Ključna riječ je upravo to, njihovi preci, ne oni, nego njihovi preci. Oni su mrtvi i njihov dug se ne treba prebacivati na nekog drugog. Druga stvar, Evropa je bila kilometrima ispred Afrike, i stanovnici Evrope su uživali u blagodatima prije Afrike, jer da nisu onda tu Afriku ne bi mogli tako lagano pokorit. U kojem bi ti to vremenskom trenutku živio prije u Africi nego Evropi ? I da, to bi ti kao pustio nekoga u svoju kuću jer su se vaši djedovi zakačili ?Stari_demagog wrote:Pa nek se ti današnji stanovnici Evrope odreknu blagodati koje im je kroz historijski razvoj država omogućila pljačkom Afrike. Nek makar ne protestuju kad im dolaze kao azilanti i izbjeglice jer ipak su njihovi preci krivi za njihovo stanje.Pandakonda wrote:I ta odšteta bi došla iz džepa ljudi koji nisu imali veze sa tim. Zamisli sad tebi neko pokuca na vrata i kaže tvoj djed je mom djedu ukrao nešto, e sad ti meni daj pare zbog tog. Takva vrsta "pravde" može dovesti samo do novih sukoba. Prateći tvoju logiku onda mi trebamo tražit reparacije od Turaka, Austrijanca, Mađara, ili recimo da Turska mora vratit Konstatinopol Grčkoj itd.Stari_demagog wrote:Pa može se problem riješiti i bez krvne osvete. Evropa jednostavno vrati sve što je ukrala ili isplati odštetu u stotinama milijardi. Mislim da bi Afrika rado pristala.
I da, da putem neokolonijalizma prestane i dalje pljačkati Afriku, miješati joj se u unutrašnju i vanjsku politiku.
Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
- Pandakonda
#101 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
-
aratet
#102 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Hoce li Zulu placati odstetu Busmanima, ipak su se napljackali njihove zemlje?Stari_demagog wrote:Pa može se problem riješiti i bez krvne osvete. Evropa jednostavno vrati sve što je ukrala ili isplati odštetu u stotinama milijardi. Mislim da bi Afrika rado pristala.
I da, da putem neokolonijalizma prestane i dalje pljačkati Afriku, miješati joj se u unutrašnju i vanjsku politiku.
-
aratet
#103 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
U Siriji je rat gdje imaju dvije strane i izbjeglice niko ne prima za stalno nego samo dok rat zavrsi, u Juznoj Africi nema rata, vec etnicko ciscenje u najavi.Drvosjeca iz Dejcica wrote:[
crkva, džamija isti *urac, sve je to ista bagra. Poenta je da bijeli čovjek iz zapadne Evrope (kršćanin) treba da se poklopi kada se govori o Africi. Ista ta crkva (dobro ne sva) je bila dio tog projekta haračenja i pljačkanja Afrike, genocida, kulturocida...itd. Mislim mojne sada neke lažne patetike prema bjelcima dole. Neka ih primi Engleska, Holandija, Australija ako ih toliko žali kao što je Turska primila izbjeglice iz Sirije, ha ja.
- cyprus
#104 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Koja glupost... Kakva karma? Svi mi imamo djedove, pradjedove, čukundjedove itd. koji su pravili raznorazna djela, sa kojima se normalan savremeni čovjek neće ponositi... I kakve to veze ima sa nama sad?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Karma je jebena stvar.cyprus wrote:Pa kakva je to onda pravda?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne podržavam niti jedan oblik nasilja i diskriminacije ali mi tih bijelaca dole nije žao. Handrili su crnce i držali kolonije stotinama godina i kao sada aparthejd..ma hajte molim vas.Imao sam priliku da upoznam jednog starijeg čovjeka koji je potomak tih bijelih vlastodržaca koji su doselili iz Engleske ko zna kada. Kaže pobjegao od Roberta Mugabea, sada po Australiji radi u dubokoj starosti kao vrtlar. Ono čovjeka mi je bilo žao ali kada skontaš šta su njegovi (ne možda konkretno njegovi) radili po Africi onda se dozoveš u stvarnost i skontaš da ima pravde samo što ispaštaju generacije koje direktno nemaju veze sa tim. Takav je valjda život, karma, šta li...
Da ja ispaštam zbog nekih djela mog pradede? Meni se čini da teško mogu zamisliti veću nepravdu od toga...
Istom logikom bi se i kolonijalizam mogao shvatiti kao karma koja je zadesila crnce u Africi... Afrika nije bila baš kontinent mira, sreće, pravde i blagostanja ni prije dolaska Evropljana...
Eee, čuj karma...
- Haris.ba
#105 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Kada je bila agrarna reforma u Kraljevini SHS i Jugoslaviji zemlja se oslobađala čifluka i davala posjednicima bez opterećenja osim prema državi, ili onima koji su bili nižega staleža a voljni doći na zemlju. Negdje se moralo presjeći i zbog "grijeha predaka" oduzeti zemlja i čifluci begovima i agama.Pandakonda wrote:
Ključna riječ je upravo to, njihovi preci, ne oni, nego njihovi preci. Oni su mrtvi i njihov dug se ne treba prebacivati na nekog drugog. Druga stvar, Evropa je bila kilometrima ispred Afrike, i stanovnici Evrope su uživali u blagodatima prije Afrike, jer da nisu onda tu Afriku ne bi mogli tako lagano pokorit. U kojem bi ti to vremenskom trenutku živio prije u Africi nego Evropi ? I da, to bi ti kao pustio nekoga u svoju kuću jer su se vaši djedovi zakačili ?
Begovske porodice npr. su bile iste boje kože ko i kmetovi. Živjele su stotinama godina zajedno sa kmetovskim porodicama. Pa opet, možemo gledati i tako - zbog grijeha predaka su im oduzeta prava. Jesu u dosta slučajeva bili različite vjere od kmetova. A, to je već naš usud.
- Vitezanin
#106 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Samo ovdje mnogi ne kontaju da ti bijelci, bez obzira kako su im preci došli i šta su radili po Africi, danas imaju jednu domovinu, a to je Afrika (ili preciznije JAR) tako da poruke tipa "Idite kući" koje dobivaju od političkih stranaka nisu ništa drugo nego žestoki šovinizam. Ljudi su stoljećima tu, izgradili su vlastiti identitet, vezali ga za Afriku,(a europske i afričke tradicije su se tu pomiješale i stvorile sasvim novi identitet) i oni u bilo kojoj drugoj zemlji mogu biti samo izbjeglice. Znam da je nama teško staviti bijelce i Afriku u isti koš, ali ti ljudi koji žive u JAR fakat imaju samo tu domovinu, a ne nekakvu Holandiju, Britaniju itd. odakle su im već preci došli. JAR ide putem kojim je otišao Zimbabve, a svi znamo šta to znači za čitavu zemlju. Kad im oduzmu zemlju i daju u ruke nekoga drugog, ko će i kako tu zemlju obrađivati i kojim metodama će voditi računa o njoj? Iskustva Zimbabvea su jasna: zemlja je predana u ruke ekipe bliske političkom vrhu i sve je otišlo dovraga, zaraslo u korov, propalo i onda je ekonomija otišla u tri lijepe. Mislite li da će zemlja bijelaca baš otići u ruke običnog naroda koji želi zemlju nazad (koja je njihovim precima oduzeta bog zna kad)?
Također, u moru etnija, grupa i podgrupa u JAR-u, neki crnci su došli tu poslije ovih bijelaca. Je li oni imaju veće pravo da JAR nazivaju svojom domovinom od ovih bijelaca? Ovo nije ok.
Također, u moru etnija, grupa i podgrupa u JAR-u, neki crnci su došli tu poslije ovih bijelaca. Je li oni imaju veće pravo da JAR nazivaju svojom domovinom od ovih bijelaca? Ovo nije ok.
- Haris.ba
#107 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Meni su lično u BiH znali reći - idi (vrati se) u Tursku. Jedina razlika koja im je bila dovoljna je ime.Vitezanin wrote:Ljudi su stoljećima tu, izgradili su vlastiti identitet, vezali ga za Afriku,(a europske i afričke tradicije su se tu pomiješale i stvorile sasvim novi identitet) i oni u bilo kojoj drugoj zemlji mogu biti samo izbjeglice.
- Vitezanin
#108 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Sve te poruke "Vrati se u ________" zapravo u sebi kriju otvoreni ili upakovani fašizam i posljedica cu kultiviranja nacionalizma ove ili one vrste u nekom području. Zato ne iznenađuje što ti je neko u BiH to rekao (u BiH se kultivira nacionalizam, a on sam po sebi stvara antagonizme i odnos "mi vs oni") ili što se slične poruke šalju bijelcima u JAR-u ili doseljenicima u europskim zemljama (čiji su roditelji davno doselili) itd. Ili "neka se isele u Hrvatsku" "neka se isele u Srbiju", to ćeš isto čitati na forumu, FB-u itd., radi se zapravo o istoj stvari.Haris.ba wrote:Meni su lično u BiH znali reći - idi (vrati se) u Tursku. Jedina razlika koja im je bila dovoljna je ime.Vitezanin wrote:Ljudi su stoljećima tu, izgradili su vlastiti identitet, vezali ga za Afriku,(a europske i afričke tradicije su se tu pomiješale i stvorile sasvim novi identitet) i oni u bilo kojoj drugoj zemlji mogu biti samo izbjeglice.
Također, primjer Zimbavea nam pokazuje kako i druge ideologije, tipa komunizam, imaju kapacitet da stvore odnos "mi vs oni" i da degradiraju skupine samo na osnovu boje kože, porijekla ili bilo kojeg drugog klinca. Dakle, nije samo nacionalizam sam po sebi problem nego često i druge ideologije imaju tu snagu da na taj način razore društvo, a onda se to još zabiberi nacionalizmom. U slučaju JAR u ovom trenutku, možemo govoriti o rasizmu, samo on više nije usmjeren na crnce nego obrnuto. Klasičan primjer kako jednom ugnjetavani nauče iste metode i onda ih koriste dok dobiju prostor. Pogledaj niz ratova između raznih naroda - uvijek je išlo oko za oko, zub za zub. Kavkaz npr. Jedni najeb.... tamo prije 100 godina, ovi drugi im vrate nakon 100. I tako u krug, spirala nasilja i antagonizma. To se može riješiti samo pomirenjem, nikako drukčije, ali izgleda da je za JAR kasno da to uradi. To oduzima dosta vremena i nije u interesu političkih elita.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#109 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
pravda je kad bijelci pušeJThomas wrote:ko jači, taj kači. to se nikad ne mijenja. samo je smiješno to zvati pravdom i "karmom" kad je to upravo obratno, nepravda i zakon jačeg.
naravno, nikad se neće promijeniti ni činjenica da drukčije gledamo na to u ovisnosti je li riječ o "našim" ili "njihovim".
nepravda kad crnci
to je mejnstrim u medijima
to je jedina istina u komuniciranju danas u zapadnoj civilizaciji
što je istinska pravda mi na forumu ne znamo
ali vidim narativ
- cyprus
#110 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
A neki su opet na osnovu imena, prezimena i u nekim (ne svim) slučajevima malko drugačijeg političkog stava dobili ono - "mrš u Srbiju/Hrvatsku"...Haris.ba wrote:Meni su lično u BiH znali reći - idi (vrati se) u Tursku. Jedina razlika koja im je bila dovoljna je ime.Vitezanin wrote:Ljudi su stoljećima tu, izgradili su vlastiti identitet, vezali ga za Afriku,(a europske i afričke tradicije su se tu pomiješale i stvorile sasvim novi identitet) i oni u bilo kojoj drugoj zemlji mogu biti samo izbjeglice.
Šta je poenta?
- Haris.ba
#111 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Da šovinisti su svugdje isti, samo su razlike u nijansama.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#112 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
da šovinisti su svuda isti ali su oni bijele boje mnogo bolji poznatiji i više ih ismijavamo 
- cyprus
#113 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Ja doduše imam osjećaj da se ova situacija u Južnoj Africi malo predimenzionira, i da nije toliko strašno... Međutim, ako zaista tamošnji bijelci dožive teror o kakvom se ovdje piše, to nije za ništa manju osudu nego kada je riječ o aparthejdu...
Kao što Vitežanin reče - većinivjužnoafričkih bijelaca je Južna Afrika jedina domovina i ona im pripada u istoj mjeri kao i ostalim Južnoafrikancima... Tačka - sva ostala priča na tu temu je suvišna, pogotovo ona o nekakvoj karmi...
Kao što Vitežanin reče - većinivjužnoafričkih bijelaca je Južna Afrika jedina domovina i ona im pripada u istoj mjeri kao i ostalim Južnoafrikancima... Tačka - sva ostala priča na tu temu je suvišna, pogotovo ona o nekakvoj karmi...
- Drvosjeca iz Dejcica
#114 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
E hvala ti za infomraciju da u Siriji imamo dvije strane, ja mislio barem 5-6.aratet wrote:U Siriji je rat gdje imaju dvije strane i izbjeglice niko ne prima za stalno nego samo dok rat zavrsi, u Juznoj Africi nema rata, vec etnicko ciscenje u najavi.Drvosjeca iz Dejcica wrote:[
crkva, džamija isti *urac, sve je to ista bagra. Poenta je da bijeli čovjek iz zapadne Evrope (kršćanin) treba da se poklopi kada se govori o Africi. Ista ta crkva (dobro ne sva) je bila dio tog projekta haračenja i pljačkanja Afrike, genocida, kulturocida...itd. Mislim mojne sada neke lažne patetike prema bjelcima dole. Neka ih primi Engleska, Holandija, Australija ako ih toliko žali kao što je Turska primila izbjeglice iz Sirije, ha ja.
Da ovi prvi nemaju pasoš Turske kao ovi drugi, koje se "tjera" u HR ili Srbiju, imaju pasoše Hrvatske i Srbije.cyprus wrote:A neki su opet na osnovu imena, prezimena i u nekim (ne svim) slučajevima malko drugačijeg političkog stava dobili ono - "mrš u Srbiju/Hrvatsku"...Haris.ba wrote:Meni su lično u BiH znali reći - idi (vrati se) u Tursku. Jedina razlika koja im je bila dovoljna je ime.Vitezanin wrote:Ljudi su stoljećima tu, izgradili su vlastiti identitet, vezali ga za Afriku,(a europske i afričke tradicije su se tu pomiješale i stvorile sasvim novi identitet) i oni u bilo kojoj drugoj zemlji mogu biti samo izbjeglice.
Šta je poenta?
- Drvosjeca iz Dejcica
#115 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
To je bio čitav sistem pljačkanja bogatstva Afrike i naroda dole. Zavađali pa vladali, odvodili, dovodili, radili šta su htjeli, smatrali te narode Afrike životinjama. Neka sada malo i crnci ove bijelce smatraju životinjama, ha ja, šta fali? Neka žive jedno 30 godina u tom sistemu pa neke se sjete kako je bilo tim narodima dole...avaj!Pandakonda wrote: Ključna riječ je upravo to, njihovi preci, ne oni, nego njihovi preci. Oni su mrtvi i njihov dug se ne treba prebacivati na nekog drugog. Druga stvar, Evropa je bila kilometrima ispred Afrike, i stanovnici Evrope su uživali u blagodatima prije Afrike, jer da nisu onda tu Afriku ne bi mogli tako lagano pokorit. U kojem bi ti to vremenskom trenutku živio prije u Africi nego Evropi ? I da, to bi ti kao pustio nekoga u svoju kuću jer su se vaši djedovi zakačili ?
Naravno jer se bijelci busaju demokratijom i ljudskim pravima i dostignućima moderne civilizacije pa je smiješno da još ima takvih zatucanih mazluma u rangu ISIL kozojeba tipa Wildersa i ostale graCke raje iz Mađarske, Austrije i Francuske.Black swan wrote:da šovinisti su svuda isti ali su oni bijele boje mnogo bolji poznatiji i više ih ismijavamo
- seln
#116 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Da bi analogija bila ispravna, trebalo bi da ti bijelci u JAR rade protiv drzave, na svaki nacin opstruiraju napredak iste i planiraju da pripoje dio teritorije drugim drzavama.cyprus wrote:
A neki su opet na osnovu imena, prezimena i u nekim (ne svim) slučajevima malko drugačijeg političkog stava dobili ono - "mrš u Srbiju/Hrvatsku"...
-
visocicaguy
#117 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
apsolutno se slažem!aratet wrote:Ti bijelci dole su rijetko sposobni ljudi, da je pameti kod nas da im se ponudi ovdje da zive.
Najveca greska starih rezima je sto nisu zadrzali neke doseljenike iz A-u.
btw. znao sam za probleme, ali nisam znao da su ovoliko izraženi. hvala svima koji doprinose temi, sa interesovanjem čitam..
-
aratet
#118 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Navedi primjer u Evropi gdje se otima zemlja bez kompenzacije?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
E hvala ti za infomraciju da u Siriji imamo dvije strane, ja mislio barem 5-6.Imamo u svijetu još mijesta gdje su već izvršena ili se vrše etnička čišćenja ( i u toj istoj Evropi), prekopavaju maosvne grobnice pa ne vidim da toliko zapomažete. Ali kada su u pitanju bijelci u Africi koji su stoljećima palili i žariri e onda zapomažete na sav glas. Kakva hipokrizija!
Da li smatras kako Zulu trebaju placati Busmanima odstetu?
- seln
#119 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Hoce li ostale drzave po drugi put uvesti sankcije za JAR?
- fakat
#120 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
seln wrote:Da bi analogija bila ispravna, trebalo bi da ti bijelci u JAR rade protiv drzave, na svaki nacin opstruiraju napredak iste i planiraju da pripoje dio teritorije drugim drzavama.cyprus wrote:
A neki su opet na osnovu imena, prezimena i u nekim (ne svim) slučajevima malko drugačijeg političkog stava dobili ono - "mrš u Srbiju/Hrvatsku"...
- fakat
#121 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Prije SP u fudbalu se ponegdje moglo procitati o zastrasujucem kriminalu u JAR. Sada na sve nadodaj jos i mogucnost progona bijele populacije.visocicaguy wrote:apsolutno se slažem!aratet wrote:Ti bijelci dole su rijetko sposobni ljudi, da je pameti kod nas da im se ponudi ovdje da zive.
Najveca greska starih rezima je sto nisu zadrzali neke doseljenike iz A-u.![]()
btw. znao sam za probleme, ali nisam znao da su ovoliko izraženi. hvala svima koji doprinose temi, sa interesovanjem čitam..
- seln
#122 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Ne Indija, vec JAR je prava "planet of the rapes"... otprilike svaka treca zena u toku zivota bude bar jednom silovana.fakat wrote:Prije SP u fudbalu se ponegdje moglo procitati o zastrasujucem kriminalu u JAR. Sada na sve nadodaj jos i mogucnost progona bijele populacije.visocicaguy wrote:apsolutno se slažem!aratet wrote:Ti bijelci dole su rijetko sposobni ljudi, da je pameti kod nas da im se ponudi ovdje da zive.
Najveca greska starih rezima je sto nisu zadrzali neke doseljenike iz A-u.![]()
Last edited by seln on 08/03/2018 09:42, edited 1 time in total.
- sinuhe
#123 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
Sjecam se kada je ANC preuzeo vlast 1994 strahovalo se da ce bijeli radikali napraviti haos.
Burima medjutim niko nije odao priznanje za mirnu predaju vlasti i realno jedino su oni tamo mogli uspostaviti gradjansku drzavu. Apartheid je vise bio panicna reakcija na dekolonizaciju Afrike.
Razgovor politickog komesara ANC i liberalnog Bura rasvjetljava stosta. "Vi bijelci ste nam duzni"
Burima medjutim niko nije odao priznanje za mirnu predaju vlasti i realno jedino su oni tamo mogli uspostaviti gradjansku drzavu. Apartheid je vise bio panicna reakcija na dekolonizaciju Afrike.
Razgovor politickog komesara ANC i liberalnog Bura rasvjetljava stosta. "Vi bijelci ste nam duzni"
Last edited by sinuhe on 07/03/2018 16:27, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
- cyprus
#125 Re: Novi Apartheid u Juznoj Africi ili mozda cak i gradjanski rat?
E jebigasinuhe wrote:... Apartheid je vise bio panicna reakcija na dekolonizaciju Afrike...