Možda nema osnovnu školu ali ima 5 žena i 20-ero djece.sinuhe wrote: Sadasnji predsjednik Jacob Zuma je nepismen. Nema ni osnovnu skolu.
Po facijalnoj ekspresiji čini se sretan čovjek. Obrazovanje je precijenjeno

Možda nema osnovnu školu ali ima 5 žena i 20-ero djece.sinuhe wrote: Sadasnji predsjednik Jacob Zuma je nepismen. Nema ni osnovnu skolu.

Fudo387 wrote:Furda kontinent, jos jedna u nizu furda zemlja.
Ima nesta bjelacke populacije koja zivi k'o bubreg u loju, ostali mogu puhat' u vuvuzelu.
Nema im spasa.
Fudo387 wrote:
To, plus sta god te ujede neku si neizljecivu bolest fasovo.
Komarci k'o avioni, zmije od 15 metara, i haj' ti tu drzavu napravi?
Izgleda da su ovi ispod ubjedljivo najjaci sto se tice antigerilske borbe.AleksoMKD wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Elandmadner wrote:
Nisu ih postrojili nego su ih napali u kampu za obuku u ranu zoru. Manje od 150 komandosa uspjesno napalo oko 5000 pobunjenika.
84 komandosa uslo u kamp sa 5000 gerilaca. Pobili oko 1000 a sami imali 4 ranjenih.
Mislim da uspesi u borbi protiv Africkih gerilaca duguju dobar deo i nepismenosti i sujeverju lokalaca. Mislim talismani protiv metaka i magije koje stite od neprijatelja su nesto sasvim normalno u Africi.Gojeni H wrote:
Izgleda da su ovi ispod ubjedljivo najjaci sto se tice antigerilske borbe.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhodesian_Light_Infantry
Navodno su i juznoafrikanci imali jedinicu sacinjenu prema rodezijskom modelu.
Organizacija, disciplina i naravno individualna hrabrost (ili motivacija) odnose pobjedu.AleksoMKD wrote: Mislim da uspesi u borbi protiv Africkih gerilaca duguju dobar deo i nepismenosti i sujeverju lokalaca. Mislim talismani protiv metaka i magije koje stite od neprijatelja su nesto sasvim normalno u Africi.
Jos je Che Gevara bio zaprepasten odnosom Afrikanaca u ratu, na primer "zasto mi da kopamo ili nosimo tovar, mi smo vojnici?" ili "nema potrebe za zaklonom, imamo talismane i amajlije koje nas cine nevidljivim za neprijatelja" i slicne gluposti.
Jebote gradjanski rat u Siera Leoneu je maltene zaustavio jedan (brojem 1) belac poteklom is Juzne Afrike sa jednim Mi24 helikopterom (nisandjija nije leteo) kada je zaustavio ofanzivu pobunjenika na glavni grad.

listopad wrote:Borba tamosnjih ljudi protiv stranih okupatora, kolonizatora i bjelackih rasistickih rezima koji te ljude u sopstvenim zemljama tretiraju kao stoku je bila opravdana i potrebna. Druga je stvar sto je u mnogim africkim zemljama proces dekolonizacije zavrsio u diktaturi idiota poput Mugabea koji je odmah nakon sto je preuzeo vlast u Zimbabveu (ex-Rodeziji) postao jedan od najboljih ucenika Medjunarodnog monetarnog fonda ciji su zahtjevi imali katastrofalne posljedice. Mugabe i njegov rezim su se tek 15 godina nakon dolaska na vlast poceli baviti "agrarnim pitanjem" nakon sto su prvo podijelili zemlju "zasluznim borcima" koji su prvo polatili da sve rasprodaju.
U glede vjestina nekakvih specijalaca iz Rodezije, nije cudo da su uspjeli porokati ljude bez obuke, obrazovanja i jos pune sujevjerja sto je vec spomenuto na ovoj temi. Te opasne ratnike iz tzv. Rodezije bi bataljon rezervista iz Orasja rasturio za pola sata.
Koje je nekima pravo da ispoljavaju toliki rasizam prema Afrikancima, uzimajuci u obzir postotak nepismenih u BiH gdje, kako smo danas mogli citati, vise od pola stanovnistva ne prihvata teoriju evolucije. Ocigledno je da je BiH samo geografski u Europi, jer u njoj u svakom drugom pogledu vlada africko stanje.
hajd to objasni onom anti iz zapadnog dijela mostara koji ce citav zivot provesti proucavajuci teksturu lica onih na drugoj obali neretve.sinuhe wrote:Ljudi kada se zabave tim rasnim, etnickim pitanjima zaborave na svijet oko sebe i da treba naci svoje mjesto pod suncem.
Ali vjerovatno ce i oni pribjeci tim popularnim rjesenjima kao Robi Mugabe sto je dijelio zemlju 'borcima'.
Ono sto mi je zanimljivo je to da Afrikaneeri ne mogu tako lako ni emigrirati u Evropu.
AleksoMKD wrote:
https://www.rt.com/business/419543-sout ... on-whites/
New South African president wants to seize land from white farmers without compensation
Izgleda da Juzna Afrika ide putem Zimbabwea, oduzece zemlju belim farmwrima (bez nadoknade normalno).
Dali ce ovo napraviti od J.A novi Mugabeov Zimbabwe? Ili ce biti uspesno te podici Juznu Afriku u novu prosperitetnu epohu?
Wiki kaze:
https://en.wikipedia.org/wiki/Land_refo ... 016_report
As of 2016 the South African government has pumped more than R60bn into land reform projects since 1994. Despite this investment, the land reform programme has not stimulated development in the targeted rural areas. A report by the South African Government's Financial and Fiscal Commission shows that land reform as a mechanism for agricultural development and job creation has failed. A survey by the commission in Limpopo province, KwaZulu-Natal and the Eastern Cape found that most land reform farms show little or no agricultural activity; the land reform beneficiaries earn little to no income, and the majority of these beneficiaries seek work on surrounding commercial farms instead of actively farming their own land. Where farming is taking place on land reform farms, these farms operate below their full agricultural potential and are mainly used for subsistence agriculture. On average, crop production had decreased by 79% since conversion to land reform. In the three provinces surveyed, job losses averaged 84%, with KwaZulu-Natal suffering a 94% job haemorrhage.
Dali da otvorimo novu temu Juzna Afrika ili da preimenujemo ovu u Africke podsaharske zemlje?
Nista cudno, vec godinama vlasti Juzne Afrike ignoriraju ubistva belih farmera, a najverovatnije i pomazu ista. Kakve sam horor price procitao ali nisam verovao dok mi moj poznanik koji zivi tamo nije potvrdio......JThomas wrote:ni oružane bitke nisu isključene...