Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post Reply
AleksoMKD

#51 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by AleksoMKD »

sinuhe wrote:Donji dom parlamenta na inicijativu ranije spomenutog Juliusa Maleme iz marksisticke stranke Economic Freedom Fighters je odobrio oduzimanje zemlje bez nadoknade.
Kako su izbori vec ove godine mislim da ce i biti otimanja zemlje od preostalih bijelih farmera. Rezim ANC je puno obecavao tom narodu i moraju se sad isprsiti a otimacina je jedino rjesenje.

https://www.news24.com/SouthAfrica/News ... n-20180227
Milioner u Marksistickoj stranci :-)

Bice veselo, bas me interesuje kako ce se oduzimanje zemje bez nadoknade odraziti na strane investicije.
volta dzontra

#52 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by volta dzontra »

ne moze ovo biti aparthejd. ovdje matematicka vecina koristi svoje demokratsko pravo da uredi drzavu kako im se prahne. Aparhejd bi bio da manjina nesto za sebe trazi. ovako nije. sta ta manjna hoce. ako im se ne svidja nek idu u Hrvat....pardon Nizozemsku

:mrgreen:
:mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#53 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ne podržavam niti jedan oblik nasilja i diskriminacije ali mi tih bijelaca dole nije žao. Handrili su crnce i držali kolonije stotinama godina i kao sada aparthejd..ma hajte molim vas. :mrgreen: Imao sam priliku da upoznam jednog starijeg čovjeka koji je potomak tih bijelih vlastodržaca koji su doselili iz Engleske ko zna kada. Kaže pobjegao od Roberta Mugabea, sada po Australiji radi u dubokoj starosti kao vrtlar. Ono čovjeka mi je bilo žao ali kada skontaš šta su njegovi (ne možda konkretno njegovi) radili po Africi onda se dozoveš u stvarnost i skontaš da ima pravde samo što ispaštaju generacije koje direktno nemaju veze sa tim. Takav je valjda život, karma, šta li...
sinuhe

#54 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by sinuhe »

Je li ti zao crnaca sto pate od rezima ANC?
Ali socijalizam je tamo jos uvijek velika stvar i ovo su maskirali kao nacionalizaciju.
Afrikaneri tamo nisu bili toliko rasisti koliko nacionalisti. Sva im je prica bila u onim ratovima protiv Britanaca. Da su bili malo otvoreni mogli su stvari prikazati klasnim razlikama kao sto to rade bijelci u Brazilu i tako bi vladali i danas.
Last edited by sinuhe on 28/02/2018 19:30, edited 1 time in total.
aratet

#55 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by aratet »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne podržavam niti jedan oblik nasilja i diskriminacije ali mi tih bijelaca dole nije žao. Handrili su crnce i držali kolonije stotinama godina i kao sada aparthejd..ma hajte molim vas. :mrgreen: Imao sam priliku da upoznam jednog starijeg čovjeka koji je potomak tih bijelih vlastodržaca koji su doselili iz Engleske ko zna kada. Kaže pobjegao od Roberta Mugabea, sada po Australiji radi u dubokoj starosti kao vrtlar. Ono čovjeka mi je bilo žao ali kada skontaš šta su njegovi (ne možda konkretno njegovi) radili po Africi onda se dozoveš u stvarnost i skontaš da ima pravde samo što ispaštaju generacije koje direktno nemaju veze sa tim. Takav je valjda život, karma, šta li...
Najvecu stetu ipak snose obicni crnci jer im se unistava ekonomija koju ipak na nekom nivou drze bijelci.
Last edited by aratet on 28/02/2018 19:32, edited 1 time in total.
aratet

#56 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by aratet »

AleksoMKD wrote:
sinuhe wrote:Donji dom parlamenta na inicijativu ranije spomenutog Juliusa Maleme iz marksisticke stranke Economic Freedom Fighters je odobrio oduzimanje zemlje bez nadoknade.
Kako su izbori vec ove godine mislim da ce i biti otimanja zemlje od preostalih bijelih farmera. Rezim ANC je puno obecavao tom narodu i moraju se sad isprsiti a otimacina je jedino rjesenje.

https://www.news24.com/SouthAfrica/News ... n-20180227
Milioner u Marksistickoj stranci :-)

Bice veselo, bas me interesuje kako ce se oduzimanje zemje bez nadoknade odraziti na strane investicije.
Afrikanci uglavnom marksizam posmatraju kroz prizmu Afrikanci vs kolonijalisti, to koliko pojedinci imaju para u stranci im je manje bitno.
Drvosjeca iz Dejcica

#57 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

aratet wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne podržavam niti jedan oblik nasilja i diskriminacije ali mi tih bijelaca dole nije žao. Handrili su crnce i držali kolonije stotinama godina i kao sada aparthejd..ma hajte molim vas. :mrgreen: Imao sam priliku da upoznam jednog starijeg čovjeka koji je potomak tih bijelih vlastodržaca koji su doselili iz Engleske ko zna kada. Kaže pobjegao od Roberta Mugabea, sada po Australiji radi u dubokoj starosti kao vrtlar. Ono čovjeka mi je bilo žao ali kada skontaš šta su njegovi (ne možda konkretno njegovi) radili po Africi onda se dozoveš u stvarnost i skontaš da ima pravde samo što ispaštaju generacije koje direktno nemaju veze sa tim. Takav je valjda život, karma, šta li...
Najvecu stetu ipak snose obicni crnci jer im se unistava ekonomija koju ipak na nekom nivou drze bijelci.
To je zamjena teza. Kako su ti bijelci došli do položaja da vode ekonmiju, demokratski i mirnim putem?...ma hajte molim vas... :mrgreen: To što će svi sada ispaštati ne opravdava ni crnce ali ni bijelce.
aratet

#58 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by aratet »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
aratet wrote:
To je zamjena teza. Kako su ti bijelci došli do položaja da vode ekonmiju, demokratski i mirnim putem?...ma hajte molim vas... :mrgreen:
Kako god dosli, bez njih bi se desilo urusavanje, imamo primjer Zimbabwea, a tim bijelim farmerima je lako naci druge zemlje jer cak i crnacke jedva cekaju.
Drvosjeca iz Dejcica

#59 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

aratet wrote:
Kako god dosli, bez njih bi se desilo urusavanje, imamo primjer Zimbabwea, a tim bijelim farmerima je lako naci druge zemlje jer cak i crnacke jedva cekaju.
Cilj nikad ne opravdava sredstvo Aratet. ;) Pusti se te desničarske priče.
aratet

#60 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by aratet »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
aratet wrote:
Cilj nikad ne opravdava sredstvo Aratet. ;) Pusti se te desničarske priče.
Nisam desnicar, zato i kazem da najvecu stetu snose crnci, uglavnom preko ekonomije,
Samo 1 ugasena farma je veliki gubitak, gube radnici, ali najvise poljoprivreda Juzne frike.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#61 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by japin_mutapi »

jesu ih kolonizirali ali su izgradil državne insitucije, škole, bolnice, rudnike, fabrike, željeznicu, puteve, luke ... cijele gradove gdje nikada nisu bili, razvili poljoprivredu i stočarstvo, el. energija, voda

sad imaju dobru priliku da krenu putem zimbavea u samouništenje ... možda to i žele, da se resetuju i onda sopstvenim snagama ispočetka, da dokažu sebi i svijetu da mogu i hoće
ako je tako podržavam
AleksoMKD

#62 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by AleksoMKD »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: onda se dozoveš u stvarnost i skontaš da ima pravde samo što ispaštaju generacije koje direktno nemaju veze sa tim. Takav je valjda život, karma, šta li...
Kako je ovo pravda? Ispastaju unuci sada mrtvih ljudi.

Mislim da ce poci putem Zimbabwea, totalan kolaps pa kukanje za pomoci.
Beli farmeri ce otici u druge Africke zemlje ko sto su iz Zimbabwea otisli u Zambiju i preporodili zemljoradnju tamo a belci koji nisu farmeri neka se paze jer kad krene kolaps krenuce pojacani napadi na njih.

I onako vodje politickih partija skoro da pozivaju na istrbljenje belaca.

Jebena situacija, ne bih im bio u kozi.
JThomas

#63 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by JThomas »

evo čitam o ovom zumi, nije izgleda puno hapio, koju desetinu milijardi... :lol:

izgleda tamo ista vrsta pameti kao ovdje igra... :lol:
AleksoMKD

#64 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by AleksoMKD »

Farmeri nezadovoljni odlukom vlasti (ko bi rekao)

https://southafricatoday.net/south-afri ... on-of-war/

Image

The government is warned that they should expect many farmers to regard it as a declaration of war.

No one stole land. It has been bought and many mortgages, were and or are still being paid at great expense. And people have worked from sunrise to sunset to pay for the land and to make sure that there is food on the table.

Nobody will just give away the land regardless of the country’s Constitution.

Theft remains theft, even if it is authorized in a constitution.

People who are currently in the process of buying property are already asking the question why transfer duty should still be paid to the state? They are being taxed, just to eventually lose everything.

Similarly, there is a growing feeling among farmers to not keep up with the payment of land tax to third level governments.
155_mm

#65 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by 155_mm »

juznoafricki bjelci su slikovit primjer sta ti se moze desiti kada zivis u uvjerenju da ces uvijek biti jaci na nekoj teritoriji i da zbog toga mozes da se prema drugima odnosis kako ti je volja.

primjera takvog ponasanja mozemo u BiH vidjeti na raznim nivoima. od entitetskog preko kantonalnog pa sve do opcinskog.
155_mm

#66 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by 155_mm »

bjelci u JAR bi sad za svoju himnu mogli sad izabrati onu cuvenu pjesmu "nicija nije do zore sjala......."

:D
155_mm

#67 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by 155_mm »

salu na stranu malo sam se interesirao za tu tematiku i bojim se da ce bjelci u JAR najebati ko zuti.
Kejn

#68 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by Kejn »

Trebali bi dovući ove bijelce da sade maline. Ovdje ih neće niko krivo pogledat.
aratet

#69 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by aratet »

Ti bijelci dole su rijetko sposobni ljudi, da je pameti kod nas da im se ponudi ovdje da zive.
Najveca greska starih rezima je sto nisu zadrzali neke doseljenike iz A-u.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#70 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by Truba »

belci su zlo :D treba to proterat
trećinu ofarbat trećinu proterat a trećinu kroz brak ofarbati :D

što se glumci iz holivuda ne dižu

#ijasamfarmer
AleksoMKD

#71 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by AleksoMKD »

Najuzasnije je sto se oduzima sva zemlja svim belim farmerima, makar je kupljena posle apartheida. Mogu zamislit, kupio zemlju pe neku godini, jos otplaca kredit a oduzimaju mu je.

Zimbabwe 2. A Julius Malema na svojim sledbenicima peva "Kill the farmer, kill the boer" :-)
Truba

#72 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by Truba »

a aneks 7 dajtonskog sporazuma????
cyprus

#73 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by cyprus »

Pa kakva je to onda pravda? :-) Da ja ispaštam zbog nekih djela mog pradede? Meni se čini da teško mogu zamisliti veću nepravdu od toga...
Truba

#74 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by Truba »

pravda je samo kad bijelci stradavaju zbog grijeha iz prošlosti
AleksoMKD

#75 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?

Post by AleksoMKD »

Black swan wrote:pravda je samo kad bijelci stradavaju zbog grijeha iz prošlosti
Izgleda da je tako na zalost.
Post Reply