l' da... kako je se lijepo radovati tudjoj nevolji
gavrilo

Post by gavrilo »

Drug_Tito wrote:Srbi iz Bosne na ciju ce onda stranu stati :?
sigurno ne na milinu ... :roll:
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

ja sam toliko sretan da cemo, u slucaju tog rata, u BiH
imati profesionalnu vojsku koja se nece mjesati i koja ce stiti
nase granice :D :lol:
Post Reply