Nove tablice i problemi sa njima...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

enko_5

#1 Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

juce sam registrovao auto, dobio nove bh tablice a s tim i problem...posto mi je auto "amerikanac", narucio sam zadnju tablicu malu kocku, medjutim na mjestu predvidjenom za zadnju tablice ne postoji teoretska sansa da je stavim jer je tablica dimenzija 350x250mm, a svjetski standard male tablice je 300x150mm...e mene sad zanima jel ima neko ko mi moze napravit tablicu formata 300x150mm(nemora od lima moze i plasticna) da je stavim nazad, a onu pravu cu drzat na nalijepljenu na zadnju sajbu, i jeli to tako legalno, jer se nove table ne smiju busit, savijat, sjec a ja ne vidim drugog nacina da je montiram nazad... pozzz
enko_5

#2 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

obrati se organu loji ti je izdao te tablice,CIPS-u
vec sam i kazu ljudi to je tako ne moze se nista promijenit, iako su i oni svjesni da je to postalo veoma ozbiljan problem mnogih vozaca ali rjesenja nemaju...
respo

#3 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by respo »

rjesenje je da je blago savijes ili da "isturis" sarafe i zasarafis je

po zakonu te moze za bilo sta osim orginalne "euro table" moze kazniti
enko_5

#4 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

usput jel zna neko kako se zove font slova koji sad koriste jer ono nisam uspio nac nigdje :cry:
enko_5

#5 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

respo wrote: po zakonu te moze za bilo sta osim orginalne "euro table" moze kazniti
ma znam i ja bih rado da je stavim na auto zato sam je i platio i nabavio ali jednostavno ne vidim nacina...a to nije moja greska sto su izmislili format metar sa metar....bilo koja americka tablica mi odgovara knap saraf na saraf ali ove nase da bog sacuva...ne znam samo gdje li su nasli taj format i sto ce im.... :sad: :sad: :sad:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by Bobi »

Mene je policija s rotacijom ganjala zbog pravljene tablice :D , tako da... :skoljka:
drot

#7 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by drot »

Font se zove FE - skraćenica od Fälschungserschwerend ili u slobodnom prevodu otežava falsificiranje a dizajniran je kako jednostavnim sredstvima tipa selotejpom nebi mogao promjeniti jedno slovo u drugo (napraviti 8 od 3 ili slično).
lajkujMe

#8 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by lajkujMe »

ne znam jarane, vidim mnogi se vucaju nekim fotokopijskim tablicama, ali naleti na ne raspolozenog drota i jbg doci ce ti kazna, ne smijes busiti to znam posto te table nisu tvoje vlasnistvo drzavno su :lol: ako imas para prepravi guzicu auta ako nemas pokusaj naci neko namjensko ljepilo za to ili ljepljive trake (industrijsko ljepilo obavezno)
karanana

#9 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by karanana »

cuj ne mogu se probusiti pri vrhu i pri dnu za sarafe?!

e svaki dan nesto novo naucim ovdje.
kurty

#10 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by kurty »

Bobi wrote:Mene je policija s rotacijom ganjala zbog pravljene tablice :D , tako da... :skoljka:

mene su sa granice vratili... Kaze granicarka: "Zadnja tablica ti nije orginal... Neces uci u Hrvatsku" (ja se vracao sa Peljesca i to su bili peti granicari koji su gledali u tablicu)... Ja pored punomoci vadim i papir na kojem ukratko pise "da je tablica ukradena 5 dana poslije registracije. Uradjena je "neorginalna" tablica i taj papir je kao garant da je sve prijavljeno... i na kraju komandir policije i jos par nekih potpisa"... I dajem joj taj papir kad ona meni "ovo samo u tvom kantonu vrijedi. na Svitavu i kuci"... i tako i uradim... na papiru nije pisalo vezano za konton i to...
enko_5

#11 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

lajkujMe wrote:ne znam jarane, vidim mnogi se vucaju nekim fotokopijskim tablicama, ali naleti na ne raspolozenog drota i jbg doci ce ti kazna, ne smijes busiti to znam posto te table nisu tvoje vlasnistvo drzavno su :lol: ako imas para prepravi guzicu auta ako nemas pokusaj naci neko namjensko ljepilo za to ili ljepljive trake (industrijsko ljepilo obavezno)
ma nasi glupani naprave jedno pokvare drugo... :x :x razgovarno sam s jednim nacelnikom kaze mi da napravim kod nekog plasticara takvu tablu koja mi moze stat, a da originalnu drzim na zadnjem staklu odmah iznad nje i da mi niko ne moze nista...e sad cu opet otic i trazit da mi to fino napise na papir i da mi se potpise i da mi da taj papir tako da kad me zaustave oni obicni majmuni da im to pokazem... :D :D
damar

#12 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by damar »

enko_5 wrote:
respo wrote: po zakonu te moze za bilo sta osim orginalne "euro table" moze kazniti
ma znam i ja bih rado da je stavim na auto zato sam je i platio i nabavio ali jednostavno ne vidim nacina...a to nije moja greska sto su izmislili format metar sa metar....bilo koja americka tablica mi odgovara knap saraf na saraf ali ove nase da bog sacuva...ne znam samo gdje li su nasli taj format i sto ce im.... :sad: :sad: :sad:
Zadnja tablica je dimenzija za kamion i ona je napravljena po evropskim standardima za amercika vozila nisu namijenjena jer ista se u evropi mogu uvesti uz mnoge modifikacije i prilagododbe za evropsko trziste.:)
enko_5

#13 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

damar wrote:
Zadnja tablica je dimenzija za kamion i ona je napravljena po evropskim standardima za amercika vozila nisu namijenjena jer ista se u evropi mogu uvesti uz mnoge modifikacije i prilagododbe za evropsko trziste.:)
a kako je onda prethodna verzija malih tablica bila knap???? meni ustvari treba onaj mali format tablica koji se izdaje za skutere i motore, e to je upravo ta velicina, ne znam jesi li bio u prilici da ih vidis???
sanaman

#14 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by sanaman »

U BiH jesa 31.03.2011 ukupno aktivnih registracija 967,693 ... koliki procenat od ovih vozila ima taj problem sa tablicama?
enko_5

#15 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

sanaman wrote:U BiH jesa 31.03.2011 ukupno aktivnih registracija 967,693 ... koliki procenat od ovih vozila ima taj problem sa tablicama?
nije bitno koliki je procenat vozila sa tim problemom vec je bitno taj problem rijesit...a sto se tice tog problema pogledaj malo npr. audi a8, auto se pravi u njemackoj, dakle evropa, ne moze mu stat ni obicna tablica nazad ni kocka...ja sam ih sarajevu barem 10 dosad vidio svi isti problem, sarafali iskrivili tablu nakosili je jedva je nagurali...sta je sa tim problemom??
sanaman

#16 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by sanaman »

Po mom misljenju je jako bitno koliki je procenat. Jer zamisli kada bi drzava (sada ce ispati da imamo normalnu i uredjenu drzavu, a to nije tema) mogla svakog da zadovolji...pokusava da zadovolji vecinu i u ovom slucaju vecina nema taj problem, tj. velikaaaaa vecina nema taj problem...kako neko rece iapk je ovo evropsko trziste.

Ne znam kako rezervne dijelove nabavaljas...ali ako nesto budes morao iz usa da narucis, neces se valjda zaliti proizvodjacu kako on to nema u Evropi. Elem odoh daleko i presiroko. U mojim ocima problem pojedinca. Sorry.
enko_5

#17 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

sanaman wrote:Po mom misljenju je jako bitno koliki je procenat. Jer zamisli kada bi drzava (sada ce ispati da imamo normalnu i uredjenu drzavu, a to nije tema) mogla svakog da zadovolji...pokusava da zadovolji vecinu i u ovom slucaju vecina nema taj problem, tj. velikaaaaa vecina nema taj problem...kako neko rece iapk je ovo evropsko trziste.

Ne znam kako rezervne dijelove nabavaljas...ali ako nesto budes morao iz usa da narucis, neces se valjda zaliti proizvodjacu kako on to nema u Evropi. Elem odoh daleko i presiroko. U mojim ocima problem pojedinca. Sorry.

drzava je nenormalna, nenormalni su i ljudi koji je vode ali to nije tema...problem cu rijesit sam, ali vjerujte mi da to nije problem pojedinca...javice se jos jako puno ljudi sa istim problemom al vama hvala u svakom slucaju, ja cu se nekako snaci...
karanana

#18 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by karanana »

ja koliko znam, postoje dvije velicine onih uzih kockastih" tablica, jedna je veca i koriste je dzipovi, dok je druga kvadratna tablica manja i kada se ubaci u plasticni okvir, rupe za sarafljivanje na okviru odgovaraju rupama za prisarafljivanje na automobilima sa americkog trzista. prije, za nas u sarajevu, nabavka ovih tablica je uzimala dan i bilo nam je na dohvat ruke, odes u firmu u kolodvorsku, dadnes 15km i sutradan dodjes po kockastu tablicu.
danas ne znam kako je. sa novim tablicama stigao je novi "tender", firma faber ili ferba iz kolodvorske ga nije dobila i moze vjerovatno komotno pod kljuc. sada tablice radi nekakva firma iz banjaluke pa bi trebao skontati koja je to firma i kontaktirati ih.
ti si garant vidio dimenziju za dzipove, ima dimenzija koja ide na mala auta, moze stati u plasticni okvir koji dobro ulijeze u americka auta i rupe na njima za sarafe.
enko_5

#19 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

karanana wrote:ja koliko znam, postoje dvije velicine onih uzih kockastih" tablica, jedna je veca i koriste je dzipovi, dok je druga kvadratna tablica manja i kada se ubaci u plasticni okvir, rupe za sarafljivanje na okviru odgovaraju rupama za prisarafljivanje na automobilima sa americkog trzista. prije, za nas u sarajevu, nabavka ovih tablica je uzimala dan i bilo nam je na dohvat ruke, odes u firmu u kolodvorsku, dadnes 15km i sutradan dodjes po kockastu tablicu.
danas ne znam kako je. sa novim tablicama stigao je novi "tender", firma faber ili ferba iz kolodvorske ga nije dobila i moze vjerovatno komotno pod kljuc. sada tablice radi nekakva firma iz banjaluke pa bi trebao skontati koja je to firma i kontaktirati ih.
ti si garant vidio dimenziju za dzipove, ima dimenzija koja ide na mala auta, moze stati u plasticni okvir koji dobro ulijeze u americka auta i rupe na njima za sarafe.

e bravo kralju!!!!!! jedina osoba koja je skontala o cemu pricam!! ja ne da sam vidio vec sam DOBIO dimeziju za dzipa i nema teoretske sanse da je stavim na svoje auto... bio sam na kolodvorskoj jos s vrata su me odbili kazu drsko mi to ne radimo vise (valjda im krivo sto nisu dobili tender), trazi nekog drugog, a firma koja sad radi to je http://www.iddeea.gov.ba, njih nisam jos kontaktirao zvacu ih sutra da vidim sta ce mi predlozit....sigurno ce trazit nazad ovu tablicu da je uniste pa da mi izdaju manju
enko_5

#20 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

link wrote:mene interesuje zasto se uopste dozvoljava registracija automobila koji nisu namjenjeni ili prilagodjeni evropskom trzistu?

ja ne vidim razlog da se ne dozvoli.... zasto su amerikanci dozvolili uvoz evropskih auta????
karanana

#21 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by karanana »

i ja sam isao u kolodvorsku da trazim tu manju i, i mene su drsko s vrata vec odjebali. i ja sam kontao da im je krivo sto su izgubili tender, a kako i ne bi. milioni su u pitanju, a i nije bas da se mogu preorijentisati na nesto drugo.

a kad sam u kolodvorskoj prije nekoliko godina uzimao te male, nisu mi nista trazili, niti povrat vece tablice niti bilo sta, samo su me pitali koji mi je broj tablice i sutra je bila gotova. mozda ti tako bude i sa banjalucanima pa ti je odmah postom posalju.
enko_5

#22 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

karanana wrote:i ja sam isao u kolodvorsku da trazim tu manju i, i mene su drsko s vrata vec odjebali. i ja sam kontao da im je krivo sto su izgubili tender, a kako i ne bi. milioni su u pitanju, a i nije bas da se mogu preorijentisati na nesto drugo.

a kad sam u kolodvorskoj prije nekoliko godina uzimao te male, nisu mi nista trazili, niti povrat vece tablice niti bilo sta, samo su me pitali koji mi je broj tablice i sutra je bila gotova. mozda ti tako bude i sa banjalucanima pa ti je odmah postom posalju.
ma da je hoce napravit ja bih pjeske otiso u banjaluku po nju samo da mi daju ono sto mi treba...imaju oni svoju ispostavu u sarajevu idem sutra kod njih da vidim njihov prijedlog...
enko_5

#23 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

link wrote:
enko_5 wrote:
link wrote:mene interesuje zasto se uopste dozvoljava registracija automobila koji nisu namjenjeni ili prilagodjeni evropskom trzistu?

ja ne vidim razlog da se ne dozvoli.... zasto su amerikanci dozvolili uvoz evropskih auta????
ko ti je to slagao?
bmw, mercedes, audi, fiat, vw...cija su to auta??? libijska????? daj molim te... :-?
enko_5

#24 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by enko_5 »

link wrote:ti fakat nemas pojma o tome :) objasnice ti neko vec... u stvari nemojte mu objasnjavati, nek se provaljuje, simpa je decko :) ima google doduse, ali skeptican sam i nesto povodom toga.
hajd ti lagano spavaj, ovdje nije tema uvoz auta vec registracija, ne znam uopste sto se petljas ako nemas sta pametno rec!!!! ne trazim raspravu vec pomoc, ali tesko je gluhom pricat, glupom dokazivat... :sad:
respo

#25 Re: Nove tablice i problemi sa njima...

Post by respo »

enko_5 wrote: bmw, mercedes, audi, fiat, vw...cija su to auta??? libijska????? daj molim te... :-?
uzmi bmw mercedes audi vw za europsko trziste uzmi za americko pa ces samim gledanjem vidjeti razliku izmedju njih
Post Reply