Nove tablice i problemi sa njima...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

strojki

#26 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by strojki »

enko_5 wrote:
link wrote:ti fakat nemas pojma o tome :) objasnice ti neko vec... u stvari nemojte mu objasnjavati, nek se provaljuje, simpa je decko :) ima google doduse, ali skeptican sam i nesto povodom toga.
hajd ti lagano spavaj, ovdje nije tema uvoz auta vec registracija, ne znam uopste sto se petljas ako nemas sta pametno rec!!!! ne trazim raspravu vec pomoc, ali tesko je gluhom pricat, glupom dokazivat... :sad:
Prijatelju, zaista mislim da griješiš... Postupak registracije je posebno definisan Pravilnikom o registriranju vozila (Službeni glasnik BiH, broj 69/09), kada se i pričalo o "novom konceptu registracije", tj. o "novim tablicama". Stvari su vrlo jasne i striktne i definisani su međunarodnim standardima, a BiH ih je samo prihvatila. Ono što tebi posebno može biti interesantno iz ovog pravilnika je slijedeće:

Član 32. (Oznake i brojevi registarskih tablica)
(1) Oznake i brojevi na registarskim tablicama za motorna i priključna vozila i probnim tablicama ispisuju se slovima: A, E, J, K, M, T i arapskim brojevima, u tehnici švajcarsko pismo.
(2) Sve registarske tablice za motorna vozila, osim elipsastih diplomatskih naljepnica izrađuju se od aluminijuma (AL 99,5 ISO EN 1200 i DIN 1783) i moraju imati reflektirajuća svojstva.
Član 33. (Oznake i brojevi registarskih tablica sa međunarodnom oznakom BiH)
(1) Oznake i brojevi na registarskim tablicama sa međunarodnom oznakom BiH ispisuju se slovima: A, E, J, K, M, O, T, i arapskim brojevima, u tehnici German FE type pismo.
(2) Registarske tablice iz stava (1) ovog člana izrađuju se od aluminijuma (AL 99,5 ISO EN 1200 i DIN 1783) i moraju biti saglasne zahtjevima standarda (BAS ISO 7591/2003 i DIN 74069).
(3) Registarske tablice iz stava (1) ovog člana sadrže neponovljiv serijski broj.
(4) Dimenzije plavog polja i međunarodne oznake BiH u istom u skladu sa Regulativom 2411/98, od 03.11.1998. godine.

Vozila koja nemaju adekvatne registarske oznake, prema Zakonu, nisu ni ispravna. U principu, da se desi iduci scenario: Stojis na semaforu lik te sa zadnje strane udari i tehnicki 100% njegova krivica. Ukoliko isti lik insistira da se provjeri formalna i tehnicka ispravnost tvog vozila sa izmijenjenim tablicama, te da se to unese u zapisnik, sudski vjestak bi lako mogao potvrditi da si vozio neispravno vozilo (mada to nema logike), samim tim, osiguranje ti nece platiti stetu... Isto vazi i za boju zmigavaca i sl. Vozila koja se uvoze u BiH moraju zadovoljiti set kriterija (sada je to vec homologacija) da ispunjavaju neophodne uslove za koristenje i vozenje u Evropi (postoji znacajna razlika izmedju vozila koja se prave za USA i EU trziste, od boje zmigavaca, tvrdoce sajbe, izduvnih gasova, katalizatora...).

Kada bi strucna institucija za homologaciju zaista radila kako treba, to vozilo ti nikad ne bi ni mogao uvesti u BiH, ali na zalost su ti to dozvolili i sada imas problem za koji nisi kriv. Ukoliko zelis da budes 100% ispravan, tablicu ne smijes busiti, kriviti, ispravljati jer tablica je vlasnistvo drzave i predstavlja identifikacioni dokument - nema niko pravo da ga mijenja (nove tablice sadrze bar code, serijski broj i jos nekih zastita, pored specificnog fonta). Tablicu ces morati nekako "nacekeriti", a sve ostalo, u pravnom smislu nije u redu. Problema mozes, a ne moras imati, no ja se ne bih prihvatio tog rizika da s takvim vozilom izlazim iz BiH.

U svakom slucaju uz gore navedeni pravilnik ti savjetujem da procitas jos i Pravilnik o tehničkim pregledima SGBiH 13-07, sa svim svojim dopunama, a posebno iz 2009. godine, kao i Zakon o osnovama bezbijednosti u saobraćaju, ili ZOBS koji vrlo precizno definira kazne za pojedine slucajeve.

U svakom slucaju, sretno...
karanana

#27 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by karanana »

joj sta covjeku napisa, ko da vozi vozilo na koje je prikacena bomba i samo ceka da eksplodira. homologacija vozila nije bila na snazi do prije nekoliko mjeseci i vozila su se mogla uvoziti iz amerike bez homologacije. u svakom slucaju su milion puta ispravnija od 90% auta koje vidimo na nasim cestama izuzev nijanse zute boje koja eto kao ne zadovoljava neke evropske standarde jer je svjetlija ili tamnija plastika. a to sto na pola auta na cesti zmigavac uopste ni ne radi nije ni bitno i kao problem je sto mu je dozvoljeno da uveze auto iz amerike a nije problem sto svakojake krntije prolaze tehnicke bez problema.

rijesti ce covjek velicinu tablice, ustvari vjerovatno je to vec i rjesio.

i da, bmw, mercedes i neki tipovi VW-a su apsolutno identicni i za americko i evropsko trziste.
respo

#28 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by respo »

karanana wrote:joj sta covjeku napisa, ko da vozi vozilo na koje je prikacena bomba i samo ceka da eksplodira. homologacija vozila nije bila na snazi do prije nekoliko mjeseci i vozila su se mogla uvoziti iz amerike bez homologacije. u svakom slucaju su milion puta ispravnija od 90% auta koje vidimo na nasim cestama izuzev nijanse zute boje koja eto kao ne zadovoljava neke evropske standarde jer je svjetlija ili tamnija plastika. a to sto na pola auta na cesti zmigavac uopste ni ne radi nije ni bitno i kao problem je sto mu je dozvoljeno da uveze auto iz amerike a nije problem sto svakojake krntije prolaze tehnicke bez problema.

i da, bmw, mercedes i neki tipovi VW-a su apsolutno identicni i za americko i evropsko trziste.
nisu identicni niti se ikad biti
jednostavno drugaciji standardi
Bakir1

#29 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by Bakir1 »

a sta cemo sa autima koji su izmisljeni prije standarda?oni ne trebaju tablice ili?
bpsang

#30 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by bpsang »

NAPRAVI PLASTICNI ADAPTER ZA TU NOVU TABLICU, to ti je najmanji problem ako si vičan kao sam svoj majstor .
karanana

#31 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by karanana »

respo wrote:
karanana wrote:joj sta covjeku napisa, ko da vozi vozilo na koje je prikacena bomba i samo ceka da eksplodira. homologacija vozila nije bila na snazi do prije nekoliko mjeseci i vozila su se mogla uvoziti iz amerike bez homologacije. u svakom slucaju su milion puta ispravnija od 90% auta koje vidimo na nasim cestama izuzev nijanse zute boje koja eto kao ne zadovoljava neke evropske standarde jer je svjetlija ili tamnija plastika. a to sto na pola auta na cesti zmigavac uopste ni ne radi nije ni bitno i kao problem je sto mu je dozvoljeno da uveze auto iz amerike a nije problem sto svakojake krntije prolaze tehnicke bez problema.

nisu identicni niti se ikad biti
jednostavno drugaciji standardi
mercedes i bmw jesu. bmw x3 i neki modeli onih z3 ili z4 - svaki taj prodani automobil u svijetu se pravi u bmw fabrici u n. carolini. moguce je da ima razlicitih boja zmigavaca za ona auta koja idu nazad u evropu, ali dijelovi su isti. isti slucaj i sa mercedesom, samo svi se oni prave u stutgartu.
svaka vw jetta na svijetu je sastavljena u mexicu.
AmADin_gospo

#32 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by AmADin_gospo »

karanana wrote:[
mercedes i bmw jesu. bmw x3 i neki modeli onih z3 ili z4 - svaki taj prodani automobil u svijetu se pravi u bmw fabrici u n. carolini. moguce je da ima razlicitih boja zmigavaca za ona auta koja idu nazad u evropu, ali dijelovi su isti. isti slucaj i sa mercedesom, samo svi se oni prave u stutgartu.
svaka vw jetta na svijetu je sastavljena u mexicu.
mehanika jeste ista, ALI, farovi, branici, štopke nisu isti (barem s vana, kopče i nosači jesu isti)
krusty

#33 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by krusty »

zasto bi iko busio tablice kad se jednostavno mogu zalijepiti na auto ???
Tranquilizer

#34 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by Tranquilizer »

respo wrote:rjesenje je da je blago savijes ili da "isturis" sarafe i zasarafis je

po zakonu te moze za bilo sta osim orginalne "euro table" moze kazniti
:thumbup: ma ja bi ih isto zakrivio i cao ;-)
bpsang

#35 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by bpsang »

bas pravis problem sebi, jel ti na autu udubljenje za tablicu za USA trziste 304 x 153 mm izmjeri ostalu povrsinu i na 4 strane silikonskim kitom zalijepi tablicu i rijesen problem.
shovelhead

#36 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by shovelhead »

pozz svim prisutnim,

imam isti problem sa tablicama i slazem se sa misljenjem od karanana !
evo moje iskustvo...
vozim ML 2005 Pravljen za USA trziste gdje je i kupljen a uvezen u BiH 2009 .
Tada se moglo voziti sa mali tablama koje je sebi svatko mogao napraviti kao i danas sto se to radi i nikome nije smetalo. Medzutim sada je 2012 i sve je drugacije tako da sam ja pri sadasnjoj registraciji isto dobio aktuelne table
naprijed duga standardna a nazad velika kvadratna jer druge ne postoje. Ta kvadratna tabla je prevelika i ne pase
na predvidjeno mjesto te se nemoze ugraditi bez prerade,ostecenja,novih vrata itd.
Na pitanje pri podizanju tih tabl idali imaju druge bio je odgovor ne, da ccu ja imati problema pri ugradnji to im je jasno izao da mi nemogu pomoci. fino, pravim termin kod nacalnika koji isto nema rijesenja za mene te on poziva glavnog gosp. za te table i pricamo u njegovoj kancelariji te posjecujemo auto da vide o cemu im pricam i saznajem da momentalno ne postoji drugi nacin nego da pokusam napraviti adekvatne ( jer sam im vec rekao da su table bile male) i da vidim kakva je reakcija. Ak ododje do kazne problema da opet sjedemo i da vidimo.

Do danas nije bilo problema niti kazni za table a obje su male i naprijed i nazad .
Medzutim sad kada sam krenuo u inostranstvo ( vec sam 3x izlazio i nije bilo problema) i pri prelasku nagranici u HR
skrece me Drug Polic. i skrece mi paznju da tak onemogu izici iz BiH i da mi prijeti Krivicna prijava jer .....
gdje -sta -kako- odakle itd ... Naravno da sam skrenuo paznju na Tacho u Auto koji ja u Miljama te Zadanja vrata gdje nema mjesta za veliku tabli i da m ije taj problem poznat ali sta da ja radim . Mislim ja mogu i u interesu mi jwe da budem legalan al iako ja moram da nesto kvarim, preuradzujem, novo kupujem da bi mogao nesto ugraditi sto nemoze a jos placam porez za to i nije malo para, onda je stvar za Sudiju za Prekrsaje.. i tu prestaje sala !

na ja, bilo kako bilo uz pricu, moj miran stav i razum uspijevam izaci iz BIH a kako cu se vratiti neznam ni sam.
nije bilo uzimanja para i to nego realna prica a to vidimo i ja i policajac da ta tabla nema tu sta da radi.

Slazem se sa pricom od " karanana " ako je drzava dozvolila ulaz ovog auta u Plocama te uzela porez i carinu za to USA auto te prosao tehnicki pregled i dobio registraciju ( a ja nisam jedini u BIH koji ima USA ) zasto onda nisu rijesili i taj problem sa tablicama ?

Isti problem imam sa Motociklom Harley Davidson uvezen iz USA koji je star preko 34 God. i spada pod Zakon Oldtimer a kod nas nema tog zakona za Oldtajmere i trajnu Registraciju a to vozilo ne porolazi ni danasnju homogalizaciju.... zasto to nema i kome je to u interesu da koci taj proces nije mi jasno.

Znam za vise Oldtimer Klubove u Srednjobosanskom Kantonu i oni imaju iste probleme koji jos nisu rijeseni !
( hocu reci da ima dosta ljubitelja starih vozila i svugdje u EU/Worldu postoje zakoni i mogucnosti za to samo ovdje ne )

Bilo kako bilo, ja necu nista mijenjati i vozicu i dalje ovako dok nedodje do prekrsaja i kazne onda cu traziti savjet i pomoc od mog Advokata. Mozda da uspijem nesto ostvariti a volio bih da se ukljuce i ostali koji imaju isti problem tako da bi trazili da se ta rupa u zakonu popuni. Mozda da Sudija ima bolje rijesenje i ovi koji imaju USA vozila dobiju pravo na to uz neko cage ili slicno da se zna za to i da nije manguplug kao sto vidim da se te male table stavljaju na aute gdje i nije potrebno.....

Nista to nije nenormalno niti ilegalo nego ako nista ne naprave onda tjeraju ljude u ilegalu ....
fidoremilienko

#37 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by fidoremilienko »

Treba vam zabraniti uvoz "americkih" automobila i rijesen problem.
respo

#38 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by respo »

koji klinac kupujete americka auta?
takodje bih zabranio uvoz ameriskih auta osim ako se ne urade prerade da mogu proci ovdje od tih mjesta za tablice do zmigavaca koji nonostop "svijetle" i koji su u crvenoj boji

kad sve izmjenis bujrum vozi
Post Reply